Zobacz pełną wersję : Filtr UV z możliwością założenia dekielka
Potrzebuje kupić dwa filtry UV 72mm. Jak oglądam je w necie to może być problem z dekielkiem.
Podajcie nazwy filtrów, na które można bez problemów założyć dekielek od obiektywu.
Kazdy filtr z gwintem umozliwia zalozenie oryginqlnego dekielka, jesli ten trzyma sie na gwincie obiektywu.
No chyba nie na każdym filtrze będzie się trzymał tak samo jak na gołym obiektywie. Potrzebuje filtr z wysokim gwintem, aby dekielek wszedł do końca i solidnie się trzymał.
Nie mam sklepu pod nosem, aby sobie po przymierzać.
No chyba nie na każdym filtrze będzie się trzymał tak samo jak na gołym obiektywie. Potrzebuje filtr z wysokim gwintem, aby dekielek wszedł do końca i solidnie się trzymał.
Nie mam sklepu pod nosem, aby sobie po przymierzać.
Jak chcesz tak jak na gołym obiektywie to kup sobie filtr, który nie jest slim i po problemie. Na żadnym posiadanym filtrze nie mam problemu z trzymaniem się dekielka (i slim i zwykłym).
Jakie masz filtry? Masz jakiś UV? Możesz podać model to zobaczę jak wygląda. Chcę coś sprawdzonego już przez kogoś z forum.
Filtry z serii Hoya HD UV oraz Hoya Fusion Antistatic Protector w wersji slim nie umożliwiają idealnego dopasowania oryginalnego dekielka Canona w nowej wersji.
Dlaczego? W filtrach z wyżej wymienionych serii Hoya szkło nie jest na płasko tylko trochę sobie wystaje z osadzenia. Oryginalny dekielek Canona w nowej wersji ma cztery gwinty na tych łapkach co je ściskasz przez co dekielek nie dochodzi idealnie do końca bo przeszkadza mu wystające szkło filtra.
Takich problemów nie ma z dekielkami od Rokinona ponieważ tu są tylko trzy gwinty na łapkach przez co dekielek jest niższy (różnica do wyłapania właściwie wyłącznie suwmiarką choć jak ktoś się przyłoży to i gołym okiem ją zauważy). Chyba nie można ich nigdzie kupić oddzielnie ale możesz spróbować z KAISER POKRYWKA NA OBIEKTYW SNAP-ON 72 MM - Filtry pokrywki - Foto - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/kaiser-pokrywka-na-obiektyw-snap-on-72-mm.html) Mam taki kupiony dawno temu jako niefirmowy. Z zewnątrz wygląda identycznie więc zakładam z góry że to jest to samo. Teraz przy okazji odpowiadania na Twój post przymierzyłem go do filtra Hoya Fusion Antistatic Protector w wersji slim o średnicy takiej jaka Ciebie interesuje czyli 72mm i pasuje idealnie, nic nie odstaje.
W filtrach Marumi z serii DHG Lens Protect w wersji slim szkło jest na płasko (nie wystaje z osadzenia) i nie ma problemów z idealnym dopasowaniem dekielka Canona w starej wersji. Prawdopodobnie z nową wersją dekielka Canona też nie powinno być problemów.
Zrobiłem parę zdjęć porównawczych więc powinno być Tobie łatwiej zrozumieć o czym ja tu wyżej napisałem. Te dwa ostatnie zdjęcia to po lewo dekielek od Canona w nowej wersji a po prawo od Rokinona.
https://canon-board.info/imgimported/2017/09/ETZxZyxx_t-2.jpg
źródło (http://imgbox.com/ETZxZyxx)
Jakie masz filtry? Masz jakiś UV? Możesz podać model to zobaczę jak wygląda. Chcę coś sprawdzonego już przez kogoś z forum.Z UV uzywam glownie Hoya HMC/HMC Super - oba nie sa slim. Dekielki Canon nowego i starego typu. ND tez Hoya. CPL to Marumi DHG Super, Sunpak DHG - te sa slim.
Dzięki Panowie. Rozumiem, że do filtrów Hoya (nie slim) będzie pasował nowy dekielek Canona.
Zastanawiam się teraz pomiędzy Hoya SHMC a HD. SHMC jest już raczej niedostępny. Ostatnie sztuki znalazłem na Allegro po 138zł. Z dostępnością HD nie ma problemu, cena 175zł.
Nowe dekielki nie spadają nawet z W+B XS-PRO, które są bardzo cienkie. Ale faktycznie że nie wchodzą do samego końca. Mi w plecaku nigdy jeszcze dekielek sam się nie wypiął nawet z cienkoprofilowego filtra, zresztą tylko takie mam.
Dzięki Panowie. Rozumiem, że do filtrów Hoya (nie slim) będzie pasował nowy dekielek Canona.
Zastanawiam się teraz pomiędzy Hoya SHMC a HD. SHMC jest już raczej niedostępny. Ostatnie sztuki znalazłem na Allegro po 138zł. Z dostępnością HD nie ma problemu, cena 175zł.Sprawdzilem wszystkie filtry jakie mam i dekielki siedza idealnie. Poszukaj tez lens protectorow bo sa duzo tansze niz UV a zadanie ochrony jest takie samo. Mozesz tez wyleczyc sie z zakladania filtrow jako ochrona...
Do tej pory nie używałem filtrów ochronnych i jakoś źle mi z tym nie było. Do ochrony używam osłony na obiektywie.
Zapisałem się na kurs foto i Pani prowadząca przekonywała, że warto kupić filtr ochronny. Taniej wyjdzie rozwalić filtr za 100zł niż szkło za 3tys.
Jej upadł 70-200 za 7tys. z wysokości 1,5m wprost na filtr, filtr poszedł w drobny mak, obiektyw do serwisu i okazało się, że nic mu się nie stało. Ja nie znam takich historii, powiedział to zawodowy fotograf, zaprawiony w boju, więc może trochę prawdy w tym jest i warto kupić filtr.
michalab
13-09-2017, 11:44
Nigdy mi nic nie upadło, więc nie wiem na ile filtr od tego chroni. Przed brudem na pewno, filtry łatwiej się czyści niż przednie soczewki - można je np. myć w wodzie.
Osłon przeciwsłonecznych używam, a mimo to filtry po kilku latach używania są porysowane (pewnie też od czyszczenia), obiektywy za to nietknięte.
tomphoto
14-09-2017, 16:06
Z mojego doświadczenia, filtry Hoya typu slim, nie pasują dekielki oryginalne
Barmanix
04-01-2018, 17:12
Nie chcę zakładać nowego tematu, a poszukuję filtrów UV, muszę kupić trzy.
Przeszukując net spotkałem się z takim o to testem:
https://www.lensrentals.com/blog/2017/06/the-comprehensive-ranking-of-the-major-uv-filters-on-the-market/
Z którego wynika, że wcale nie muszę wydawać mnóstwa kasy na na przykład B+W UV MRC XS-PRO nano, a mogę kupić Hoya HMC UV(C) i wyjdzie mi praktycznie na to samo, choć finansowo dużo lepiej.
Ma ktoś jakąś wiedzę na temat, głównie chodzi mi o przepuszczalność światła czy dawać wiarę temu testowi czy też jednak włożyć go mędzy bajki?
Z którego wynika, że wcale nie muszę wydawać mnóstwa kasy na na przykład B+W UV MRC XS-PRO nano, a mogę kupić Hoya HMC UV(C) i wyjdzie mi praktycznie na to samo
_prawie_ to samo: B+W czysci sie jak zloto. Hoya HMC jest koszmarem do wyczyszczenia jak dotkniesz paluchem
choć finansowo dużo lepiej.
Ma ktoś jakąś wiedzę na temat, głównie chodzi mi o przepuszczalność światła czy dawać wiarę temu testowi czy też jednak włożyć go mędzy bajki?
mam rozne UV-ki na obiektywach, w ostatnich miesiacach/latach na lepsze (i/lub dluzsze) obiektywy zakladam Marumi SuperDHG a na te tansze/krotsze tania Haide MC z Amazona. dzialaja.
testow rozdzielczosci czy kontrastu nie robilem. moze kiedys sprawdze, jak bede mial czas/warunki
Barmanix
04-01-2018, 17:29
Mam B+W ten który wymieniłm i miałem kiedyś HOYA i faktem jest co piszesz o czyszczeniu :)
Zastanawiam się nad miarodajnością tego testu, bo z niego wynika, że nie ma sensu przepłacać, a przy trzech filtrach to już się robi trochę grosza.
Pomijając czyszczenie to hoya nie odstawałaby od B+W?
Kopię dalej w takim razie z uwzględnieniem wymienionego Marumi.
Pomijając czyszczenie to hoya nie odstawałaby od B+W?
1. jaki obiektyw (ogniskowa)?
2. czy masz pewne zrodlo tego B+W?
w szklach o ogniskowej do 100mm filtr UV moze miec co najwyzej wplyw na odblaski. z czego moje doswiadczenie uczy, ze jak obiektyw ssie pod swiatlo, to filtr mu i tak nie pogorszy. a jak obiektyw dobrze pracuje pod swiatlo, to uczciwy filtr nie spapra. wiekszosc obiektywow z jakimi mam do czynienia jest umiarkowanie dobra pod swiatlo. w krytycznych zastosowaniach filtr mozna koniec koncow zdjac :)
drugie pytanie jest o tyle zasadne, ze sporo filtrow B+W jest podrabianych i zamiast uczciwego szkla siedzi w srodku jakies badziewie. sam mialem swego czasu polar, ktory na 300mm ledwie pozwalal zlapac ostrosc obiektywowi. tak jak tani szmelc pokroju Polaroid z Amazona... tylko ze ten tani szmelc z Amazona kosztuje 10 EUR a nie 150 EUR :)
Barmanix
04-01-2018, 19:26
A więc do takich obiektywów muszę kupić filtry:
1) 16-35 82mm,
2) 70-200 77mm,
3) 85 86mm.
Tego B+W którego posiadam jestem raczej pewny, a te które ewentualnie chcę kupić hmmm są ze sklepu stacjonarnego i tylko to mnie może utwierdzić, że są OK, ale pewności nie mam.
Zamiast filtrów UV można kupić Lens Protectory, które są tańsze a spełniają dobrze swoją ochronna rolę. Filtrowanie UV jest mało potrzebne w cyfrowym świecie. Marumi robi bardzo dobre DHG Super, czyszczą się całkiem ok, degradacji i utraty światła nie zauważyłem.
Stare i nowe dekielki trzymaja się bardzo dobrze
Barmanix
04-01-2018, 20:11
Tak, wiem, coś czytałem apropo filtrów UV i cyfrowych aparatów, niby niepotrzebne, ale jednak niby się przydają :) i weź tu człowieku bądź mądry. :)
Wpadłem na jakiś filtr Hoya UV Fusion Antistatic i się zastanawiam teraz nad nim.
Choć cały czas nie wiem co myśleć o tym teście z mojego linku czy on ma sens czy nie zwłaszcza, że na optyczne.pl te same filtry mają odrobinę inne wyniki i czy na przykład przepuszczalność na poziomie 97% jest daleka od 99.7% na przykład, bo jeśli nie to może w ogóle nie ma sensu przepłacać.
Sam już nie wiem kurczę.
^^ Nie wiem czy zostałem zrozumiany. Ostatnio jeśli już to kupuje Lens Protector Marumi Super DHG. Nie filtruje toto UV zapewne (nie ma takiej potrzeby) reszta taka sama jak ich wariant UV ale kosztuje ~80 PLN za 72mm. 10 powłok, 99.7, czyści się normalnie.
Barmanix
07-01-2018, 11:15
Zrozumieliśmy się raczej :)
W wolnech chwili przysiadłem do zapoznania się z tematem i w większości artykułów jest napisane, że filtr uv w cyfrówkach jest w zasadzie zbędny.
Zerknę te Twoje filtry, bo gdy porównałem ceny Hoya Antyaliasing vs Hoya Protector w trzech egzemplarzach to wyszło mi 30 zł ta korzyść prorektora także bez rewelacji, może inne dadzą lepsze przełożenie na pieniądze.