PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr UV do Canona 24-70 L 2.8 II

splice
27-10-2017, 21:23
Jak w temacie. Do tej pory nie używałem żadnych filtrów UV, niezależnie czy to był obiektyw za 500,- czy Canon z serii L. Niestety pare miesięcy po zakupie 135L zobaczyłem na przedniej soczewce centralnie na środku ryse 2mm :/ Teraz jestem świeżym posiadaczem nowego Canona 24-70L 2.8 II i myślę nad tym aby taki filtr UV założyć. Zależy mi aby ochronić szkło, ale żeby przez tą ochronę nie narażać zdjęć na niższą jakość. Po głowie chodzą mi następujące filtry:
- MARUMI Filtr UV (390) 82 mm Fit + Slim
- MARUMI Filtr ochronny Lens Protect FIT + SLIM 82mm
- HOYA Protector PRO1 DIGITAL SLIM 82mm

Wszystkie oglądane przez mnie filtry są w wersji slim (niechciałbym aby przez filtr były ciemne rogi), ale chciałbym aby można było zakładać oryginalny dekielek i żeby filtr się w miarę łatwo czyściło.

Co Wy byście polecali? Ewentualnie jakie filtry macie nakręcone na swoje 24-70L 2.8 II?

tomfoot
27-10-2017, 22:13
Jak polar to Marumi. Jak UV to B+W..

splice
29-10-2017, 15:45
B+W patrzyłem, ale myślałem że uda się to załatwić jednak troszkę niższym kosztem, bo B+W to cenowo najwyższa półka. Może jednak ktoś miał do czynienia z filtrami wymienionymi przez mnie?

zdebik
29-10-2017, 16:44
Sam po taniości zakladam na wszystko hoye hmc.nowe dekle dobrze leżą.
https://canon-board.info/imgimported/2017/10/3452accba11861b18cf4a27a71cedd3c-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171029/3452accba11861b18cf4a27a71cedd3c.jpg)

splice
29-10-2017, 17:18
Sam po taniości zakladam na wszystko hoye hmc.nowe dekle dobrze leżą.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171029/3452accba11861b18cf4a27a71cedd3c.jpg

A powiedz mi jak się sprawuje filtr w codziennym użytkowaniu? Widziałem we właściwościach że ma 4mm wysokości - na 24mm nie powoduje że rogi są ciemniejsze? Filtr nie pogarsza jakości zdjęć? Pod światło nie wykazuje żadnych problemów? No i jak z czyszczeniem filtra - w miarę łatwo się go czyści?

zdebik
29-10-2017, 17:35
A powiedz mi jak się sprawuje filtr w codziennym użytkowaniu? Widziałem we właściwościach że ma 4mm wysokości - na 24mm nie powoduje że rogi są ciemniejsze? Filtr nie pogarsza jakości zdjęć? Pod światło nie wykazuje żadnych problemów? No i jak z czyszczeniem filtra - w miarę łatwo się go czyści?

Odnośnie 24mm, nie wiem czy ściemnia czy nie, od nowości mam filtry na obiektywach więc pewnie nie ogarnąłem jeszcze magii L. Jakość zdjęć, to samo nie wiem jak wyglądają bez filtrów. Czyszcze ściereczkami zaiss i tylko tym, chodź najczęściej tylko gruszką zdmuchuje kurz.

Zawsze mam osłony więc pod światło też nic nie łapie.

Z mojego punktu widzenia filtr to tylko ochrona i dlatego je zakładam. Czyścić też wole szkiełko za 100zł niż za 8K.

splice
29-10-2017, 17:52
Odnośnie 24mm, nie wiem czy ściemnia czy nie, od nowości mam filtry na obiektywach więc pewnie nie ogarnąłem jeszcze magii L. Jakość zdjęć, to samo nie wiem jak wyglądają bez filtrów. Czyszcze ściereczkami zaiss i tylko tym, chodź najczęściej tylko gruszką zdmuchuje kurz.

Zawsze mam osłony więc pod światło też nic nie łapie.

Z mojego punktu widzenia filtr to tylko ochrona i dlatego je zakładam. Czyścić też wole szkiełko za 100zł niż za 8K.

Dzięki za pomoc, zastanowię się nad tym filtrem :) Poczekam do końca miesiąca z zakupem, może ktoś jeszcze się wypowie w temacie :)

latant
29-10-2017, 22:33
Używam Marumi Lens Protect, nie zauważyłem żeby wpływały na jakość zdjęć, ale też nie rozbiłem testów porównawczych. W wersjach slim dekielki siedzą solidnie, dobrze się czyści.

splice
30-10-2017, 11:49
Używam Marumi Lens Protect, nie zauważyłem żeby wpływały na jakość zdjęć, ale też nie rozbiłem testów porównawczych. W wersjach slim dekielki siedzą solidnie, dobrze się czyści.

A masz ten zwykły Lens Protect czy Lens Protect UV (390)? (niebieskie opakowanie czy fioletowe)? Z tego co widziałem to filtr jest niższy od Hoya HMC o 1mm

latant
30-10-2017, 21:20
DHG Lens Protect, opakowania nie posiadam ale wychodzi, że zwykły. Jest jeszcze wersja super.

luso
30-10-2017, 22:43
Jestem fanem filtrów UV. Ze sprzętem fotograficznym obchodzę się jak z jajkiem i używam go jedynie amatorsko. Na wszystkich obiektywach mam osłony przeciwsłoneczne. Filtry zawsze czyszczę najpierw przedmuchując je gruszką a potem szmatką Zeiss'a. Mimo to na filtrze od obiektywu ef35mm f/2 ostatnio zauważyłem bardzo płytką oraz długą rysę na samym środku i nie mam pojęcia, kiedy powstała. Z kolei na filtrze od Sigmy 18-35mm po tym jak wyczyściłem go po powrocie z pleneru na plaży powstała mi taka "ładna" okrągła olbrzymia i wstrętna rysa. Bardzo się cieszę, że ta rysa powstała na filtrze a nie na przedniej soczewce obiektywu. Tymczasem filtru od obiektywu 24-70L f/4 nie udało mi się porysować na tegorocznych wypadach wakacyjnych. Pomimo, że ten obiektyw to znacznie niższa półka niż 24-70 f/2.8 L II to wylądował na nim filtr UV B+W, który ma bardzo niski profil. Teraz zastanawiam się nad filtrem, który ma trafić na właśnie co zamówioną Sigmę 50A. Pomimo, że to jest również obiektyw znacznie gorszego sortu niż ten autora wątku też zastanawiam się nad B+W, głownie dla spokoju ducha, aby nie martwić się tym, że filtr obniża jakość obrazu. Natomiast wadą filtrów B+W oczywiście jest ich cena. Aż by się chciało na te filtry założyć jakiś tańszy filtr ochronny ;)

Dodatkowo nie jestem w stanie zauważyć spadku jakości obrazu powodowanej przez mój najbardziej porysowany filtr na Sigmia 18-35mm. Rysy pewnie nie spowodowałyby zauważalnego spadku jakości obrazu, gdyby znalazła się na przedniej soczewce obiektywu. Więc czy jest wobec tego sens używać filtry ochronne UV? Jak już pisałem jestem ich zwolennikiem, z tego względu, że obiektyw z porysowaną przednią soczewką będzie znacznie tańszy w przypadku odsprzedaży...

splice
31-10-2017, 13:51
A te porysowane filtry też masz B+W?

luso
01-11-2017, 10:13
Nie, porysowałem:
- Hoya hmc super na canon 35mm
- Hoya pro1 digiral na sigmie 18-35mm

draco_krk
03-11-2017, 09:35
Ja używam filtrów UV z serii Pro1 Digital i jest w porządku, nie zauważyłem żadnego spadku jakości, czy dodatkowych blików. Są trochę droższe od zwykłych HMC ale wciąż nie tak drogie jak B+W.

splice
03-11-2017, 10:19
Po waszych opiniach, po opiniach znalezionych na innych forach i przeczytanych testach kieruje się w stronę filtrów hoya. Nikt przy tych filtrach nie zauważył gorszej jakości zdjęć, a na tym mi najbardziej zależy. Nie ukrywam że cena za nie również jest bardzo atrakcyjna. Nie znalazłem różnić za które warto by było dopłacać taka różnice w cenie między B+W a Hoya. Tym bardziej że filtry chce zamówić do wszystkich obiektywów.

splice
03-11-2017, 20:15
Filtr zamówiony. Wybór padł na HOYA Protector PRO1 DIGITAL SLIM 82mm - zastanawiałem się nad polecanym w wątku HMC ale ten ma ramkę 3 mm co nie będzie powodowało dodatkowego winietowania.

draco_krk
03-11-2017, 20:21
Czyli jednak nie UV :-) Tak, czy inaczej, do ochrony obiektywu nada się idealnie.

splice
03-11-2017, 23:51
Aby obrazka nie psuł i tyle mi wystarczy

Kejt UK
17-11-2017, 13:13
Nie ma co prawda wersji slim ale ta - Hoya 82mm Pro1 Digital Protector Filter i niestety bardzo zaluje zakupu.
Zajmuje sie fotografia juz kilkanascie lat i do tej pory nigdy nie mialam problemu z czyszczeniem filtrow, ba nawet nie musialam kupowac specjalnych plynow czyszczacych. Ten filtr maze sie okropnie, nic nie pomaga, nawet chusteczki zeissa. wlasnie rozgladam sie za innym i na pewno drugi raz nie skusi mnie niska cena. Ale trzymam kciuki, zeby Twoj okazal sie ok. Moze wersja slim jest nieco inna, lub jak mam jakis pechowy egzemplarz...

meg83
17-11-2017, 13:43
Mi też kiedyś romans z Hoya UV nie wyszedł, a była chwalona na lewo i prawa. Cudne artefakty było widać na bokeh dzięki niej ;) Obczaj Lens Protectory z Marumi; czyszczenie znośne a jakość ok.

7four
17-11-2017, 14:55
Nie ma co prawda wersji slim ale ta - Hoya 82mm Pro1 Digital Protector Filter i niestety bardzo zaluje zakupu.
Zajmuje sie fotografia juz kilkanascie lat i do tej pory nigdy nie mialam problemu z czyszczeniem filtrow, ba nawet nie musialam kupowac specjalnych plynow czyszczacych. Ten filtr maze sie okropnie, nic nie pomaga, nawet chusteczki zeissa. wlasnie rozgladam sie za innym i na pewno drugi raz nie skusi mnie niska cena. Ale trzymam kciuki, zeby Twoj okazal sie ok. Moze wersja slim jest nieco inna, lub jak mam jakis pechowy egzemplarz...

To nie filtr się maże, tylko substancja jaką został zasyfiony.

aptur
17-11-2017, 15:36
UV Hoya to nic. Polecam przygody z polarem tej firmy :)

splice
17-11-2017, 22:37
Zamówiłem Hoya 82mm Pro1 Digital Protector i następnego dnia odesłałem. Producent podaje wysokość filtra 3 mm i to mnie przekonało do zakupu, niski filtr brak winietowania. Niestety po otwarciu pudełka na oko widziałem że to 3 mm nie ma. Po zmierzeniu wyszło trochę ponad 4mm. Po telefonie do sklepu poinformowali mnie że HOYA mierzy wysokość filtra od strony wewnętrznej - od szła do górnej krawędzi :| Dla mnie to nabijanie klienta w butelkę. Zamówiłem 2 inne filtry i sam przetestuje co są warte.

marfot
17-11-2017, 23:55
Dla mnie ten "dodatkowy" 1mm zapewnia całkiem przyzwoite trzymanie pokrywki obiektywu. Przy f=24mm pewnie nic by nie winietowało bo na UWA też jest OK. Zresztą pewnie sam sprawdziłeś ;)

splice
18-11-2017, 15:18
Dla mnie ten "dodatkowy" 1mm zapewnia całkiem przyzwoite trzymanie pokrywki obiektywu. Przy f=24mm pewnie nic by nie winietowało bo na UWA też jest OK. Zresztą pewnie sam sprawdziłeś ;)

Tak sprawdziłem. Szukałem niskiego bo od razu chciałem go przymierzyć pod Canona 16-35L 2.8 II - i tutaj rogi są już dużo ciemniejsze niż bez filtra. Poza tym jak producent coś deklaruje i jeszcze to pisze tłustym drukiem to chyba możemy tego oczekiwać? A dla mnie w takiej sytuacji to jest lekceważenie klienta.

luso
18-11-2017, 20:56
UV Hoya to nic. Polecam przygody z polarem tej firmy :)

Polar Hoya w wersji Fusion Antistatic czyści się całkiem przyjemnie. Inna sprawa, że nowy fabrycznie zapakowany filtr był już pobrudzony i miał rysę. Drugi egzemplarz fabrycznie zapakowany był mniej pobrudzony i nie miał rys :P Bez problemu udało mi się go wyczyścić, po czym zgubić na wycieczce ;(