Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nd2-400 plus polar czy warto

p410
04-01-2018, 15:35
Siema mam zakupiony polar i ostatnio kupilem sobie nd 2-400 i tak sie zastanawiam czy ma sens zakladanie 2 filtrow na raz i czy uzytkowanie jest dobre obydwa sie obracaja wiec zastanawia mnie to czy to ma sens. Lece nie dlugo na urlop i planuje porobic troche zdjec portretowych i nd sie przyda bo bede mogl miec otwarta pszeslone mocno , polar jal wiadomo ladniejsze niebo i woda lazurowa, filtr nd 2-400 to nic innego jak 2 polary czy on rowniesz bedzie niwelowal odblaski z zeczy nie metalicznych ?? To mnie cielawi a niemam jak przetestowac bo poamalem noge (śruby 2mam )i jestem uziemiony

Filtr polar to hoya
A nd 2-400 to zomei mam nadzieje ze bedzie dobry jeszcze tej firmy nie testowalem

Jesli chodzi o winiete bo 2 filtry to mam swiadomosc ze moze byc ale jak moge uzyslac piekne zdjecie to sie pogodze z tym

uosiek1
04-01-2018, 17:24
Zakładałem polara na ND8, ale dlatego, że mi jeszcze światła było za dużo ;) W moim przypadku (550D) kadrowanie tylko przez LV, bo w wizjerze ciemnica. C-PL kolorki podciągał, ale ważniejsze było dla mnie rozmycie chmur. Nie robię portretów (nie, żebym nie chciał, po prostu z wzajemnością nie lubię ludzi), ale słyszałem, że polar sprawia, że cera na zdjęciu jest matowa i portretowany wygląda na chorego. Jesteś uziemiony w domu, czy w szpitalu? Bo jeśli masz dostęp do sprzętu, to odblaski możesz sprawdzić na szklance. Co do dwóch "kręciołków" na obiektywie, to nie używałem, ale miałem polaryzator na obiektywie z rotującym ryjkiem i uwierz mi, to prawdziwa mordęga... A jeszcze jak osłona przeciwsłoneczna dojdzie, to można się nauczyć spokoju i cierpliwości ;)

akustyk
04-01-2018, 18:22
Siema mam zakupiony polar i ostatnio kupilem sobie nd 2-400 i tak sie zastanawiam czy ma sens zakladanie 2 filtrow na raz i czy uzytkowanie jest dobre

co masz na mysli piszac "2 filtrow"?

ND2-400 to sa juz dwa filtry. dwa filtry polaryzacyjne. z wszelkimi cechami tych filtrow, w tym wlasnie polaryzowaniem swiatla :)

obydwa sie obracaja wiec zastanawia mnie to czy to ma sens.

oczywiscie, nie ma. trzema polarami mozesz uzyskac dokladnie to samo co dwoma.

p410
05-01-2018, 14:38
Nd 2-400 to dwa szkla w jednym ale to jeden filtr i zastanawia mnie czy mozna dolozyc filtr polar by zniwelowac odblaski wiec po nalozeniu nd i polara na szklo jest uzytkowe . Bo am nd ktory wymienilem jest zbodowany z dwoch polarow ale zadanie ma przyciemnic obraz i niewiwm czy tez ma funkcje niewlowania odblaskow bo jesli tak to bym nie dokladal polara . Tak jestem w szpitalu i nie mam mozliwosci dotarcia do sprzetu

akustyk
05-01-2018, 15:41
Nd 2-400 to dwa szkla w jednym ale to jeden filtr i zastanawia mnie czy mozna dolozyc filtr polar by zniwelowac odblaski

nie bo juz sa zniwelowane przez dwa polary Vari-ND

wiec po nalozeniu nd i polara na szklo jest uzytkowe . Bo am nd ktory wymienilem jest zbodowany z dwoch polarow ale zadanie ma przyciemnic obraz i niewiwm czy tez ma funkcje niewlowania odblaskow

tak jak napisalem - filtr polaryzacyjny to jest filtr, ktory polaryzuje swiatlo. czyli wycina odbicia z jednego kierunku
dwa filtry polaryzacyjne to sa dwa filtry, ktore polaryzuja swiatlo, czyli wycinaja odbicia z dwoch kierunkow.
dokladajac trzeci polar uzyskasz trzy filtry, ktore polaryzuja swiatlo. ale poniewaz nie ma tu trzeciego kierunku, to nie ma co wiecej polaryzowac). z dokladnoscia do lekkich roznic w kryciu spektrum swiatla, dolozenie filtra polaryzacyjnego na Vari-ND pozostanie niezauwazalne dla ukladu optycznego.

p410
05-01-2018, 16:30
nie bo juz sa zniwelowane przez dwa polary Vari-ND

tak jak napisalem - filtr polaryzacyjny to jest filtr, ktory polaryzuje swiatlo. czyli wycina odbicia z jednego kierunku
dwa filtry polaryzacyjne to sa dwa filtry, ktore polaryzuja swiatlo, czyli wycinaja odbicia z dwoch kierunkow.
dokladajac trzeci polar uzyskasz trzy filtry, ktore polaryzuja swiatlo. ale poniewaz nie ma tu trzeciego kierunku, to nie ma co wiecej polaryzowac). z dokladnoscia do lekkich roznic w kryciu spektrum swiatla, dolozenie filtra polaryzacyjnego na Vari-ND pozostanie niezauwazalne dla ukladu optycznego.

Aha wiec na logike uzywajac tego filtra nd bede mial mozliwosc rgulacji swiatla wpadajacego czyli normalne zastosowanie nd i polaryzacja. Sadzilem ze jak ten filtr nd 2_400 ma w sobie 2 polary to nie beda polaryzowac swiatla cos jak jeden wyklucza drugiego w kwestji polaryzowanego. To dobra wiadomosc dla mnie dzieki za pomoc