PDA

Zobacz pełną wersję : Ziarno w RAW 7D

PicsUsingPotato
08-09-2017, 18:59
Witam,

Borykam się z problemem ziarna, nawet przy niskich czułościach ISO w plikach RAW w puszce 7D. Z wiadomych przyczyn, w plikach jpg problem ten praktycznie nie występuje.

Jednakże robię od niedawna fotoreportarze ślubne i nie zaryzykuję jpg. Natomiast z rawami mam sporo pracy, aby to ziarno likwidować.

Czy ustawieniami w samej puszce jestem wstanie to ziarno zniwelować?

RobertON
08-09-2017, 19:50
W samej puszce tylko z jpega, jak wyjdzie może do ISO 800.

Z RAW odszumianie prawie zawsze obowiązkowe. Jak nie kolorowa kasza i placki to szum luminancji (drobna szaro-biała kaszka).

Po przećwiczeniu kilku programów, mam takie spostrzeżenie, że najlepiej z tym sobie radzi nowy RawTherapee. A to dlatego, że można w nim ustawić odszumianie Luminancji w trybie Lab z krzywą. Szum najbardziej jest widoczny na ciemnych elementach i krzywą (jak z histogramu) można kształtować strefę odszumiania.

Aha, jeszcze jedno, zmiana trybu demozaikowania na LMMSE, także delikatnie wpływa na rozdrobnienie szumu.

Dokładnie tak samo działa zakładka chrominancji. Ale dobrze są sprawdzają tryby automatyczne.

To jedyny soft jaki znam, w którym można oszumiać selektywnie, bo większość jedzie po całości i odszumia nawet to co jest dobre i wyłażą takie drobne placki. Do tego oszumiania w RT można włączyć zakres gamma i jechać po ciemnym.

Drugim softem, który bardzo dobrze sobie radzi z tym problemem jest DxO z modułem Prime.
Co prawda także "jedzie po całości", ale robi to naprawdę dobrze.

fotna
08-09-2017, 23:19
ja na 7d robię do 4000 ISO - zarówno w DPP jak i w PS mam jeden sposób - odszukam minimalnie tz. jadę suwaczki do momentu gdy znika mi ziarno kolorowe. białe - luminację zostawiam. W rawie prawie nie wyostrzam. Gdy obrobię z grubsza. Odszumiam resztę już w PS albo używam usuń kurz i rysy. Gdy mam zmniejszyć zdjęcia to przy zmniejszaniu często szum luminacyj ny znika.
Zrób zdjęcia z minimalnym odszumianiem na najwyższym iso jakie ci pasuje a następnie wywołaj to i zobacz jak bardzo się różni od monitora. Czy musisz odszumiać czy tylko przestawić sposób myślenia o szumie. Każdy ma różne odczucia co do szumu. ale na pewno warto dobrze naświetlić tak by nic nie rozjaśniać i wyłączyć rozjaśnianie cieni automatyczne.

adawro
09-09-2017, 12:14
Proponuję wypróbować "odszumianie (profilowane)" w darktable - domyślnie może nie być widoczne i trzeba włączyć przez menu "więcej modułów"
Jest na tyle inteligentne, że rozpoznaje model aparatu i ustawioną czułość ISO.

PicsUsingPotato
17-09-2017, 16:44
Dziękuję Wam bardzo za pomoc. RawTherape i Dxo - popróbuje obu, natomiast darktable nie jest dostępny na windows 10 i nie mogę go pobrać.

Pozdrawiam :)

Merde
17-09-2017, 17:44
RawTherape i Dxo - popróbuje obu, natomiast darktable nie jest dostępny na windows 10 i nie mogę go pobrać.

Są już binarki windowsowe Darktable, było o tym na forum:

https://discuss.pixls.us/t/darktable-for-windows/4966
https://pixls.us/files/darktable-2.3.0%2B898~ge47c49cfc-win64.exe

RobertON
17-09-2017, 18:18
Nie zapomnij zapodać profilu aparatu do RT, a jest fajnie zrobiony do 7D i 7D2
w katalogu dcpprofiles i zaklikać krzywą tonalną z DCP i Base table w zakładce Kolor.
Wówczas profil będzie dawał kolory jak z DPP na starcie.
Miłej zabawy.

Kosmo
17-09-2017, 21:53
Niestety 7D to najgorsza puszka canona jaką miałem i bardzo się cieszę że dawno już cieszy kogoś innego. Dla mnie jedyną metodą na ogarniecie szumu było prześwietlanie zdjęć o jakieś 0,5EV i wtedy równanie do normy. Wszystko co było naświetlone na - dawało szum oczywiście proporcjonalnie większy do większego iso. Canon za wypuszczenie tej badziewnej matrycy powinien w ramach gwarancji zwracać ludziom kasę i ładnie przeprosić :-)

RobertON
18-09-2017, 09:41
Canon za wypuszczenie tej badziewnej matrycy powinien w ramach gwarancji zwracać ludziom kasę i ładnie przeprosić :-)

He...he, ale ile tego 7D nasprzedawał na całym świecie :)

Tom77
18-09-2017, 18:11
Niestety 7D to najgorsza puszka canona jaką miałem i bardzo się cieszę że dawno już cieszy kogoś innego. Dla mnie jedyną metodą na ogarniecie szumu było prześwietlanie zdjęć o jakieś 0,5EV i wtedy równanie do normy. Wszystko co było naświetlone na - dawało szum oczywiście proporcjonalnie większy do większego iso. Canon za wypuszczenie tej badziewnej matrycy powinien w ramach gwarancji zwracać ludziom kasę i ładnie przeprosić :-)

7D potrafi bardzo mocno zaskoczyć jakością obrazka. To jedna z najfajniejszych puszek :)

RobertON
19-09-2017, 08:48
To jedna z najfajniejszych puszek

Mała wojenka - niepotrzebnie :)

Wracając do tematu odszumiania:

Dłubałem więcej w RawTherapee i zacząłem używać zakładki Wavelet Levels. W skrócie świetne narzędzie wykorzystania Lab i rozkładu obrazu na kilka poziomów szczegółowości, a następnie obróbka przekształceniami podobnymi do transformacji Fouriera. Jest także taka wtyczka do Gimpa.

Wavelets - RawPedia (http://rawpedia.rawtherapee.com/Wavelets#What_is_a_Wavelet.3F)

Można korzystać do 9 warstw. Warto poczytać jak to zrobić i opracować swoje własne profile dla kilku poziomów odszumiania. Co i jak jest opisane poniżej, ale muszę przyznać, że spodobało mnie się to narzędzie. Najpierw chwila pracy, a później tylko €žzastosuj profil€, spod prawego klawisza myszki na zdjęciu w przeglądarce i gotowe.

https://rawtherapeewavelets.wordpress.com/2015/07/05/wavelets-part-2-treating-noise/

Więcej o narzędziach Wavelet:

scribble's scribbles: First View--The Wavelet Tool (http://scribble-jpc.blogspot.com/2015/03/first-view-wavelet-tool.html)

mwitek
26-09-2017, 20:39
obrabialem trochę RAW z 7d . z ISO 1600-2500 miały być takie super a w sumie to była orka na ugorze. fuj. pewnie na niskich czułościach 7d potrafi pozytywnie zaskoczyć ale to samo mogę powiedzieć o moim 40d :)

KNC
26-09-2017, 21:41
ja przechodziłem właśnie z 40d na 7d. Bardzo szybko pogoniłem 7d bo mnie rozczarował pod wzledem obrazka. To co dawało 40D było o wiele ładniejsze.