PDA

Zobacz pełną wersję : fotki ciasteczek

marekb
06-05-2006, 21:04
robiłem półtora roku temu fotki ciastek na swoją stronę głownie pożyczonym kompaktem kodaka (potem dokupiłem 300d i kilka ciastek tam własnie z niego).Nie mogę na nie patrzeć lecz nie wiem co jest i chce teraz wymienić wszystkie zdjęcia na nowe ale by były takie- no wiecie "profi". Zrobiłem właśnie taki namiot bezcieniowy z białego kartonu. i oprócz tego co w opisie posiadam lampe unomat lx 801 na statywie. Bardzo proszę o porady tak ogólne jak i szczegółowe jak wykonać atrakcyjne i wabiące i na co zwrócic szczególną uwagę. (Dla mnie np problemem jest "falka" na czekoladzie).
www.boddex.pl

Michal-Czuba
06-05-2006, 21:54
Sorry za OT, ale Ty to masz słodkie życie ;) nie pokazuj tego ludziom na diecie ;)

co do fot - wykorzystaj tamrona albo 50'tke, jedno i drugie jest ostrym szkłem, a to ważne. Pamietaj by nie mieszać źródeł światła (np. błysk i żarowe) bo będziesz miał kosmiczne problemy z balansem bieli.

Tomasz Golinski
06-05-2006, 22:11
Do zdjęć tej wielkości specjalnie ostry obiektyw nie jest potrzebny, raczej sensowne oświetlenie i jakieśtam ułożenie. Niestety nie potrafię z tym nic poradzić.

Pokombinuj może coś z GO?

Robert31-R1
06-05-2006, 23:02
duża praca nad ciekawą aranżacją i WIELKA PRACA ŚWIATLEM; kilka punktow świetlnych (błyskowych) blendy i inne pomoce zeby uzyskać "głębię. A co do zdjęć tych rzeczy typu "profi" to najczęsciej na zdjęciach reklamowych produktów używane sa atrapy nawet dziesięciokrotnie wieksze niż oryginał. Duże rzeczy lepiej się fotografuje. Są nawet specjalistyczne firmy robiące tego rodzaju rzeczy na zamowienie.

Trzaska
06-05-2006, 23:06
ponoć fotografowana żywność niewiele ma wspólnego z produktem spożywczym, i traktuje się ją środkami typu lakier do włosów by lepiej wyglądała. niestety nie jestem w stanie wskazać Ci żadnej strony, ale myśle, że znajdziesz w sieci moze nawet na forum, czym potraktować takie ciasteczka, by wyglądały "apetyczniej" :-)

RaV22
06-05-2006, 23:25
Na początek kup 3-4 żarówki błyskowe, statywy i parasolki. Do małej sceny wystarczą 40 Ws. U szklarza kup matową szybę, lub poliwęglan (u plastyków) i naklej biały, matowy oracal. Połóż to (szybę lub poliwęglan) na odwróconym do góry nogami taborecie. Pod szybą umocuj 1 żarówkę - pozbędziesz się tych paskudnych cieni, pozostałe żarówki wykorzystaj do modelowania światłem. Jeżeli parasolka rozproszy za mało dokup blendę rozpraszającą. Nie przesadź jednak bo czekolada wyjdzie jak plastikowa. Ciężka robota Cię czeka, ale mając cyfrę możesz śmiało eksperymentować.

czornyj
06-05-2006, 23:35
Ciasteczek nie ma sensu niczym nacierać. Nie trzeba też b. wielu źródeł światła. Popełniłeś jednak kilka prostych błędów:

1) Praktycznie wszystko lekko niedoświetlone
2) Po zmniejszeniu trzeba wyostrzyć (unsharp mask)
3) Zwiększ kontrastowść krzywymi w PS
4) fotografujesz je za bardzo z góry
5) oświetlenie w namiocie bezcieniowym jest jednostajne, przez co nudne - spłaszcza i kiepsko pokazuje formę danej bryły (tzn. np. nie widać falki)
6) kolor tła na stronie www jest kiepsko dobrany do koloru ciastek
7) poukładaj je jakoś równo!

marekb
07-05-2006, 00:17
dzieki za wszystkie uwagi i teraz analizuje wszystkie wasze uwagi i myśle, ze do miesiąca pochwalę się wam nowymi wreszcie smacznymi.. ciachami

i dalej jestem otwarty na rady i wszelkie sugestie:smile:

Pawouek
07-05-2006, 20:33
Ostatnio znajoma podeslala mi taki adres (zlosliwa baba - glodny bylem akurat)
Zobacz - moze jakies natchnienie przyjdzie:
http://www.sowa-cukiernia.com.pl/

Loram
08-05-2006, 07:59
Możesz też zaglądnąć tu => http://www.jiw.pl
Robiłem dla nich foldery reklamowe nowych ciasteczek. Narzeźbiłem się jak dziki. Miałem do dyspozycji halogeny 2x500W z boków + 1x150 od spodu szyby, pseudo namiot bezcieniowy, KITa lub 70-300. Masa nerwów i problemów z ustawieniem. 4 dni bobcyłem się z uzyskaniem odpowiedniego efektu i skończenia obróbki w PS.
Przeważnie jak robią zdjęcia ciastek to dają modele ze specjalnej masy. Ja musiałem bazować na prawdziwych ciastkach stąd takie problemy były. Ale w końcu się udało.
Powodzenia

czeredrecki
08-05-2006, 16:45
Ostatnio znajoma podeslala mi taki adres (zlosliwa baba - glodny bylem akurat)
Zobacz - moze jakies natchnienie przyjdzie:
http://www.sowa-cukiernia.com.pl/

będąc 4 miesiące w szkole w bydgoszczy miałem okację zakosztować wyrobów pana Sowy .... mmmmmmm .. a jak oko cieszą ....

..strona jak i fotki zacne :D

ja to zaledwie fotki klikam gotowych dań na talerzu do karty menu .. w zajazdach i hotelach .. ale tam z zrobieniem fotki po za długim czasem oczekiwania nie ma problemu .. (choć ostatnio 280 poraw przygotowali w 5 godzinek) :d od ciast technika zupełnie inna ...

marekb
11-05-2006, 17:08
Możesz też zaglądnąć tu => http://www.jiw.pl
Robiłem dla nich foldery reklamowe nowych ciasteczek. Narzeźbiłem się jak dziki. Miałem do dyspozycji halogeny 2x500W z boków + 1x150 od spodu szyby, pseudo namiot bezcieniowy, KITa lub 70-300. Masa nerwów i problemów z ustawieniem. 4 dni bobcyłem się z uzyskaniem odpowiedniego efektu i skończenia obróbki w PS.
Przeważnie jak robią zdjęcia ciastek to dają modele ze specjalnej masy. Ja musiałem bazować na prawdziwych ciastkach stąd takie problemy były. Ale w końcu się udało.
Powodzenia:mrgreen: JiW to moja konkurencja, a ciastek mam do woli :smile:jak się któreś roztopi biorę nowe.tylko jakos nie mogę się do tego zabrać.Może w ten weekend?? mam też płytkę białą polietylen. i spróbuje- jak piszesz- podświetlić od dołu:cool:

bundy
11-05-2006, 17:11
A ja kiedyś z kolegą strzeliłem takie żarcie (wprawdzie nie ciastka, ale bardzo blisko): http://www.fotosynteza.com/galeria/food :-)

marekb
11-05-2006, 21:57
ciastko ma ok 5cm średnicy a
mniej z góry mam robić - potrzeba mi wiekszą GO i co lepiej:
1.KIT i krótki koniec- (zniekształcenia)-przymknąć max i wtedy GO oki ale
mydło?
2.tamron zwiększyć odl. i długi koniec f 11- wyostrzyć PS-em?
3. to co w "2" ale f- max?
4.ew. c50 f 8 i wyostrzyć?:roll: