Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gwarancja na obiektywy Tamron zakupione w amazon.de

Blueminiu
08-09-2017, 11:17
Witam.
Jeśli pomyliłem działy, to przepraszam i nie bijcie :)

1) Jak to jest z gwarancją na obiektywy Tamron zakupione w UE np przez amazon.de? Czy w razie problemu odsyłam do polskiego dystrybutora czy niemieckiego?
2) Czy opcja przedłużenia gwarancji na 5 lat (po zarejestrowaniu) zadziała na taki importowany obiektyw? Bo z tego co widzę na stronie Tamrona to chyba tak..

Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

pozdrawiam
Krzysiek

mkamelg
08-09-2017, 19:39
1) To zależy od tego co będziesz chciał zrobić z tym obiektywem jeżeli okaże się w jakiś sposób uszkodzony.

Jeśli odesłać po zwrot kasy lub wymienić na inny egzemplarz to odsyłasz go do Niemiec na swój koszt (niestety nie jestem w stanie sobie przypomnieć czy była też dostępna opcja zwrotu opłaconego przez Amazon). Wysyłka obiektywów znajdujących się w magazynach Amazon (fulfilled by Amazon) następuje z Polski ale zwrot robisz do Niemiec. Obiektywy w Amazon szczerze mówiąc są kiepsko pakowane http://www.canon-board.info/obiektywy-21/nowy-kit-do-bezlusterkowcow-i-zoom-70-300-a-104070/index5.html#post1347040 dlatego ja już raczej drugi raz obiektywu z Amazon nie kupię a na pewno takiego o bardziej delikatnej konstrukcji z układem AF i stabilizacją.

Jeśli odesłać do naprawy/regulacji to w czym problem aby odesłać go do polskiego dystrybutora/serwisu (to ten sam adres), trzeba tylko pamiętać aby dołączyć do obiektywu dowód zakupu czyli bodajże fakturę której nie znajdziesz w kartonie i trzeba ją sobie wydrukować z poziomu konta na Amazon.

2) Nie ma żadnych przeszkód ponieważ obiektyw zostanie nabyty na terytorium UE 5 lat gwarancji - Tamron Polska (http://www.tamron.eu/pl/serwis/5-lat-gwarancji/) Z doświadczenia podpowiem Tobie że z taką rejestracją najlepiej czekać będąc na 100% pewnym że ten obiektyw z Tobą zostanie. No ja osobiście nie chciałbym nadziać się jako potencjalny klient na jakiś obiektyw pochodzący ze zwrotu (w domyśle od Ciebie) który zostałby wcześniej zarejestrowany przez Ciebie.

Blueminiu
09-09-2017, 08:37
Wielkie dzięki za wyjasnienia :-)

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka