PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 760D problem łączności z kompem

Giani993
06-02-2018, 20:28
Witam
Problem jak w temacie.
Zajmuję się animacją poklatkową i jak aparat jest na statywie to wszystko jest okej.
Jak go podwieszam do wieloplanu to mi się rozłącza z kompem.
Czy ktoś może wie czemu się tak dzieje?
Zaznaczę, że na wieloplanie wisi obiektywem w dół. A na statywie wiadomo normalnie. Może trochę się kąt zmienia ale nie ma to wpływu na działanie i połączenie z kompem.
Mogą być jakieś ustawienia, które wykluczają połączenie aparatu z kompem. Oczywiście chodzi o ustawienie jak jest w pionie obiektywem w dół.
Proszę o pomoc bo jest to dla mnie dziwna ale i bardzo ważna sprawa.

Edit:
Jeżeli źle wybrałem wątek to proszę o przeniesienie.

jotes25
06-02-2018, 20:45
A na jaki czas masz ustawioną opcję automatycznego wyłączania?

Giani993
06-02-2018, 20:48
Przy pracy na wieloplanie w ogóle wyłączam wszystko co jest automatyczne. W tym też czas wyłączania.

jotes25
06-02-2018, 21:13
Od razu się rozłącza? Nie wiem jak wygląda mocowanie aparatu do wieloplanu, może ono ekranuje Wi-Fi?

Giani993
06-02-2018, 21:30
To znaczy z kompem łącze się za pomocą kabla.
Kabel nie jest oryginalny canona, ale jak aparat jest w poziomie to działa. Czyli np. na statywie.
A mocowany jest tak:
507
Tu akurat jest zamontowany 1300D
NIe pamiętam czy 760D testowałem wcześniej w orientacji pionowej na wieloplanie. Na pewno działała bez zarzutów na statywie.
Tak to wygląda:
508

jotes25
06-02-2018, 21:40
Chwilowo skończyły mi się pomysły...

Giani993
06-02-2018, 21:58
No właśnie mam podobny problem :)

r_m
07-02-2018, 05:08
Kabel nie jest oryginalny canona

Sprawdziłbym z oryginalnym kablem, lub ułożył inaczej kabel bezpośrednio za wtyczką, tak, żeby wtyczka nie była obciążana zwisającym odcinkiem kabla.

Giani993
07-02-2018, 14:43
No właśnie z tymi kablami też mnie to zastanawia. I żeby wyeliminować ten potencjalny problem trzeba będzie kupić oryginał.
Mam jeszcze jedno podejrzenie. Bo zasilacz też ma nieoryginalny. I tu też podejrzewam, że może być problem. Tylko z tymi zasilaczami to są trzy światy. Są dostępne adaptery zasilacza (np. do 760 to canon DR-18E) oryginały canona, ale już sam zasilacz to gorzej. Powinien być AC-E6 ale nie mogę takiego zaleźć.

r_m
07-02-2018, 16:25
żeby wyeliminować ten potencjalny problem trzeba będzie kupić oryginał

Szybciej, taniej i prościej można jak pisałem, spróbować inaczej ułożyć kabel, np. aby od wtyczki zawijał się na ekranik ;)
Jakiego programu używasz?

Nozanu
07-02-2018, 22:14
W tej pozycji to na pewno zgłupieje czujnik położenia aparatu służący to obracania kadru po wykonaniu zdjęcia.

Giani993
08-02-2018, 14:53
Zgadza się. Tylko tą funkcje też mam wyłączoną. Także to nie to.
Robiłem próby i raz działa bez zarzutów, a innym razem nie chce współpracować. Jakby miał humory. A niby imię męski "Canon" :D
Przychylam się coraz bardzie do problemów z zasilaczem i kablem. Przetestuję jak kolega radził na dobrze umocowanym kablu. Co do zasilacza to zamówiłem oryginał canona. Jak przyjdzie to porobię testy i się pochwalę :)

Co do programu o który było pytanie, to działamy na AnimatorHD. Dlatego też aparaty canona, bo producent pod nie ponoć program zmontował.
Do nich taż pisałem, ale kontakt jest dość ciężki.

Nozanu
09-02-2018, 22:29
Kable nie powinny mieć żadnego wpływu jeśli nie poruszasz nimi względem aparatu. Być może obiektyw się wysuwa w tej pozycji pod swoim ciężarem i puszka gubi ostrość co powoduje blokowanie wykonania zdjęcia.
No niech zgadnę, AF też masz wyłączony:?

--- Kolejny post ---

Co do "humorów" to być może nie zachowujesz minimalnej odległości ostrzenia obiektywu a wtedy AF nie łapie i... no ale przecież on jest wyłaczony:?

--- Kolejny post ---

jeśli jednak aparat robi zdjęcia a tylko nie możesz ich przechwycić programem, to może w opcjach tego programu coś trzeba poustawiać, tam też może być włączona opcja auto obracania.

r_m
09-02-2018, 23:23
Kable nie powinny mieć żadnego wpływu jeśli nie poruszasz nimi względem aparatu.

To było moje podejrzenie - że wtyczka po obciążeniu luźno zwisającym kawałkiem kabla odgina się i może mieć niepewny kontakt.

Giani993
10-02-2018, 16:44
Oczywiście AF wyłączony.
Robiłem próby i zauważyłem jedno... Ma humory :D
Czy na zasilaczu czy na baterii czasami przy podłączaniu tzn. jak startuje z animacją to ma problemy.
Myślałem, że może być jeszcze różnica w kolejności włączania. Najpierw program potem aparat i odwrotnie. Ale nie.
Jak już zadziała to jest wszystko okej i można klikać.
O dziwo drugi aparat 1300D nie ma problemów na starcie ale w trakcie pracy traci połączenie. I w porównaniu do 760(która ma problemy tylko na starcie) jest to drażniące. czasami po 5 zdjęciach i co 5 zdjęć. A czasami nawet dwa trzy zdjęcia po kolei. A czasami leci serie 20-30 i jest okej.
Mam jeszcze jeden typ.
Może to być związane ze spadkiem napięcia. Mieszkam na wsi i jest to u nas normą. Aczkolwiek w mieście podczas warsztatów to też jest normą.
Tak czy siak testy z regulatorem muszę przeprowadzić. A po weekendzie ma przyjść zasilacz do 1300D i zobaczymy.

Naprawiacz
11-02-2018, 12:52
Stawiam na klasyczny problem z gniazdem usb w aparacie. Podwieś go pionowo (lub trzymaj w ręku) i sprawdź jak się zachowuje połączenie z komputerem. Poruszaj lekko kablem w górę i dół i zobacz czy nie będzie wtedy przerw w połączeniu. Te gniazda sa niestety wyjątkowo delikatne. Szarpnięcie przypadkowe kablem usb w gnieździe aparatu potrafi spowodować trwałe problemy w połączeniu.

Giani993
11-02-2018, 16:23
No niestety to raczej nie to. Sprawdzałem tak jak radziłeś.
Połączenie z kompem jest stałe, ono się nie zrywa. Gorzej z programem. On jest jakiś wrażliwy.
Ale to też starałem się wyeliminować i sprawdzałem na drugim kompie i było to samo.
Może jednak AnimatorHD nie lubi się z 1300D :)
Szkoda, że kontakt z producentem Animatora jest taki słaby bo może oni by coś poradzili. No ale niestety. Gość raz mi odpisał, żebym coś tam zmienił z auto na manual. Jak mu odpisałem, że to nie to, bo wszystko mam na M, to przestał się odzywać :) I tak już od trzech miesięcy.

Nozanu
11-02-2018, 19:10
Jest jeszcze opcja usypiania po określonym czasie bezczynności tudzież oszczędność energii, wygaszacz i tp. "eko" wynalazki. Przypomina mi się próba wykorzystania wi-fi w 6d wszystko działa do dłuższej przerwy w używaniu aparatu.

--- Kolejny post ---

zasilacz i baterię - uniewinniam, przy spadku napięcia będzie migać rezerwa lub puszka wyłączy się sama.