Zobacz pełną wersję : Canon 10-18 4.5-5.6 IS STM nieostre krawędzie
Witam,
mam problem z obiektywem jak w opisie, o ile w centrum ostrość jest ok to już na brzegach jest jak dla mnie tragedia. Z opinii w internecie wynika, że ten obiektyw powinien być przynajmniej przyzwoity na krawędziach dlatego chciałem zapytać Was o opinie. Przesyłam przykładowe zdjęcie bo może to ja mam zbyt wygórowane wymagania co do tego obiektywu...
Zdjęcie robione na otwartej przysłonie f4.5 no ale jednak takie mydło na brzegach?
https://canon-board.info/imgimported/2018/02/39370292605_9f87418221_k-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/22Z23mn)
Wypróbuj DLO w DPP, poprawia dość mocno brzegi kadru.
Ta fotografia nie jest dobrym przykładem do pokazania błędów ostrości
na drugi raz przymknij o dwie działki, będzie lepiej
Wypróbuj DLO w DPP, poprawia dość mocno brzegi kadru.Hmm spróbuję choć już z puszki powinno to lepiej wyglądać.
Dzięki za sugestie
Ta fotografia nie jest dobrym przykładem do pokazania błędów ostrościSą mydlane brzegi w porównaniu do centrum,są. Więc jest to jak najbardziej dobra fotografia jako przykład.
A jak ustawiasz ostrość? U mnie pomogło przejście na tryb LV i ustawianie ramki nie w centrum a z boku kadru. W ten sposób uzyskuję w miarę równomiernie ostry cały kadr.
A jak ustawiasz ostrość? U mnie pomogło przejście na tryb LV i ustawianie ramki nie w centrum a z boku kadru. W ten sposób uzyskuję w miarę równomiernie ostry cały kadr.Ostrość ustawiam punktem centralnym, sprawdzę Twój sposób.
Dzięki
no ja bym chcial, zeby moj 10-18 po przymknieciu mial takie rogi ;)
z drugiej strony mialem kiedys 17-40/4, teraz mam 16-35/4 i nie zalamuje sie, ze plastikowy zoom za 220 EUR wyglada bardziej jak ten pierwszy niz ten drugi. potrafie mu to wybaczyc
no ale kto robi takie fotki na pełnej dziurze?
no ale kto robi takie fotki na pełnej dziurze?Ja. Czy f4.5 jest nieodpowiednie do robienia takich zdjęć?
Kto co lubi. Temat jest odnośnie ostrości obiektywu a nie czy takie zdjęcia należy robić na drutach.5 czy na f8...
nie ma darmowych obiadów - dostajesz to za co zapłaciłeś albo mniej (najczęściej mniej), zupełnie nie rozumiem dlaczego spodziewałeś się cudu - bo w internetach napisali - zawsze napiszą że jest dobrze bo jak kupili to nie mogą sie przyznać że jest cienko, widziałem porównanie uwa dla apsc w jakiejś gazecie też pisali że jest niezły pomimo że wykresik pokazywał coś innego.
Ja. Czy f4.5 jest nieodpowiednie do robienia takich zdjęć?
Kto co lubi. Temat jest odnośnie ostrości obiektywu a nie czy takie zdjęcia należy robić na drutach.5 czy na f8...
jak wiesz lepiej, to po kiego ludziom głowę zawracasz?
jak wiesz lepiej, to po kiego ludziom głowę zawracasz?Temat dotyczy innego pytania a nie kto jakie zdjęcia wykonuje i w tym temacie potrzebuje opinii ludzi którzy coś wiedza o tym obiektywie. Jeżeli chcesz oceniać zdjęcia to mamy na forum dział galerii, zapraszam.
Osobiście to tragedii tu nie widzę. Jeżeli w takiej rozdzielczości w lewym dolnym rogu widać ostre trawki i patyczki to chyba jest dobrze. Poza tym ocenianie obiektywu po jednym zdjęciu na pełnej dziurze to chyba nie jest dobry pomysł. Mam ten obiektyw i uważam że jest bardzo dobry, a za taką cenę - rewelacyjny.
Wg testu na optyczne.pl ten obiektyw na najkrótszej ogniskowej i pełnej dziurze ma najsłabsze brzegi. Przeanalizuj wykresy z tej strony https://www.optyczne.pl/330.4-Test_obiektywu-Canon_EF-S_10-18_mm_f_4.5-5.6_IS_STM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html i wykorzystaj.
Ja też mam to szkło, ale nie mam jeszcze body :) Nie mam jak sprawdzić, ale oglądałem zdjęcia z niego i źle nie wypada, podobnie opinie na optyczne_pl
Ja mam już drugi egzemplarz (pierwszy zaliczył kilka upadków w górach na skały i wymiękł ;-) ) gdy ostrzę tylko na centralny punkt to miewam problemy. Gdy zaś stosuję technikę opisaną w moich wcześniejszych postach, jest bardzo dobrze. Byłem teraz w Górach Stołowych, jakieś 80% zdjęć zrobiłem tym obiektywem i na ostrość na żadnym nie mogę narzekać.
Ja mam już drugi egzemplarz (pierwszy zaliczył kilka upadków w górach na skały i wymiękł ;-) ) gdy ostrzę tylko na centralny punkt to miewam problemy. Gdy zaś stosuję technikę opisaną w moich wcześniejszych postach, jest bardzo dobrze. Byłem teraz w Górach Stołowych, jakieś 80% zdjęć zrobiłem tym obiektywem i na ostrość na żadnym nie mogę narzekać.A rogi jak wypadają z ostrością? Na jakiej przysłonie robiłeś i czy można jakieś zdjęcie przykładowe?
ryjki - wieczorem zapodam fotki z gór i dorobię testowe przy różnych przysłonach. Te w górach robiłem na f/8 i nie ma problemów z ostrością w całym kadrze. Ale wszystko ostrzyłem przez LV i ramkę ustawiałem z boku.
ryjki - zgodnie z obietnicą zapraszam do mojego albumu na Flickrze:
Góry Stołowe
https://www.flickr.com/photos/125851272@N07/albums/72157692890612824
Canon 10-18 test
https://www.flickr.com/photos/125851272@N07/sets/72157646877963434
Potem może porobię jeszcze zdjęcia testowe przy różnych przysłonach jakichś drobnych elementów typu firanki, gałązki.
Dziękować za fotki, muszę przyznać że rzeczywiście wygląda to dobrze. Muszę protestować ten obiektyw jeszcze, żeby dać mu szansę ;)
P.S. zaraz się znajdą jacyś "prawilni", którzy Ci powiedzą że horyzont na środku to faux pas ;)
ryjki - na takie coś zawsze odpowiadam, że to w ramach testu wad optycznych obiektywu ;-) Poza tym pamiętaj, że na tych fotkach obiektyw był generalnie przymknięty do f/8 i ostrzyłem w trybie LV z ramką ustawioną z boku. Przy ostrzeniu na centralny punkt też na krawędziach mam mydełko.