Zobacz pełną wersję : Przesiadka na 80D?
LuckMcJack
08-08-2017, 12:33
Dzień dobry,
Chciałem wymienić w najbliższym czasie mojego wysłużonego 450D na coś nowszego, bardziej ambitnego. Myślałem o Canonie 80D.
Fotografuję raczej amatorsko, ale chciałbym żeby zdjęcia były lepszej jakości, zwłaszcza jeśli chodzi o zdjęcia w złych warunkach oświetleniowych.
Moje szkła to Sigma 17-50 f/2.8, Canon 85mm f/1.8, samyang 8mm i moje pierwsze szkło czyli Canon 17-85 f/3.5-5.6.
Chiałem zapytać czy ten 80D to będzie dobry wybór? :)
Pozdrawiam
Muszę Ciebie zmartwić. To nie będzie dobry wybór... To będzie doskonały wybór - najlepsza matryca cropowa u Canona, bardzo dobry AF, wizjer, ergonomia, idealny tryb LV. Miałem 1000D, zamieniłem na 70D, który był niezły ale zaraz jak wyszedł 80D i zobaczyłem testy, szczególnie możliwości matrycy, to się tak napaliłem, że kupiłem. I nie żałuję i jestem bardzo zadowolony. Jeśli nie myślisz o przejściu na FF to 80D jest wyborem najlepszym.
LuckMcJack
08-08-2017, 13:30
Dzięki za odpowiedź. A jak z szumami na wysokich czułościach?
Przerabiałem podobne rozterki
40d na 80d
Przepaść !!! 80tka wymiata. Ostrość. Szybkość. Większe możliwości cropa
AF do f8 co otwiera nowe możliwości extenderow
Wysokie ISO. To nie jest ff wiec bez przesady. 1600 potrafi być znośne ale staram się nie kręcić powyżej 800
Super puszka
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Z szumami - wszystko zależny od tematu zdjęcia, oświetlenia, późniejszej obróbki itp. W dobrym świetle zdjęcia zachowują bardzo dobrą jakość do ISO3200 - fotografuję zwierzynę w ruchu w lasach ciemnym obiektywem Sigma 150-600, co wymusza stosowanie wysokich czułości. Ustawiłem sobie ograniczenie Auto ISO na 3200 i zdjęcia przy tej czułości są OK pod warunkiem, że w obróbce nie wyciągamy za mocno z cieni. Jeśli mamy na to ochotę to lepiej nie przekraczać ISO 800-1600. Na niższych czułościach matryca 80D pokazuje swój lwi pazur - spokojnie można wyciągać z cieni o 4-5EV. Tego do tej pory w Canonie nigdy nie było.
To zależy co focisz . Coś w ruchu czy bardziej zastane ? Bo w sumie to może wystarczy Ci stary dobry 5D MK I i lepsze szkło zamiast kupować 80D. Nawet 5D MKI z 50 1.8 II za 250 zł obrazkiem rozwali 80D z 50L . Filmujesz ? Używasz LV ?
Co do szumów to każdy APS-C będzie szumiał mocno. Nie wiem czy jest sens pakować tyle kasy w puszkę będąc amatorem i nie mając do niej za bardzo szkieł.
To ma być nowy sprzęt czy może być używany bo to tez ważne pytanie .
LuckMcJack
08-08-2017, 18:19
Robię zdjęcia raczej podczas podróży, weekendów, czasu wolnego, nie jestem zawodowcem, ale staram się robić ładne zdjęcia i nie pstrykać pustych przebiegów. Aparat bardziej do zdjęć niż filmów. Chciałbym jednak kupić nowy niż używany.
Szklarni raczej nie wymienię z powodu budżetu stąd też stawiam na aps-c. Ewentualnie planowałem zakup Sigmy 35mm 1.4, ale to w przyszłości.
Myślałem też czy lepszym rozwiązaniem nie byłby zakup 70D i zaoszczędzenie kasy na szkło.
70D też fajowy. Ja zmieniłem na 80D dlatego, że miałem okazję kupić używany nieużywany (nietrafiony prezent) egzemplarz za ponad 1000zł taniej niż w sklepie. Sprzedałem więc 70D, dołożyłem 500zł i stałem się szczęśliwym posiadaczem 80D. Gdyby nie ta okazja to pewnie miałbym dalej 70D, który jest także bardzo przyzwoitym korpusem.
LuckMcJack
08-08-2017, 18:38
Które z cech 80D w praktyce przewyższają 70D? I czy warto za nie dopłacać ok. 1000 zł?
fristajlor
08-08-2017, 19:19
Canon 70D vs Canon 80D Detailed Comparison (http://cameradecision.com/compare/Canon-EOS-70D-vs-Canon-EOS-80D)
Najważniejsza różnica, fundamentalna wręcz to zupełnie nowa matryca w nowej technologii dająca możliwości niespotykane wcześniej w cropie Canona. Cała reszta to drobiazgi. Miłe, ale jednak drobiazgi.
Jeśli sporo fotografujesz w miejscach o dużych kontrastach, obrabiasz rawy i wyciągasz mocno z cieni to warto zainwestować w 80D.
LuckMcJack
25-11-2017, 11:57
Uzbierałem troche kasy, i dalej mam dylemat, ponieważ przyszło mi do głowy aby zamienić mojego wysłużonego 450d na 6d i ff zamiast 80d. Jak mówiłem najbardziej zależy mi na ładnym obrazku. Fotografuję hobbistycznie więc liczy się wszechstronność sprzętu, a zwłaszcza wysokie możliwości iso.
Od razu mówię ze na 6d mark ii mnie nie stać.
Moja szklarnia to sigma 35 mm 1.4 art, canon 85 f1.8 no i sigma 17-50 2.8, czyli przy pełnej klatce do wymiany.
Proszę o radę :)
sigma 17-50 2.8, czyli przy pełnej klatce do wymiany.
Fizycznie założysz, nie pokryje pełnego kadru, ale po cropowaniu będziesz mieć obraz (mniej Mpix, ale będzie).
Kredek23
25-11-2017, 13:09
Zmieniłem 60D na 6D i nie żałuję. Zdjęcia robię amatorsko dla siebie i rodzinki. Nie używam już lampy w pomieszczeniach i na 6D daje rady. C85 f1.8 daje fajny obrazek. Nie wiem jak będzie spisywać się twoja S35 f 1.4 Art. z korpusem 6D. Używam C35 f2 IS USM i jest super. Sigma może dawać nawet ładniejszy obrazek. Najlepiej to wziąć sigmę i swoją kartę do sklepu i sprawdzić jakie daje fotki. Poza tym C80D od 6D wielkością i wagą się nie różnią. Różnica jest w wielkości matrycy i AF ale centralny punkt w C6D jest bardzo dobry. Sądzę, że dokonasz właściwego wyboru.
Bierz 6D, za uczciwe pieniądze teraz można kupić.
LuckMcJack
25-11-2017, 20:41
Dzięki za odpowiedzi, czyli wybór padnie na 6d. A tę sigmę pewnie wymienie w pozniejszym czasie na canon 24-70 albo 24-105 ze swiatłem f4. Dzięki za radę! :)
kup ifona nie oglądałem bo reklam staram sienie oglądac ale pewnie wyszło że ifon lepszy :) a ja i tak nie kupie bo mi filtry nie pasują :mrgreen:
https://fstoppers.com/gear/iphone-x-depth-camera-review-comparisons-canon-80d-and-iphone-7-plus-205154
ale ifon nie potrafi wyzwalać migawki dotykowo! ;)
Bobby Peru
21-01-2018, 15:46
Cześć.
Panowie, już któryś dzień z rzędu męczy mnie temat zakupu 80D (można ten aparat kupić za 3900zł. po odliczeniu rabatu).
Stopkę mam aktualną i chciałbym 40D schować głębiej w szafie a resztę szkieł + lampy zostawić i podpinać do czegoś nowszego.
W zasadzie chciałbym polepszenia jakości zdjęć bo obsługa, ciężar, jakość wykonania 40-tki mi bardzo odpowiada.
Jakby tak przeanalizować wątki z przed kilku lat to ludzie napisali: 40-tka jest taka sama jak 50-tka więc nie było sensu zmieniać, 60-tka była plastikowa więc bez sensu było zastępować nią dobrą 50-tkę, 70-tka to wodotryski a jakość obrazka ta sama co w 60-tce a 80D robi takie same zdjecia jak 70D. Podsumowując; nie ma znaczącej różnicy w obrazku między 40D a 80D :mrgreen:
Czy 80-tka zaskoczy mnie jakością?
fristajlor
22-01-2018, 10:07
Nie wiem czy Cie zaskoczy. Ja zmienilem 40 na 80D i jestem zadowolony ze zmiany m.in. jakosciowej.
Sent from my phone using Tapatalk
Cześć.
Panowie, już któryś dzień z rzędu męczy mnie temat zakupu 80D (można ten aparat kupić za 3900zł. po odliczeniu rabatu).
Stopkę mam aktualną i chciałbym 40D schować głębiej w szafie a resztę szkieł + lampy zostawić i podpinać do czegoś nowszego.
W zasadzie chciałbym polepszenia jakości zdjęć bo obsługa, ciężar, jakość wykonania 40-tki mi bardzo odpowiada.
Jakby tak przeanalizować wątki z przed kilku lat to ludzie napisali: 40-tka jest taka sama jak 50-tka więc nie było sensu zmieniać, 60-tka była plastikowa więc bez sensu było zastępować nią dobrą 50-tkę, 70-tka to wodotryski a jakość obrazka ta sama co w 60-tce a 80D robi takie same zdjecia jak 70D. Podsumowując; nie ma znaczącej różnicy w obrazku między 40D a 80D :mrgreen:
Czy 80-tka zaskoczy mnie jakością?Za tyle to kupisz nowego 6d jak dobrze poszukać więc ja bym się zastanowił. Chyba że świadomie chcesz zostać na crroppie.
Za tyle to kupisz nowego 6d jak dobrze poszukać więc ja bym się zastanowił. Chyba że świadomie chcesz zostać na crroppie.
podaj namiary, chętnie kupię w takiej cenie
też chciałem przejść na 80d ale stwierdziłem, że to chyba nie ma sensu i przesiadam się na 6d
podaj namiary, chętnie kupię w takiej cenie
też chciałem przejść na 80d ale stwierdziłem, że to chyba nie ma sensu i przesiadam się na 6dSprawdź na alledrogo, jest obecnie jedna sztuka za 3999 ;)
z Anglii, gwarancja 11 miesięcy i to jest licytacja od 3999
andrzej1972
20-02-2018, 12:07
ja przesiadłem sie z 450D na 80D , różnica jak przesiadka z malucha do jakiejs nowej vektry .Kazde zdiecie dobrze naswietlone ,własciwa barwa itp tylko fotograf kiepski