PDA

Zobacz pełną wersję : Serwisowanie KITA (EF-S 18-55)!

Raff
05-05-2006, 14:40
Aaa, założę sobie nowy wątek :D

KIT jak wiadomo jest to tani obiektyw, a czasem trudno wydębić informację o kosztach naprawy przed posłaniem w Polskę, coby wiadomo było czy warto sobie głowę zawracać naprawą?

Wskazane jest wpisywanie pogwarancyjnych napraw kita wraz z ceną i adresem serwisu :)

W moim "zajechała się" taśma (za dużo zoomowania ;)). Czy ktoś naprawiał po gwarancji kita cierpiącego na taką przypadłość? Akurat daje się go używać na pełnej "dziurze" (bez skojarzeń :mrgreen:), więc nie mam kopa, żeby go od razu słać na Żytnią do diagnozy.

trampek9
05-05-2006, 14:46
Podepnę się pod pytanie: w moim przycina sie przesłona

Orientuje sie ile kosztuje naprawa (najlepiej w krakowie) :)

pozdrawaim

Raff
05-05-2006, 14:49
Podepnę się pod pytanie: w moim przycina sie przesłona
Orientuje sie ile kosztuje naprawa (najlepiej w krakowie) :)

Niestety raczej w Krakowie tego nie da rady. W każdym razie na Czapskich popatrzyli, powiedzieli, że taśma i jedynie Żytnia. Ale jakby się ktoś podjął czemu nie :) Kwestia dostępu do części Canona. Tak myślę.

trampek9
05-05-2006, 14:54
WObec tego musze tam zajrzeć i zapytać.

U mnie po ustawieniu przesłony wiekszej niż maksymalną wywala często err99, jak to u ciebie wygladało ?

jesli koszt naprawy bedzie wiekszy niż 150 chyba lepiej darować sobie i kupić nowy - ten kit z usm byłby fajny :)

Raff
05-05-2006, 15:04
U mnie jest tak samo. Aparat się wiesza (err 99), gdy wartość przysłony jest większa niż pełny otwór. Pewnie u Ciebie też taśma przewodząca wyjeżdżona. Ja więcej niż 50-70 zł raczej nie dam. To połowa ceny nowego lub w świetnym stanie. Za USMa wg mnie nie warto przepłacać. W kitach jest "quasi" USM i różnica jest niewielka.

Przy okazji - ja czekam na gotówkę i Tamrona 17-50/2.8 :)

trampek9
05-05-2006, 15:09
A może sam spróbuję to naprawić :) Jeśli sie okaże że wiedej niż 100 chcą to sam siadam i naprawiam a jak nie to wymiana na nowy a bagnet mi zostanie i moze coś z M42 i potwierdzaniem ostrości sie uda wykombinować :)

U mnie dodatkowo przesłona pozostaje w przymknietym położeniu. Nie zawsze ale częto :)

Raff
05-05-2006, 15:10
Spróbuj i nie zapomnij napisać jak poszło :)

mattnick
05-05-2006, 15:16
jak masz czym to zrób worklog

trampek9
05-05-2006, 15:27
Kurde nie mam czym odkręcić bagnetu te śrubki całkiem mocno siedzą, wiec chyba najpierw pójdę do serwisu a potem jak każą za dużo to naprawa - zobaczymy co sie da zrobić :)

jadeit
05-05-2006, 16:54
gdybyscie namierzyli taką taśme do kupienia,
tez mam wytartą i przerwaną, proszę o namiar
zrobie log'a ;) a czemu nie ;)

choc ostatnio z dmuchania szkła nie zrobiłem :(

pozdrawiam

francuz20
05-05-2006, 23:36
Ja wysłałem kita z tą samą przypadłością co wy i na zytniej zaśpiewali coś ok 300zł , to im podziękowałem .

Raff
06-05-2006, 08:55
300 zł, no bomba! Nie ma co, realna cena usługi. Rozumiem, że mają co robić ale wymiana taśmy (zakładam, że o to szło) chyba skomplikowana nie jest, a jej koszt niewielki?

McKane
06-05-2006, 09:31
Wy tu gadu gadu o *******ach a tymczasem nowy kit poszedl za 80 zl :)

http://www.allegro.pl/item101164840_canon_ef_s_18_55_mm_1_3_5_5_6_ii_oka zja_bcm_od_zl.html

Raff
06-05-2006, 09:43
Wy tu gadu gadu o *******ach a tymczasem nowy kit poszedl za 80 zl :)

Właśnie go obserwowałem ale mi mignął i poszedł do ludzi :( Ale w sumie nie żałuję. Kit jest zbyt słaby do intensywnego użytkowania. Póki co używam na pełnej światłosile :D i czekam na coś lepszego. 17-40 mi się marzy bo trwały (choć działke "światłozasłaby") ale zbyt drogi. Tamron 17-50/2.8 chyba będzie OK. Choć psioczą niektórzy tu na jakość wykonania nieLek, ale może jakiś czas przeżyje szanowany (?)

piast9
06-05-2006, 10:31
Tamron 17-50/2.8 chyba będzie OK. Choć psioczą niektórzy tu na jakość wykonania nieLek, ale może jakiś czas przeżyje szanowany (?)
A ja na Tokinę 16-50 :) o ile jakość optyczna będzie na poziomie 12-24. Co do Tokin to na pewno nie można powiedzieć, że są źle wykonane.

Raff
06-05-2006, 10:48
A ja na Tokinę 16-50 :) o ile jakość optyczna będzie na poziomie 12-24. Co do Tokin to na pewno nie można powiedzieć, że są źle wykonane.

Ja się właśnie zastanawiam między tymi dwoma :) Tamron ma być juz tuż, tuż a Tokina dopiero na jesieni. Zresztą i tak nie mam narazie dutków, więc się nie pali. Czekam na testy. Jeśli optycznie będą porównywalne to wybiorę ten lepiej wykonany :)

Raff
09-05-2006, 08:19
Kurde nie mam czym odkręcić bagnetu te śrubki całkiem mocno siedzą, wiec chyba najpierw pójdę do serwisu a potem jak każą za dużo to naprawa - zobaczymy co sie da zrobić :)

Jak postępy?

trampek9
09-05-2006, 09:53
No właśnie nijak. Odkręcić bagnet owszam da się tyklo trzeba uważać bo śróbki są "wrażliwe". Taśmę daloby się wymienić na taką od twardego dysku. Problem bedze z jej zamocowaniem to robota dla kogoś z doświadczeniem w lutowaniu precyzyjnych części.

Zastanawiam się czy to jest problem taśmy - wygląda na nieuszkodzoną wiec moze to wina samej przesłony ??

W czwartek po egzaminie podejdę na czapskich i zapytam ale z tego co piszesz na temat ceny naprawy to już lepiej kupić nowego !!!

pozdrawiam

Raff
16-05-2006, 09:30
Ja tam olałem naprawę, używam na pełnej dziurze i czekam na coś lepszego :) Ale jakby ktoś miał konkretny pomysł na tą taśmę niech napisze.

RadiB
18-05-2006, 22:43
Ale jakby ktoś miał konkretny pomysł na tą taśmę niech napisze.

Przy kicie ja bym wymienil tasma na kabelek wielozylowy (n.p. pare zylek z kabla do twardego dysku).

Raff
19-05-2006, 10:00
Kiedyś popatrzę jak rozgrzebię kita :) Najgorsza chyba kwestia lutowania (?)

RadiB
19-05-2006, 23:06
Najgorsza chyba kwestia lutowania (?)

Mysle ze to po prostu sprawa wprawy ( i narzedzi :))

Raff
20-05-2006, 08:46
Mysle ze to po prostu sprawa wprawy ( i narzedzi :))

Na pewno :) Nie mam lutownicy takiej maciupkiej i słabiutkiej. Bym tam to wszystko zjarał na maxa :twisted:

Andee
20-05-2006, 10:07
Przy kicie ja bym wymienil tasma na kabelek wielozylowy (n.p. pare zylek z kabla do twardego dysku).

Kabel od twardego dysku to najgorsze z mozliwych rozwiazan... Te kable posiadaja pojedyncze zyly, sa bardzo sztywne i zalozenie takiego to najprostsza droga do spalenia silnka, o ile wogole zdola on pociagnac takie obciazenie.

Raff
20-05-2006, 10:49
Kabel od twardego dysku to najgorsze z mozliwych rozwiazan... Te kable posiadaja pojedyncze zyly, sa bardzo sztywne i zalozenie takiego to najprostsza droga do spalenia silnka, o ile wogole zdola on pociagnac takie obciazenie.

A jest taki kabel do zdobycia za małą kaskę? Skoro dobry krakowski serwis się nie podjął wymiany to myślę, że nie jest to tak hop-siup-dynusia :)

Andee
20-05-2006, 11:41
Trzeba zastosowac pasek podobny do tego w kicie, czyli sciezki przewodzace naniesione na folie. W domowej elektronice pelno takich czesci, jezeli nie bedzie pasowac odrazu trzeba wybrac pasek o zblizonych rozmiarach i liczbie sciezek, ewentualnie dociac go do rozmiaru. Problemem moze byc dopasowanie tego paska do istniejacych w obiektywie wtyczek lub gniaz, zawsze mozna to zalatwic elastycznymi przewodami wielozylowymi i klejem przewodzacym.

lynx
20-05-2006, 20:37
Canonowskich jeszcze nie próbowałem, ale olympusowe tasiemki mają na końcach nieizolowane styki i się po prostu wsuwają do gniazd na wcisk, tam nie ma żadnego lutowania. Podobne tasiemki widziałem w cd-romach.

RadiB
20-05-2006, 20:49
Te kable posiadaja pojedyncze zyly

Tasmy o ktorych pisalem maja wewnatrz kazdego przewodu splotke z kilkunastu drucikow....

sa bardzo sztywne

Sa roznej jakosci....

zalozenie takiego to najprostsza droga do spalenia silnka, o ile wogole zdola on pociagnac takie obciazenie.

To musisz mi wytlumaczyc. Jesli przekroj kabla jest za maly, to kabel ogranicza prad do silnika. Jak w takim kontekscie moze go spalic?

kamstudio
21-05-2006, 14:24
Niestety raczej w Krakowie tego nie da rady. W każdym razie na Czapskich popatrzyli, powiedzieli, że taśma i jedynie Żytnia. Ale jakby się ktoś podjął czemu nie :) Kwestia dostępu do części Canona. Tak myślę.

na Czapskich pracuje ojciec i syn - ojciec jest genialny, a syn lutuje cyfrowki lutownica transformatorowa (bez komentarza)

polecam serwis na Łobzowskiej 52 (autoryzacja KODAK)
tel. 0-12 6324554/ 0501422041

Raff
21-05-2006, 14:59
No cóż, trza będzie sprawdzić tych z Łobzowskiej :) Obym nie prędko musiał (myślę np. o padniętej migawce).

nagor
27-06-2007, 17:24
a ja mam pytanie mam kita sprawnego zwykłego i z usm w którym przetarł się tasiemek od przesłony tylko nie widać na ządnej taśmie uszkodzenia i nie wiem która wymieniąć...

Ps co do lutowania to z jednej strony są one na "wcisk" w specjalne wgniazdo a z drugij nie wiem bo nie wiem która to taśm (do silnika jest jedna lutowana...)