Zobacz pełną wersję : Jasny i szybki obiektyw utrwalenia wydarzeń sportowych w hali
Krzych_o
01-11-2017, 13:10
Witam,
zakupiłem niedawno 7D mkII ponieważ ze względu głównie na sportową aktywność moich dzieci potrzebowałem szybkiego aparatu do robienia zdjęć głównie na halach sportowych (mniej lub bardziej doświetlonych).
Pierwsze efekty z osprzętem który mam niezbyt dobre (EOS 7D Mark II + EOS 600D + EF50 1.8 + Tamron SP 70-300 F/4-5.6 VC + EFS 18-135mm F/3.5-5.6 IS + 568 EXII ). Widzę, że potrzebuję jaśniejszego i szybkiego szkła o mniejszym zakresie zooma. Zdjęcia robione głównie 18-135mm a większość z nich w okolicach ogniskowej 30-70mm. Stałka się nie sprawdza ze względu na zmianę odległości fotografowanych obiektów. Niewielką ale niestety nie pozwalającą na swobodne pstrykanie na stałej ogniskowej. Często muszę stać z jednym miejscu nie mogąc zmieniać swojej lokalizacji.
Chcę kupić obiektyw relatywnie tani - może być dobra uzywka.
Zatrzymałem się przy analizach na Tamronie SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC lub alternatywnie sigmie. Ale czytając opinie o problemach z ostrzeniem w używanych egz. analizuję dalej.
Czy możecie polecić coś innego względnie może wypowiedzieć się ktoś kto ma doświadczenie z fotografowaniem w takich warunkach i takimi obiektywami?
Edit - istotne zwykle nie mogę niestety używac lampy błyskowej bo rozprasza to zawodników.
Co to za sporty? Jak duze hale? Jesteś pewny ze zakres +/- 18-50 Ci wystarczy?
Krzych_o
01-11-2017, 14:01
Co to za sporty? Jak duze hale? Jesteś pewny ze zakres +/- 18-50 Ci wystarczy?
Karate + piłka nożna halowa.
Nie ma złotego środka co do wielkości hali, bo są bardzo zróżnicowane. Ze światłem tylko na niektórych jest ok - zwykle żółte stare ciepłe i słabe (szczególnie w Czechach). Przy wysokim ISO wiadomo - kasza się pojawi. Ale ten obiektyw ma służyć wyłącznie do zdjęć podczas walk z dość bliskiej odległości. Na trybuny mam zooma Tamrona.
K.
Nie wiem jak blisko oznacza ''bliska odległość'' w Twoim przypadku :P Ale może coś w okolicy C85/1.8 albo C135/2? Jak szerzej to może C24-70/2.8? Z 7d i jego matrycy ziarno zawsze wylezie
Na pewno uniwersalny jest zestaw 24-70/2.8 i 70-200 2.8, każdą halę można tak obskoczyć. Robię przeróżne sporty (ręczna, siatka, kosz a także wspomniany futsal) na różnych halach, często takich gdzie za linią końcową jest pół metra luzu i ściana i nie przypominam sobie sytuacji gdy głównym obiektywem był 24-70 lub inny o podobnym zakresie. Jako uzupełnienie tak, gdy chcę szeroki kadr albo bezpośrednio spod kosza ująć walkę o piłkę przy zbiórce, ale to sporadyczne zdjęcia. A tak to cały czas robię 70-200/2.8. To tyle odnośnie sportów innych niż karate.
Skoro zaobserwowałeś, że robisz głównie na 30-70mm, to jest inna sprawa związana z obiektywem o takim zakresie. Osobiście miałbym wątpliwości co do canonowskiego wydania 24-70 2.8. Przerabiałem swój na dwóch 40D i dwóch 7D mk1 i na pełnej dziurze obiektyw nieużyteczny. Może taki miałem egzemplarz, a może po prostu potwierdziła się znana opinia że to obiektyw niecropowy... Sprzedałem i po latach kupiłem, ale już do 1dmk4 (ostatnie canonowskie APS-H) i pracuje genialnie już od 2.8. Jeżeli masz możliwość sprawdzenia jak wyglądają zdjęcia na 2.8 w konkretnym modelu to zrób, bo szkoda wydać kasy i przymykać do 4.0 czy bardziej.
ISO bym się nie przejmował, jeżeli zdjęcia będą obrabiane (kadrowanie, kontrast itp.) i odszumiane. Ze współczesnych aparatów spokojnie ISO 6400-12800 idzie dobrze obrobić. Nawet jeżeli to 7d mk1 czy mk2 to idzie zapanować nad szumem.
...
Zatrzymałem się przy analizach na Tamronie SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC lub alternatywnie sigmie. Ale czytając opinie o problemach z ostrzeniem w używanych egz. analizuję dalej.
Czy możecie polecić coś innego względnie może wypowiedzieć się ktoś kto ma doświadczenie z fotografowaniem w takich warunkach i takimi obiektywami?...
Posiadałem Sigmę 17-50 2.8 i myślę, że większym problemem niż celność jest szybkość AF-u, który oceniam jako średni. Zamieniłem go później na Canona 17-55 2.8, raczej tani to on nie jest, ale za to bardzo szybki - najszybszy obiektyw jaki miałem. Canon 24-70 2.8 w pierwszej wersji nie jest ani bardzo szybki, ani bardzo ostry, więc raczej Ci go nie polecam.
Poza powyższym Canonem 17-55 2.8 nic innego nie przychodzi mi do głowy ;)
Krzych_o
01-11-2017, 20:46
A czy ma ktoś kombinację Tamrona 17-50 ew. 24-70 i 7D mkII? Ciekawi mnie jak sprawdza się taka kombinacja.
Co do marzeń o L-ce to niestety nie ten budżet.
draco_krk
01-11-2017, 21:38
Zostaje Ci zatem Canon 17-55/2.8, jeśli nie chcesz mieć kombinacji z celnością AF. Jak wysokiego ISO obecnie używasz z 18-135? Pamiętaj, że wraz z jaśniejszym obiektywem podczas używania otwartej przysłony, zmniejsza Ci się również głębia ostrości. Przy ogniskowej 50mm, przysłonie 2.8 i fotografowanym obiekcie (osobie) w odległości 3m to tylko ~30cm.
70-200/4L to chyba jakieś minimum w tym przypadku
Fotografuje głównie taniec towarzyski i też na różnych halach. Mam 7D Mk II z 70-200 F4 IS i daje radę. Czasami zakładam 24-105 F4.
Bez lampy.
Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
Krzych_o
02-11-2017, 12:11
Zostaje Ci zatem Canon 17-55/2.8, jeśli nie chcesz mieć kombinacji z celnością AF. Jak wysokiego ISO obecnie używasz z 18-135? Pamiętaj, że wraz z jaśniejszym obiektywem podczas używania otwartej przysłony, zmniejsza Ci się również głębia ostrości. Przy ogniskowej 50mm, przysłonie 2.8 i fotografowanym obiekcie (osobie) w odległości 3m to tylko ~30cm.
Zdarza się dość często że potrzebuję ISO 3200-6400. Odległość 2-5m.
--- Kolejny post ---
Fotografuje głównie taniec towarzyski i też na różnych halach. Mam 7D Mk II z 70-200 F4 IS i daje radę. Czasami zakładam 24-105 F4.
Bez lampy.
Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
Mam już tamrona 70-300 ale jak jestem blisko to min jest zbyt duże. Stąd pomysł na coś do 50 lub 70.
Chcę kupić obiektyw relatywnie tani
Może zacznijmy od tego ile dokładnie kasy kryje się pod stwierdzeniem "relatywnie tani".
pan.kolega
02-11-2017, 12:41
Wiem, jak sport to trzeba strzelać seriami, to jasne jak szkolna sala gimnastyczna. :p. Ale w amatorskim fotografowaniu dzieci "relatywnie tanio" w małych halach, lepsze wyniki się uzyska 6d niż 7d2. I nikt mnie ne przekona, ze jest inaczej.8-)
Skoro masz dwa korpusy, to proponuję dokupienie 35/2.0 IS i używanie razem z 50/1.8 (zakładając, że to wersja STM).
Krzych_o
02-11-2017, 14:05
Może zacznijmy od tego ile dokładnie kasy kryje się pod stwierdzeniem "relatywnie tani".
Do 2k.
--- Kolejny post ---
Skoro masz dwa korpusy, to proponuję dokupienie 35/2.0 IS i używanie razem z 50/1.8 (zakładając, że to wersja STM).
Problemem jest to że zawodnicy zmieniają na tyle często pozycje i odległości że nie złapię każdej na stałce w odpowiednim zbliżeniu. Dlatego do tej pory gorowal głównie 18-135mm.
Matt_K-K
02-11-2017, 18:36
Obiektywy, które teraz posiadasz nie słyną z szybkości autofocusa ani jasności..
Na Twoim miejscu sprzedałbym co nieco z kolekcji, trochę dołożył i kupił 17-55 2.8 IS ( nawet używany ). Co do stałek - masz na tyle dużą matrycę, że traktowałbym je po prostu jako "minimalną ogniskową zooma" i resztę do potrzeb bez specjalnej zmiany jakości wyciął. Z takiego 85/1.8 spokojnie dotniesz do rozmiaru 135mm i dalej będziesz miał dużą rozdzielczość. 85/1.8 100/2 drogie nie są, a do sportu w sali jak znalazł. Z krótszych ogniskowych ( stałek ) to jedynie 35/2 IS USM i 35/14L ma szybki AF.