PDA

Zobacz pełną wersję : Niski statyw o dużym udźwigu

Ill
19-11-2017, 19:57
Po uśmierceniu dwóch statywów postanowiłam poszukać czegoś porządniejszego, ale niezbyt wiem co wybrać. Wiem teoretycznie czym powinnam się kierować, ale mój ostatni statyw z udźwigiem do 5kg ledwo wyrabiał z 2kg zestawem aż w końcu odpadła mu noga, więc średnio ufam opisom na stronach sklepów.

Statyw potrzebuję do kręcenia krótkich filmików i robienia zdjęć na dość niskiej wysokości (około 30cm). Czy znajdzie się tak niski statyw, który poradzi sobie ze stabilnym utrzymaniem około 2kg zestawu? Czy w takim wypadku warto zainteresować się elastycznymi statywami, jeśli tak, to jaki brać pod uwagę?

Tom77
19-11-2017, 20:18
Po uśmierceniu dwóch statywów postanowiłam poszukać czegoś porządniejszego, ale niezbyt wiem co wybrać. Wiem teoretycznie czym powinnam się kierować, ale mój ostatni statyw z udźwigiem do 5kg ledwo wyrabiał z 2kg zestawem aż w końcu odpadła mu noga, więc średnio ufam opisom na stronach sklepów.

Statyw potrzebuję do kręcenia krótkich filmików i robienia zdjęć na dość niskiej wysokości (około 30cm). Czy znajdzie się tak niski statyw, który poradzi sobie ze stabilnym utrzymaniem około 2kg zestawu? Czy w takim wypadku warto zainteresować się elastycznymi statywami, jeśli tak, to jaki brać pod uwagę?

Problemem jest to że badziew kupujesz. Jestem ciekaw jaki to statyw z udźwigiem 5 kg miałeś

radiki
19-11-2017, 20:34
Taki Manfrotto 055PROB powinien dać na pewno radę

Ill
19-11-2017, 21:10
Problemem jest to że badziew kupujesz. Jestem ciekaw jaki to statyw z udźwigiem 5 kg miałeś

Problemem jest to, że ktoś tu chyba nie czyta ze zrozumieniem :P. Tak, MIAŁAM badziewny statyw, dlatego założyłam ten wątek, żeby ktoś doradził mi coś lepszego.

Taki Manfrotto 055PROB powinien dać na pewno radę

Mała aktualizacja, cena najlepiej do +/- 700zł za całość (z głowicą), ale dziękuję za propozycję :).

Statyw nie byłby wyjmowany zbyt często, dlatego nie chcę inwestować w niego milion monet, ale jednocześnie chciałabym, żeby nie rozleciał się po kilkunastu użyciach. Wcześniej miałam zamiennik Gorillapod, niezbyt wygodnie mocowało się go z aparatem i trudno było ustawić równy kadr (nie było głowicy), ale dawał radę do czasu, kiedy odleciała mu noga (czyli, mniej więcej wtedy, kiedy zaczęłam ustawiać na nim cięższy sprzęt). Teraz chciałam kupić coś porządniejszego i wygodniejszego w użyciu.

Tom77
19-11-2017, 21:17
Problemem jest to, że ktoś tu chyba nie czyta ze zrozumieniem :P. Tak, MIAŁAM badziewny statyw, dlatego założyłam ten wątek, żeby ktoś doradził mi coś lepszego.

Mała aktualizacja, cena najlepiej do +/- 700zł za całość (z głowicą), ale dziękuję za propozycję :).

Statyw nie byłby wyjmowany zbyt często, dlatego nie chcę inwestować w niego milion monet, ale jednocześnie chciałabym, żeby nie rozleciał się po kilkunastu użyciach. Wcześniej miałam zamiennik Gorillapod, niezbyt wygodnie mocowało się go z aparatem i trudno było ustawić równy kadr (nie było głowicy), ale dawał radę do czasu, kiedy odleciała mu noga (czyli, mniej więcej wtedy, kiedy zaczęłam ustawiać na nim cięższy sprzęt). Teraz chciałam kupić coś porządniejszego i wygodniejszego w użyciu.

Po kilkunastu użyciach to się rozlatują statywy za 100zł. Do 500-600zł dostaniesz statyw do 2 kg na lata

radiki
19-11-2017, 21:21
Masz używkę w dobrym stanie za 419 pln na allegro

Ill
19-11-2017, 21:35
Po kilkunastu użyciach to się rozlatują statywy za 100zł. Do 500-600zł dostaniesz statyw do 2 kg na lata

A możesz polecić coś konkretnego, co ma minimalną wysokość nie wyższą niż 30cm?
Większość statywów, które nie są zbyt wysokie zwykle nie mają odpowiedniego udźwigu, a chodzi o coś sprawdzonego, żeby znowu nie kupić sprzętu, który miał mieć udźwig do 5kg, a po założeniu pełnej klatki z sigmą 35mm A odlatuje mu noga... :D Domyślam się, że im więcej zapłacę tym mniejsza szansa na takie "niespodzianki", ale budżet jest ograniczony (jak wyżej) i potrzeba czegoś, co ktoś już przetestował i może potwierdzić, że faktycznie udźwig jest taki, jak obiecuje sklepowy opis.

Masz używkę w dobrym stanie za 419 pln na allegro

Używanych nie brałam pod uwagę, ale jest to temat do przemyślenia.

Tom77
19-11-2017, 22:21
A możesz polecić coś konkretnego, co ma minimalną wysokość nie wyższą niż 30cm?
Większość statywów, które nie są zbyt wysokie zwykle nie mają odpowiedniego udźwigu, a chodzi o coś sprawdzonego, żeby znowu nie kupić sprzętu, który miał mieć udźwig do 5kg, a po założeniu pełnej klatki z sigmą 35mm A odlatuje mu noga... :D Domyślam się, że im więcej zapłacę tym mniejsza szansa na takie "niespodzianki", ale budżet jest ograniczony (jak wyżej) i potrzeba czegoś, co ktoś już przetestował i może potwierdzić, że faktycznie udźwig jest taki, jak obiecuje sklepowy opis.

Używanych nie brałam pod uwagę, ale jest to temat do przemyślenia.

Jaki budżet ?

Ill
19-11-2017, 22:34
Tak, jak wcześniej pisałam, najlepiej coś do 700zł za całość (z głowicą).

italy
19-11-2017, 23:27
Będąc w Polsce kupiłem statyw ok 300 zl Racam 6165 , udźwig 8 kg, skróciłem środkowy element z 30 cm na 12 .Dokupiłem głowicę Triopo b-4 ,udźwig 20 kg.Na tym mocowany jest canon 60D plus Sigma 150-600 mm, ciężar zestawu aparat ,obiektyw to ok 3 kg, plus głowica 1 kg.po maksymalnym rozłożeniu nóg na najniższym poziomie uzyskuję wysokość z głowicą razem -23 cm, dodatkowe 5 cm uzyskuję przekręcając mocowanie kuli w głowicy w bok.To mi daje wysokość nad gruntem ok 18 cm.Przy tak niskim rozłożeniu nóg statyw jest bardzo stabilny.Używam go w lesie, nad wodą , w wodzie,błocie na kamieniach w górach.Za całość dałem 2 lata temu ok 750 zl./statyw+głowica/
Kilka razy był na tym mocowany nikon d4 plus nikon 500 mm.Spokojnie mogę polecić ten zestaw za nie wielkie pieniądze.

Merde
20-11-2017, 10:38

Właśnie potwierdzasz dobrze znaną zasadę, że obciążalność deklarowaną trzeba podzielić przez trzy.

Sprawdź ofertę firm Benro, Fotopro, Triopo. Do 700 zł nie powinno być problemu, jeśli nie musi to być statyw z włókien węglowych.

kmeg
20-11-2017, 11:46
Do niektórych modeli Benro można dokupić sobie krótką kolumnę centralna, która umożliwia realne ustawienie aparatu na wysokości ~15 cm. Moje Benro jest już niedostępne w sprzedaży ale mają dalej w ofercie nogi z wymiennymi kolumnami. W cenie 700 zł bez problemu się wyrobisz wraz z mocną głowica kulowa. Kolumna to 30-50 zł najczęściej.

7four
20-11-2017, 12:37
Właśnie potwierdzasz dobrze znaną zasadę, że obciążalność deklarowaną trzeba podzielić przez trzy.

Sprawdź ofertę firm Benro, Fotopro, Triopo. Do 700 zł nie powinno być problemu, jeśli nie musi to być statyw z włókien węglowych.

Dlaczego łączysz "odpadnięcie nogi" z udźwigiem ? Udźwig raczej ma podstawowy wpływ na stabilność i bezpieczeństwo zestawu wynikające z praw fizyki.

Merde
20-11-2017, 13:19
Dlaczego łączysz "odpadnięcie nogi" z udźwigiem ?

"mój ostatni statyw z udźwigiem do 5kg ledwo wyrabiał z 2kg".
Odpadnięcie nogi to jakby osobna kwestia, wynikająca bezpośrednio z jakości wykonania i użytych materiałów.

Leon007
20-11-2017, 13:38
Tak jak mówi Italy: każdy statyw, w którym da się rozłożyć nogi "na płasko" spełni Twoje wymagania. Zadbaj tylko o właściwą nośność.

Problemem jest na ogół standardowa kolumna środkowa, która jest za długa. Niektóre firmy oferują krótkie kolumny jako dodatkowe wyposażenie, ale to dodatkowy wydatek. Ja przecinam standardową kolumnę na nierówne części: odcinam około 12-15 cm, reszta ma na ogół około 30 cm i mam dwie kolumny. W Triopo (bo akurat taki statyw teraz mam) kolumna ma z obu stron odpowiedni gwint, więc nie ma problemu, żeby z jednej zrobić dwie. Wcześniej, w innym statywie, musiałem dorobić końcówkę do krótszej części - mam dostęp do warsztatu, więc nie jest to dla mnie problemem, ale zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy tak mają.

Ill
20-11-2017, 15:25

Tamten statyw kupowałam właśnie z taką myślą, że lepiej wziąć z większym udźwigiem niż potrzebuję, bo jakbym wzięła taki do 2kg, to pewnie tym bardziej nie dałby rady. Znajoma miała wcześniej nieco inny statyw, który miał mieć udźwig do 1,5kg i z moim zestawem był nieużywalny. Czyli w przypadku lepszych statywów też trzeba brać na to poprawkę?

Dlaczego łączysz "odpadnięcie nogi" z udźwigiem ? Udźwig raczej ma podstawowy wpływ na stabilność i bezpieczeństwo zestawu wynikające z praw fizyki.

Noga odpadła, bo ułamał się jeden z łączących elementów. Po postawieniu na ten statyw nieco cięższego zestawu czuć było, że zaczyna bardziej uginać się, więc założyłam, że statyw dobił zbyt duży ciężar sprzętu.

Tak jak mówi Italy: każdy statyw, w którym da się rozłożyć nogi "na płasko" spełni Twoje wymagania. Zadbaj tylko o właściwą nośność.

Problemem jest na ogół standardowa kolumna środkowa, która jest za długa. Niektóre firmy oferują krótkie kolumny jako dodatkowe wyposażenie, ale to dodatkowy wydatek. Ja przecinam standardową kolumnę na nierówne części: odcinam około 12-15 cm, reszta ma na ogół około 30 cm i mam dwie kolumny. W Triopo (bo akurat taki statyw teraz mam) kolumna ma z obu stron odpowiedni gwint, więc nie ma problemu, żeby z jednej zrobić dwie. Wcześniej, w innym statywie, musiałem dorobić końcówkę do krótszej części - mam dostęp do warsztatu, więc nie jest to dla mnie problemem, ale zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy tak mają.

Miałabym możliwość ewentualnego skrócenia kolumny, wcześniej nie przyszło mi do głowy, że można teoretycznie coś takiego zrobić, a faktycznie taki zabieg pozwala rozszerzyć wybór.

Dzięki wszystkim za rady! :) A co myślicie o statywach MeFoto i ich głowicy kulowej? Statywy MeFoto - Benro - Statywy, Monopody, Głowice (http://www.benro-statywy.pl/statywy-mefoto#statywy)