Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : prezentacja zdjęć...

Venio
07-05-2006, 19:31
Jest sprawa... robiłem zdjęcia na 60leciu mojej szkoły. Duzy bankiet, msza w kosciele itp. Teraz te zdjęcia musze wywołać i oddac dla kroniki mojej szkoły. Ale wiele osob chce odemnie kupic te zdjęcia. Co mam zrobic by im je pokazac i mogli sobie wybrac te ktore chcą kupic.
Mysle ze nieopłacalne jest dac wydrukowac zdjęcia 9x13... bo poprostu bym na tym stracił bo zdjęc jest naprawde duzo.
Druga sprawa ile jedno takie zdjęcie brać? w gre wchodzi format 10x15.
pozdrawiam

yogi-bear
07-05-2006, 19:41
Najlepiej zrobić wglądówki jakieś. Miniaturki zdjęc na formacje 20x25 dla przykładu (~20 wejdzie spokojnie). Każde zdjęcie podpisz odpowiednim numerkiem i będzie tanio, ładnie, skutecznie ;)

adamek
07-05-2006, 19:41
najprościej: weź laptopa i pokazuj na laptopie.
Aha i najpierw zbieraj kasę, potem wywołuj zdjęcia --> inazej ludzie zamówią a potem nei wezmą. :/

Venio
07-05-2006, 19:45
Najlepiej zrobić wglądówki jakieś. Miniaturki zdjęc na formacje 20x25 dla przykładu (~20 wejdzie spokojnie). Każde zdjęcie podpisz odpowiednim numerkiem i będzie tanio, ładnie, skutecznie ;)
A bedzie cos w ogole na tym widac? By mogli sie rozpoznac.

najprościej: weź laptopa i pokazuj na laptopie.
Aha i najpierw zbieraj kasę, potem wywołuj zdjęcia --> inazej ludzie zamówią a potem nei wezmą. :/
nie mam laptopa to raz :P a jesli chodzi o kase to nic nigdy nie daje nim kasy nie bedzie

Myślałem nad tym by dać do sekretariatu płyte miniaturami np. w rozdziałce 300pix lub 400pix i jeszcze znakiem wodnym wymalowac :P (i oprocz tego jeszcze z 5 lub wiecej płyt by ludzi emogli zabrac)

ripek
07-05-2006, 19:49
Ja robilem poglądówki na A4 - ale to był jeden raz - za drogo to wychodzi :(

Najlepiej w PS zrobić miniaturki i druknąć na 10x15 powinno wejść z 6 na zdjęcie.
Potem ładnie to spiąć i jest miła książeczka.

Miniaturek na CD nigdy w życiu - niektórym po prostu wystarczy i nie wezmą odbitek

adamek
07-05-2006, 20:04
no to jak nie masz laptopa... przetransportuj cały komputer. ;)
Albo pożycz od kogoś laptoka na parę godizn.. w zamian jakiś guinessik i będzie git. :D

Venio
07-05-2006, 20:08
kompletnie tego nie widze... przeciez ja sie ucze... co ja mam sie z nimi umawiac na ktorą? poza tym nie mam z tymi ludzmi kontaktu tylko oni sie dopytują o foty przez sekretariat

adamek
07-05-2006, 20:22
Noo kurcze.
Bierzesz bristol 100x70 i zapisujesz, że tego i tego dnia będziesz w tym i tym miejscu i umożliwisz wybieranie zdjęć i zapisywanie sie po odbitki. Proszę przynieść pieniądze. Cena za 10x15 --> 2zł (przykładowo)

yogi-bear
07-05-2006, 20:23
A bedzie cos w ogole na tym widac? By mogli sie rozpoznac.

Oczywiście że będzie widać jak rzucisz rozsądną ilość miniaturek (format 15x21 bedzie ok.. trzeba sprawdzic ;)). Zapłacisz ~2zł za prezentację 21 zdjęc.. to chyba nie jets dużo? Wglądówki zostawisz w sekretariacie wraz z listą zamówień. Cene ustal sam.. na ile się cenisz i ile zamówień się spodziewasz :) Wglądówka wygląda przykładowo tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img274.imageshack.us/img274/1041/contactsheet0015uq.jpg)

Venio
07-05-2006, 20:35
tą wglądówke ktorą tutaj pokazałeś na jakim formacie wydrukowałeś?

yogi-bear
07-05-2006, 20:43
tą wglądówke ktorą tutaj pokazałeś na jakim formacie wydrukowałeś?

Nie wywoływałem tego, zrobiłem przed chwilą dla przykładu. Ostatnio miałem w rękach takie wglądówki w formacie 15x21 i było przyzwoicie.. widać co trzeba. Zrób na szybko jedną i sprawdź jak Ci się podoba. A.. i pamiętaj żeby nie robić na błysku bo jak Ci namacają paluchami.. brrrrr :)

Venio
07-05-2006, 20:45
hehe ok :) a czy moze nie było by bardziej opłacalne jakbym poszedł do jakies kafejki netowej albo cuś i wydrukował to na A4 poprostu na drukarce?
Kurde nie wiem. Probuje to zrobic tak by było jaknajtaniej i nie stracic.
I tak sobie myśle czy 3 złote to nie bedzie za drogo za jedno zdjęci 10x15....

yogi-bear
07-05-2006, 20:51
Przy założeniu że zrobiłeś 200 fotek potrzebujesz 10 wglądówek. Jedna kosztuje 1.5zł w labie. 15zł inwestycji... Nie baw się w drukowanie bo raczej nie będziesz zadowolony z jakości :) A co do ceny zdjęć to raczej bym myślał czy nie za tanio...

adamek
07-05-2006, 20:59
zdjęcia wydrukowane (mogą być pomieszane kolory) mogą potencjalnie odstraszyć klientów. Lepiej rzeczywiście zrobić te odbitki w labie...
jeśli zapłacisz (jak ktoś wyżej wyliczył --> 15złotych) to wystarczy, że kupią 5 zdjęć i inwestycja CI się zwróci. :)

Zielony
07-05-2006, 21:13
Przekalkuluj se Venio tą cenę za odbitkę.
Wiesz, tu chodzi przedewszystkim o sprzęt - który jest drogi, no i cenny czas który będziesz musiał przy temu spędzić.
Wiesz, dłubanie przy odbitkach jest jednak czasochłonne.
Zorientuj się o cenę w labie za odbitkę na jakimś fajnym/sensownym papierze.
Zapytaj o rabat itd.
Będziesz wiedział na czym stoisz.
Zrób może jakąś promocje typu - do 5 zdjęć 4zł/szt. Każde kolejne 3zł/szt. Coś na tej zasadzie. Będzie git.

LFB
10-05-2006, 20:31
Nie schodź poniżej 3 zł !!! zrób to dla ludzkości i kolegów ;)

Venio
10-05-2006, 21:56
Nie schodź poniżej 3 zł !!! zrób to dla ludzkości i kolegów ;)
Nie mam zamiaru :)