Zobacz pełną wersję : Serwisowanie KITA (EF-S 18-55)!
Aaa, założę sobie nowy wątek :D
KIT jak wiadomo jest to tani obiektyw, a czasem trudno wydębić informację o kosztach naprawy przed posłaniem w Polskę, coby wiadomo było czy warto sobie głowę zawracać naprawą?
Wskazane jest wpisywanie pogwarancyjnych napraw kita wraz z ceną i adresem serwisu :)
W moim "zajechała się" taśma (za dużo zoomowania ;)). Czy ktoś naprawiał po gwarancji kita cierpiącego na taką przypadłość? Akurat daje się go używać na pełnej "dziurze" (bez skojarzeń :mrgreen:), więc nie mam kopa, żeby go od razu słać na Żytnią do diagnozy.
trampek9
05-05-2006, 14:46
Podepnę się pod pytanie: w moim przycina sie przesłona
Orientuje sie ile kosztuje naprawa (najlepiej w krakowie) :)
pozdrawaim
Podepnę się pod pytanie: w moim przycina sie przesłona
Orientuje sie ile kosztuje naprawa (najlepiej w krakowie) :)
Niestety raczej w Krakowie tego nie da rady. W każdym razie na Czapskich popatrzyli, powiedzieli, że taśma i jedynie Żytnia. Ale jakby się ktoś podjął czemu nie :) Kwestia dostępu do części Canona. Tak myślę.
trampek9
05-05-2006, 14:54
WObec tego musze tam zajrzeć i zapytać.
U mnie po ustawieniu przesłony wiekszej niż maksymalną wywala często err99, jak to u ciebie wygladało ?
jesli koszt naprawy bedzie wiekszy niż 150 chyba lepiej darować sobie i kupić nowy - ten kit z usm byłby fajny :)
U mnie jest tak samo. Aparat się wiesza (err 99), gdy wartość przysłony jest większa niż pełny otwór. Pewnie u Ciebie też taśma przewodząca wyjeżdżona. Ja więcej niż 50-70 zł raczej nie dam. To połowa ceny nowego lub w świetnym stanie. Za USMa wg mnie nie warto przepłacać. W kitach jest "quasi" USM i różnica jest niewielka.
Przy okazji - ja czekam na gotówkę i Tamrona 17-50/2.8 :)
trampek9
05-05-2006, 15:09
A może sam spróbuję to naprawić :) Jeśli sie okaże że wiedej niż 100 chcą to sam siadam i naprawiam a jak nie to wymiana na nowy a bagnet mi zostanie i moze coś z M42 i potwierdzaniem ostrości sie uda wykombinować :)
U mnie dodatkowo przesłona pozostaje w przymknietym położeniu. Nie zawsze ale częto :)
Spróbuj i nie zapomnij napisać jak poszło :)
mattnick
05-05-2006, 15:16
jak masz czym to zrób worklog
trampek9
05-05-2006, 15:27
Kurde nie mam czym odkręcić bagnetu te śrubki całkiem mocno siedzą, wiec chyba najpierw pójdę do serwisu a potem jak każą za dużo to naprawa - zobaczymy co sie da zrobić :)
gdybyscie namierzyli taką taśme do kupienia,
tez mam wytartą i przerwaną, proszę o namiar
zrobie log'a ;) a czemu nie ;)
choc ostatnio z dmuchania szkła nie zrobiłem :(
pozdrawiam
francuz20
05-05-2006, 23:36
Ja wysłałem kita z tą samą przypadłością co wy i na zytniej zaśpiewali coś ok 300zł , to im podziękowałem .
300 zł, no bomba! Nie ma co, realna cena usługi. Rozumiem, że mają co robić ale wymiana taśmy (zakładam, że o to szło) chyba skomplikowana nie jest, a jej koszt niewielki?
Wy tu gadu gadu o *******ach a tymczasem nowy kit poszedl za 80 zl :)
http://www.allegro.pl/item101164840_canon_ef_s_18_55_mm_1_3_5_5_6_ii_oka zja_bcm_od_zl.html
Wy tu gadu gadu o *******ach a tymczasem nowy kit poszedl za 80 zl :)
Właśnie go obserwowałem ale mi mignął i poszedł do ludzi :( Ale w sumie nie żałuję. Kit jest zbyt słaby do intensywnego użytkowania. Póki co używam na pełnej światłosile :D i czekam na coś lepszego. 17-40 mi się marzy bo trwały (choć działke "światłozasłaby") ale zbyt drogi. Tamron 17-50/2.8 chyba będzie OK. Choć psioczą niektórzy tu na jakość wykonania nieLek, ale może jakiś czas przeżyje szanowany (?)
Tamron 17-50/2.8 chyba będzie OK. Choć psioczą niektórzy tu na jakość wykonania nieLek, ale może jakiś czas przeżyje szanowany (?)
A ja na Tokinę 16-50 :) o ile jakość optyczna będzie na poziomie 12-24. Co do Tokin to na pewno nie można powiedzieć, że są źle wykonane.
A ja na Tokinę 16-50 :) o ile jakość optyczna będzie na poziomie 12-24. Co do Tokin to na pewno nie można powiedzieć, że są źle wykonane.
Ja się właśnie zastanawiam między tymi dwoma :) Tamron ma być juz tuż, tuż a Tokina dopiero na jesieni. Zresztą i tak nie mam narazie dutków, więc się nie pali. Czekam na testy. Jeśli optycznie będą porównywalne to wybiorę ten lepiej wykonany :)
Kurde nie mam czym odkręcić bagnetu te śrubki całkiem mocno siedzą, wiec chyba najpierw pójdę do serwisu a potem jak każą za dużo to naprawa - zobaczymy co sie da zrobić :)
Jak postępy?
trampek9
09-05-2006, 09:53
No właśnie nijak. Odkręcić bagnet owszam da się tyklo trzeba uważać bo śróbki są "wrażliwe". Taśmę daloby się wymienić na taką od twardego dysku. Problem bedze z jej zamocowaniem to robota dla kogoś z doświadczeniem w lutowaniu precyzyjnych części.
Zastanawiam się czy to jest problem taśmy - wygląda na nieuszkodzoną wiec moze to wina samej przesłony ??
W czwartek po egzaminie podejdę na czapskich i zapytam ale z tego co piszesz na temat ceny naprawy to już lepiej kupić nowego !!!
pozdrawiam
Ja tam olałem naprawę, używam na pełnej dziurze i czekam na coś lepszego :) Ale jakby ktoś miał konkretny pomysł na tą taśmę niech napisze.
Ale jakby ktoś miał konkretny pomysł na tą taśmę niech napisze.
Przy kicie ja bym wymienil tasma na kabelek wielozylowy (n.p. pare zylek z kabla do twardego dysku).
Kiedyś popatrzę jak rozgrzebię kita :) Najgorsza chyba kwestia lutowania (?)
Najgorsza chyba kwestia lutowania (?)
Mysle ze to po prostu sprawa wprawy ( i narzedzi :))
Mysle ze to po prostu sprawa wprawy ( i narzedzi :))
Na pewno :) Nie mam lutownicy takiej maciupkiej i słabiutkiej. Bym tam to wszystko zjarał na maxa :twisted:
Przy kicie ja bym wymienil tasma na kabelek wielozylowy (n.p. pare zylek z kabla do twardego dysku).
Kabel od twardego dysku to najgorsze z mozliwych rozwiazan... Te kable posiadaja pojedyncze zyly, sa bardzo sztywne i zalozenie takiego to najprostsza droga do spalenia silnka, o ile wogole zdola on pociagnac takie obciazenie.
Kabel od twardego dysku to najgorsze z mozliwych rozwiazan... Te kable posiadaja pojedyncze zyly, sa bardzo sztywne i zalozenie takiego to najprostsza droga do spalenia silnka, o ile wogole zdola on pociagnac takie obciazenie.
A jest taki kabel do zdobycia za małą kaskę? Skoro dobry krakowski serwis się nie podjął wymiany to myślę, że nie jest to tak hop-siup-dynusia :)
Trzeba zastosowac pasek podobny do tego w kicie, czyli sciezki przewodzace naniesione na folie. W domowej elektronice pelno takich czesci, jezeli nie bedzie pasowac odrazu trzeba wybrac pasek o zblizonych rozmiarach i liczbie sciezek, ewentualnie dociac go do rozmiaru. Problemem moze byc dopasowanie tego paska do istniejacych w obiektywie wtyczek lub gniaz, zawsze mozna to zalatwic elastycznymi przewodami wielozylowymi i klejem przewodzacym.
Canonowskich jeszcze nie próbowałem, ale olympusowe tasiemki mają na końcach nieizolowane styki i się po prostu wsuwają do gniazd na wcisk, tam nie ma żadnego lutowania. Podobne tasiemki widziałem w cd-romach.
Te kable posiadaja pojedyncze zyly
Tasmy o ktorych pisalem maja wewnatrz kazdego przewodu splotke z kilkunastu drucikow....
sa bardzo sztywne
Sa roznej jakosci....
zalozenie takiego to najprostsza droga do spalenia silnka, o ile wogole zdola on pociagnac takie obciazenie.
To musisz mi wytlumaczyc. Jesli przekroj kabla jest za maly, to kabel ogranicza prad do silnika. Jak w takim kontekscie moze go spalic?
kamstudio
21-05-2006, 14:24
Niestety raczej w Krakowie tego nie da rady. W każdym razie na Czapskich popatrzyli, powiedzieli, że taśma i jedynie Żytnia. Ale jakby się ktoś podjął czemu nie :) Kwestia dostępu do części Canona. Tak myślę.
na Czapskich pracuje ojciec i syn - ojciec jest genialny, a syn lutuje cyfrowki lutownica transformatorowa (bez komentarza)
polecam serwis na Łobzowskiej 52 (autoryzacja KODAK)
tel. 0-12 6324554/ 0501422041
No cóż, trza będzie sprawdzić tych z Łobzowskiej :) Obym nie prędko musiał (myślę np. o padniętej migawce).
a ja mam pytanie mam kita sprawnego zwykłego i z usm w którym przetarł się tasiemek od przesłony tylko nie widać na ządnej taśmie uszkodzenia i nie wiem która wymieniąć...
Ps co do lutowania to z jednej strony są one na "wcisk" w specjalne wgniazdo a z drugij nie wiem bo nie wiem która to taśm (do silnika jest jedna lutowana...)