PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy monitor

leiho
04-05-2006, 16:26
Witam,

Kilka pytan odnosnie sprzetu jaki uzywacie, co polecilibyscie itd.

Obecnie uzywam starego Philipsa 107 B10, 17 ", swego czasu całkiem niezly monitor, teraz to juz zabytek, na dodatek mam padniety jakis zimny lut i polowe obrazu mi wykrzywia, niewazne - chodzi mi o zakup nowego monitora.
Wiadomo , chodzi mi głownie o odwzorowanie kolorów, kontrast, przyzwoita geometrię obrazu. Chodzi rzecz jasna o monitor do zastosowan graficznych - super-duper-wypasione sprzety do gier itd mnie nie interesuja, takze reakcja 8ms na lcdkach itp. bajery nie sa tutaj istotne... Rozumiem, ze kazdy ma swoje gusta i gusciki, prosze tylko o wyrazenie swojej opinii ogólnej, nie chodzi o polecanie jakiegos konkretnego modelu - aczkolwiek sugestie sa wskazane :)

1. LCD czy CRT ?

mnie osobiscie gabaryty sa obojętne, oczywiscie - miło gdyby jakos obrazu zapewniał LCD taką jak CRT a waga 6 kg zawsze milsza od 22 kg, ale.... Rozmawiałem z kilkoma grafikami, ktorzy na codzien pracują przy obróbce zdjęc wiele godzin - ZADEN nie poleca monitorów LCD. Czy macie na to swoją opinie, jak to jest dokladnie z kolorystyką etc. Jeszcze niedawno upatrzyłem sobie piekną 19" iiyamy , crt, ale jakos widze, ze kompletnie wycofano to z rynku... W ogole zaplecze z monitorami CRT jest koszmarniesłąbe - hmm??

2. jezlei juz cos polecaie - prosze o wwskazanie miejsca, gdzie takie cud ustrojstwo mozna nabyc w przyzwoity sposob (czytaj: obsluga ktora w trakcie rozmowy z klientem przerywa spozywanie kaszanki i zna się cokolwiek na rzeczy;p)

Przyznaję, szukałem na forum dogłebnie jakeigos tematu o monitorach, w wyszukiwarce "CRT", "LCD", "monitor', itd itp - nie za wiele znalazłem, dlatego wybaczcie jesli post się powtarza...

spasiba:)

emisiaczek
04-05-2006, 16:50
mam to i to
oba maja zlety/wady ktore kazdy moze sobie wyobrazic

Gdybym mial dzis brac to 19" LCD a nawet dwa co by zrobic sobie pozadna przestrzen dla ps-a ;) Czemu LCD, miedzy innymi dlatego, ze coraz wiecej ludzi to ma i jesli maja ogladac moje foty na lcd to przynajmniej wiem jak beda u nich wygladac ... oczywiscie mniej wiecej.

Poczytaj co i jak na
http://www.mva.pl/
http://benchmark.pl/

Po czym zobacz w miejskiej macalni i kup w zaprzyjaznionym sklepie lub jesli nie boisz sie martwych pixeli to na necie. I nie przejmuj sie pieprzeniem ze sa rozne technologie IPS itd, normalny TN jest dopracowany a wychwalane nowosci to wciaz poczatki, drogie i cienkie. Wybierz ten ktory dla Twojego wzroku bedzie ok ... hmm moze jakis samsung

bundy
04-05-2006, 17:06
Jeśli myślisz o sensownej pracy w środowisku skalibrowanym sprzętowo, a jednocześnie nie masz do wydania 20 tys. zł., to jedynym sensownym wyborem jest monitor CRT. Problemem jest to, że co raz trudniej kupić nowy i sensowny monitor tego typu, bo praktycznie już żaden z liczących się producentów nie robi baniaków. Iyama robi coś w rozmiarze 19-22 cale, ale to jest padlina niestety.
Szeroki jest rynek dużych i używanych monitorów i tutaj można czasami upolować za dobrą kasę coś fajnego. Tylko trzeba to zrobić z głową i broń boże nie kupować bez oglądania i sprawdzania. Praktyka pokazuje, że czasami trzeba kilka monitorów sprawdzić zanim się wybierze sensownie działający. Ja na przykład przebierałem wśród Dell'a i musiałem pomęczyć Nokia Monitor Testem jakieś 20 sztuk zanim wybrałem "sztukę jak malina" (21" Dell 1110). Generalnie szukaj czegoś w rozmiarze 19-22" na kineskopie Trinitron lub Mitsubishi Diamondtron. Jeśli trafisz dobre Eizo, Dell'a, Mitsubishi albo IBM'a, to będziesz z tego zakupu zadowolony 1000x bardziej niż z jakiegoś podrzędnego LCD'ka, który wyświetla w porywach 30% przestrzeni sRGB :-) (oczywiście są świetne LCD, ale to koszt rzędu 20kpln, a ja tu piszę o wydatku rzędu 500-800 zł).

bundy
04-05-2006, 17:09
mam to i to
o Czemu LCD, miedzy innymi dlatego, ze coraz wiecej ludzi to ma i jesli maja ogladac moje foty na lcd to przynajmniej wiem jak beda u nich wygladac ... oczywiscie mniej wiecej.

Zakładasz dziwny priorytet :-) IMO monitor powinien umożliwiać podgląd materiału pod kątem efektu końcowego, czyli odbitki w labie a nie pod kątem "kompatybilności" z monitorami wszystkich znajomych :-) No chyba, że ktoś foci jedynie z zamiarem oglądania zdjęć na monitorze... :-) To wtedy to założenie pewnie jest ok :-)

piast9
04-05-2006, 17:09
Czemu LCD, miedzy innymi dlatego, ze coraz wiecej ludzi to ma i jesli maja ogladac moje foty na lcd to przynajmniej wiem jak beda u nich wygladac
Każdy LCD inaczej pokazuje, także tym się nie kieruj.

Niestety, gdy zrobisz odbitki, to już w ogóle nie będzie tak różowo. Generalnie LCD gorzej oddają barwy niż CRT. Są jakieś profile, cośtam, ale co z tego, skoro barwy różnie są wyswietlane w różnych miejscach panela oraz zmieniają się przy zmianie kąta patrzenia (AFAIK panele TN w tym przodują). Jest z tym coraz lepiej, ale jeszcze pod tym względem LCD ustępują CRT.

Moja sugestia - do zdjęć tylko CRT, albo wysokiej klasy LCD za grube $$$.

emisiaczek
04-05-2006, 17:29
Zakładasz dziwny priorytet :-) IMO monitor powinien umożliwiać podgląd materiału pod kątem efektu końcowego, czyli odbitki w labie a nie pod kątem "kompatybilności" z monitorami wszystkich znajomych :-) No chyba, że ktoś foci jedynie z zamiarem oglądania zdjęć na monitorze... :-) To wtedy to założenie pewnie jest ok :-)

:) Bardzo czesto slysze nazekania na monitory LCD, osobiscie malo przenosze na papier i jak sam widze to wiele ludzi podobnie skupia sie na internetowych galeriach swoich osiagniec. W tym kregu LCD uwazam za lepszy wybor.

emisiaczek
04-05-2006, 17:35
Każdy LCD inaczej pokazuje, także tym się nie kieruj.

Masz racje ale wydaje mi sie ze kazdy kineskop tez pokazuje inaczej, mozemy zrobic sonde ilu grupowiczow profesjonalnie skalibrowalo swojego crt? Cos mi sie widzi ze bedzie to maly promil. Tak wiec obstaje przy LCD.

bundy
04-05-2006, 17:41
Masz racje ale wydaje mi sie ze kazdy kineskop tez pokazuje inaczej, mozemy zrobic sonde ilu grupowiczow profesjonalnie skalibrowalo swojego crt? Cos mi sie widzi ze bedzie to maly promil. Tak wiec obstaje przy LCD.

Zdziwiłbyś się :-) Fachowe skalibrowanie monitora - tzn. sprzętowe przy użyciu kolorymetru, nie jest czynnością z pogranicza czarnej magii i nie jest też czymś zaporowo drogim. W miarę przyzwoity kalibrator można kupić już za 500 zł (stara wersja Spydera na przykład). Jeśli ktoś kładzie nacisk na zachowanie zgodności kolorystycznej w całym torze obróbki, to ta inwestycja nie jest taka przerażająca. Można też kalibrację komuś zlecić, ale to IMO słaby interes, bo kalibrację trzeba co jakiś czas powtarzać (bo monitor zmienia parametry w czasie) i wtedy się okazuje, że zakup kalibratora to nie taki znowu wieli wydatek.
Jeśli monitory są poprawnie skalibrowane, to każdy z nich będzie pokazywał TAK SAMO. Teoretycznie LCD też można kalibrować, ale przy przeciętnym LCD, to tak sensowne, jak zakładanie sportowych tłumików do malucha :-)
A jeśli chcesz przekonać się w czym tkwi różnica pomiędzy CRT a LCD, to proponuję test - zrób w PS'ie pliczek o rozdziałce, powiedzmy, 3000x2000 w trybie 16-bitowym, zrób w nim gradient od czarnego do białego i pooglądaj sobie na 100% na CRT i LCD. Jeśli nadal nie zobaczysz różnicy, to ja nie mam więcej pytań :-)

leiho
04-05-2006, 17:43
ehm :)

wszystko fajnie, bundy sieknął zdrową soczystą wiedza :)) juz kiedys cos na priw wymienialismy info, chyba siędo Ciebie jutro tam udam, AL :P dzisiaj padam po pracy, takze poki co dzieki za wpisy, jutro jeszcze tu wroce, thx!

emisiaczek
04-05-2006, 17:55
Zdziwiłbyś się :-) Fachowe skalibrowanie monitora - tzn. sprzętowe przy użyciu kolorymetru, nie jest czynnością z pogranicza czarnej magii i nie jest też czymś zaporowo drogim. W miarę przyzwoity kalibrator można kupić już za 500 zł (stara wersja Spydera na przykład).

wiec nowa sonda, kto ma kalibrator w domu ;)

A jeśli chcesz przekonać się w czym tkwi różnica pomiędzy CRT a LCD, to proponuję test - zrób w PS'ie pliczek o rozdziałce, powiedzmy, 3000x2000 w trybie 16-bitowym, zrób w nim gradient od czarnego do białego i pooglądaj sobie na 100% na CRT i LCD. Jeśli nadal nie zobaczysz różnicy, to ja nie mam więcej pytań :-)

super, tylko nasze fotki beda oceniane na lcd-kach, nie mowie ze nie ma roznicy bo oczywiscie beda ... tylko nie wiem ale ja na swoim crt widze schody przy 16bitach wiec moze chodzilo o 32? Tak czy inaczej lcd jest i bedzie gorsze .... ale i tak bralbym LCD

bundy
04-05-2006, 18:00
super, tylko nasze fotki beda oceniane na lcd-kach, nie mowie ze nie ma roznicy bo oczywiscie beda ...

Hmm...jakby Ci to powiedzieć.... są jeszcze na świecie ludzie, którzy oceniają zdjęcia lub dają do oceny po prostu na papierze ;-)
Nie wpadajmy w paranoję cyfryzacji-czego-się-tylko-da :-) Ja odbitki robiłem i robił będę.

emisiaczek
04-05-2006, 18:17
No to sprawda prosta kupujemy na allegro crt za 150zl oczywiscie beczke po plaskie przeklamuja obrac i za 500 kalibrator.

darcik
04-05-2006, 18:32
Odwieczne pytanie o wyższości bańki nad LCD :).
Za CRT w tej chwili przemawia tylko wierniejsze odwzorowane kolorów - trochę - oraz cena. Pracowałem na crt przez 20 lat, na początku był przeplot, to była jazda :), później 70 Hz, później 100 Hz i więcej, ale po kilku godzinach siedzenia pzed ekranem (12 wzwyż) głowa i oczy i tak dają znać o sobie.
W listopadzie w domu i pracy przesiadłem się na LCD i skończyły się problemy głowo-oczne :)
Nie używam kompa do zabawy tylko, lecz do grafiki komputerowej przede wszystkim. Efekt wyjściowy to druk prasowy, albumowy itd. oraz druk w fotolabach :) oraz ostatnio na drukarce termosublimacyjnej Selphy 510.
I jakoś te zdjęcia obrabiane na LCD nie ustępują w druku tym obrabianym wcześniej na CRT.
Fakt, że na LCD pomimo kątów prawie 180 stopni (za chwilę producenci będa reklamowac kąty powyżej 180 stopni :), żeby przebic innych) to ja raczej siedzę na wprost monitora i gorsza jakość pod kątem mi nie przeszkadza.
Kalibracja monitora jest ważna, bez niej wyjdzie kupa :D.
Najprostszy sposób na skalibrowanie, aby to co na ekranie było w druku:
weź zdjęcie, naświetl na folii, zrób proofa analogowego i porównując to co masz na proofie z tym co na ekranie doprowadź na tym ostatnim do stanu takiego, że masz to samo tu i tu :). Znawcy tematu zarzucą, że proof jest CMYK-owy, a ekran RGB-owy - fakt ale przy używaniu tych samych profili do naświetlania i do oglądania na monitorze cmyk-ów (w PS-ie) efekt musi być identyczny.
W przypadku fotolabu (korzystam z DVE), napisałem aby przysłali mi profil, dostałem, obrobiłem zdjęcia korzystając z ich profilu, wysłałem do wydrukowania i po pierwszej partii wiedziałem czy jest różnica czy też nie - nie było. Z fotolabu korzystam od roku - pół roku na CRT i pól na LCD - różnic w kolorystyce zdjęć - brak.

Pozdrawiam

McKane
04-05-2006, 18:42
Iyama robi coś w rozmiarze 19-22 cale, ale to jest padlina niestety.

Generalnie szukaj czegoś w rozmiarze 19-22" na kineskopie Trinitron lub Mitsubishi Diamondtron.

Ciekawa teoria :) Najpierw odradzasz Iiyame a potem kazesz szukac czegos na Diamondtronie na ktorym Iiyama robi swoje monitory od bardzo bardzo dawna. Generalnie albo nie widziales ich monitorow albo widziales uszkodzone bo "padlina" do produktow tej firmy specjalizujacej sie wylacznie w tym segmencie rynku zupelnie nie pasuje.

Do listy mocnych producentow ktorych monitory Crt mozna kupic dzisiaj za smieszne pieniadze trzeba dodac Compaqa.

mjastrzebski
04-05-2006, 18:46
Jeśli myślisz o sensownej pracy w środowisku skalibrowanym sprzętowo, a jednocześnie nie masz do wydania 20 tys. zł., to jedynym sensownym wyborem jest monitor CRT.
[...]
Jeśli trafisz dobre Eizo, Dell'a, Mitsubishi albo IBM'a, to będziesz z tego zakupu zadowolony 1000x bardziej niż z jakiegoś podrzędnego LCD'ka, który wyświetla w porywach 30% przestrzeni sRGB :-) (oczywiście są świetne LCD, ale to koszt rzędu 20kpln, a ja tu piszę o wydatku rzędu 500-800 zł).

No bez przesady. 19"LCD ktory pokaze sRGB to wydatek spory, bo rzedu 4-5k PLN. Jesli ma byc sensownie, to EIZO seria ColorEdge, LaCie seria 300, i chyba NEC(?) Jest taki jeden model polecany, ale nie pomne symbolu. Wszystkie wyswietla sRGB, a skalibrowac sprzetowo sie dadza bez problemu.
A 20.000 PLN to EIZO CG 22, ktory ponoc ma wyswietlac cale Adobe RGB, czyli duzo wiecej niz wiekszosc CRT ktore padly w tym watku. I pytanie do czego ten monitor ma sluzyc. Jezeli efektem koncowym jest papier w foto LAB-ie to takie sRGB LCD-ki to i tak z zapasem pod wzgeldem kolorow, a takie EIZO za 20.000 to przerost formy nad trescia zdecydowany.

Jedna uwaga, ktora juz i madrzejsi w temaci, na tym forum zamieszczali. Jesli chcesz miec wierne kolory to bez wzgledu co postawisz na biurku, musisz to skalibrowac sprzetowo od czasu do czasu, a pracujac zwrocic uwage na rodzaj oswietlenia. AMEN. Im gorszy monitor tym bardziej mu ta kalibracja pomoze. A wszelkie "adoby gamma" to polsrodki i leczenie syfa pudrem.
I nawet jak obrobisz zdjecie na monitorze za 20.000 i powiesisz to na sieci, to ogladajacy narod toto zobaczy inaczej na kazdej maszynie (bo nie bedzie mial skalibrowanego monitora).

Marcin

Adamm
04-05-2006, 18:56
moim skromnym zdaniem polecam Eizo FlexScan L568 - uzywam i jest porownywalny z CRT

Zaibatsu
04-05-2006, 19:42
a ja polecam iiyamę HM204DT/22" 2999zł; sam używam HM903Dt od 3 lat 19 calowy, kupiłem go za 2100 zeta, a wycofali go ze sprzedarzy dopiero miesiąc temu i stracił na wartości około 300 zł to chyba coś znaczy. Lcd w miarę sensownego kupisz dopiero od 7 tys więc sie zastanów a to jest adresik do tego monitorka http://www.iiyama.pl/default.asp?SID=&LNG=PL&NAV=236&PROD=442 pozdr :)

Myszoor
04-05-2006, 21:19
a ja polecam iiyamę HM204DT/22" 2999zł; ... a to jest adresik do tego monitorka http://www.iiyama.pl/default.asp?SID=&LNG=PL&NAV=236&PROD=442
pozdr :)
a ja mam głupie pytanie: czy ekran tego monitora jest flat, czy tylko wypłaszczany - słowem: jak z refleksami ??

Lolidio
04-05-2006, 21:43
...odradzasz Iiyame a potem kazesz szukac czegos na Diamondtronie na ktorym Iiyama robi swoje monitory od bardzo bardzo dawna. Generalnie albo nie widziales ich monitorow albo widziales uszkodzone bo "padlina" do produktow tej firmy specjalizujacej sie wylacznie w tym segmencie rynku zupelnie nie pasuje.

Mam Iiyame HM903DT A......iii szczerze!!! Kupa!!! Bardzo duża mora na brzegach ekranu, brak ostrości w rogach....a co najśmieszniejsze (czyt. tragiczne) wysyłałem do serwisu 2 X i po drugim razie odpisali, że cytuję "mieści się w granicach ich (serwisu) norm"...i jak przyślę jeszcze raz "dobry" monitor to zapłace za koszty wysyłki (był na gwarancji). Może monitor nie jest najwyższej klasy ale zapraszam na obejrzenie tych mankamentów - fatal ERR.
Oczywiście moim błędem było nie sprawdzenie dokładne monitora przed kupnem....ale tego błędu już nie powtórzę :DDDDD

Pozdr :D

Duty
04-05-2006, 22:52
Jesli chcesz miec wierne kolory to bez wzgledu co postawisz na biurku, musisz to skalibrowac sprzetowo od czasu do czasu, a pracujac zwrocic uwage na rodzaj oswietlenia. AMEN.

AMEN!
Dodatkowo dodam, że ważny jest kalibrator, który ma pomiar i ustawianie dowolne poziomu luminancji – bez tego też jest kupa (np Huey, Eye One Display Lite).
Bardzo ważna jest jasność na stałym poziomie. Jeśli celem jest odbitka w minilabie – tym bardziej należy dopasować luminancję monitora (wypraktykowane: CRT 90Candeli/m2, LCD 110 Candeli/m2).
W sprawie wojny CRT –LCD.
Producenci sami już wybrali – CRT został pogrzebany.
Mam CRT 22” Iiyama 514 – na niej gradient szarości też ma schodki – sprawdzałem.
Sam używam LCD Samsunga 213T i 214T – ten drugi sporo lepszy – też mają schodki, ale ostrość o niebo lepsza od CRT i najważniejsze – proporcje obrazu się nie zmieniają.
Radzę spróbować: poprzesuwajcie zdjęcie twarzy na ekranie CRT raz w jeden róg, raz w drugi, potem na środek – przy różnych rozdzielczościach ekranu....
Można się zaskoczyć – niektóre nie umożliwiają uzyskanie właściwych proporcji.
Za to LCD 1600x1200 stale ma idealne proporcje i... ostrość! Tego mi najbardziej brakuje w CRT.
Nierównomierne podświetlenie LCD? trzeba trafić na egzemplarz –nie każdy jest wadliwy.
Na 5 szt. Samsungów 213T, które kalibrowałem 2 miały jaśniejszą lewą stronę, reszta OK.
na 2 szt. 214T – obie były idealne. W żadnym z nich nie brakowało mi kąta patrzenia.
Miałem też do czynienia z Eizo :)
Tańsze są niestety przereklamowane. Za to CG220 (Adobe RGB) – bajka! S2410 też zrobił na mnie dobre wrażenie.
A propos 10 bitowego przetwarzania w monitorach Eizo – wyjście DVI zapewnia sygnał 8 bit. Więc gdzie tu zysk? Czy samo przejście do 10 bit – obróbka – i przeliczenie z powrotem do 8 bit (chodzi o wyliczenie krzywej gamma) naprawdę tak wiele da?

McKane
04-05-2006, 22:52
Mam Iiyame HM903DT A......iii szczerze!!! Kupa!!! Bardzo duża mora na brzegach ekranu, brak ostrości w rogach....a co najśmieszniejsze (czyt. tragiczne) wysyłałem do serwisu 2 X i po drugim razie odpisali, że cytuję "mieści się w granicach ich (serwisu) norm"...i jak przyślę jeszcze raz "dobry" monitor to zapłace za koszty wysyłki (był na gwarancji). Może monitor nie jest najwyższej klasy ale zapraszam na obejrzenie tych mankamentów - fatal ERR.
Oczywiście moim błędem było nie sprawdzenie dokładne monitora przed kupnem....ale tego błędu już nie powtórzę :DDDDD

No ale jaki z tego wniosek ? Jedyny taki zeby nie kupowac uszkodzonych monitorow albo umiec wywalczyc sobie potem z serwisem porzadna naprawe.
Generalnie widzialem w zyciu nieco wiecej modeli Iiyamy niz jeden i napewno nie jest to badziewie.
Nie jest to tez klasa Eizo i podobnych z czego sobie nalezy zdawac sprawe.

Zaibatsu
04-05-2006, 23:22

a ja mam Monitor a nie kupę żadnej mory ostrość jest ok na całym obszarze monitora, odświerzanie 120 Hz przy rozdzielczości1280x1024 obraz jak żyletka. Ale faktycznie widziałem model u znajomego któremu przy rozdzielczości 1600x1200 obraz zawijał się na rogach, po wizycie w serwisie wymienili mu na nowy. Jest jeszcze pytanko czy sterowniki zainstalowałeś ?

Lolidio
05-05-2006, 08:36
a ja mam Monitor a nie kupę żadnej mory ostrość jest ok na całym obszarze monitora, odświerzanie 120 Hz przy rozdzielczości1280x1024 obraz jak żyletka. Ale faktycznie widziałem model u znajomego któremu przy rozdzielczości 1600x1200 obraz zawijał się na rogach, po wizycie w serwisie wymienili mu na nowy. Jest jeszcze pytanko czy sterowniki zainstalowałeś ?

Zainstalowałem. W tym wszystkim co piszecie macie rację - tylko małe ALE: monitor jest ewidentnie strzelony tyle, że dziwi mnie serwis: wg nich wszystko jest w ramach norm!!!! To co to za serwis!!! Ja juz Iiamy nie kupię...nawet im maila posłałem, że mam wiele do zyczenia jesli chodzi o jakośc ich wyrobu oraz serisu - 0 reakcji.

Cytując Baranowskiego "....aaa to ja przepraszam" :DDDD

pozdr życząc dobrego humoru :DD

bundy
05-05-2006, 08:37
Ciekawa teoria :) Najpierw odradzasz Iiyame a potem kazesz szukac czegos na Diamondtronie na ktorym Iiyama robi swoje monitory od bardzo bardzo dawna. Generalnie albo nie widziales ich monitorow albo widziales uszkodzone bo "padlina" do produktow tej firmy specjalizujacej sie wylacznie w tym segmencie rynku zupelnie nie pasuje.

Do listy mocnych producentow ktorych monitory Crt mozna kupic dzisiaj za smieszne pieniadze trzeba dodac Compaqa.

Pisząc "padlina" o Iyamie miałem na myśli, to co produkują ostatnio bądź w ostatnich latach w segmencie CRT. Kiedyś Iyama była dużo lepsza jakościowo a teraz odnoszę wrażenie, że na polski rynek trafiają jakieś odrzuty. I nie piszę tego z kosmosu, bo akurat mam ciągły kontakt z dużymi ilościami sprzętu i o Iyamie nic dobrego napisać nie mogę. A co do Diamondtrona, to Iyama nie jest jedynym producentem, który te bańki stosował - przede wszystkim Mitsubishi, które swego czasu robiło genialne monitory. Wsadzić dobrą bańkę, to jeszcze nie wszystko, czego dowodzi przykład właśnie Iyamy.
W zeszłym roku kupiłem sobie do domu nowiutką Iyamę (21', najwyższy model) i po prostych testach okazało się, że nie idzie ustawić geometrii. Pomyślałem, że trafiłem kiepską sztukę, więc wziąłem kolejną i w tej nie dość, że geometria była jeszcze gorsza, to w jednym rogu obraz był totalnie rozmyty. Przypadek?
Trzeciej sztuki już nie brałem. Teraz używam Dell'a 1110 (21', Trinitron) - monitor jest używany, ale na dzień dobry zjada wszystkie nowe Iyamy pod każdym względem.

mruczek
05-05-2006, 09:49
Ja ze swojej strony mogę zaproponować monitory LCD firmy LACIE. Naprawdę świetne, do zastosowań profesjonalnych.
Do wyboru miałbyś "klasyczny" LCD, np. LaCie 120 (3.292zł)
LaCie 119 (2072zł)

lub coś ekstra, z kalibratorem
LaCie 319 (5.244)
LaCie 231 (8.538 )

Widzę, że jesteś z Warszawy, wejdź sobie na stronę
www.cortland.pl
Chłopcy zajmują się głównie produktami dla grafików (chwalą się, że mają 5000 produktów)
Sprwdzeni. Korzystam z ich katowickiej filii:)

bundy
05-05-2006, 10:00
Ja ze swojej strony mogę zaproponować monitory LCD firmy LACIE. Naprawdę świetne, do zastosowań profesjonalnych.

Fakt, Lacie to dobre monitory - ich LCD są naprawdę dobre (wysokie modele). Jak już piszemy o wyższych półkach, to jeszcze trzeba wspomnieć o Barco (tylko tutaj ceny faktycznie mogą powodować stany zawałowe).
Jest taki monitorek Barco Reference Calibrator - kosztuje jakieś śmieszne 4000 euro :-) (oczywiście to jest CRT)
Z dobrych LCD można jeszcze wymienić NEC'a SpectraView (ze sprzętową kalibracją) - cena jakieś 7-8 kpln.

Widzę, że jesteś z Warszawy, wejdź sobie na stronę
www.cortland.pl (http://www.cortland.pl)
Chłopcy zajmują się głównie produktami dla grafików

Cortland ma ceny wzięte prosto z kosmosu. Wszystko co oferują można normalnie kupić 10% taniej. Są pazerni na wysoką marżę po prostu a to w obecnych czasach na dłuższą metę się nie sprawdza ;-)

leiho
05-05-2006, 11:19
eehmmm... już głupi jestem :) mialem wrazenie ze znam sięco nieco na pierdołach typu odswiezanie, maska, taka siaka i owaka - ale jak czytam opisy o kalibracji, testowaniu itd - to rece mi opadają jaki beznadziejnie zielony jestem ;)

wezmę ktoregos z was moze na zakupy w wawie i pomozecie? :))

uff... per monitor ad astra, jak widze /////

poczytam jeszcze :)

mjastrzebski
05-05-2006, 12:25
Fakt, Lacie to dobre monitory - ich LCD są naprawdę dobre (wysokie modele).
Z dobrych LCD można jeszcze wymienić NEC'a SpectraView (ze sprzętową kalibracją) - cena jakieś 7-8 kpln.

Z tego co gdzies mi wpadlow oczy, LACIE 319 i ktorys wyzszy NEC to jest jeden i ten sam produkt, tylko nazwa na obudowie inna wydrukowana :-) Tylko ze LaCie tansze.

Ze swojej strony moge powiedziec, ze w przypadku LaCie 319 roznica przed i po kalibracji sprzetowej jest ledwie dostrzegalna. Naprawde dobry monitor, o klase lepszy od jakichs CRT niemarkowych, ktore meczylem poprzednio. Oczywiscie cena morduje, ale w Helmutowie ta 319'tka to jakies 850/1000EUR bez i z kalibratorem. Kalibrator to Eye One 2, tylko tez nazwany po ichniemu ;-)
A kalibrator zdecydowanie polecam miec. Oj polecam!! Im bardziej pasciasty monitor tym szok wiekszy po kalibracji :-)

Marcin

P_i_t_t
05-05-2006, 14:55
Podpinając się pod temat spytam czy ktoś miał styczność z Apple Cinema HD Display 23" ??. Czytałem co nieco na zachodnich forach na temat słynnego "pink cast" i ponoć problem ten został rozwiązany. Kusi na pewno rozmiar monitora i jego rozdzielczość.

http://www.cortland.com.pl/go/_info/?id=10206&sess_id=b5a86b45b26db5cb5b11d8dd26c6d6f2

Mikołaj
14-05-2006, 12:16
AMEN!
Dodatkowo dodam, że ważny jest kalibrator, który ma pomiar i ustawianie dowolne poziomu luminancji – bez tego też jest kupa (np Huey, Eye One Display Lite).
Tzn. że Huey jest kupa czy też on właśnie jest OK?

dentharg
24-05-2006, 10:03
Kupa, Huey nie pozwala na ustawianie gammy, luminancji i kalibracji punktu bieli.
Ja czytam tez o nowym Spyder2express. I niby lepiej wypada od Hueya.

Huey podobno na 4 z 5 monitorów LCD robi zieloną poświatę. Takie opinie pojawiają się zarówno na dpreview, jak i na niezależnych blogach. Co do Spyder2Express - na razie mało opinii bo produkt świeży. I znowu wychodzi na to, że Monaco Optix XR jest najtańszym zakupem (cena/możliwości)...

Duty
24-05-2006, 23:23
I znowu wychodzi na to, że Monaco Optix XR jest najtańszym zakupem (cena/możliwości)...

A ja się uprę, że przy cenie 1100 zł brutto najkorzystniejszy współczynnik cena/mozliwości ma Eye One Display 2 :)

dentharg
01-06-2006, 15:56
Ech wiem wiem.. Jednak dla użytkownika, który nie foci L-kami, różnica 400 (s2e) i 1100 (eod2) to różnica połowy ceny Tamrona 17-35 :)

Mikołaj
01-06-2006, 16:49
dentharg - masz już jakieś zdanie o s2e wyrobione?

martyna
01-06-2006, 16:53
Witam,
ja tez mam LACIE i uwazam ,ze jest to absolutne minimum jezeli chodzi o kalibracje.(model 119 lcd cos kolo 2000 zl) Do tego blue eje 2 (wydaje mi sie ze jest to tez absolutne minimum).Nie jest to malo ale jaki jest sens wywalania kupy pieniedzy na aparaty , obiektywy jezeli na samym koncu produkcji zdajemy sie na przypadek.(monitor kalibruje raz w tygodniu).
Dla wroclawiakow Cortland organizuje bezplatne warsztaty wlasnie na temat kalibracji monitorow , drukarek , papieru i proofingu.Wiele mozna sie dowiedziec .Polecam
Martyna

bundy
01-06-2006, 17:10
Witam,
ja tez mam LACIE i uwazam ,ze jest to absolutne minimum jezeli chodzi o kalibracje.

IMO nie ma czegoś takiego jak "minimum" w odniesieniu do kalibrowanego monitora. Skalibrować można każdy monitor i tylko od jego klasy i stopnia zużycia zależy czy korekta będzie duża czy też nie (wysokiej klasy CRT'ka z pełnym zakresem regulacji RGB, tzn. z Gain i Bias, można tak sprzętowo wstępnie ustawić, że po kalibracji różnica jest i tak minimalna. Z kolei w przypadku "padliny" np. z regulacją jedynie dwóch składowych korekta po kalibracji może być znaczna). Oczywiście stary i "wyjechany" monitor może też nie osiągnąć wymaganego poziomu luminancji, ale wtedy jasne jest, że czekać go może tylko śmietnik :-) (bo tego już żaden profil nie skompensuje).

martyna
01-06-2006, 17:37
Witam,
Po prostu od tej polki warto sie w to bawic.
Pozdrawiam
Martyna.

bundy
01-06-2006, 18:18
Witam,
Po prostu od tej polki warto sie w to bawic.
Pozdrawiam
Martyna.

IMO w przypadku LCD'ków z przeznaczeniem na obróbkę foto, to "warto się bawić" czymś w rodzaju Lacie 321, NEC SpectraView albo Eizo ColorEdge. Niestety cała reszta do pracy ze zdjęciami nadaje się średnio :-) Prawda jest taka, że dobry CRT (oczywiście wiem jak trudno dzisiaj kupić coś sensownego) zostawia daleko w tyle LCDeki ze średniej półki. Jasne jest, że każdy ma inne kryteria oceny monitora - jak dla mnie LCD inne niż obecny high-end są niestety nie do przyjęcia w konfrontacji z obrazem z CRT.

martyna
01-06-2006, 18:53
Nie musi to byc sprzet za 8,5 tys.Na 119 i 120 tez sie da pracowac.(ale jak napisalam to dolna granica)A co do banki to troche mi to przypomina dyskusje analog czy cyfra.Zreszta te najdrozsze lcd z SuperFine tft pracuja juz w takiej przestrzeni kolorow jak profesjonalne monitory CRT
(czyli jak wymieniny 321)
Pozdrawiam Martyna

dentharg
01-06-2006, 19:51
Mam NEC 1970 Nx
tutaj jest opinia. (http://www.digit-life.com/articles2/nec1970nx/index.html)

Może nie ma super czerni (rzadko który LCD w tym przedziale cenowym ma), ale i tak uważam, że z tym stoi bardzo dobrze. Dla monit świetny: kolorki ok, szybki - w czasie oglądania filmów i grania w CounterStrike nie smuży. Teraz kupuję kalibrator.