Zobacz pełną wersję : zoom "reporterski" pod apsc
Cześć, założyłem na początkujących wątek co zamiast 18-135 Nano IS USM, ale jakoś niewiele uzyskałem. Pytam więc jeszcze tutaj, trochę przeformułowując pytanie.
Chcę nabyć do canona 100D jakiegoś zooma trochę dłuższego niż S17-50/55. Zastosowanie to foto na zewnątrz (repo/street/dokument). C15-85 ma fajny zakres, ale jest drogi. Sigma 17-70 jest ciut przykrótka, poza tym użytkownicy narzekają na psująca się stabilizację. Tak doszedłem do c18-135 Nano IS USM. Nowy można kupić za 1500.
Co sądzicie? Jakieś inne typy?
Cześć, założyłem na początkujących wątek co zamiast 18-135 Nano IS USM, ale jakoś niewiele uzyskałem. Pytam więc jeszcze tutaj, trochę przeformułowując pytanie.
Chcę nabyć do canona 100D jakiegoś zooma trochę dłuższego niż S17-50/55. Zastosowanie to foto na zewnątrz (repo/street/dokument). C15-85 ma fajny zakres, ale jest drogi. Sigma 17-70 jest ciut przykrótka, poza tym użytkownicy narzekają na psująca się stabilizację. Tak doszedłem do c18-135 Nano IS USM. Nowy można kupić za 1500.
Co sądzicie? Jakieś inne typy?Posiadam c18-135 w wersji STM i mogę powiedzieć, że obiektyw sprawuje się bardzo dobrze jako uniwersalny zakres. Jeżeli nie chcesz chodzić z całą szklarnią to ten daje radę u pokrywa całkiem użyteczny zakres. Optycznie też nie narzekam, jest ostry (jak na swój poziom) ,stabilizacja daje radę.
krzych.g
15-02-2018, 00:18
Za tą kwotę kupisz używanego w dobrym stanie c15-85.
Dzięki Panowie za opinie. Przemyślę to sobie jeszcze.
Jak nie chcesz stale sobie coś dokupywać, to kup Tamron 18-400 i masz spokój.
Dzięki, ale raczej nie pójdę w tę stronę :) Chodzę na co dzień z 24/2.8 i jetem bardzo zadowolony z tego obiektywu. Potrzebuję (albo tak mi się wydaje) coś czasem przybliżyć, ale 400 mmm zdecydowanie przekracza moje potrzeby. Nawiasem mówiąc (bo widzę, że korzystasz): jesteś zadowolony z ostrości bliżej dłuższego końca? Pytam z czystej ciekawości (sam nie robiłem nigdy na niczym dłuższym, niż 135 mm).
Ostrość na 400mm jest zupełnie dobra.
Tyle, że trzeba pamiętać, że matryca Canon M5 jest (o ile się nie mylę) taka jak w Canon 80D.
Oraz, że Canon M5 ostrzy w systemie dual pixel i bezpośrednio na matrycy, a nie poprzez kombinacje z lustrami.
Oraz, ze ma jakąś 5-osiową stabilizację ( nie bardzo rozumiem istotę, ale tak pisze).
Te czynniki prawdopodobnie mają jakieś znaczenie.
Podsumowując, jest dobrze.
Jak się poprawi pogoda i będę miał więcej czasu, porobię trochę zdjęć ze statywu, będzie bardziej obiektywna ocena.
Tutaj zdjęcie (sarenki) z tym Tamronem, na 400mm , na ISO 2000. I poniżej exify. W innej dyskusji.
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/7dm2-czy-80d-co-kupic-do-ptakalw-jako-dodatek-do-ff-z-107281/index2.html#post1365614
Dzięki za garść ciekawych informacji!