Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szczelność Tarona 28-75

misiul
05-05-2006, 20:47
Witam, jak tam Koledzy z szczelnością wspomnianegoTamrona? Ja w swoim po 2 tyg użytkowania zauważyłem pyłek średnicy 1 mm na drugiej soczewce patrząc od strony mordki. Nie wiem może było od początku , nie przyglądałem się. Na fotkach chyba tego nie widać, nie jestem w stanie sprawdzić.

Czyścił ktoś może jak mu się porządniej po jakis weselichu w remizie usyfił? Dodam,że troszkę drygu majsterkowania mam, ale nie szczedzę również na fachowców, którzy robią to dobrze i za rozsądne pieniądze.

Ktoś z forum czyści tampony? :) To tak na przyszłość.

P.S.
Acha zainteresowani projektem pilota do canona(jutro idę na giełdę po części). Pilot powstaje w wątku http://canon-board.info/showthread.php?p=162772#post162772

KuchateK
05-05-2006, 21:01
Toz to obiektyw nieuszczelniany typu pompka. Dzisiaj wyczyscisz a jutro bedziesz mial to samo... Predzej nie bedziesz mial juz gdzie srobek wkrecic bo sie plastik wyrobi jak ten obiektyw bedzie czysty.

Vitez
05-05-2006, 22:00
Ja w swoim po 2 tyg użytkowania zauważyłem pyłek średnicy 1 mm na drugiej soczewce patrząc od strony mordki. Nie wiem może było od początku , nie przyglądałem się. Na fotkach chyba tego nie widać, nie jestem w stanie sprawdzić.

Wiec o co chodzi? Jak zacznie ci cos przeszkadzac na fotkach to najpierw przeczysc matryce a dopiero potem spojrz czy masz pylki/ryski.
Czyszczenie matrycy - zalezy od uzywanych przyslon - czy widac brudy czy nie, ja oscyluje miedzy 2.8-5.6 i z raz na kwartal widze potrzebe czyscic.
Drugi przypadek, czyli pylki i rysy wplywajace na ostrosc zdjec - o ile nie rzucasz nieoslonietego obiektywu miedzy koty/szczury/weze/w piasek/pyl/bloto z solą to wytrzyma bez wplywu na zdjecia minimum 5 albo i 10 lat :roll: .

W skrocie - olej :roll: .

towersivy
05-05-2006, 22:07
Nawet eLki łapia syf(wiem sam po sobie) wiec nie ma sie czym przejmowac :smile:

GrzesiekK
05-05-2006, 23:51
no wlasnie, nie ma efektu na zdjecia = nie ma się czym przejmowac. Wyczyscic zawsze można przed sprzedażą :)

Mac
05-05-2006, 23:54
Nawet eLki łapia syf(wiem sam po sobie) wiec nie ma sie czym przejmowac :smile:

Zaskakujesz tą informacją, eLki ponoć są szczelne.

piast9
06-05-2006, 00:07
Zaskakujesz tą informacją, eLki ponoć są szczelne.
Jak sobie wyobrażasz całkiem szczelny np. 100-400? Gruba rura zwiększająca 2x swą długość przy zoomie. Powietrze musi gdzieś się dostawać do środka.

Cichy
06-05-2006, 00:24
Przy energicznym zoomnięciu możnaby migawkę odessać , słyszałem bodaj wczoraj o takim numerze, że ktoś odessał odkurzaczem :D

mattnick
06-05-2006, 00:25
a ja tylko małą prośbę nic nie wnoszącą do tematu. Co to za obiektywy Taron? Czy to coś w stylu adibdosa ??

towersivy
06-05-2006, 08:48
Mac- kazda łapie syf, te w ktorych nie ma ruchomoych elementow tez go łapia.Ale to normalna sprawa przy normalnym uzytkowaniu :wink: przy foceniu nieba, cegieł i kartek moze faktycznie szkiełka sa szczelne :smile:

Pozdro.

misiul
06-05-2006, 09:16
Dziekuję koledzy za info. Czyścić na razie nie mam zamiaru,ale temat zapodałem coby sie uspokoić. O sprzęt dbam przesadnie co mnie wkurza, ale powoli się wyleczam z mojej nadpobudliwości w tym temacie.

Co do ciężkich warunków użytkowania/przechowywania o których pisze Vitez - wydaje mi się, ze najcięższe to: torba z chrupiącym chlebem omączonym z piekarni:), jeśli gdzieś znalazł się ten pachnący przysmak, nigdy tam nie może znaleźć się sprzęt, optyka :)

Mac
06-05-2006, 09:35
Puściłem ten wątek o szczelności optyki eLek na wywowłanie dyskusji no i się udało. Oczywiście, że nie da się oszukać praw fizyki (na szczęście). Pomyślcie jednak gdyby tak wyprodukować absolutnie szczelny obiekty a w środku była próżnia :) ? Ciekawe jaka byłaby cena.

pazurek
06-05-2006, 09:42
Niektore lornetki sa wypelniane gazem i uszczelniane.

Swarovski SLC New 8x56 B
http://www.optyczne.pl/index.php?test=lornetki&test_l=80
cena... http://www.artemix.com.pl/x_C_I__P_3211593;3210003.html

Zaibatsu
06-05-2006, 10:02
a ja tylko małą prośbę nic nie wnoszącą do tematu. Co to za obiektywy Taron? Czy to coś w stylu adibdosa ??

Taron to tamron tylko jakiś mol internetowy zapewne lyterkę m połknął :mrgreen:

misiul
06-05-2006, 15:02
Puściłem ten wątek o szczelności optyki eLek na wywowłanie dyskusji no i się udało. Oczywiście, że nie da się oszukać praw fizyki (na szczęście). Pomyślcie jednak gdyby tak wyprodukować absolutnie szczelny obiekty a w środku była próżnia :) ? Ciekawe jaka byłaby cena.

Gdyby w srodku była próżnia obiektyw nie mógłby sie wysuwać, ponieważ cisnienie atmosferyczne by go niesamowicie sciskało.Oczywiscie musialby byc wykonany z grubej stali i grubego szkla (tak jak kineskop) Dodatko kazda minimalna nieszczelnosc spowodowała by zassanie powietrza do srodka np z roznymi syfkami, w celu wyrownania cisnien. Uwazam ze proznia nie ma tu nic do rzeczy, niech tam sobie bedzie powietrze, ale atmosfera wnetrza powinna byc oddzielona od zewnetrznej co nie jest latwe.

Dexxim
11-05-2006, 12:14
Żeby obiektyw nie zasysał pyłków to powinien mieć wewnątrz nadciśnienie. Zupełnie tak jak w ruskich czołgach :)