PDA

Zobacz pełną wersję : Z antycznego 30D na pełną klatkę?

pszczyg
29-09-2017, 13:33
Hej,

Przeszukałem forum pod kątem słów kluczowych "FF", "full frame" czy też "pełna klatka". Zazwyczaj tematy takie mają kilkadziesiąt stron i wydaje się, że wypowiadający się zazwyczaj przedkładają FF nad cropa.
Poszukiwania te prowadzę, ponieważ uznałem, że chciałbym zmienić mój obecny aparat 30D na coś bardziej nowoczesnego. Fotografuję od kilku dobrych lat. Zaczynałem od automatów, spodobało mi się i kupiłem używaną puszkę 30D. W przeciągu tych lat dokupiłem też dwa obiektywy, z których najczęściej teraz korzystam - przede wszystkim 24-105/4 L oraz 50/1.4 USM. Fotografuję najczęściej swoją rodzinę - podczas wycieczek, w domu, próbuję portretów - ogólnie to takie prywatne zdjęcia, którymi chwalę się tylko przed znajomymi i dalszą rodziną.

W miarę jak moje umiejętności rosły, coraz bardziej widziałem swoje niedociągnięcia, ale też i różnicę między jakością zdjęć mojej puszki i aparatów nowszych. W związku z tym chciałbym w przeciągu roku-dwóch zrobić dwie rzeczy. Po pierwsze zmienić puszkę na coś bardziej nowoczesnego. Po krótkiej analizie wyszło mi, że albo 80D, albo 7D albo 6DMk2. Z tych trzech aparatów tylko ten trzeci jest pełnoklatkowy i oczywiście kosztuje też najwięcej. Zdecydowałem się jednak, że mogę dołożyć te pieniądze, jeżeli uznam że warto.
Zdaję sobie sprawę, że powiecie że pełna klatka rządzi. Moje dwa obiektywy będą działały z nowym 6D, więc nie muszę ich wymieniać ani kupować nowych (natychmiast). Z czym muszę się liczyć decydując się na tak duży krok jak przejście z antycznej puszki na tak nowoczesną? Chyba takie pytanie najbardziej mnie trapi - jakie wydatki będę musiał ponieść i być może z jaką trudną zmianą muszę się liczyć? Chyba takie pytania najbardziej mnie trapią i byłbym ogromnie wdzięczny za odpowiedź.

Drugie moje pytanie, niejako przy okazji - moja nauka polega głównie na robieniu zdjęć i eksperymentowaniu. Przegladam kursy dostępne w sieci, ale wpadłem na pomysł, że może warto byłoby pójść na naukę do kogoś doświadczonego. W tej chwili oferta na rynku jest bardzo obszerna, ale jak ze wszystkim - podejrzewam że większość zajęć ma na celu przede wszystkim zarobek prowadzącego, co samo w sobie nie jest niczym złym, jeżeli klient jest zadowolony. Z rozmów z osobami, które były na takich kursach, w większości przebija się raczej rozgoryczenie. Czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony kurs w Trójmieście, w którym nie uczą absolutnych podstaw (znam teorię, wiem co to przesłona, czas naświetlania czy ogniskowa), ale raczej praktycznego podejścia do fotografowania?

Z góry dziękuję za pomoc przy tych dwóch kwestiach, pozdrawiam
Paweł

aptur
29-09-2017, 13:52
Z czym muszę się liczyć decydując się na tak duży krok jak przejście z antycznej puszki na tak nowoczesną?

Musisz się liczyć wielkim zadowoleniem oraz tym, że do cropa już nie wrócisz :)Twoje obiektywy świetnie się sprawdzą z FF. Jak zobaczysz zdjęcia z 50mm to pomyślisz, że masz nowy obiektyw.

Bangi
29-09-2017, 14:16
Przesiadłem się swego czasu z nie antycznego 60d na 6d i do cropa nie wrócę. Może zamiast 6d mk II, pomyśl o 6d mk I, wyjdzie znacznie taniej... ;)
Trudno określić z jakimi wydatkami jeszcze będziesz musiał się liczyć, bo nie wiadomo w sumie co robisz ze zdjęciami, czy focisz tylko na swoje potrzeby, czy też komercyjnie.
U mnie było tak, że musiałem dokupić większy plecak, więcej kart pamięci i dodatkowe akumulatory - w sumie tyle. No i po jakimś czasie wymieniłem trochę podzespołów kompuetra ;)

Co do drugiego pytania, to nie wiem ;)

aptur
29-09-2017, 14:59
No i po jakimś czasie wymieniłem trochę podzespołów kompuetra

No o tym zapomniałem. Jak kolega ma stary komputer to być może będzie musiał zrobić upgrade/kupić nowy bo jednak pliki z szóstki ważą trochę więcej niż z 30D.
Osobiście przesiadłem się lata temu z 30D na 5D. To był szok :shock:

Mike7
30-09-2017, 11:39
Zamiast 6DmkII bierz 6D. A resztę kasy wydaj na fajny wyjazd z rodziną :)

igor58
30-09-2017, 12:11
aptur ma rację, nawet najnędzniejsze szkło na FF dostaje kopa
różnicę z przejścia na FF dostrzeżesz przede wszystkim na wysokim iso
6d spokojnie daje radę

marfot
30-09-2017, 13:32
Posiadacz 30D to chyba wymarzony klient do zakupu 6DII.
Po prostu wszystko jest lepsze - nawet matryca :mrgreen:
30D uważam za bardzo fajne body i nie takie znowu antyczne ;). Solidna budowa, fajne kolory ale mało detalu na obrazku i ograniczone możliwości na wyższym ISO.
6DII powinien dać potężny przyrost możliwości focenia a przede wszystkim jakości obrazka.
Gibany, dotykowy ekranik i w miarę użyteczny AF, to rzeczy z których nigdy bym nie zrezygnował na rzecz starego 6D.
Myślę, że aby uzyskać efekt wow: trzeba dokupić jakieś UWA, nawet C17-40L.

pszczyg
30-09-2017, 13:46
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Człowiek zawsze się cieszy, gdy opinie innych potwierdzają własną :)

Jeżeli idzie o UWA (musiałem sprawdzić co to za skrót:) ), już dość dawno zauważyłem, ze mniejsze ogniskowe by się przydały, ale nie miałem jakoś okazji aby się zabrać za zbieranie pieniędzy na nowy obiektyw :)
A co do pierwszej wersji 6D... Tu właśnie popełniłem błąd zadając początkowe pytanie. Zapomniałem bowiem dodać, że nie mam też kamery i wszystkie filmiki (krótkie) kręcę telefonem. Wiadomo jak to wychodzi. W drugiej wersji 6D ma odchylany ekran, lepsze punkty ostrzenia itp., ale bardzo ważne jest też dla mnie to, że potrafi kręcić filmy. Co prawda widziałem mnóstwo narzekań na to, że tylko w Full HD, a nie 4K, ale niestety - nie zdołam dołożyć paru tysięcy do 5D, zresztą myślę, że to Full HD powinno wystarczyć do moich bardzo amatorskich/rodzinnych zastosowań. Gdyby ten 6DmkII miał jeszcze filmowanie UHD, to byłbym w siódmym niebie, a tak będę tylko przeszczęśliwy gdy go kupię :)

Jeszcze jedno pytanie doprecyzowujące to poprzednie o sprzęt - czy do filmowania potrzebny jest zewnętrzny mikrofon? Tzn. czy w istotnym stopniu wpływa on na jakość nagrania?

Pozdrawiam
Paweł

Kosmo
30-09-2017, 17:59
Czeka Cię miła niespodzianka i nabierzesz podwójnej ochoty na robienie zdjęć :-)

aleksandria
30-09-2017, 18:47
Jeżeli idzie o UWA (musiałem sprawdzić co to za skrót:) ), już dość dawno zauważyłem, ze mniejsze ogniskowe by się przydały, ale nie miałem jakoś okazji aby się zabrać za zbieranie pieniędzy na nowy obiektyw :)

Z tym bym się wstrzymała do momentu aż założysz na 6d I lub II 24-105. Jak Ci wtedy będzie brakować to myśl o czymś szerszym, tak jak np. 17-40.

Co do kursów - szukałabym w podręcznikach odpowiedzi. Wszelkie warsztaty narzucają jednak ich drogę. Jeżeli jednak widzisz w nich możliwości to szukaj warsztatów z tym kimś, którego zdjęcia robią na Tobie wrażenie.

ttoffi
30-09-2017, 20:10
Z tą opcją filmowania to ja bym tak nie szalał.. Technika filmowania lustrzanką nieco odbiega od kręcenia telefonem czy tez kamerą i nie jeden napalony filmowiec się poddał zwłaszcza na rodzinnych obiadkach :D.Sam się przekonasz.

Tom77
30-09-2017, 20:14
6D to genialny aparat. 4K bym się tak nie podniecał, mi przeszło po kilkunastu filmach.

Bangi
02-10-2017, 13:58
Co prawda nie filmuję, ale oglądając filmy na YT kręcone lustrzankami, zauważyłem, że zewnętrzny mikrofon daje o niebo lepsze efekty niż wbudowany ;)

pszczyg
03-10-2017, 09:09
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Resztę wątpliwości rozwieję, czytając inne wątki :) Pozdrawiam