PDA

Zobacz pełną wersję : jak rozdzielczosc?

FOTOGRAF
07-05-2006, 20:08
czesc

mam maly problem, chce dac fotki do wywolania z cyfrowki w formacie 18cm-21cm ( czy
jakos tak ), ostatnio w taki sposob dalem do zrobienia 4 fotki w rozdzielczosci
2048 x 1536 i zdjecia byly poobcinane :-( wiec w jakiej rozdzielczosci musze dac fotki zeby byly jakosciowo dobre no i nie poobcinane? czy to zalezy od labu? czy jesli fotki byly poobcinane to mam prawo do zwrotu?

totus
07-05-2006, 20:09
musisz im powiedziec, zeby zamiast obcinac, zostawili na mniejszych bokach nieco miejsca

yogi-bear
07-05-2006, 20:28
Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3. Cyfra ma inne proporcje dlatego trzeba je przyciąć samemu albo zrobią to za Ciebie w labie. Istneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne ;) Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie.

Edit: Oczywiście DSLR mają dobre proporcje.. ale domyślam się że zdjęcie robiłeś kompaktem skoro Ci obcieli ;)

Tomasz Golinski
07-05-2006, 20:28
Dowiedz się dokładnie w labie, jaki rozmiar w pikselach jest optymalny, i do takiego przygotowuj.

FOTOGRAF
07-05-2006, 20:46
ok dzieki za pomoc. jutro postaram sie pojsc i sie dopytam

cood
07-05-2006, 20:50
ja kozystam z tego labu:
http://www.vertis.pl/page.php?page=help#order_format

mozna tez wybrac rodzaje kadrowania:
http://www.vertis.pl/page.php?page=help#edit_crop

a.

Dexxim
08-05-2006, 08:43
Ja używam programu JpegCrops

http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/

do dużej ilosci zdjęć - oferuje bezstratne przycinanie jpeg do określonego formatu np 13x18.
zauwazcie iż proporcje 13:18 to 0,72
a 10:15 to 0,66

wiec nie zawsze 2:3 bedzie odbite bez strat w labie
najlepiej więc kadrować przed oddaniem

pozdrawiam

thorin
08-05-2006, 15:00
czesc

mam maly problem, chce dac fotki do wywolania z cyfrowki w formacie 18cm-21cm ( czy
jakos tak ), ostatnio w taki sposob dalem do zrobienia 4 fotki w rozdzielczosci
2048 x 1536 i zdjecia byly poobcinane :-( wiec w jakiej rozdzielczosci musze dac fotki zeby byly jakosciowo dobre no i nie poobcinane? czy to zalezy od labu? czy jesli fotki byly poobcinane to mam prawo do zwrotu?

nie, prawa do zwrotu nie masz ale o tym za chwile

Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3. Cyfra ma inne proporcje dlatego trzeba je przyciąć samemu albo zrobią to za Ciebie w labie. Istneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne ;) Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie.
Edit: Oczywiście DSLR mają dobre proporcje.. ale domyślam się że zdjęcie robiłeś kompaktem skoro Ci obcieli ;)

Yogi-bear, wybacz ale bullshit, kazdy format ma proporcje bokow albo 4:3 albo 2:3 dla przykladu chocbys niewiem jak dzielil to z formatu 30 x 40 cm nie zrobisz stosunku bokow 2:3 to samo z 18 x 24 cm. Ale to sa ogolnie przyjete standardy dla fotografii analogowoej, z tego co widze laby rzeczywiscie preferuja stosunek bokow 2:3 bo nawet to 30 x 40 cm naciagaja na 30 x 45 cm a 18 x 24 nie posiadaja wogole

http://fotonet.tychy.pl/index.php?&action=c_fotografia_cyfrowa

druga sprawa ze format np. 13 x 18 cm to tylko wartosc nominalna, poniewaz do dzis tnac papier podstawowa jednostka dlugosci jest cal, stad rzeczywisty wymiar papieru 13 x 18 cm to 12,7 x 17,8 cm, na Twoim miejscu jesli uzywasz ps-a FOTOGRAF, uzywajac narzedzia cropp wpisalbym w okienku w lewym gornym rogu zadany format z dopiskiem cm np. 12,7 cm i w drugim oknie 17,8 cm a program sam dobierze stosunek bokow, ewentualnie mozesz jeszcze poprosic w labie o tzw. "Format wymuszony" ale wtedy musisz liczyc sie z rozciagnieciem zdjecia

pozdrawiam
krzysiek

EDIT:
a wiec prawa nie ma dlatego ze to Ty powinienes zadbac o to zeby zdjecie bylo dobrze wykadrowane, ten sam problem wystepuje w analogach, tyle ze jesli sam sobie fotki nie odbijesz to laboludek ma pelna dowolonosc w obcinaniu zdjecia

yogi-bear
08-05-2006, 16:29
Yogi-bear, wybacz ale bullshit, kazdy format ma proporcje bokow albo 4:3 albo 2:3 dla przykladu chocbys niewiem jak dzielil to z formatu 30 x 40 cm nie zrobisz stosunku bokow 2:3 to samo z 18 x 24 cm. Ale to sa ogolnie przyjete standardy dla fotografii analogowoej, z tego co widze laby rzeczywiscie preferuja stosunek bokow 2:3 bo nawet to 30 x 40 cm naciagaja na 30 x 45 cm a 18 x 24 nie posiadaja wogole

Jak sam widzisz nie taki "bullshit" :roll: . Jak już napisałem w fotolabach wywołują formaty różne od 2:3. Od kiedy 4:3 jest standardem fotografii analogowe? :| Pierwszo słyszę. FullFrame ma proporcje 2:3, co moze byc dla Ciebie zaskoczeniem moj 350D tez ma 2:3... To właśnie 2:3 jest standardem analogowym a 4:3 cyfrowym (cyfrowe kompakty, monitory itp.). Sprawdz na przykładzie rozdzielczości monitorów: 640x480; 800x600; 1024x768; 1600x1200 i tak dalej. A na upartego to weż miarke i sprawdz że 17" monitor ma 32x24cm (4:3). Jak chcesz wywoływać zdjęcie o innych proporcjach to trzeba je odpowiednio przyciąć i koniec tematu. Jeśli FOTOGRAF chce 18x21 (dziwny format) to niech przytnie w takich proporcjach i nie widzę problemu.
Kwestia "ewolucji" formatów to zupełnie inna sprawa ale to nie zmienia faktu że 2:3 jest standardem.

thorin
08-05-2006, 16:40
Jak sam widzisz nie taki "bullshit" :roll: . Jak już napisałem w fotolabach wywołują formaty różne od 2:3.

Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3.

wybacz nie widze zebys pisal ze wywoluja formaty inne niz 2:3

Od kiedy 4:3 jest standardem fotografii analogowe? :| Pierwszo słyszę. FullFrame ma proporcje 2:3, co moze byc dla Ciebie zaskoczeniem moj 350D tez ma 2:3... To właśnie 2:3 jest standardem analogowym a 4:3 cyfrowym (cyfrowe kompakty, monitory itp.). Sprawdz na przykładzie rozdzielczości monitorów: 640x480; 800x600; 1024x768; 1600x1200 i tak dalej. A na upartego to weż miarke i sprawdz że 17" monitor ma 32x24cm (4:3). Jak chcesz wywoływać zdjęcie o innych proporcjach to trzeba je odpowiednio przyciąć i koniec tematu.

:roll: czytaj mnie uwazniej, nie pisalem ze malyobrazek ma "standard" 4:3, napisalem albo albo, a jesli pierwsze slyszysz to wypadaloby poczytac, ot link do papieru o odpowiednich wymiarach

http://fotonet.tychy.pl/index.php?&action=show_product&p_id=509

EDIT:
dyskusja byla przeciez o wymiarach papieru a nie matrycy czy klatki zdjeciowej prawda ? to ja sie gubie czy szukasz bzdurnych argumentow na zbicie moich wiadomosci ?

Jeśli FOTOGRAF chce 18x21 (dziwny format) to niech przytnie w takich proporcjach i nie widzę problemu.
Kwestia "ewolucji" formatów to zupełnie inna sprawa ale to nie zmienia faktu że 2:3 jest standardem.

ja z tego zrozumialem ze chce format maksymalnie 18 lub 21cm (tylko ktorego boku ?)

yogi-bear
08-05-2006, 16:52
wybacz nie widze zebys pisal ze wywoluja formaty inne niz 2:3

"stneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie."

Najlepiej przycinać proporcjonalnie do formatu w którym będzie się wywoływało (jak wyżej opisałeś to na przykładzie PS'a). EOT :)

gonzo44
08-05-2006, 18:04
Myśle, że lab dbający o klijenta powinien udostępnić mu coś takiego:
http://www.fotograf.net.pl/index.php?menu_pwd[100017]=%2F9&sbl=100070&sess_id=195251400
jak i równiez mozliwość wyboru czy zdjęcie ma być z białymi paskami czy ma wypełniać dostępny obszar.

thorin
08-05-2006, 18:21
wspomniamy przeze mnie fotonet to bezkonkurencyjny lab na slasku i z tego co wiem w calej polsce znajduje zwolennikow, polecam sciagnac program do wysylki zdjec i przejrzec jego funkcje... wymuszanie formatu, zakazywanie laboludkom optymalizacji kolorow i rozne inne potrzebne funkcje ma wbudowane ;) aha lab wpolpracuje z siecia dystrybutorow na terenie calego kraju, wiec zamawiasz fotki w sieci odbierasz w spozywczaku za rogiem.

www.fotonet.tychy.pl

gonzo44
08-05-2006, 19:25
Ja korzystam z http://www.fotograf.net.pl i też jestem zadowolony :P
Ale nie będziemy się tutaj licytować, bo nie to jest tematem wątku, jak już możemy porównać odbitki kiedyś przy piwku w Krakowie :-)