Zobacz pełną wersję : lampa błyskowa Canon Speedlite 580EX
mayki777
05-01-2018, 21:57
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.Mam pytanie kupiłem używaną lampę canon speedlite 580EX przez internet. Podpiąłem ją pod mojego canona 7D i szok.zdjęcia niedoświetlone , lampa nie reaguje na korekcję siły błysku czy -3 czy + 3 zdjęcia dalej niedoświetlone.Jak przełączałem na przycisku mode inne tryby to albo jest tak samo albo przepala zdjęcia.Na obu obiektywach tak samo canon 18-135 i canon L 70-200 . Dzwoniłem do gościa od którego kupiłem i stwierdził, że muszę wyregulować lampę bo nie synchronizuje błysku z aparatem. Podobno miał to samo jak ją kupił 2 lata temu. ktoś mu to wyregulował i działała podobno dobrze.Możliwe , że gość mówi prawdę? moja lampa 420EX działa bez problemu po kolei z moimi różnymi body już od 11 lat bez grzebania w ustawieniach.co mam zrobić? dzięki za pomoc
Dzwoniłem do gościa od którego kupiłem i stwierdził, że muszę wyregulować lampę bo nie synchronizuje błysku z aparatem.
Lampa musi być uszkodzona , tym bardziej że lampa canona pracuje z aparatem canona bez jakichkolwiek regulacji to nie obiektyw sigmy żeby trzeba było kalibrować
(no chyba że masz źle ustawiony czas w aparacie, co wykluczam )
Spróbuj ją minimalnie inaczej "ustawić" na sankach aparatu. Jeśli nie kontaktują wszystkie styki ze stopki, lampa może robić cuda.
dokładnie, lampę wstawioną w sanki poruszaj w lewo, w prawo jednocześnie wyzwalając migawkę. Może nie być styku. Z tym że jeśli lampa "złapie" styk to powinna naświetlać prawidłowo. Ale jeśli nie możesz przestawić korekcji to zdecydowanie lampa jest uszkodzona. Stawiam na tranzystor sterujący. Tak ogólnie to słabe te lampy canona, zostawiłem z ich powodu sporo grosza w serwisach.