Zobacz pełną wersję : Podejrzane akcje na OLX
Witam
Kilka dni temu wrzuciłem ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży obiektywu Canon 35 2.0.
Zdjęcia wstawione, cena podana, numer telefonu można odczytać.
Niby wszystko jest jasne.
Po kilku dniach otrzymuję wiadomość czy oferta jest aktualna i czy mogę wysłać zdjęcia obiektywu na maila, podać cenę oraz swoje dane: imię i nazwisko, nr konta, telefon.
Następnego dnia podobna wiadomość.
Dla mnie podejrzana sytuacja i próba wyciągnięcia z konta pieniędzy.
Jakby ktoś był zainteresowany to mógłby zadzwonić.
raczej wyciągnięcia danych osobowych...
Witam
Kilka dni temu wrzuciłem ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży obiektywu Canon 35 2.0.
Zdjęcia wstawione, cena podana, numer telefonu można odczytać.
Niby wszystko jest jasne.
Po kilku dniach otrzymuję wiadomość czy oferta jest aktualna i czy mogę wysłać zdjęcia obiektywu na maila, podać cenę oraz swoje dane: imię i nazwisko, nr konta, telefon.
Następnego dnia podobna wiadomość.
Dla mnie podejrzana sytuacja i próba wyciągnięcia z konta pieniędzy.
Jakby ktoś był zainteresowany to mógłby zadzwonić.
Uważasz że podając te dane ktoś jest ci w stanie wyciagnąć pieniadze z konta ?
W moim banku pojawiły się ostatnio ostrzeżenia o możliwości wyciągnięcia pieniędzy przez oszustów.
Dziwi mnie fakt, że osoby chcą abym na maila wysłał im swoje dane, numer konta i numer telefonu oraz zdjęcia i cenę obiektywu.
Dziwi ponieważ zdjęcia oraz numer telefonu są w ogłoszeniu!
zwróć uwagę z jakich adresów dostałeś te maile...i czy były napisane łamaną polszczyzną...zgadłem ?
wyślij zdjęcia, podaj cenę..podstawowe zwroty, natomiast adresy mailowe były np jennyjones lub podobne
norma na olx...też takie dostawałem...
Jak wystawiłem c24-105 to miałem ich kilka dziennie. Wszystkie z gmaila
Dzisiaj kolejna wiadomość na olx. Faktycznie wszystkie z gmaila.
Dzisiaj kolejna wiadomość na olx. Faktycznie wszystkie z gmaila.
Mało jest osób które nie korzystają z gmaila :)
Niekoniecznie. Dzisiaj zapytanie: "Witam ostateczną cenę i lokalizację, wyślij mi e-mail". Przecież widać, na OLX skąd jest ogłoszenie.
michalab
20-01-2018, 00:02
przekręt nigeryjski
Tom77, sporo osób korzysta z gmaila, ale te konkretne adresy od razu wzbudzają podejrzenie wałka, zresztą wystaw na olx coś cennego, osobiście się przekonasz...
Niekoniecznie. Dzisiaj zapytanie: "Witam ostateczną cenę i lokalizację, wyślij mi e-mail". Przecież widać, na OLX skąd jest ogłoszenie.
Ludwig też dostaję i mam na to sposób blokuję ... i spokój, możesz również powiadomić olx to pewnie oni go zablokują.
Dopisałem do tekstu oferty: nie odpowiadam na maile i od tego momentu cisza!spróbuję jeszcze na allegro wystawić obiektyw, zobaczymy czy trafią się "normalne" osoby zainteresowane kupnem.
Niestety, coraz więcej teraz takich "klientów z zagranicy". Ja już nie odpisuje nawet jak widzę takie lekko nieskładne wiadomości.
christoo
17-03-2018, 02:41
Co do podejrzanych aukcji na olx, dzisiaj znalazłem coś takiego :D https://www.olx.pl/oferta/canon-eos-5d-mark-iii-obiektywy-akcesoria-CID99-IDsPUfp.html
Może on też przechodzi na sony?
snatchorg
17-03-2018, 08:25
To ogłoszenie na olx co chwilę się pojawia.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
vincenty
22-03-2018, 19:12
Też się z tym spotkałem, olałem takiego maila po prostu.