PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka do użytku domowego

klaudi
20-11-2017, 11:00
Cześć,
czy ktoś mógłby mi doradzić w kwestii niewielkiej drukarki do zastosowań domowych? Poszukuję czegoś, jak już wyżej napisałem niedużego, prostego w obsłudze, co dałoby mi dobrą jakość wydruków i umożliwiało drukowanie wprost z karty, aparatu, ew. z telefonu. Spoglądam w kierunku canon selphy, ale nie wiem jak z jakością wydruków - czy ktoś tego używa / używał i mógłby coś podpowiedzieć?

lukasz63
20-11-2017, 11:58
Mam Canon PIXMA MG5750 http://bartusz.pl/product/canon-pixma-mg5750/?v=9b7d173b068d i spisuje się świetnie :) Szczególnie pod katem zdjęć. Drukuje odbitki w wysokiej jakości.
A jaka kwotę chcesz przeznaczyć na drukarkę?

klaudi
20-11-2017, 13:32
Mam Canon PIXMA MG5750 http://bartusz.pl/product/canon-pixma-mg5750/?v=9b7d173b068d i spisuje się świetnie :) Szczególnie pod katem zdjęć. Drukuje odbitki w wysokiej jakości.
A jaka kwotę chcesz przeznaczyć na drukarkę?

Do 1500 i tu może być Epson L810 (dobra jakość i koszt wydruku na +) ale wielkość nie ta - stąd moje pytanie o shelpy, bo ta wielkość jest dla mnie ok.

fotna
20-11-2017, 13:48
Jakość wydruków jest bdb - ale nie wiem jak by to było z telefonu (kolory). Ja drukuje z aparatu albo z laptopa - czas wydruku to około 1 minuty koszty to 140 zł za 108 sztuk - darzyło mi się drukować ponad 100 sztuk jedna pod drugiej tylko z przerwami na wymianę papieru i folii. Jedyny minus - należy uważać na kórz bo jak gdzieś na papier czy folie wpadnie to od razu widać na zdjęciu - jak przy zakurzonej kliszy w analogu. Jeśli nie przeraża cię koszt za 10x15 i czas wydruku to śmiało mogę polecić - nawet używkę po sprawdzeniu jednego wydruku by wałki nie były porysowane. Jak jesteś z okolic to zapraszam.

klaudi
20-11-2017, 15:14
Jakość wydruków jest bdb - ale nie wiem jak by to było z telefonu (kolory). Ja drukuje z aparatu albo z laptopa - czas wydruku to około 1 minuty koszty to 140 zł za 108 sztuk - darzyło mi się drukować ponad 100 sztuk jedna pod drugiej tylko z przerwami na wymianę papieru i folii. Jedyny minus - należy uważać na kórz bo jak gdzieś na papier czy folie wpadnie to od razu widać na zdjęciu - jak przy zakurzonej kliszy w analogu. Jeśli nie przeraża cię koszt za 10x15 i czas wydruku to śmiało mogę polecić - nawet używkę po sprawdzeniu jednego wydruku by wałki nie były porysowane. Jak jesteś z okolic to zapraszam.

Dzięki za opinię!
Czy musiałeś kalibrować drukarkę, czy obyło się bez kalibracji? Różne opinie (skrajne) czytałem o jakości wydruków - z jednej strony zadowoleni użytkownicy, z drugiej narzekania na kolory, ich nasycenie itp. Czytałem też, że jest to tylko kwestia kalibracji urządzenia.

fotna
20-11-2017, 19:22
Nie kalibrowałem - nie lobię bardzo nasyconych - według mnie są naturalne - jak bym chciał bardziej nasycone to mogę to zrobić podbijając fotkę w aparacie albo w samej drukarce - ma to cp910 i wiele innych funkcji z których nie korzystałem bo dopiero teraz przeczytałem instrukcję ze strony canona pl :)

splice
20-11-2017, 21:40
Przerabiałem drukarki Epsona i Canona, chcąc zaoszczędzić parę plnów jechały na zamiennikach. Miałem swój kalibrator, traciłem kupe czasu żeby wydruki wyglądały jak na monitorze, a że tusze niskiej jakości to całość po pół roku wyglądała fatalnie. Nie polecam. Od roku używam drukarki canona na oryginalnych tuszach, nic nie kalibruje i odpukać jest rewelacyjnie - zero straconego czasu i satysfakcja po wydruku. Jakiej drukarki nie kupisz to polecam używać oryginalne materiały eksploatacyjne.

gostriderr
21-11-2017, 11:26
Zgadzam się z innymi Canon Mg5750 jest dobrą drukarką, drukuję w wysokiej jakości. Dzięki zaawansowanym oprogramowaniu możesz drukować bezpośrednio z drukarki jak i z innych urządzeń np telefonu. Ma tez opcje druku z tzw chmury dzięki wbudowanemu wi-fi. Możesz drukować naprawdę tanio używając alternatywnych atramentów, ale uważaj nie wszystkie zamienniki są dobre. Ja polecam tusze z tego sklepu https://allebiuro.pl/tusze-canon/ jakość druku jest naprawdę dobra, nie wysychają, a i cena zadowalająca.

olinka
29-11-2017, 12:07
Ja miałam podobnie, Epsona jak splice i też jechałam na zamiennikach i też nie wyszłam na tym dobrze, także też Ci polecam po zakupie wydać kasę na oryginalne tusze i nigdy się nie bawić w podróby. Canona nie miałam, ale skoro przejechałam się na epsonie, może trochę z własnej winy, to odradzam Ci epsona i skłaniam się w stronę canona.

jools
29-11-2018, 10:42
Minął rok i może coś w tym temacie się zmieniło na rynku.
Szukam czegoś do użytku domowego i myślę o MG5750 albo Epson XP-245 lub XP-342 (mają trochę większą rozdzielczość wydruku.
Co byście polecili, może coś innego tak aby sprawdziła się w domu łącznie z drukowaniem od czasu do czasu zdjęć ?

jools
29-11-2018, 13:13
A może jednak darować sobie funkcje skanera i pójść w stronę np. IP7250 ? a może coś innego... ?