Zobacz pełną wersję : Tamron 24-70 2.8 G2 VC USD
Ponieważ pojawiła się już w sprzedaży nowa wersja tego obiektywu (G2) do Canona, chyba pora otworzyć nowy wątek dla tego szkiełka.
Póki co robiłem troszkę zdjęć tylko egzemplarzem Nikonowym, no ale pierwsze wrażenia były obiecujące. Dziś przyjechała wersja Canonowa i pewnie niebawem napiszę coś więcej na jego temat. Póki co jeden strzał 70@2.8 z matrycy 26 Mpx.
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron2470g2/kotek70.jpg
Jeśli zaś chodzi o sam obiektyw - baza wiedzy:
Tamron SP 24-70 mm f/2,8 Di VC USD G2 - uniwersalny profesjonalista w dobrej cenie - Tamron â obiektywy i soczewki fotograficzne, obiektywy i soczewki do kamer video; komponenty optyczne, akcesoria fotograficzne (http://tamron.wp.pl/artykul/tamron-sp-24-70-mm-f28-di-vc-usd-g2-uniwersalny-profesjonalista-w-dobrej-cenie)
https://canon-board.info/imgimported/2017/08/Tamron_SP2470mm43-1.jpeg
źródło (https://www.dpreview.com/files/p/articles/9760061587/Tamron_SP-24-70mm-43.jpeg)
Z internetowych źródeł ten tamron wypada lepiej od nowej 24-70 art, nie wspominając już o systemówkach.
Póki co nie potwierdzę i nie zaprzeczę. Na pewno lepiej wypada od jedynki, o dziwo nowe powłoki dały kopa ostrości i kontrastowi.
a jak Cichy ogólnie oceniasz systemy (dock) do kalibracji Sigmy i Tamrona? Nie mogę tego znaleźć, ale kiedyś coś mi się obiło o uszy, że w Twoim odczuciu Tamron ma lepszy ten system.
To chyba działa podobnie, z tym, że Tamronowski działa dużo szybciej, co przy wprowadzaniu wielu korekt podczas kalibracji znacznie skraca czas całego zabiegu.
Gall_Anonimowy
01-09-2017, 09:45
a jak Cichy ogólnie oceniasz systemy (dock) do kalibracji Sigmy i Tamrona? Nie mogę tego znaleźć, ale kiedyś coś mi się obiło o uszy, że w Twoim odczuciu Tamron ma lepszy ten system.
Przewaga Tamrona jest taka że się nie sprzedaje bo nie ma potrzeby kalibracji. Mam nowe szkła i nie mam Tapa.
Kupił ktoś tego Tamiego ? Ja mam wersję pierwsza i się po 5 latach nabyła.
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
mr-blond
14-09-2017, 08:38
Cichy,
Masz już test nowego Tamrona? Widzę, że jest dostępny u Ciebie, ale ciągle mało info na jego temat.
mr-blond
19-09-2017, 15:03
To chyba działa podobnie, z tym, że Tamronowski działa dużo szybciej, co przy wprowadzaniu wielu korekt podczas kalibracji znacznie skraca czas całego zabiegu.
Nadal cisza w temacie?
Nikt nic nie wie?
Opisy w sieci raczej typowo marketingowe... nie ma opinii od użytkowników
No mam, sprzedają się ciągle, więc niebawem pewnie coś ktoś napisze :)
Tamron czy Sigma... teraz to dylemat :P Wrzuć no jakieś świeże fotki :D
mr-blond
19-09-2017, 23:20
No mam, sprzedają się ciągle, więc niebawem pewnie coś ktoś napisze :)
Coś... ktoś... Cichy czekamy na Twój test! :lol:
Sam zastanawiam się nad zakupem szkła u Ciebie, ale póki co informacje są tak szczątkowe, że nie wiadomo co myśleć.
BTW, co myślicie o wymianie 24-105 f4.0 L na najnowszą zabawkę tamrona 24-70 g2 ??
Kurczę, aktualnie jestem w wirze ślubno plenerowym i nie ma za bardzo czasu na test, pewnie w październiku dopiero.
Jeśli zaś chodzi o tego G2 - na chwile obecną dopiero co się zaczęły sprzedawać do Canona, bo były tylko nikonowe. Ale już kilka osób kupiło i z pewnością coś na forum naskrobią.
Kilka sampli OKD z dwu egzemplarzy, któe wysyłałem wczoraj. Jpg prosto z puszki (6d2).
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron2470g2/full.zip
Coś tam widać - jak już mówiłem wcześniej - optycznie jest lepszy od poprzednika. Zwłaszcza lepiej trzyma ostrość na brzegach na 24mm, bo z tym było różnie, lepszy jest też kontrast i ostrość.
:)
Na tym plenerze ślubnym mógłbyś coś cyknąć :D Widoki z paczki jakieś znane :D hehe
Wygląda dobrze.
mr-blond
20-09-2017, 14:02
Kurczę, aktualnie jestem w wirze ślubno plenerowym i nie ma za bardzo czasu na test, pewnie w październiku dopiero.
Jeśli zaś chodzi o tego G2 - na chwile obecną dopiero co się zaczęły sprzedawać do Canona, bo były tylko nikonowe. Ale już kilka osób kupiło i z pewnością coś na forum naskrobią.
Kilka sampli OKD z dwu egzemplarzy, któe wysyłałem wczoraj. Jpg prosto z puszki (6d2).
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron2470g2/full.zip
Coś tam widać - jak już mówiłem wcześniej - optycznie jest lepszy od poprzednika. Zwłaszcza lepiej trzyma ostrość na brzegach na 24mm, bo z tym było różnie, lepszy jest też kontrast i ostrość.
:)
Sample nie wyglądają najgorzej. Całkiem przyjemne rozmycie tła.
Kuba, co nie zmienia faktu, że na test czekam z niecierpliwością! Obowiązki obowiązkami, ale pomyśl też o nas :)
Witam, jestem na etapie kupna 24-70 do canon 5d mk4.
Prosze was o podpowiedz ktory kupic Tamron 24-70 2.8 G2 czy Sigma 24-70 2.8 ART?
Femme ja mam t24-70 i po 5 latach jest w słabym stanie :) w t15-30 też już guma się po dwóch latach rozluźniła. Natomiast s50 Art trzyma się dzielnie ale backfocus zaczął się sam od siebie robić na daleki plan. Na dłuższą metę chyba warto kupić elkę :) takie moje wnioski. Niby taniej kupić Tamrona lub Syligma ale później płaci się razy dwa
No i właśnie niestety tak jest. Obojętnie czy tamron czy sigma, jakby dobry był optycznie (to raczej sigmy nie dotyczy), to i tak nie przebije canona w realnym świecie i użytkowaniu.
Sample nie wyglądają najgorzej. Całkiem przyjemne rozmycie tła.
Kuba, co nie zmienia faktu, że na test czekam z niecierpliwością! Obowiązki obowiązkami, ale pomyśl też o nas :)
Jest już w dziale z testami, może nie jakiś super test, ale moja opinia.
Cichy,
Czy używasz konsoli Tap-In do ustawiania obiektywów G2? Czy jest zasadnicza różnica i łatwość ustawiana parametrów tą konsolą w porównaniu do tradycyjnych metod (np FoCal)? Czyli czy warto ja kupić?
i tak nie przebije canona w realnym świecie i użytkowaniu.
Coś w tym jest :) chociaż gumy w elkach też się naciągają ;) wszystko trzeba przeanalizować na spokojnie bo ceny szkieł są holenderne.... Tamton ponad 5k ;) nie do pomyślenia kiedyś
Jest już w dziale z testami, może nie jakiś super test, ale moja opinia.
Nie jestem fanem teorii spiskowych, ale zastanawiam się kiedy ukaże się test tego obiektywu na najznakomitszym polskim portalu branżowym, takim który ma również angielską wersję językową. I dlaczego na tymże portalu po zaprezentowaniu zdjęć przykładowych z obiektywu Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD do tej pory nie ukazał się jego test. Co ciekawe test konkurencyjnego obiektywu (Sigma A 24-70 mm f/2.8 DG OS HSM) pokazał się błyskawicznie. Co więcej testu obiektywu "Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2" również brakuje na naszym polskim znakomitym portalu. Dodatkowo testu obiektywu, o którym dyskutujemy w tym wątku, również brakuje na blogu pewnej amerykańskiej wypożyczalni szkieł/obiektywów/soczewek*
* niepotrzebne skreślić.
Ktoś używa Tamrona 24-70 G2 wraz z Canonem R ?
Co wybrać ? Tamron czy Sigma ?
Ja używam tamrona, ale na 5d. Jest świetny sigmy nie próbowałem, ale po przeczytaniu wielu testów myślę, że tamron lepszy
Nie jestem fanem teorii spiskowych, ale zastanawiam się kiedy ukaże się test tego obiektywu na najznakomitszym polskim portalu branżowym, takim który ma również angielską wersję językową. I dlaczego na tymże portalu po zaprezentowaniu zdjęć przykładowych z obiektywu Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD do tej pory nie ukazał się jego test. Co ciekawe test konkurencyjnego obiektywu (Sigma A 24-70 mm f/2.8 DG OS HSM) pokazał się błyskawicznie. Co więcej testu obiektywu "Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2" również brakuje na naszym polskim znakomitym portalu. Dodatkowo testu obiektywu, o którym dyskutujemy w tym wątku, również brakuje na blogu pewnej amerykańskiej wypożyczalni szkieł/obiektywów/soczewek*
* niepotrzebne skreślić.
U nas to jest kwestia braku odpowiedniego marketingu Tamrona w ostatnich 2 latach. A jeśli chodzi o 10-24 VC to nawet ja Ci napiszę szczerze, że to żart co oni wypuścili :)
Kwestia Sigma 24-70 vs Tamron : https://www.canon-board.info/threads/109658-recenzja-SIGMA-24-70-2-8-Art
Cześć, ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia z tym obiektywem w połączeniu z Eos R przez adapter?
Również się zastanawiam nad tym obiektywem. Ja znowu nie wiem czy wybrać canona używkę 24-70 2.8 mkI czy wyżej opisanego Tamrona?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Również się zastanawiam nad tym obiektywem. Ja znowu nie wiem czy wybrać canona używkę 24-70 2.8 mkI czy wyżej opisanego Tamrona?
Miałem przez chwilę używkę Canona 24-70 2.8 mkI. To 19 letnia konstrukcja i u mnie było mydło na cyfrze. Lepszym wyborem wiadomo , że będzie mkII, ale cena 2x większa. Tak więc IMO zostaje tamron, albo sigma.
Miałem przez chwilę używkę Canona 24-70 2.8 mkI. To 19 letnia konstrukcja i u mnie było mydło na cyfrze. Lepszym wyborem wiadomo , że będzie mkII, ale cena 2x większa. Tak więc IMO zostaje tamron, albo sigma.
Tak tez myślałem. Ciekaw jestem różnicy między eL mk II, a tym Tamronem. W sumie jakby kupić używkę Canona to podobna cena do nowego Tamrona. Pytanie czy jest sens kombinować?
Cześć, ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia z tym obiektywem w połączeniu z Eos R przez adapter?Przyłączam się do pytania. Jak z balansem tego zestawu? Nie wyłamuje ręki?