PDA

Zobacz pełną wersję : canon 6D przesiadka

ARTOM
20-08-2017, 22:15
Witam serdecznie

Co prawda nie jestem jeszcze canoniarzem, ale przed zakupem wolę rozwiać wątpliwości.

Aktualnie posiadam system PENTAXA -K3 T 17-50 2.8 P70 2.4 P50 2.0, Metz af 52.
Pragnę przesiąść się na FF. Z uwagi na fakt iż używam sprzętu amatorsko+ 4-5 wesel rocznie chciałbym dokonać przesiadki. Z uwagi na fakt iż nie przysługuje mi żadne dofinansowanie, całe przejście z systemu na system muszę zrealizować z własnej kieszeni.
Niestety nie mogę sobie pozwolić na sprzedaż " na raz " całego systemu P ponieważ muszę mieć jakiś backup w razie "W".
Wpadłem zatem na pomysł zakupu 6D- używki z sensownym przebiegiem do tego 24-70 2.8L jedynkę- korpus ok. 4500 szkło ok. 3500 co daje 8k, do tego jakaś lampa yongnuo ok.800 zeta + do tego jakaś 50 (1.4) o ile znajdę taką aby zmieścić się w 10 k. Z czasem sprzedałbym resztę P i dokupił coś szerszego (17-40 f4) oraz drugie body i wiadomo rozbudowa szklarni...
Plan optymistyczny, ale czytam wiele informacji o 6D i bywają one skrajne- jedni spokojnie nimi obskakują repo ślubny bez narzekania na 1 punkt krzyżowy AF inni stękają na AF.Chciałbym spytać jakich realnych wymiernych korzyści mogę się spodziewać zmieniając system AF-S raczej na + względem K3, pełna klatka, większa bezkarność w ciemnościach związana z wyższym ISO, mniej lampy.
Co Wy Canoniarze na to? chodzi mi po głowie jeszcze D610, ale matryca N nie daje tego czegoś - cukierkowego mglistego efektu, który bez większego kręcenia w LR lub PS mamy od ręki w porównaniu do matrycy N. Co myślicie ? ten korpus da radę? Co będzie lepeiej od P a co gorzej po przesiadce?

Pozdrawiam

becekpl
20-08-2017, 23:31
canon nie nadaje się do robienia zdjęć, nie idź ta droga

tomfoot
20-08-2017, 23:46

I znów będziesz wciskał sony a7?

jaś
21-08-2017, 08:00

a już szczególnie 6D, my użytkownicy 6D ocieramy się o śmieszność robiąc nim zdjęcia

ARTOM
21-08-2017, 09:13
mógłbym prosić o jakąś konkretniejszą wypowiedź?

kmeg
21-08-2017, 09:28
mógłbym prosić o jakąś konkretniejszą wypowiedź?Nie znam obiektywów Pentax ale te co masz kryją FF? Znajomi pentaksiarze kupują K1 bezpośrednio od producenta jakimiś zakupami grupowymi i płacili coś około 7 tys za body. Może to lepsza opcja niż zmiana systemu.

Bangi
21-08-2017, 10:27
Może Ci bardzo nie pomogę bo nie znam Pentaxa i ślubów nie focę, ale mam 6d od paru lat. Przesiadłem się z Canona 60d (crop).
Focę amatorsko, samoloty, rodzinę, wszelkie wyprawy, czasem na weselu, ale tylko pamiątkowo jak mam okazję być.
Używam w zasadzie punktu centralnego AF.
Nigdy nie zaobserwowałem jakichś szczególnych problemów z AF, ISO rzeczywiście jest dużo bardziej użyteczne. Nigdy bym już do cropa nie wrócił.
Co do szkieł to najbardziej lubię z nim używać 50/1.4 i 135/2 L, dają genialne efekty. Spacer-zoom mam 24-105/4 L, ciemny, ale uniwersalny.
Do tego 100-400 mk 1 na samoloty. Na samolotach AF też daj radę.
Wg mnie będziesz zadowolony jak się przesiądziesz, ale może ta opcja z FF Pentaxa jest lepsza, tego nie wiem, bo jak pisałem Pentax-a nie znam (w sensie możliwości systemu oczywiście).

Ligo
22-08-2017, 01:47
mógłbym prosić o jakąś konkretniejszą wypowiedź?
No to konkretnie: sprzedaj cały ten szpej w cholerę, weź 6D z 24-70/2.8 z lampą, bo tym da się już obskoczyć całe wesele, a na zapas jakieś tanie 7xxD, albo choćby 100D z 10-18 STM i 55-250 STM i styka. To mówiłem ja - Jarząbek, amator.

ARTOM
22-08-2017, 20:38
Cały ten "szpej" nie będzie tak łatwo opylić tak od ręki ten system to nie nikon czy canon że jest dużo użytkowników i co za tym idzie chętnych

gnd
23-08-2017, 16:49
Czyli pod k1 tobie podejdzie nawet w trybie crop? To świetna pucha z tego co czytałem. Chciałbym coś takiego w Canonie

przem00
23-08-2017, 18:03
Witam serdecznie

Co prawda nie jestem jeszcze canoniarzem, ale przed zakupem wolę rozwiać wątpliwości.

Aktualnie posiadam system PENTAXA -K3 T 17-50 2.8 P70 2.4 P50 2.0, Metz af 52.
Pragnę przesiąść się na FF. Z uwagi na fakt iż używam sprzętu amatorsko+ 4-5 wesel rocznie chciałbym dokonać przesiadki. Z uwagi na fakt iż nie przysługuje mi żadne dofinansowanie, całe przejście z systemu na system muszę zrealizować z własnej kieszeni.
Niestety nie mogę sobie pozwolić na sprzedaż " na raz " całego systemu P ponieważ muszę mieć jakiś backup w razie "W".
Wpadłem zatem na pomysł zakupu 6D- używki z sensownym przebiegiem do tego 24-70 2.8L jedynkę- korpus ok. 4500 szkło ok. 3500 co daje 8k, do tego jakaś lampa yongnuo ok.800 zeta + do tego jakaś 50 (1.4) o ile znajdę taką aby zmieścić się w 10 k. Z czasem sprzedałbym resztę P i dokupił coś szerszego (17-40 f4) oraz drugie body i wiadomo rozbudowa szklarni...
Plan optymistyczny, ale czytam wiele informacji o 6D i bywają one skrajne- jedni spokojnie nimi obskakują repo ślubny bez narzekania na 1 punkt krzyżowy AF inni stękają na AF.Chciałbym spytać jakich realnych wymiernych korzyści mogę się spodziewać zmieniając system AF-S raczej na + względem K3, pełna klatka, większa bezkarność w ciemnościach związana z wyższym ISO, mniej lampy.
Co Wy Canoniarze na to? chodzi mi po głowie jeszcze D610, ale matryca N nie daje tego czegoś - cukierkowego mglistego efektu, który bez większego kręcenia w LR lub PS mamy od ręki w porównaniu do matrycy N. Co myślicie ? ten korpus da radę? Co będzie lepeiej od P a co gorzej po przesiadce?

Pozdrawiam

Jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem. Fotografią też zajmuje się amatorsko. Pod bagnet K miałem sporo sprzętu i siedziałem w tym systemie od czasów DSa. W między czasie €žzaliczyłem€ kilka innym systemów w tym C ale zawsze wracałem do Pentaxa. Chodziła mi po głowie przesiadka na FF ale na nowe K1 nie było mnie stać a o używki w dobrej cenie jeszcze za wcześnie. Rok temu trafił mi się okazyjnie 6D, którego grzech było nie wziąć. Dokupiłem między innymi T24-70 i innych szkieł i jestem zadowolony. Wracając do Twoich pytań to przechodziłem K5II i jeśli chodzi o AF to różnicy prawie nie ma. Każdy użytkownik pentaxa jest wychowany na kadrowaniu z punktem centralnym i AF_S więc 6D idealnie się w to wpasowuje. Jednak najważniejszą czynnikiem na + jest szklarnia. Nie piszę o linii L bo na razie nie stać mnie na nie ale jest sporo używanych świetnych szkieł w dobrych cenach z dużym wyborem. Kolejna sprawa, to że niezależni producenci w szczególności S i T zlali system pentaxa. Nowych szkieł z serii art. w szczególności brakuje pod bagnet K. Jeśli chodzi o wywoływanie plików to jednak więcej dało się wyciągnąć z K5II. Z drugiej strony pomimo dobrego wysokiego ISO w K5II to w 6D jest jeszcze lepiej. Silnik JPG też jest dużo lepszy w Canonie i tam gdzie nie trzeba za bardzo ingerować w fotki spokojnie można jpegami strzelać. Jakość wykonania i ergonomia w porównaniu do 6D jednak po stronie pentaxa.

ARTOM
25-08-2017, 21:10
Mam K3 to dobra puszka ale niestety 2.8 na apsc a na ff to inna sprawa K-1 kosztuje w używce 8k i dalej w sprawie 85mm pozostaje nam strasznie droga sigma. W Canonie będzie juz 85 1.8 co prawda to ciemniej niż w sigmie ale patrząc na sample jakość zdjęć jest bynajmniej zadowalająca o to za cześć ceny sigmy. Nie da się ukryć AF jest w jakiś sposób wyznacznikiem i na razie 6d jest w moim zasięgu cenowym z uwagi na konieczność budowy szklarni od zera ale wiem że z czasem może mi odbić i będę się oglądał za 5d i do tego czasu może wersja iv będzie w zakresie moich możliwości finansowych. Tak uważam

gnd
25-08-2017, 23:37
Nadal nie wiem dlaczego nie d750 Nikona. To jest killer. I szkła też się znajdą przecież. Jak Canon to 6d rządzi w cena za jakość.

ARTOM
26-08-2017, 07:45
Patrzę niestety pod kątem używanego sprzętu-fotografia to nie moje źródło utrzymania a pasja i niestety finanse mi nie pozwalają na szaleństwo a dofinansowanie żadne mi nie przysługuje więc wszystko kupuję sam. Cena d750 zaczyna się od 5.5-6k za korpus 24-70 2.8 to kolejne 3.9-4.5k już się robi ponad 11k. W tej cenie mam juz spokojnie 6d z ludzkim przelotem-przeważnie backup owa puszka 24-70 2.8 l jakąś lampe i zostaje jeszcze na 85mm 50mm albo 17-40l4. I już można się bawić. Wiem że D750 jest super puszką tylko sama puszka nic nie da.

igor58
26-08-2017, 08:47
bierz 6d, a na początek C40/2.8 STM(szkło wybitne i za grosze)
kompaktowy zestaw, którym wiele można zdziałać
za chwilę wychodzę z nim w Tatry(plus Samyang 14)

ARTOM
26-08-2017, 09:39
Oglądam sample na Flickr tego obiektywu... Za 450 złotych to miażdży torbę... Nie myślałem że w takiej cenie w tym systemie jest taki słoik...

przem00
26-08-2017, 12:21
jeżeli zoom nie jest konieczny od razu to proponuje do tej 40tki używkę 85/1,8 i 28/1,8. Razem z 6D wyjdzie fajny zestaw za nie dużą kasę

Mike7
29-08-2017, 15:11
Ja ostatnio nie odpinam od 6D c 35 /2 nonIS ;)

mwitek
29-08-2017, 16:59
mike7 pokażesz jakieś foty z tego zestawu? też mam 35 bez is i ciekaw jestem jak sobie radzi z 6d

aptur
29-08-2017, 18:04
też mam 35 bez is i ciekaw jestem jak sobie radzi z 6d

Nie mam już tego szkła ale radzi sobie gorzej niż na 5D :)

mwitek
30-08-2017, 09:24
Tak podejrzewałem :D

Zamierzam się na 6D tylko nie chciałbym od razu musieć wymieniać słoików :D

Macios
30-08-2017, 10:44
...C40/2.8 STM(szkło wybitne i za grosze)
Pomijając 10mm, i f1.8 (używam przedziału 5,6-11), to czy jest jakaś różnica w obrazku w porównaniu do 50tki STM? Testy ostrości na Photozone wykazują lekką przewagę 50tki na FF.