PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor SRGB czy RGB

saxjas
11-12-2017, 18:57
Witam!
Poszukuję monitora do obróbki zdjęć, jednak nie do końca jestem przekonany co wybrać: RGB czy SRGB. Mam na uwadze NEC MultiSync EA245WMi-BK-ColorTuned z SVII lub EIZO CS 2420. Zdaję sobie sprawę, że znaczna większość zdjęć nigdy nie będzie drukowana (poza odbitką z labie) więc teoretycznie mógłyby być tańszy NEC.
Proszę o sugestie i własne opinie w temacie.
Pozdrawiam

rafels3
11-12-2017, 20:38
Chyba Adobe RGB? To lepszy wybór, bo ta przestrzeń jest szersza, niż sRGB.

RobertON
11-12-2017, 23:18
Chyba Adobe RGB? To lepszy wybór, bo ta przestrzeń jest szersza, niż sRGB.

Tylko po co, jak będą odbitki w labie albo do neta ?
Nikt nie będzie oglądał szerszego zakresu kolorów.
Wystarczy dobre pokrycie w sRGB.

saxjas
12-12-2017, 10:18
Dziękuję za info. Może ktoś jeszcze doda swoje przemyślenia na temat użytkowania monitora RGB lub Srgb?

xxkomarxx
12-12-2017, 11:30
W cenie 2420 masz neca ea275wmi. Lepszy komfort pracy a do zdjec nie potrzebujesz szerokogamutowca bo tylko problemy z wyswietlaniem i kolorami w windzie.
Nie masz co sie zastanawiac tylko brac neczka

jinks
12-12-2017, 13:14
Wszystkie monitory są RGB. Mogą różnić się gamutem - sRGB lub AdobeRGB.
Do odbitek w lab-ie wystarczy sRGB. Przy wydrukach z drukarki/plotera pigmentowego warto pomyśleć o AdobeRGB. Zresztą dzisiaj większość monitorów nadających się do pracy z kolorem jest w tej przestrzeni. Nawet takich średnich.

xxkomarxx
12-12-2017, 13:52
Pierwszym sensownym monitorem o poszerzonym gamucie jest eizo 2420 tylko w tej cenie zdecydowanie wolalbym ea275 od neca. Szerokogamutowy przyda ci sie jesli chcesz pokazac zielenie zielonego lasu. Powaznie przy fotografii w 99% sprawdzi sie normalnogamutowiec a jednak 27 cali jest duzo fajniejszy niz kurduplowate 24.

saxjas
12-12-2017, 15:09
Rozumiem, czyli jednak SRgb. Zresztą po co przepłacać, jeśli się nie wykorzysta pełni możliwości.

xxkomarxx
12-12-2017, 15:15
Rozumiem, czyli jednak SRgb. Zresztą po co przepłacać, jeśli się nie wykorzysta pełni możliwości.

Bierz 27 cali z normalnym gamutem
EA275wmi sa bardzo dobrymi monitorami. Skalibrowane jakościowo dorownuja sprzetom teoretycznie o kilka klas wyzej

Tom01
12-12-2017, 22:33
NEC EA275WMi należy brać w wersji CT (Color Tuned). W tej odmianie ma kilka razy mniejsze defekty liniowości niż EIZO CS2420. No i większy, większa rozdzielczość, obszar roboczy. Poniżej przykładowy raport kalibracyjny. Takie parametry są porównywalne wyłącznie z monitorami profesjonalnymi:

https://canon-board.info/imgimported/2017/12/certyfikat_colortuned_ea275wmict_161117-1.png
źródło (https://monitory.mastiff.pl/images/certyfikat_colortuned_ea275wmi-ct_161117.png)

Bangi
12-12-2017, 22:43
Od tygodnia mam od Tom01 właśnie tego NECa i póki co jestem bardzo zadowolony i polecam. Zresztą to już mój drugi NEC (choć ten pierwszy to był taki zwykły TN).

rafels3
12-12-2017, 22:59
Nie wiem czy to ważne, ale autor pytał o wersję 24 cale...

xxkomarxx
12-12-2017, 23:06
Pytal o eizo 2420 ktory kosztuje tyle co 27 cali neca i chyba nie bral tej wielkosci pod uwage. Komfort pracy jest zdecydowanie lepszy a jesli zechce 24 cale to ma blizniaczego ea 245wmi

saxjas
13-12-2017, 11:09
Zgadza się, że pytałem o 24" ale biorę od uwagę także inne sugestie i spostrzeżenia użytkowników, za które bardzo dziękuję. Dzięki tym cennym uwagom kieruję się w kierunku ww. monitora 27" Nec z Color Tuned. A propos monitora Srgb.. gdybym po jakimś czasie chciał np. dokonać wydruku zdjęcia (nie mam na myśli odbitki w labie) i załóżmy zrobić fototapetę to czy zdjęcie obrobione na takim monitorze wypadnie dużo gorzej niż zdjęcie obrobione na monitorze RGB?

xxkomarxx
13-12-2017, 11:38
Zgadza się, że pytałem o 24" ale biorę od uwagę także inne sugestie i spostrzeżenia użytkowników, za które bardzo dziękuję. Dzięki tym cennym uwagom kieruję się w kierunku ww. monitora 27" Nec z Color Tuned. A propos monitora Srgb.. gdybym po jakimś czasie chciał np. dokonać wydruku zdjęcia (nie mam na myśli odbitki w labie) i załóżmy zrobić fototapetę to czy zdjęcie obrobione na takim monitorze wypadnie dużo gorzej niż zdjęcie obrobione na monitorze RGB?

Nie wiem co znaczy gorzej[emoji3]W obu przestrzeniach jest tyle samo kolorow.
Duzo zalezy od tego co bedzie na zdjeciu. Jesli bedziesz robil fote zielonego lasu z roznymi niuansami tejże zieleni a nad nim niebieskie niebo to w aRGB zobaczysz "więcej". Duzo zalezy tez od tego na czym bedzie to drukowane i co plujka bedzie potrafila stworzyc.
Sadze ze nie warto kupiwac cs2420 tylko dla tego ze ma poszerzony gamut

saxjas
13-12-2017, 13:47
Nie wiem co znaczy gorzej[emoji3]W obu przestrzeniach jest tyle samo kolorow.
Duzo zalezy od tego co bedzie na zdjeciu. Jesli bedziesz robil fote zielonego lasu z roznymi niuansami tejże zieleni a nad nim niebieskie niebo to w aRGB zobaczysz "więcej". Duzo zalezy tez od tego na czym bedzie to drukowane i co plujka bedzie potrafila stworzyc.
Sadze ze nie warto kupiwac cs2420 tylko dla tego ze ma poszerzony gamut

Serdeczne dzięki.

mkamelg
13-12-2017, 20:38
Dzięki tym cennym uwagom kieruję się w kierunku ww. monitora 27" Nec z Color Tuned.

Zanim się skierujesz w stronę NEC MultiSync EA275WMi ColorTuned to sprawdź sobie jeszcze czy karta graficzna w Twoim PC (o ile używasz PC bo możesz przecież używać jakiegoś Mac) posiada wyjście wideo DisplayPort (wersja dowolna) i/lub HDMI w wersji co najmniej 1.3 bo ten monitor pracuje w rozdzielczości natywnej 2560x1440 przy 60Hz więc z karty graficznej musi wyjść sygnał umożliwiający wyświetlenie takiej rozdzielczości na monitorze.

Większość ludzi monitory o takiej i wyższych rozdzielczościach łączy z komputerem za pośrednictwem kabla DisplayPort a jeśli nie jest to możliwe no to za pomocą kabla HDMI w wersji co najmniej 1.3 (powinno być stosowne oznaczenie na opakowaniu a jeśli go nie ma to trzeba szukać tego oznaczenia na kablu).

https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

https://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI

xxkomarxx
14-12-2017, 00:06
Ewentualna karta grafiki to groszowy koszt

grizz
14-12-2017, 08:51
Ewentualna karta grafiki to groszowy koszt

Pod warunkiem posiadania pudła a nie laptopa ;)

xxkomarxx
14-12-2017, 09:03
Pod warunkiem posiadania pudła a nie laptopa ;)

To zalezy co w tym laptopie jest [emoji3]ale faktycznie dokladanie karty do lapka to sredni interes

saxjas
14-12-2017, 13:18
Zanim się skierujesz w stronę NEC MultiSync EA275WMi ColorTuned to sprawdź sobie jeszcze czy karta graficzna w Twoim PC (o ile używasz PC bo możesz przecież używać jakiegoś Mac) posiada wyjście wideo DisplayPort (wersja dowolna) i/lub HDMI w wersji co najmniej 1.3 bo ten monitor pracuje w rozdzielczości natywnej 2560x1440 przy 60Hz więc z karty graficznej musi wyjść sygnał umożliwiający wyświetlenie takiej rozdzielczości na monitorze.

Większość ludzi monitory o takiej i wyższych rozdzielczościach łączy z komputerem za pośrednictwem kabla DisplayPort a jeśli nie jest to możliwe no to za pomocą kabla HDMI w wersji co najmniej 1.3 (powinno być stosowne oznaczenie na opakowaniu a jeśli go nie ma to trzeba szukać tego oznaczenia na kablu).

https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

https://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI

Cenna uwaga..muszę sprawdzić.

Tom01
16-12-2017, 00:30
Uwaga jest nieścisła. HDMI należy unikać! To jest problematyczny interfejs. Większość sterowników "uznaje" urządzenie podłączone po HDMI jako telewizor i ogranicza dynamikę. Inna sprawa, że w większości monitorów wejście HDMI ma ograniczenie do 1920x1200/1080 i wyjście w komputerze, w dowolnej specyfikacji, nie pomoże. Monitor o rozdzielczości 2560x1440 łączy się interfejsem DVI DualLink lub DisplayPort.

cauchy
16-12-2017, 09:38
Dokladnie tak jak wyżej. Mnie nikt o tym nie uprzedził, nie doczytalem i gdy zmienialem monitor i komp dwa lata temu to komp musialem zwrocic bo sie okazalo ze monitor obsluguje tylko DP, a komp nie mial tego wyjścia :/

arkosol
16-12-2017, 12:46
Mam na płycie głównej Z170 interfejs DVI DualLink z karty graficznej zintegrowanej, niestety brak wyjścia DP(nie mam zewnętrznej karty graficznej). I teraz kupiłem sobie Eizo cx271 i na wyjściu DVI DualLink, żeby uzyskać rozdzielczość natywną 2560x1440 musiałem zejść z odświeżaniem obrazu do 30Hz. Dodam ze żadne sterowniki tego stanu nie zmienią. Tak że posiadanie wyjścia DualLink nie zawsze gwarantuje uzyskanie rozdzielczości powyżej FHD.

saxjas
20-12-2017, 00:13
Widze że występuje sporo pronlemow. Sam mam jedynie hdmi,wiec mam obawy czy nowy monitor bedzie działał prawidlowo.

Tom01
20-12-2017, 01:19
Przy HDMI może Pan zapomnieć o monitorach powyżej 1920x1200. Do tego dojdzie kastracja dynamiki, którą na szczęście często można wyłączyć.

emiliam
20-12-2017, 13:40
Miesiąc temu przeszłam ze starego (pewnie ok 10 letniego), kwadratowego NEC'a na Eizo CS2420 i moje oczy są mi wdzięczne za tą zmianę. Widzę, co obrabiam, jestem w stanie zauważyć nawet najmniejszą zmianę kolorystyczną na zdjęciu i mam 10 razy większą przyjemność z oglądania pięknych zdjęć, bo na tym monitorze wyglądają dużo, dużo lepiej niż na moim starym.

Monitor kupuje się na lata, więc warto dołożyć kilka zł i się nie męczyć później ;)

saxjas
20-12-2017, 18:43
Miesiąc temu przeszłam ze starego (pewnie ok 10 letniego), kwadratowego NEC'a na Eizo CS2420 i moje oczy są mi wdzięczne za tą zmianę. Widzę, co obrabiam, jestem w stanie zauważyć nawet najmniejszą zmianę kolorystyczną na zdjęciu i mam 10 razy większą przyjemność z oglądania pięknych zdjęć, bo na tym monitorze wyglądają dużo, dużo lepiej niż na moim starym.

Monitor kupuje się na lata, więc warto dołożyć kilka zł i się nie męczyć później ;)

Też tak uważam, że warto dołożyć, ale im więcej czytam różnych informacji dot. RGB tym więcej mam obaw czy sobie poradzę z jego obsługą Z tego co piszą trzeba się znać się na zarządzaniu barwą. Czy faktycznie obsługa RGB przysparza kłopotów?

robertskc7
20-12-2017, 20:45
Nie trzeba. Kupujesz, zlecasz kalibrację raz na rok/dwa specowi i nic nie musisz wiedzieć. Jak Ci się obraz rozjeżdża z odbitkami to zamawiasz kalibrację i jazda dalej :)

Tom01
20-12-2017, 22:29
Jak już wcześniej pisano AdobeRGB a nie RGB! Nie ma monitorów wyświetlających całą możliwą do stworzenia przestrzeń RGB, to niewykonalne. Co do monitora o przestrzeni AdobeRGB lub zbliżonej, jeśli pracuje się na Macu, nie ma żadnej różnicy w postępowaniu niż sRGB. Pod Windows tak różowo już nie jest. Trzeba opanować podstawy obiegu pracy pracy w szerokim gamucie. Przydaje się ktoś rozumiejący problem do doradzenia, bo samemu łatwo się pogubić.

TomKap
21-12-2017, 08:47
Przy HDMI może Pan zapomnieć o monitorach powyżej 1920x1200. Do tego dojdzie kastracja dynamiki, którą na szczęście często można wyłączyć.

Ja mam monitor UHD podpięty do laptopa ASUSPro z kartą NVIDIA820 po kablu HDMI i wyświetla mi w pełnej rozdzielczości, mam szczęście :)

jaś
21-12-2017, 09:03
pewnie było juz kilka razy ale wrzucam

https://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/

warto kupic dobry monitor graficzny, troche ogranicza ilośc producentów która mozna policzyc na jednym palcu reki ale warto.

saxjas
21-12-2017, 10:02
Jak już wcześniej pisano AdobeRGB a nie RGB! Nie ma monitorów wyświetlających całą możliwą do stworzenia przestrzeń RGB, to niewykonalne. Co do monitora o przestrzeni AdobeRGB lub zbliżonej, jeśli pracuje się na Macu, nie ma żadnej różnicy w postępowaniu niż sRGB. Pod Windows tak różowo już nie jest. Trzeba opanować podstawy obiegu pracy pracy w szerokim gamucie. Przydaje się ktoś rozumiejący problem do doradzenia, bo samemu łatwo się pogubić.

Niestety mam Windowsa więc widzę że różowo nie będzie.

ExploRa
21-12-2017, 14:06
Ja mam monitor UHD podpięty do laptopa ASUSPro z kartą NVIDIA820 po kablu HDMI i wyświetla mi w pełnej rozdzielczości, mam szczęście :)
To nie szczęście a HDMI v2.0 (2.0b) i dobrego kabla (3840 x 2160@60Hz). Od tej wersji, wszystkie UHD idą w pełnej rozdziałce na HDMI. Oczywiście, to też kwestia tego czy karta udźwignie taką rozdziałkę powyżej HD.

--- Kolejny post ---

Nie trzeba. Kupujesz, zlecasz kalibrację raz na rok/dwa specowi i nic nie musisz wiedzieć. Jak Ci się obraz rozjeżdża z odbitkami to zamawiasz kalibrację i jazda dalej :)

Musi wiedzieć, że w Windows trzeba podpiąć profil AdobeRGB z kalibracji pod każdy program osobno. Normalnie, to nawet przeglądarka www będzie inaczej świecić na monitorze szerokogamutowym.... I można się potem przejechać, gdzie był profil sRGB a nie AdobeRGB.

cauchy
21-12-2017, 14:35
pewnie było juz kilka razy ale wrzucam

https://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/

warto kupic dobry monitor graficzny, troche ogranicza ilośc producentów która mozna policzyc na jednym palcu reki ale warto.

Artykuł i monitory w nim opisane sa dla pro ew. bardzo wymagajacych amatorow. Autor watka chyba nie zalicza sie ani do jednych ani drugich. Ja rowniez nie :) nie dajmy sie zwariowac. Ten Nec co byl tu wymieniany bedzie git. Samochodami ponizej 50tysi tez mozna jezdzic.

saxjas
21-12-2017, 18:47
Podoba mi się podejście kolegi cauchy

--- Kolejny post ---

Cauchy miałeś na myśli Neca 245 czy 275 o którym też rozmawialiśmy?

jaś
22-12-2017, 10:49
Artykuł i monitory w nim opisane sa dla pro ew. bardzo wymagajacych amatorow. Autor watka chyba nie zalicza sie ani do jednych ani drugich. Ja rowniez nie :) nie dajmy sie zwariowac. Ten Nec co byl tu wymieniany bedzie git. Samochodami ponizej 50tysi tez mozna jezdzic.

pewnie tak jest jak piszesz ale pojawiające się w wątku monitory (a pojawiło się kilka) są wymienione w linkowanym artykule również rozważany nec color tuned, a zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć (chociaż może czasem błoga nieświadomość jest lepsza :mrgreen: człowiek się nie zastanawia skąd kasę wyrwać na nowa zabawkę) i jeszcze zacytuję Witka.K (chyba ma tez konto na canon-board) z nikoniarzy bo mi się jego podpis w stopce podoba "Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć jak najmniejszy efekt" zupełnie nie wiem dlaczego mi się zawsze przypomina jak oglądam zdjęcia (niektórych) prominentnych użytkowników cb.

kmeg
22-12-2017, 11:32
Artykuł i monitory w nim opisane sa dla pro ew. bardzo wymagajacych amatorow. Autor watka chyba nie zalicza sie ani do jednych ani drugich. Ja rowniez nie :) nie dajmy sie zwariowac. Ten Nec co byl tu wymieniany bedzie git. Samochodami ponizej 50tysi tez mozna jezdzic.Amatorzy kupujący FF I obiektywy po kilka tysięcy każdy to jeszcze niewymagający czy wymagający amatorzy?

Artykuł wg mnie dobry i podaje parę faktów na tacy tak aby każdy wiedział jakie ma opcje. Jak się ma wiedzę to można bardziej racjonalnie i dobrze dopasować swoje potrzeby do tego co oferuje rynek monitorów.

cauchy
22-12-2017, 20:29
saxjas mowie o 27" i tez za kazdym razem goraco bede polecal wieksza rozdzialke, nawet kosztem troche gorszych parametrow dla fotografa. Sam mam Fujitsu P27T-7 i mimo ze nie ma go w tym artykule to jestem 100% zadowolony z parametrow [emoji4]
kmeg
Na to kazdy sam sobie musi odpowiedziec. Sam jednego dnia wydalem od reki 9k na 6D plus Tamrona 28-300. Ale monitora za 10k nie kupie, wole poleciec do Nepalu i pofocic [emoji4]

Z drugiej strony chcialbym popytac tych co pracuja na tych wypasnych Eizo i Necach - to nie jest tak że tylko wy i odbiorcy pracujacy na podobnych monitorach widzicie rezultaty pracy? Czy osoba ogladajaca prace na zwyklym tablecie
czy ekranie laptopa, TV, albo w gazecie zobaczy roznice obrobki na monitorze za 3k a 13k?

Tom01
24-12-2017, 03:20
Z drugiej strony chcialbym popytac tych co pracuja na tych wypasnych Eizo i Necach - to nie jest tak że tylko wy i odbiorcy pracujacy na podobnych monitorach widzicie rezultaty pracy? Czy osoba ogladajaca prace na zwyklym tablecie
czy ekranie laptopa, TV, albo w gazecie zobaczy roznice obrobki na monitorze za 3k a 13k?

Powyższa myśl, to wyjątkowo często popełniany błąd. Odpowiedź brzmi, tak, różnica jest kolosalna. A tu jest wytłumaczenie: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/108

rafels3
24-12-2017, 17:02
Ci, co pracują na dobrym monitorze widzą różnice. Krytykują zwykle osoby, które nigdy nie miały do czynienia z tą jakością. Ale to powszechne zjawisko :) Dotyczy każdej dziedziny (mnie spotyka często przy propozycji np. Macbooka dla osób szukających laptopa do obróbki).

kmeg
26-12-2017, 11:32
Jak już jest rozmowa o aRGB i sRGB to biorąc pod uwagę problemy z MS Windows , czy CS 2420 lub PA242W (z nastawieniem na ten drugi) daje się "przestawiać" sprzętowo w tryb sRGB? Chodzi o przestawienie w taki sposób , że jakość sRGB jest ok a nie protezowata. Chodzi też o przypadek jak w LR jeden monitor jest aRGB a drugi tylko lepszejsza mastryca sRGB.

jaś
26-12-2017, 12:42
Jak już jest rozmowa o aRGB i sRGB to biorąc pod uwagę problemy z MS Windows , czy CS 2420 lub PA242W (z nastawieniem na ten drugi) daje się "przestawiać" sprzętowo w tryb sRGB? Chodzi o przestawienie w taki sposób , że jakość sRGB jest ok a nie protezowata. Chodzi też o przypadek jak w LR jeden monitor jest aRGB a drugi tylko lepszejsza mastryca sRGB.

i to jest dobre pytanie :mrgreen: - szczególnie na początku - jak już użytkownika wykończą (albo zakrecą) duże możliwości to czy jest w stanie szybko przestawic ustrojstwo na sRGB i czy system (windows) to szybko zobaczy :mrgreen:? a 3D LUT jest :mrgreen:? przypomniał mi sie mój ulubiony wątek o 6DII - nic nie rozgrzewa tak dyskusji jak prawidłowe pozycjonowanie - w tamtym przypadku korpusu w tym monitora - nie wiem jak PA242W jest pozycjonowany ale CS 2420 to taki entry level jest :mrgreen:

kmeg
26-12-2017, 13:43
i to jest dobre pytanie :mrgreen: - szczególnie na początku - jak już użytkownika wykończą (albo zakrecą) duże możliwości to czy jest w stanie szybko przestawic ustrojstwo na sRGB i czy system (windows) to szybko zobaczy :mrgreen:? a 3D LUT jest :mrgreen:? przypomniał mi sie mój ulubiony wątek o 6DII - nic nie rozgrzewa tak dyskusji jak prawidłowe pozycjonowanie - w tamtym przypadku korpusu w tym monitora - nie wiem jak PA242W jest pozycjonowany ale CS 2420 to taki entry level jest :mrgreen:Tu bardziej chodzi o zarządzanie kolorem przez soft w windowsie i dla kogoś kto wchodzi w ten świat, aRGB może skończyć się frustracja. Może to są i entry monitory ale już pozwalają się pobawić i ogarnąć kolorystykę. W monitorowym świecie chyba nie ma tylu narzekaczy i piewców teorii "oszukali!!!" ;)

Monitor aRGB mający dobre sRGB umożliwia zrobienie podwojnego WOW i mniej frustrująca nauke :)

jaś
26-12-2017, 15:21
Tu bardziej chodzi o zarządzanie kolorem przez soft w windowsie i dla kogoś kto wchodzi w ten świat, aRGB może skończyć się frustracja. Może to są i entry monitory ale już pozwalają się pobawić i ogarnąć kolorystykę. W monitorowym świecie chyba nie ma tylu narzekaczy i piewców teorii "oszukali!!!" ;)

Monitor aRGB mający dobre sRGB umożliwia zrobienie podwojnego WOW i mniej frustrująca nauke :)

dokładnie to samo miałem na myśli pisząc "jak już użytkownika zakrecą te duże możliwości"

cs 2420 to fajny sprzet ale jednak enty level ;), w monitorowym świecie jest raczej odwrotna tendencja, raczej zadaje sie pytania "czy jest różnica pomiedzy biurowy dellem a monitorem typu eizo color edge"

emiliam
27-12-2017, 12:31
O zarządzaniu kolorem jeszcze polecam ten artykuł Tomka: https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q/

cauchy
28-12-2017, 12:51
w podpkt. Gamut monitora, wszystkie kwadraciki mam dwuodcieniowe. Czego to się człowiek nie nauczy.

emiliam
28-12-2017, 13:40
Człowiek uczy się przez całe życie ;)

janpur
28-12-2017, 18:32
..i głupim umiera.

Sluka
29-12-2017, 15:27
Ups...
Jednym słowem co droższe to lepsze...
Nie.
Każdy producent będzie chwalił, aby tylko jego kupić. Naszym zadaniem jest nasze własne pieniądze wydać mądrze.
A mądrze oznacza nie kupowania wcale drogich monitorów.
Kupcie X-Rite ColorMunki Photo i macie wszytko czego do fotografii potrzeba i można być niezależnym. Lepsze efekty na zwykłym monitorze niż super profilowanym "fabrycznie". Co w zestawie - spektrofotometr - czyli profilujemy nie tylko monitory, projektory ale również drukarki, co daje możliwość bezkarnego żonglowania papierami. Zrobić profil pod nowy papier - żaden problem. W zestawie obecnie jest również colorchecker classic, czyli możemy sobie sprofilować skaner, aparat...
Obejrzałem właśnie sobie te wszystkie kwadraciki z art. pod linkiem i chyba muszę mieć super monitor, bo wszytko jest ok. Monitor którego używam był kupiony za "różnice kursową" pojawiającą się przy tych super monitorach, oczywiście w markecie. Padł wcześniejszy i musiałem szybko kupić nowy za to co miałem w kieszeni. Bez profilu jest bardzo daleki od ideału. Gdybym miał potrzebę, to wycisnął bym z niego więcej niż sRGB, ale siedzenie na gammie 1.8 mnie nie bawi, to nie jabol gdzie wszytko domyślnie na 1.8. Na PC jest 2.2 i czasami niektóre aplikacje zakładają tyle na sztywno i mają głęboko cały CMS. Na pierwszej stronie wątku macie właśnie przekalibrowany monitor z gammy 1.8 na 2.2. I na co całe fabryczne kalibracje, które są tylko czasowymi korektami na zużycie sprzętu. Korekty sprzętowe są liniowe, a po takim przegięciu gammy mamy już tylko "fabrycznie kalibrowany". Jak ktoś kupi monitor z gammą pod jabola, to musi przestawić całe środowisko na pracę w gammie 1,8. Profilowanie jest fajne, ale im mocniej krzywe profilowe odstają od prostej, to tym gorzej. One mają korygować, a nie przestawiać gammę z 1.8 na 2.2. Nie dajcie się omamić profibełkotem. Jak nie rozumiecie co mówią/piszą, to chodzi im o wasze pieniądze.
Polecam ten zastaw z jeszcze jednego powodu. Oprogramowanie (na windows) działa tylko do W8. Na W10 potrzebne jest i1Studio, które ściąga się normalnie ze strony. Zestaw z dołączonym i1Studio jest kilka stówek droższy, no trochę ponad 8. Z punktu widzenia użytkownika 8 stówek zaoszczędzone prze kliknięcie w linka jest nie do pogardzenia. A cena X-Rite CMP przez nieaktualność oprogramowania na dołączonych płytach jest atrakcyjna.
Może zrobił się trochę OT, ale monitor do fotografii = "monitor z profilem".

kmeg
29-12-2017, 15:37
^^ Z tego co wiem to piszesz herezje ale niech wypowie się ktoś to się na tym zna (może czas jaki poświęciłem na sprawdzanie pewnych rzeczy był za krótki).

Ps. Napisz konkretnie model tego monitora

ThomasVoland
29-12-2017, 15:41
Obejrzałem właśnie sobie te wszystkie kwadraciki z art. pod linkiem i chyba muszę mieć super monitor, bo wszytko jest ok.
Obawiam się że niczego z tego artykułu nie zrozumiałeś. On nie testuje tego czy monitor jest dobry i czy wyświetla kolory poprawnie. Testuje czy przeglądarka zarządza barwą i wyświetla zgodnie z oprofilowaniem. Nie ma to NIC wspólnego z jakością monitora. Co prawda jeden z podpunktów pozwala ocenić różnice między sRGB a pełnym, gamutem monitora, ale to też nie ma absolutnie nic wspólnego z jakością - szeroki gamut nie oznacza niskich delt. Ew. artykuł może wykazać że monitor kompletnie nie nadaje się do zdjęć, jeśli okaże się, że gamut jest mocno węższy od sRGB. W żadnym wypadku nie wskaże, że kolorystyka monitora i inne ważne parametry są OK.

Wnosząc po tym co pisałeś o gammie, widzę że temat monitorów jest ci kompletnie obcy i najlepiej byłoby się w nim po prostu nie wypowiadać, szczególnie z własnymi wymyślonymi tezami.

jaś
29-12-2017, 16:53
Obejrzałem właśnie sobie te wszystkie kwadraciki z art. pod linkiem i chyba muszę mieć super monitor, bo wszytko jest ok. Monitor którego używam był kupiony za "różnice kursową" pojawiającą się przy tych super monitorach, oczywiście w markecie. Padł wcześniejszy i musiałem szybko kupić nowy za to co miałem w kieszeni. Bez profilu jest bardzo daleki od ideału.

z ciekawości zapytam - jaki to monitor znaczy jaki producent i typ

Sluka
29-12-2017, 17:26
Z tego co wiem to piszesz herezje ale niech wypowie się ktoś to się na tym zna (może czas jaki poświęciłem na sprawdzanie pewnych rzeczy był za krótki).

Czego nie rozumiesz? Czy może budzi się w tobie wewnętrzny sprzeciw, bo gdzieś ci świta, że zostałeś naciągnięty na ciężkie bańki?

kmeg
29-12-2017, 17:34
Czego nie rozumiesz? Czy może budzi się w tobie wewnętrzny sprzeciw, bo gdzieś ci świta, że zostałeś naciągnięty na ciężkie bańki?Chyba masz problem ze zrozumieniem co napisałem. Sporo czasu poświęciłem na temat monitorów, kalibracji, zarządzania kolorem i na podstawie tego twierdze, że głosisz herezje. Podaj model i producenta tego monitora co masz to będziemy poruszać się w obrębie faktow. Czekam.

Sluka
29-12-2017, 17:53
z ciekawości zapytam - jaki to monitor znaczy jaki producent i typ

To jakieś LG. W laptopie ekran był jaszcze gorszy, a teraz wygląda przyzwoicie.
Przy zakupach myślcie ile dostaniecie za ile. W przypadku foto wygrywa tu spektrofotometr, grafika colorymetr, bo jemu robienie profili do drukarki jest niepotrzebne. Chcecie później lepszy monitor, nie ma przeszkód, ale pracujcie zgodnie z jego bazową gammą. Tego co na pierwszej stronie wątku nie róbcie nigdy, pod żadnym pozorem.

--- Kolejny post ---

Chyba masz problem ze zrozumieniem co napisałem. Sporo czasu poświęciłem na temat monitorów, kalibracji, zarządzania kolorem i na podstawie tego twierdze, że głosisz herezje. Podaj model i producenta tego monitora co masz to będziemy poruszać się w obrębie faktow. Czekam.

To muszę stwierdzić, że zmarnowałeś dużo czasu. Nie chce być ofensywny, ale twoje argumenty są dla mnie zupełnie bez znaczenia. Czego nie rozumiesz? To nie jest pytanie o czas.

rafels3
29-12-2017, 18:18
To jakieś LG. W laptopie ekran był jaszcze gorszy, a teraz wygląda przyzwoicie.
Daj spokój kmeg, przecież widzisz, że to nie ma sensu...

kmeg
29-12-2017, 19:23
Daj spokój kmeg, przecież widzisz, że to nie ma sensu...Tak, zauwazylem...

Sluka
29-12-2017, 19:52
Daj spokój kmeg, przecież widzisz, że to nie ma sensu...

Tak, zauwazylem...

Dziękuje za panów opinię. Właśnie stwierdziliście, że zakup spektrofotometru jest bez sensu. Panowie Brawo!! Jestem dla was pełen uznania.

jaś
29-12-2017, 21:40
dolna półka biurowych monitorów jest najlepsza :mrgreen: - jest taka teoria że jak obrabiasz zdjecia na sprzecie podobnym do sprzetu jakim dysponuje odbiorca (najcześciej internetowy ogladacz) to widzisz to samo co oglądacz, a oglądacz to samo co ty - czyli jest dobrze - niestety nie jest to teoria prawdziwa.

zdarzyło mi sie oprofilowac kilka monitorów (nie zajmuje sie tym ale cześc dla sportu bo chciałem zobaczyc co to zmieni, kilka bo taka była potrzeba chwili) i moje doswiadczenie jest takie że przechodzone dobrze kilkuletnie eizo (to co niejaki Tom01 nazywa poleasingowym nie nadającym sie do pracy szrotem) jest znacznie lepsze od znacznie nowszych (lub zupełnie nowych) wiekiem i technologią monitorow typowo biurowych i oprofilowanie takiego biurowego monitora niewiele zmienia - w najlepszym przypadku duży syf staje sie odrobine mniejszym syfem.

raczej nie kupiłbym spektrofotometru do oprofilowania monitora biurowego - taki wydatek (do takiego monitora) nie jest finasowo uzasadniony, mz to nie ma żadnego sensu, kupic lepszy monitor i nie profilowac lub kupic lepszy i zapłacic specowi za chwile pracy.

Sluka
29-12-2017, 23:09
Niestety nie rozumiesz. Jak nie rozumiesz to ci się wydaje że wiesz, a jak ci się wydaje, to efekty miałeś jakie miałeś.

Jeśli jesteś taki obeznany, to może wyjaśnisz czym się różni lepszy monitor od gorszego. Myślę że umiesz poprawnie odpowiedzieć, bo "masz doświadczenie". Dla ułatwienia pytanie jest z zakresu elektroniki i fizyki. To są podstawy aby wiedzieć co się robi przy kalibracji. Odpowiedź odbiegająca daleko od podanego zakresu tematycznego będzie niestety nie na temat.

jaś
30-12-2017, 00:09
obawiam sie że nikt nie rozumie :mrgreen: ale nie przejmuj sie to typowe problemy geniusza, piszesz coś i nikt nie rozumie twoich genialnych myśli

odnośnie 6DII też mam inne zdanie ale pewnie po prostu nie rozumiem :mrgreen: odnośnie używania gówniannych szkieł na pełnoklatkowym mimo wszystko przyzwoitym korpusie też mam inne zdanie i pewnie w paru innych kwestiach - jak to mawiają po prostu pieknie sie różnimy i ja nie mam potrzeby zmieniac tego stanu

Sluka
30-12-2017, 02:38
To jest łatwiejsze do zrozumienia niż ustawienie poprawnej ekspozycji.
Są monitory dobre - gdzie krzywe odwzorowania są praktycznie prostymi. Oczywiście jeśli się nie zmienia gammy z 1.8 na 2.2 i na odwrót. Tak powstaje po profilowaniu monitor przeciętny, wręcz słaby.
No i są monitory mainstream-owe. O większych tolerancjach wykonania. Krzywe odwzorowania tylko prostują to co odbiega od normy. Im bardziej pokrzywione tym "gorsze" kolory będzie miał monitor. Ale tego i tak nie widać, bo najsłabszym elementem jest tu ludzkie oko. Obecnie praktycznie nie można kupić monitorów fatalnych, których nie da się oprofilować. To jest kategoria monitorów uszkodzonych, gdzie zamiast sprawnych podzespołów wlutowano nie mieszczące się w tolerancji dla urządzeń powszechnego użytku. Oko ludzkie rozróżnia tylko ~4M barw i to z całej przestrzeni RGB. 2^7 na kanał to za mało, 2^8 to naprawdę wiele. Jeżeli po profilowaniu będzie wyświetlanie 160+ odcieni na kanał i nie będzie w tym specjalnie wielkich dziur to i tak kolory będą bardzo dobre, nawet na szeroką przestrzeń barwną. Na sRGB wystarcza TN-ka. Dość wąska przestrzeń barwna, to i barw może być mniej niż widzi ludzkie oko, to też TN z 18bitowym sterowaniem jest wystarczające. Oko jest za słabym narzędziem aby te ograniczenia wyłapywać, a oszczędności w produkcji są bardzo wymierne.
Wracając do tego ile oko jest wstanie zobaczyć. WG CIELab dE musi być większe od 2 aby zauważył różnicę w barwie ktoś z wprawnym okiem. Włącz program w którym wybierać kolor Lab. Wybierz sobie pierwszy losowy i do drugiego przesuń dowolną ze składowych, ale tylko jedną o 2. Wtedy dE pomiędzy pierwszą a drugą barwą będzie wynosiła 2. Jeśli widzisz różnicę, to jesteś w elicie elit. Dla plebsu, aby zauważyć różnicę w barwie odległość, czyli dE musi wynosić 3,5. Plebs powinie już zauważać różnicę w dwóch barwach. Ile to musi być minimalnie na suwakach. To jest przesunięcie o 2 każdego, daje dE=3.46, czyli powiedzmy że to 3.5. Definitywnie, inną barwę powinno się widzieć przy dE=5, najprościej przy przesunięciu o 5 jednego suwaka, dokładnie dE=5. Każdy może sprawdzić co widzi. Można się bawić nawet na nieoprofilowanym monitorze. Środek zakresu jest zazwyczaj wystarczająco liniowy aby zabawa miała sens.
Oprogramowanie od X-rite dla colormunki nie bawi się w podawanie dE, jest dla użytkownika windows, aby kliknął parę przycisków i po chwili cieszył się wgranym profilem. Wadą jego jest, że tworzy profil na siłę. Chcesz D65, na monitorze masz T5500, to ci profil wykona na siłę. Pod tym względem lepszy jest ArgyllCMS, który przed pomiarem każe wyrównać składowe, tak aby najlepiej pasowały pod temperaturę barwową. Również podaje dE, które chyba już nie jest tajemnicą.

kmeg
30-12-2017, 13:42
obawiam sie że nikt nie rozumie :mrgreen: ale nie przejmuj sie to typowe problemy geniusza, piszesz coś i nikt nie rozumie twoich genialnych myśli

Gorzej jak ten przejaw "geniuszu" ktoś weźmie na serio. Ignorancja polana sosem trudnych i fachowych słówek jest dalej tylko stekiem bzdur.

jaś
30-12-2017, 14:07
Gorzej jak ten przejaw "geniuszu" ktoś weźmie na serio. Ignorancja polana sosem trudnych i fachowych słówek jest dalej tylko stekiem bzdur.

samo życie - już miałem pisac że to młodośc ale jak patrze na forum to jednak może przytrafic sie w każdym wieku, ja niestety ku mojemu ubolewaniu odkąd kupilem pierwsze eizo dośc dawno temu (właściwie eizo to był mój pierwszy płaski po kineskowych czyli dośc dawno temu) nadal wydaje pieniadze na ten szajs :mrgreen: ale ja widze różnice - troche zazdroszcze :mrgreen: tym co nie widzą różnicy - też bym wyskoczył na jakiś fajny wyjazd zamiast kupowac monitor :mrgreen: ale na pocieszenie ostatnio nie kupiłem 6DII, a byłem napalony na ten zakup jak szczerbaty na orzechy - i to był przypływ radości i ile tematów można sfinasowac z takiego nie kupienia :mrgreen: wszystkim polecam.

saxjas
30-12-2017, 16:43
Nie wiedziałem, że moim pytaniem wywołam taką burzliwą dyskusję.:D Jestem jednak przekonany, że warto zainwestować w dobry monitor.

Sluka
30-12-2017, 17:42
Napisałem co napisałem. Każdy może to sobie przeczytać. Nie wycofuje się z tego!!!
A jak widać nie macie nic do dodania, merytoryczność to tylko poza. "pierwsze EIZO...", znaczy były i kolejne. Cóż, każdy, każdy zmysł ma swoich "adiofili".
Ponieważ dE w przestrzeni CIELab nie powinna być już tajemnicą, każdy mógł sobie sprawdzić jak to widzi, to teraz wróćmy do monitora z początku tematu, przeforsowanego z gamma 1.8 na gamma 2.2 przy pomocy profilu icc z https://monitory.mastiff.pl/images/certyfikat_colortuned_ea275wmi-ct_161117.png (stąd) - "maksymalny błąd krzywej tonalnej dE=0,31". Żaden ze współczesnych monitorów sRGB przy profilowaniu pod sRGB nie będzie miał tak mocno poodginanych krzywych tonalnych.

kmeg, dla mnie jesteś "profesjonalistą". Dodatkowo nie ma w tym co pisałem trudnych i fachowych słówek. Celowo ich unikałem, czyli kim jesteś jeszcze? Ciągnięcie dalej dyskusji w tym kierunku to tylko wycieczki adpersona, które już zacząłeś. Nie zamierzam jej dalej w tym kierunku kontynuować.

rafels3
30-12-2017, 18:25
Nie wiedziałem, że moim pytaniem wywołam taką burzliwą dyskusję.:D Jestem jednak przekonany, że warto zainwestować w dobry monitor.

Oddzielając ziarno od plew: kup dobry monitor graficzny sRGB lub AdobeRGB i go okresowo kalibruj, nie pożałujesz ;)

RobertON
30-12-2017, 19:27
Nie zamierzam jej dalej w tym kierunku kontynuować.

I bardzo dobrze :), bo jak czytałem Twoje mądrości, to miałem wrażenie, które można podsumować "wiele słów, a mało treści".
Mimo tego pozdrawiam noworocznie.

cauchy
30-12-2017, 21:59
Nooo. Też nieraz cieszę się np że jestem głuchy i wystarcza mi do szczescia Koss porta pro i dobry plik mp3 zamiast salki audiofilskiej z vinylami [emoji4] albo wzmacniacz cyfrowy zamiast lampowego. Sporo rozterek to zaoszczędza, można się po prostu cieszyc i skierować myśli na coś przyjemnego [emoji4]zawsze powtarzam, umiar we wszystkim, kazdemu wedle potrzeb i mozliwisci, nie dajmy sie zwariować. Nie tylko w foto, w innych dziedzinach też.

mkamelg
31-12-2017, 01:50
Gdybym miał potrzebę, to wycisnął bym z niego więcej niż sRGB, ale siedzenie na gammie 1.8 mnie nie bawi, to nie jabol gdzie wszytko domyślnie na 1.8.

Tak było do roku 2009 kiedy to do sprzedaży trafił system operacyjny OS X 10.6 Snow Leopard gdzie przyjęto iż domyślną wartością gamma dla monitorów jest wartość 2.2.

APPLE OS X 10.6 SNOW LEOPARD 2.2 Gamma Default Monitor Versus 1.8 Mac Gamma Explained Why Theory Switch (http://www.gballard.net/photoshop/osx_22_gamma.html)

unesco
31-12-2017, 10:45
"przysłuchuję" się tej dyskusji i jestem przerażony!

a w samym meritum, jeden z uczestników dyskusji pisze o korygowaniu profilem, lub czymś tam innym, krzywych tonalnych monitora (jak domniemuję biurowego) - problem polega na tym, że w przypadku monitora graficznego, żadna taka operacja nie jest niezbędna, ponieważ on jest kalibrowany (sprzętowo), a nie tylko profilowany (czytaj: programowe przycinanie kanałów RGB na karcie graficznej). Korekta następuje w monitorze na jego 14to lub 16to bitowej tablicy 3DLut. Bardzo dokładna, blisko samego sprzętu, wbudowana w niego. Efektem jest przepaść między najtańszym monitorem graficznym skalibrowanym w ten sposób, a monitorem biurowym profilowanym nawet najlepszym czujnikiem.

ColorMunki jest prostym narzędziem, jeśli wykorzystuje się dołączone oprogramowania X-Rite'a, niezależnie czy tym do CM czy i1Studio (profilowanie nimi biurówki jest dość ryzykowne). Staje się dużo lepszym, jeśli wykorzysta się inny silnik, np. Agryyl'a, a najlepiej jeśli kalibruje się nim monitor graficzny, np. w przypadku Eizo - ColorNavigatorem. Ale ma też swoje ograniczenie, głownie duże szumy i niestabilność temperaturową, co powoduje, że ciemne tony (kolory) posiadają dość duże błędy. Najlepszy do monitorów jest kolorymetr i1DisplayPro.

wydaje mi się, że dyskusja nad wyższością Syreny nad Mercedesem (nie uwierzycie, ale słyszałem taką 25 lat temu!, i to co do właściwości jezdnych i silnika) nie ma sensu. każdy fotograf kogo znam (i ja sam) po przesiadce na monitor graficzny Eizo lub Nec'a mówił, że to dramat, musi zaczynać nowe życie :-) i na nowo wyedytować swoje zdjęcia, bo teraz widzi to czego nie widział wcześniej.

czy wąsko czy szerokogamutowy? jeśli budżet jest ograniczeniem to może być nawet sRGB, byle był to monitor graficzny lub bliski jemu. ważniejsza jest liniowość i tonalność niż szeroki gamut. najlepiej kupić najtańszego Nec'a lub Eizo na jaki Cię stać, unikać wyrobów monitoropodobnych z marketu, jak również wynalazków klasy BenQ, które ładnie wyglądają na papierze a są mega nieówne i niestabilne.

kmeg
01-01-2018, 20:34
Zostałem poproszony o pomoc w wybórze monitora. Przeznaczenie to amatorskie zastosowanie dla ptasiarza, głównie publikacja w internecie ale też wydruki na wystawę (kilka razy do roku max) w labie zewnętrznym. Budżet to około ~3200. Ja stawiam na dwa modele ea275wmi ct (ew 24") lub pa242w. Nie pracuje na 27 calowych monitorach o takiej rozdzialce i dla mnie osobiście to trochę za dużo ale być może się mylę. Drugi monitor jak wiadomo dużo lepszy ale mniejszy. Karta graficzna to firegl więc uciagnie oba monitory. Wygoda czy jakość przy takich założeniach?
Ps. Właściciel nie ma obecnie pojęcia ani o srgb ani o argb ani o zarządzaniu kolorem

atze
02-01-2018, 13:05
Jak duże ptaki fotografuje?

kmeg
02-01-2018, 13:14
Jak duże ptaki fotografuje?

Ostatnio widziałem głównie dudki, żołny, zimorodki czyli średniawe. Ogólnie to jednak pełen przekrój od maluchów po duże więc nie ma za bardzo reguły.

cauchy
03-01-2018, 14:41
Wygoda ;)

jaś
03-01-2018, 21:26
Ostatnio widziałem głównie dudki, żołny, zimorodki czyli średniawe. Ogólnie to jednak pełen przekrój od maluchów po duże więc nie ma za bardzo reguły.

czy koledzy sugerują związek wielkości ptaka z wielkością monitora - i jaki mały ptak mały monitor duży ptak duży monitor czy odwotnie?

Leon007
04-01-2018, 09:41
Jak ten świat poszedł do przodu, XXI wiek! Dawniej, gdy nie było monitorów, trzeba było patrzeć na długość nosa...

atze
04-01-2018, 11:38
Myślałem, że może wielkość ptaka do wielkości monitora ale jednak nie. Przeglądam zdjęcia ptaków wrzucone tu na forum i jak dla mnie liczy się szczegółowość i kolory.

Doradź mu monitor, który ma większą rozdzielczość (wyższe PPI) dla lepszej szczegółowości i lepsze odwzorowanie barw dla wyciągnięcia możliwie jak największej ilości kolorów z ptasiego upierzenia.

dani182
10-06-2018, 08:11
Jako że obiektyw wystawił w dziale, a post można dodać co 336 godzin, a aukcja kończy się wcześniej to wrzucił do jednego wątku.
Używałeś go, że tak uważasz? Może nie jest to typowy graficzny monitor, ale jednak w swoim czasie do foto był bardzo rozsądnym wyborem w przystępnej cenie.

xxkomarxx
10-06-2018, 19:55
Mialem używałem i cudu nie ma.
A do sprzedaży jest dział giełda.