Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw 70-200 do Canona 80D? [Sigma f/2.8 vs Canon f/4]
Kamilson19
09-02-2018, 21:28
Witam,
Około 8 miesięcy temu kupiłem Canona 80D z obiektywem kitowym, zbliżają się moje urodziny i planuję kupić jakiś fajniejszy obiektyw. Mój budżet to plus/minus 1600zł, dlatego szukam obiektywu używanego (ze względu na cenę). Mam na oku Canona 70-200mm f/4 (np. Canon 70-200 4 L (7157854463) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-70-200-4-l-i7157854463.html)) oraz Sigmę 70-200mm f/2.8 (np. SIGMA EX APO DG HSM 70-200mm 1:2,8 II ;77mm/CANON (7163207105) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-ex-apo-dg-hsm-70-200mm-1-2-8-ii-77mm-canon-i7163207105.html)). Jako, że jestem początkujący chciałbym zapytać, które z tych luster wypada lepiej (czytałem i oglądałem dużo recenzji, ale wciąż nie wiem, na który się zdecydować). Sigma jaśniejsza, ale podobno robi się lekkie mydło na 200mm, Canon za to ciemniejszy opinie bardzo pozytywne.
Proszę o pomoc,
Kamil
Witam,
... które z tych luster wypada lepiej ...
Kamil
Lustra najlepiej wypadały w pierwszej wersji 5d ;)
A tak poważnie to starą Sigmę bym sobie podarował...
P.S. W poście brakuje kluczowej informacji: do czego będziesz używał tego obiektywu.
Masz urodziny, masz 1600zł i chcesz obiektyw. A co chciałbyś tym fajniejszym obiektywem pstrykać ?
Kamilson19
09-02-2018, 22:44
Myślałem o car spottingu, może jakieś dzikie zwierzaki (tylko skąd tu takie fajne wytrzasnąć :p szczególnie w moim wieku kiedy sam nigdzie nie pojadę ;) )
Może jeszcze jakieś portret lub coś w tym stylu, oczywiście nie zawodowo tylko tak od jakiegoś czasu. Aparat głównie wykorzystywany (oczywiście nie tylko) w czasie wakacji więc coś w plenerze tez chciałbym porobić :) . Z pewnością są lepsze obiektywy do tych rzeczy, ale w takim budżecie.. ..bardzo ciężko mi coś lepszego wybrać. Proszę o propozycje, wszystkie sprawdzę i rozważę. Dzięki :)
Myślałem o car spottingu, może jakieś dzikie zwierzaki (tylko skąd tu takie fajne wytrzasnąć :p szczególnie w moim wieku kiedy sam nigdzie nie pojadę ;) )
Może jeszcze jakieś portret lub coś w tym stylu, oczywiście nie zawodowo tylko tak od jakiegoś czasu. Aparat głównie wykorzystywany (oczywiście nie tylko) w czasie wakacji więc coś w plenerze tez chciałbym porobić :) . Z pewnością są lepsze obiektywy do tych rzeczy, ale w takim budżecie.. ..bardzo ciężko mi coś lepszego wybrać. Proszę o propozycje, wszystkie sprawdzę i rozważę. Dzięki :)
70-200 to świetne szkło, ale na zwierzaki będzie za krótkie a do samochodów może okazać się za długie.
Kamilson19
10-02-2018, 00:44
70-200 to świetne szkło, ale na zwierzaki będzie za krótkie a do samochodów może okazać się za długie.
Jakieś inne modele w moim przedziale cenowym?
Jakieś inne modele w moim przedziale cenowym?
Tamron 70-300 USD ok. 1400 zł, bdb szkło
Nowy Canon 70-300 is. Do niedawna z cashbackiem mieścił się w Twoim budżecie. Teraz szukaj.
Kamilson19
10-02-2018, 12:25
Dzięki za porady ;)
Dokładnie jak mój przedmówca jestem tego samego zdania. Miałem kiedyś 70-200 f4 i uważam że stabilizacja w tego typu obiektywach jest nieprzeceniona. Cena 70-200 f4 z IS jest w moim odczuciu zbyt wygórowana, nie kwestionując możliwość tego obiektywu. Uważam że możliwości jakie daje nowy 70-300 IS w porównaniu do ceny są wyżej niż doskonałe. Jest wszystko co powinno mieć dobre tele. Niewiarygodnie szybki i precyzyjny AF, optycznie na bardzo wysokim poziomie i czterostopniowa stabilizacja która faktycznie działa daje ogromny komfort fotografowania. Brakuje mu tylko metalowej obudowy :D ale wiadomo..
Kamilson19
10-02-2018, 19:30
Dzisiaj miałem okazje robić zdjęcja Sony z obiektywem 2.8/50 MACRO i powiem szczerze, że robi wrażenie. Teraz mam w głowie jeszcze większy mętlik ;) . Zastanawiam się czy potrzebuję 70-200, w którym głównym atutem był większy zoom niż na kitowym 18-55. Ostatnio strasznie się na niego napaliłem. Będę musiał się mocno zastanowić, zanim coś kupię. Wielkie dzięki za podpowiedzi w temacie 70-200 ;) Pzdr
Przemek_PC
10-02-2018, 19:45
Byles pod wrazeniem Sony ale w jakim sensie? Canon ma tani obiektyw 50 1,8
Dzisiaj miałem okazje robić zdjęcja Sony z obiektywem 2.8/50 MACRO i powiem szczerze, że robi wrażenie. Teraz mam w głowie jeszcze większy mętlik ;) . Zastanawiam się czy potrzebuję 70-200, w którym głównym atutem był większy zoom niż na kitowym 18-55. Ostatnio strasznie się na niego napaliłem. Będę musiał się mocno zastanowić, zanim coś kupię. Wielkie dzięki za podpowiedzi w temacie 70-200 ;) Pzdr
Zrobiles zdjęcia 50 macro i zastanawiasz sie czy 70-200 bedzie ci potrzebne ?
Kamilson19
10-02-2018, 20:12
Zrobiles zdjęcia 50 macro i zastanawiasz sie czy 70-200 bedzie ci potrzebne ?
No tak, może nie powinienem kupować 70-200, bo zapłacę za coś czego nie będę wstanie wykorzystać, a po robieniu zdj 50-ką zauważyłem ze swiat nie kręci się wokół teleobiektywów.
trothlik
10-02-2018, 20:45
Czyli krótko mówiąc, sam nie wiesz czego chcesz i co będziesz pstrykać....
Kamilson19
10-02-2018, 22:48
Czyli krótko mówiąc, sam nie wiesz czego chcesz i co będziesz pstrykać....
Pięknie podsumowane :) dziękuję za wszelką pomoc ;) Do zamknięcia.
udana próba reaktywacji tego forum, gratulacje
Pięknie podsumowane :) dziękuję za wszelką pomoc ;) Do zamknięcia.
Mam nadzieję, że cię to nie zniechęci do fotografii, ja wiele obiektywów kupiłem nie wiedząc czego chcę i po co je kupuję :)
Kamilson19
11-02-2018, 00:21
Na pewno coś kupię i nie zrezygnuję z fotografii, za dużo wydałem na aparat zeby to wszystko tak rzucić w kąt ;). Z robienia zdjęć czerpię wielką przyjemność :) (nie chcąc wznawiać tematu jaki obiektyw powinienem kupić, powiem tylko - całkiem możliwe że pozbieram jeszcze i kupie używany 24-70 f4 ;) ) pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Na pewno coś kupię i nie zrezygnuję z fotografii, za dużo wydałem na aparat zeby to wszystko tak rzucić w kąt ;). Z robienia zdjęć czerpię wielką przyjemność :) (nie chcąc wznawiać tematu jaki obiektyw powinienem kupić, powiem tylko - całkiem możliwe że pozbieram jeszcze i kupie używany 24-70 f4 ;) ) pozdrawiam
(Ma funkcję MACRO a ogniskowe do samochodów chyba fajne)
Hmmm, zakres 24-70mm jest raczej projektowany z myślą o aparatach pełno klatkowych. Wspomniany przez Ciebie obiektyw nie jest na dodatek jasny, wybitnie ostry na mniejszych matrycach a makro w nim pewnie nie powala. Osobiście do mojej nie pełnej klatki podpiełem go tylko raz. Aby sprawdzić czy działa. Znacznie bardziej od C24-70/4 L wolał bym na małą matrycę coś o zakresie 17-50/55mm ze stałym światłem f/2.8 lub Sigmę A 18-35mm f/1.8. Wszystkie te obiektywy będą tańsze, jaśniejsze i ostrzejsze niż wspomniany C24-70/4 L.
Kamilson19
11-02-2018, 01:34
--- Kolejny post ---
(Ma funkcję MACRO a ogniskowe do samochodów chyba fajne)
Hmmm, zakres 24-70mm jest raczej projektowany z myślą o aparatach pełno klatkowych. Wspomniany przez Ciebie obiektyw nie jest na dodatek jasny, wybitnie ostry na mniejszych matrycach a makro w nim pewnie nie powala. Osobiście do mojej nie pełnej klatki podpiełem go tylko raz. Aby sprawdzić czy działa. Znacznie bardziej od C24-70/4 L wolał bym na małą matrycę coś o zakresie 17-50/55mm ze stałym światłem f/2.8 lub Sigmę A 18-35mm f/1.8. Wszystkie te obiektywy będą tańsze, jaśniejsze i ostrzejsze niż wspomniany C24-70/4 L.
Wielkie dzięki :) są jeszcze jakieś inne obiektywy oprócz tej Sigmy w tym zakresie cenowym ?
Przemek_PC
11-02-2018, 07:12
Canon 18-135 STM jest ciekawym obiektywem dla osoby niewiedzacej co chce fotografowac. Ma stabilizacje i calkiem szeroki zakres. Moim zdaniem praktyczniejszy od 24-70.
Najczęściej, gdy nie ma się dokładnie sprecyzowanych celów, zaczyna się kolekcjonować obiektywy według schematu:
1. uniwersalny spacerowy - czyli Twój kitowy,
2. zoom 70-200 (300) - co już Koledzy omówili,
3. szeroki kąt - dla Twojego 80D powinien się zaczynać od 10 lub 12 mm,
alternatywnie 3a. stałka 50 mm lub 35 mm.
To jest zestaw, który Ci się zawsze przyda i będziesz miał okazję poznać swoje upodobania i potrzeby, a wtedy (czyli w bliżej nieokreślonej przyszłości ;)) zacząć zbieranie bardziej wyspecjalizowanych obiektywów, czyli makro, stałe tele lub szeroki kąt, wymiana zoomów na stałki itd.
Studnia bez dna... :D
Kamilson19
11-02-2018, 12:11
Najczęściej, gdy nie ma się dokładnie sprecyzowanych celów, zaczyna się kolekcjonować obiektywy według schematu:
1. uniwersalny spacerowy - czyli Twój kitowy,
2. zoom 70-200 (300) - co już Koledzy omówili,
3. szeroki kąt - dla Twojego 80D powinien się zaczynać od 10 lub 12 mm,
alternatywnie 3a. stałka 50 mm lub 35 mm.
To jest zestaw, który Ci się zawsze przyda i będziesz miał okazję poznać swoje upodobania i potrzeby, a wtedy (czyli w bliżej nieokreślonej przyszłości ;)) zacząć zbieranie bardziej wyspecjalizowanych obiektywów, czyli makro, stałe tele lub szeroki kąt, wymiana zoomów na stałki itd.
Studnia bez dna... :D
Super, dzięki za podpowiedzi :)
można tez kupić tamrona 18-300 co wszystko ogarnie, w dodatku niedrogo
i nie słuchaj tych o pisza ze jest kiepski, dla ciebie w sam raz
RobertON
11-02-2018, 13:59
Jak nie wiesz czego potrzebujesz, to poszukaj Canon 15-85.
Jest doskonale szeroko na 15 mm i dość "długo" do portretu ze średnią GO.
To jest najlepszy obiektyw do cropa /poza 17-55/, do dzisiaj żałuję, że go sprzedałem :(
Danielasty
11-02-2018, 15:05
i zamiast zooma 70-200 można kupić canona 55-250 stm, stabilizacja itp, a reszte przenaczyć na coś innego
Wielkie dzięki :) są jeszcze jakieś inne obiektywy oprócz tej Sigmy w tym zakresie cenowym ?
Zacznij może jak radzą koledzy od czegoś tanszego jak np wspomniany 18-135, nie musi być w wersji stm, podstawowa wersja is to 600zł, do tego 55-250 i za niewiele ponad 1000zł bedziesz miał fajny zestaw
ja myślę że nie warto kupować niczego skoro z 70-200 2.8 przeskakujemy do 50 2.8 i ciemnych kitowych tele, mz nie ma potrzeby kupowania żadngo nowego obiektywu.