PDA

Zobacz pełną wersję : problem z Lightroom 6

polo_0404
08-11-2017, 13:35
Witam
Mam problem z LR 6 polegający na zawieszaniu się. Po prostu po odpaleniu LR i próbie zapisu 2-giej fotki zawiesza się i pozamiatane. Tak jest za każdym razem. Proszę Was o pomoc .

marlo
08-11-2017, 13:46
A my mamy zgadywać:

? jaka konfiguracja sprzętowa,
? czy poprzednia wersja działała dobrze
? kiedy / od kiedy pojawił się problem - np. czy było coś zmieniane w konfiguracji kompa itp.
? czy sprawdzałeś na innym kompie
? co znaczy "po próbie zapisu" - LR nie zapisuje zdjęć, tylko gromadzi dane o edycji w swoim pliku z bazą danych, ew. w plikach XMP

Napisz konkretnie okoliczności, to może da się coś doradzić.

polo_0404
08-11-2017, 14:56
- intel i3
- 8 gb ram
- windows 7 servis pack 1
- dysk c ssd 250 gb na min tylko system i LR wolego miejsca pozostaje ok 183 gb
- talerze 2 jeden 4 ter i 1 ter

- wczoraj został postawiony nowy windows na dysku SSD
- na starym systemie (windows 7 servis pac 1) po ok 6 miesiącach miałem problem polegający na: po odpaleniu LR przy próbie otwarcia zdjęcia zaimportowanej już wcześniej biblioteki LR się wyłączał. Myślałem że powtórne zainstalowanie windowsa, dysku ssd pomoże,i tak zrobiłem ale pojawił się problem z eksportem już 2 zdjęcia. Co ciekawe pierwsze zawsze zostanie zapisane a drugie nie.

co znaczy "po próbie zapisu" - LR nie zapisuje zdjęć, tylko gromadzi dane o edycji w swoim pliku z bazą danych, ew. w plikach XMP - po prostu klikam export, na pasku postępu w zapisie nic się nie dzieje tylko próbuje coś zapisać i nic
Przepraszam za moje nieudolne wyjaśniana,ale słabo znam się na zawiłościach tego typu. Będę wdzięczny za zrozumienie oraz pomoc.

aptur
08-11-2017, 15:16
- talerze 2 jeden 4 ter i 1 ter

Weź no odłącz te dyski i spróbuj tylko z SSD.

polo_0404
08-11-2017, 15:46
dzięki, tak zrobię i zobaczymy

dave88
08-11-2017, 17:08
miałem podobnie...wejdź w Preferences -> zakładka Performance Wyłącz akcelerację GPU (odznacz "ptaszka" przy "Use Graphics Processor"), zamknij okno "Preferences", zamknij i uruchom ponownie Lightroom.

edit: chociaż nie, miałem inny problem bo mi zwieszał się przy próbie edycji zdjęcia

polo_0404
08-11-2017, 17:32
miałem podobnie...wejdź w Preferences -> zakładka Performance Wyłącz akcelerację GPU (odznacz "ptaszka" przy "Use Graphics Processor"), zamknij okno "Preferences", zamknij i uruchom ponownie Lightroom.

edit: chociaż nie, miałem inny problem bo mi zwieszał się przy próbie edycji zdjęcia

Wielkie dzięki. Jak tylko wrócę do domu to sprawdzę i się odezwę.

polo_0404
08-11-2017, 19:09
Zrobiłem jak napisałeś, wszedłem w Preference w momencie kliknięcia na UGP - LR się zawiesił a "ptaszek" się nie wyłączył(brak odpowiedzi). Roboty po uszy - załamka.

Merde
09-11-2017, 00:29
Zrobiłem jak napisałeś, wszedłem w Preference w momencie kliknięcia na UGP - LR się zawiesił a "ptaszek" się nie wyłączył(brak odpowiedzi). Roboty po uszy - załamka.

https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-gpu-faq.html

(Windows) Navigate to C:\Users\[user name]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\Light room 6 Preferences.agprefs
Open the file Lightroom 6 Preferences.agprefs (Windows)/com.adobe.Lightroom6.plist (macOS) in a text editor.
Change the line useAutoBahn = true to useAutoBahn = false
Save and close the file Lightroom 6 Preferences.agprefs (Windows) / com.adobe.Lightroom6.plist (macOS).
Re-launch Lightroom.

polo_0404
09-11-2017, 23:11
Witam
Wielkie dzięki Merde i dave88 za pomoc. LR ruszył po Waszych wskazówkach. Jestem uratowany. Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam wszystkich którzy chcieli mi pomóc.

aptur
10-06-2018, 14:55
Hej,
Potrzebuję porady z LR :)
Pliki które obrabiam mam na dysku w komputerze. Potrzebuję zrobić dwie rzeczy:
1. Kupiłem nowy komputer i chcę przenieść wszystkie zdjęcia ze starego kompa na nowy razem z ustawieniami LR. Chodzi o to, aby zachowały się zmiany jakie zrobiłem w plikach RAW.
2. Chcę zrobić to samo jak wyżej ale kopia będzie na zewnętrzny dysk. Zmiany w rawach także muszą byc zachowane tak abym mógł podpiąć dysk pod nowy komputer zaimportować zdjęcia już ze zmianami.
Pomożecie? :)

luso
10-06-2018, 15:38
Po prostu chcesz skopiować zdjęcia razem z katalogiem Lightroom'a (baza danych, w której Lightroom zapisuje informacje odnośnie tego jak "wyedytowałeś" fotografie). Jeśli zdjęcia masz w tej samej lokalizacji co katalog Lightroom może się to ograniczyć po prostu do przekopiowania odpowiednich katalogów systemu operacyjnego. W przeciwnym przypadku możesz wyeksportować za pomocą samego Lightroom'a cały jego katalog lub wybrane części. Jak to zrobić pokazuje filmik (https://helpx.adobe.com/lightroom/how-to/lightroom-export-catalogs.html). Nie są to jedyne sposób rozwiązania twojego problemu oczywiście :)

Sam osobiście trzymam wszystkie zdjęcia i cały katalog Lightroom'a na zewnętrznym dysku w dwóch kopiach oczywiście.

kmeg
10-06-2018, 15:47
W opcja (file handling) ustaw sobie zapisywanie zmian do pliku xmp (automatically save changes into xmp). Potem zaznacz wszystkie zdjęcia i z menu wybierz save metadata to file. Trzymanie zmian w xmp jest lepsze niż w katalogu bo przenosisz zdjęcia to przenosza się też i zmiany.

marlo
10-06-2018, 16:48
XMP to po pierwsze, jak napisał poprzednik. Jeśli zmiany w pliku XMP różnią się od zmian w bazie danych - katalogu LR, program i tak to wychwyci, zasygnalizuje i możesz wybrać, czy edycja ma być zaaplikowana z "katalogu", czy z XMP.

Jeśli cały swój zbiór zdjęć umieścisz na nowym dysku np. przenośnym (tylko pod żadnym pozorem nie umieszczaj na dysku przenośnym bazy danych LR Cat, baza musi być na SSD w kompie / lapku, inaczej prosisz się o kłopoty!) - to po prostu uruchom Lightrooma na nowym kompie z dotychczasową bazą danych - wskaż programowi gdzie ją masz na dysku SSD (nie musi być w tym samym miejscu, co na poprzednim kompie). Po uruchomieniu LR zapewne nie zobaczy folderów ze zdjęciami (wszystkie będą z wykrzyknikami), bo masz je na nowym dysku, wtedy wybierz opcję Find Missing Folder i po kłopocie. Oczywiście wybierz tą opcję do całkiem nadrzędnego folderu, wtedy wszystkie podfoldery już się poznajdują :)

aptur
10-06-2018, 17:22
Dzięki!!!
Teraz mam zagwozdkę. Obecna sytuacja wygląda tak, że wszystkie pliki mam na lokalnym dysku w komputerze oraz dysku zewnętrznym ale bez xmp i bazy danych LR. Pliki na lokalnym kompie mają ok. 300GB.
Nie wiem jak to zrobić aby dograć XMP do plików na dysku zew. Zastanawiam się czy nie kupić kolejnego dysku, wszystkie pliki lokalne uzupełnić o XMP i wtedy wszystko przegrać na dysk zew. a potem na dysk w nowym kompie. Jest jakieś prostsze wyjście?
Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że stary komp jest na windowsie a nowy to mac. Dysk zew. jest w ntfs więc pewnie i tak mac go nie odczyta bez dodatkowego softu...
Chętnie przeczytam wasze rady :)

rafels3
10-06-2018, 17:25
Jeśli cały swój zbiór zdjęć umieścisz na nowym dysku np. przenośnym (tylko pod żadnym pozorem nie umieszczaj na dysku przenośnym bazy danych LR Cat, baza musi być na SSD w kompie / lapku, inaczej prosisz się o kłopoty
A jak to zrobić bez bazy *.lrcat jeśli chciałbym np. na drugim komputerze (domowym) obrabiać pliki od momentu, kiedy skończyłem na pierwszym (biurowym)?

kmeg
10-06-2018, 17:32
A jak to zrobić bez bazy *.lrcat jeśli chciałbym np. na drugim komputerze (domowym) obrabiać pliki od momentu, kiedy skończyłem na pierwszym (biurowym)?Xmp i synchronizacja plików przez chmurę. Ja generalnie bazę mam dla.kazdego dysku oddzielnie (czyli każdy dysk przenośny ma swoją bazę lr) i przełączam je pomiędzy różnymi komputerami bez problemu...

luso
10-06-2018, 18:50
Dzięki!!!
Teraz mam zagwozdkę. Obecna sytuacja wygląda tak, że wszystkie pliki mam na lokalnym dysku w komputerze oraz dysku zewnętrznym ale bez xmp i bazy danych LR. Pliki na lokalnym kompie mają ok. 300GB.
Nie wiem jak to zrobić aby dograć XMP do plików na dysku zew. Zastanawiam się czy nie kupić kolejnego dysku, wszystkie pliki lokalne uzupełnić o XMP i wtedy wszystko przegrać na dysk zew. a potem na dysk w nowym kompie. Jest jakieś prostsze wyjście?
Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że stary komp jest na windowsie a nowy to mac. Dysk zew. jest w ntfs więc pewnie i tak mac go nie odczyta bez dodatkowego softu...

Połączyć stary i nowy komputer siecią kablową (bądź wi-fi) i na obojętnie którym komputerze odpalić serwer np.: ftp?

marlo
10-06-2018, 18:51

Da się to pogodzić, też tak używam:)
Nowy dysk zewnętrzny sformatuj w systemie plików exFAT na Maku - wtedy zobaczy go WIN i MAC bez żadnych problemów.
Teraz tak: pliki XMP Lightroom stworzy ci automatycznie do każdego obrabianego wcześniej zdjęcia, i nie ważne na jakim dysku ono się znajduje - jeśli jest w dotychczasowej bazie LR Cat - to program wygeneruje XMP, gdy tylko włączysz to w preferencjach jak pisał wcześniej kmeg.

Ta operacja potrwa jakiś czas, LR wyświetli ci stosowny komunikat, gdybyś chciał zrobić QUIT, a on będzie wciąż generował pliki XMP - także cierpliwości!

Teraz dopiero skopiuj wszystkie foldery ze zdjęciami na nowy Makowo-Windowsowy dysk zewnętrzny. Nie polecam jednak używać w nazwach folderów polskich znaków - miałem już zonka z tego powodu pod MacOS - w efekcie LR "zapomniał" kilku folderów i wyleciały mi zdjęcia zgrupowane w kolekcjach - czyli zgroza! ;) Jeśli masz polskie znaczki, to pozmieniaj te nazwy folderów zaraz, jak zaimportujesz wszystko do nowego LRa.

Oczywiście LR na Maku nie przydziela liter do danego dysku, po prostu widzi nazwę dysku :D

Jest z tym trochę rozkminy, ale finalnie da się pogodzić pracę LRa na Mac - Win na tych samych zbiorach. Jak coś to pytaj.

Wydaje mi się, że warto się zdecydować, który komp / system będzie tym głównym - czyli np. obrabiam wszystko w LR na Macu, i w razie czego mogę to przenieść i pracować w LR pod Windowsa, ale w drodze powrotnej - wolę nie przenosić z powrotem na Maca aktualnej bazy danych LR Cat i jej tam nadpisywać, tylko właśnie same pliki XMP. Ale może to takie moje fanaberie ;)

aptur
10-06-2018, 20:10
Da się to pogodzić, też tak używam:)
Nowy dysk zewnętrzny sformatuj w systemie plików exFAT na Maku - wtedy zobaczy go WIN i MAC bez żadnych problemów.
Teraz tak: pliki XMP Lightroom stworzy ci automatycznie do każdego obrabianego wcześniej zdjęcia, i nie ważne na jakim dysku ono się znajduje - jeśli jest w dotychczasowej bazie LR Cat - to program wygeneruje XMP, gdy tylko włączysz to w preferencjach jak pisał wcześniej kmeg.

Ta operacja potrwa jakiś czas, LR wyświetli ci stosowny komunikat, gdybyś chciał zrobić QUIT, a on będzie wciąż generował pliki XMP - także cierpliwości!

Teraz dopiero skopiuj wszystkie foldery ze zdjęciami na nowy Makowo-Windowsowy dysk zewnętrzny. Nie polecam jednak używać w nazwach folderów polskich znaków - miałem już zonka z tego powodu pod MacOS - w efekcie LR "zapomniał" kilku folderów i wyleciały mi zdjęcia zgrupowane w kolekcjach - czyli zgroza! ;) Jeśli masz polskie znaczki, to pozmieniaj te nazwy folderów zaraz, jak zaimportujesz wszystko do nowego LRa.

Oczywiście LR na Maku nie przydziela liter do danego dysku, po prostu widzi nazwę dysku :D

Jest z tym trochę rozkminy, ale finalnie da się pogodzić pracę LRa na Mac - Win na tych samych zbiorach. Jak coś to pytaj.

Wydaje mi się, że warto się zdecydować, który komp / system będzie tym głównym - czyli np. obrabiam wszystko w LR na Macu, i w razie czego mogę to przenieść i pracować w LR pod Windowsa, ale w drodze powrotnej - wolę nie przenosić z powrotem na Maca aktualnej bazy danych LR Cat i jej tam nadpisywać, tylko właśnie same pliki XMP. Ale może to takie moje fanaberie ;)

Dzięki.
Docelowo wszystko chcę obrabiać na macu. Tyle tylko że to trochę potrwa bo to będzie mój pierwszy mac. Dopóki wszystkiego nie skonfiguruję i nie obeznam się z systemem komp z windowsem musi zostać. Powoli będę wszystko przenosił z win. na maca. Chyba zrobię tak jak piszesz. Kupię nowy dysk, wygeneruję XMP i dopiero wtedy wszystkie pliki zgram na dysk zew. no i na maca. Potem zassam to LR na macu. Jakby co to będę wołał pomocy :)