Zobacz pełną wersję : Różnica w nasyceniu kolorów
Witam szanownych forumowiczów.
Mam problem dotyczący wyświetlania zdjęć na laptopie (Lenovo IdeaPad 500 matryca ponoć IPS, windows 10):
Po obróbce RAWa w LR 5 i eksporcie do jpega jpeg wygląda jak wyprany z kolorów. Gdzie szukać problemu. Próbowałem zmieniać ustawienia z zarządzaniu barwą w systemie ale nic nie pomogło. Może macie jakieś sugestie.
1. Podczas eksportu konwertuj do sRGB
lub:
2. Podepnij właściwy profil kolorów (AdobeRGB?), a do przeglądania zdjęć używaj przeglądarki która profile obsługuje.
Prawdopodobnie pomoże export do sRGB. Kiedyś zapomniałem o przestawieniu, poleciało w AdobeRGB i wyprało kolory w Mozilli i przy wywołaniu ;)
Problem w tym że wszystko mam ustawione jak piszecie a foty są z mniejszym nasyceniem kolorów.
Problem w tym że wszystko mam ustawione jak piszecie a foty są z mniejszym nasyceniem kolorów.W czym oglądasz jpg?
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
w domyślnej przeglądarce windowsa
w domyślnej przeglądarce windowsa
Przeglądarka systemowa w Windows 10 ma już CMS, więc obstawiam że zapisujesz zdjęcia w Adobe RGB, ale nie podpinasz profilu.
xxkomarxx
12-12-2017, 12:07
Przeglądarka systemowa w Windows 10 ma już CMS, więc obstawiam że zapisujesz zdjęcia w Adobe RGB, ale nie podpinasz profilu.
Tylko dziala jak samo chce. Na full screen dziala a w okienku niestety nie
A jak otworzysz tego wywołanego jpg w Photoshopie też kolory są mniej nasycone?
Tylko dziala jak samo chce. Na full screen dziala a w okienku niestety nie
Faktycznie jest coś nie tak, ale u mnie na odwrót - na pełnym ekranie nie uwzględnia profilu...
w domyślnej przeglądarce windowsaSprawdź jak zdjęcie jpg wygląda w lightroomie i po sprawie.
Sprawdź jak zdjęcie jpg wygląda w lightroomie i po sprawie.
Rzeczywiście, to rozwiąże problem... ;-)
Rzeczywiście, to rozwiąże problem... ;-)A co chcesz zmusić przeglądarki zewnętrzne różnych firm do prawidłowego wyświetlania kolorów?, jedynie lightroom.,photoshop i Adobe Bridge to robią dokładnie tak samo i prawidłowo.
xxkomarxx
12-12-2017, 13:37
Problem pewno dotyczy braku dolaczonego profilu i ogladanie tego na szerszym gamucie.
A co chcesz zmusić przeglądarki zewnętrzne różnych firm do prawidłowego wyświetlania kolorów?, jedynie lightroom.,photoshop i Adobe Bridge to robią dokładnie tak samo i prawidłowo.
No jasne, Adobe uber alles.
Bo przecież konwersja do sRGB (nawet bez załączonego profilu) to zbyt trudna czynność do ogarnięcia.
Albo, jeśli koniecznie musi być Adobe RGB, zainstalowanie czegoś normalnego, np. FastStone.
xxkomarxx: problem widoczny będzie na każdym monitorze, nie musi to być szerokogamutowiec.
No jasne, Adobe uber alles.
Bo przecież konwersja do sRGB (nawet bez załączonego profilu) to zbyt trudna czynność do ogarnięcia.
Albo, jeśli koniecznie musi być Adobe RGB, zainstalowanie czegoś normalnego, np. FastStone.
xxkomarxx: problem widoczny będzie na każdym monitorze, nie musi to być szerokogamutowiec.Fastone to coś normalnego do wyświetlania kolorów ?, używam od lat, ale nie do sprawdzania koloru a lubię ją za parę rzeczy, jest szybka itp.
Jak lightroom robi konwersję do srgb czy Adobe rgb bez załączenia profilu? i pomijam temat autora, że ustawił tak jak napisaliscie.
Fastone to coś normalnego do wyświetlania kolorów ?, używam od lat, ale nie do sprawdzania koloru a lubię ją za parę rzeczy, jest szybka itp.
Nie, to normalna przeglądarka plików graficznych, która ma zaimplementowaną obsługę profili i nie sprawia takich problemów jak ta wbudowana w Windows.
Jak lightroom robi konwersję do srgb czy Adobe rgb bez załączenia profilu?
Nigdzie nie napisałem, że ma być bez profilu. Może być bez profilu, bo w przypadku plików w sRGB nie ma to większego znaczenia (pliki bez dołączonego profilu traktowane są jak sRGB właśnie). Eksport do jpega sRGB dla Lr nie stanowi problemu.
i pomijam temat autora, że ustawił tak jak napisaliscie.
I w tym punkcie prawdopodobnie się myli. Ludzie różne głupoty robią nawet nie zdając sobie z tego sprawy, typowy przypadek to podpinanie niewłaściwego profilu jako profil monitora.
Niech autor przy eksporcie zrobi screen okna exportu, to wtedy będzie wiadomo jaki profil jest ustawiony na wyjściu.
arturof, wrzuć gdzieś na serwer ten plik i zobaczymy, co jest z nim nie tak.
xxkomarxx
12-12-2017, 15:00
Ostatnio mialem pania ktora miala dokladnie ten sam problem. Okazlo sie zdjecia nie mialy osadzonego profilu.
Zrobiłem szybki test i u mnie w Windows 10 64 wbudowana przeglądarka - Zdjęcia, czyta profile, jeżeli autor widzi tak duże różnice, to wbudowana przeglądarka pomija CMS, Fastone zachowywał się poprawnie, ale z zaznaczona opcja CMS.
sRGB vs aRGB bez CMS wygląda tak:
229