Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc w skompletowaniu sprzętu

takpoprostu
03-08-2017, 22:46
Witam mądre głowy. Potrzebuję porady...

Chce trochę pobłyskać.

W zeszłym roku sprzedałem wyzwalacze YN i jakieś lampy od YN wszystko pełen manual nic specjalnego. Wkurzało mnie to że często musiałem chodzić do lamp i zmieniać nastawy.

Jako że nie jestem w temacie, co warto i co aktualnie musiałbym kupić by lampy zdalnie wyzwalane działały w TTLu ? I może dało by się sterować nimi z pozycji wyzwalacza ?

Aktualnie posiadam w plecaku takie coś jak:

-Canon 430 ex II szt. 2
-Newell 600EX-RT szt. 1
-Jakiś odbiornik YongNuo YNE3-RX

I to tyle.

Widziałem że są jakieś wyzwalacze od YN z końcówka RT, lub RX ogólnie gubię się już w tych modelach.

Chciałbym 4 lampy - a więc zostaje dokupienie jednej i jakieś odbiorniki i wyzwalaczy - tylko co byt o razem gadało ?

RobertON
04-08-2017, 07:26
Masz niezłą lampę Newell z komunikacją w systemie Canon RT.
To ułatwia przejście na pełną komunikację w tym standardzie, tylko tak tanio to nie będzie.

Transmitter YN-E3-RT od Yongnuo będzie kompatybilny, bo to ten sam system i do tego odbiornik drugi do lampy 430II - Yongnuo YN-E3-RX.
Czwartą lampę z RT - może CANON Speedlite 430EX III-RT, albo drugiego newella-RT.
I wszystko powinno śmigać.

takpoprostu
04-08-2017, 10:46
To ułatwia przejście na pełną komunikację w tym standardzie, tylko tak tanio to nie będzie.

Transmitter YN-E3-RT od Yongnuo będzie kompatybilny, bo to ten sam system i do tego odbiornik drugi do lampy 430II - Yongnuo YN-E3-RX.
Czwartą lampę z RT - może CANON Speedlite 430EX III-RT, albo drugiego newella-RT.

oki dzięki

marfot
04-08-2017, 21:58

Nigdzie nie spotkałem potwierdzenia kompatybilnosci Newella z Yongnuo w systemie RT.
Newell nie robi niczego i jezeli bierze lampy i transmitery od Shanny to moze zwyczajnie nie działać.
Jeżeli ten Newell 600EX-RT poprawnie steruje 430EX II poprzez YN-E3-RX to jest jakaś szansa.

takpoprostu
05-08-2017, 11:02
Nigdzie nie spotkałem potwierdzenia kompatybilnosci Newella z Yongnuo w systemie RT.
Newell nie robi niczego i jezeli bierze lampy i transmitery od Shanny to moze zwyczajnie nie działać.
Jeżeli ten Newell 600EX-RT poprawnie steruje 430EX II poprzez YN-E3-RX to jest jakaś szansa.

Tak, Newell wyzwala 430tkę poprzez YN-E3-RX. Nastawy również mogę zmieniać...

Ale rozumiem że w drugą stronę to może nie działać ?

marfot
05-08-2017, 11:53
Tak, Newell wyzwala 430tkę poprzez YN-E3-RX. Nastawy również mogę zmieniać...

Ale rozumiem że w drugą stronę to może nie działać ?

Gdyby sprawdzić, czy transmiter Newell E3-RT również wysteruje YN-E3-RX to można by być tylko w układzie sprzętu Newella (transmiter, lampy) i Canona oraz YN-E3-RX jako sprawdzone odbiorniki.
Inna droga to przetestować transmiter YN-E3-RT z lampą Newella i też masz komplet i otwartą drogę rozbudowy.
Proponuję zachować czujność bo Chińscy starają się zachować zgodność z systemem Canona a nie lubią własnej konkurencji.

takpoprostu
06-08-2017, 11:52
Gdyby sprawdzić, czy transmiter Newell E3-RT również wysteruje YN-E3-RX to można by być tylko w układzie sprzętu Newella (transmiter, lampy) i Canona oraz YN-E3-RX jako sprawdzone odbiorniki.
Inna droga to przetestować transmiter YN-E3-RT z lampą Newella i też masz komplet i otwartą drogę rozbudowy.
Proponuję zachować czujność bo Chińscy starają się zachować zgodność z systemem Canona a nie lubią własnej konkurencji.

Kurczę, kierowałem się jakością wykonania i barwą jaką generuje lampa... Newell wyglądał lepiej więc kupiłem. Najwyraźniej to był błąd bo sądziłem że system RT to RT... Mogłem kupić YN gdyż więcej tego na rynku.

marfot
06-08-2017, 13:25
Kurczę, kierowałem się jakością wykonania i barwą jaką generuje lampa... Newell wyglądał lepiej więc kupiłem. Najwyraźniej to był błąd bo sądziłem że system RT to RT... Mogłem kupić YN gdyż więcej tego na rynku.

Lampa Newell wygląda lepiej i transmitter Newella też wygląda dobrze, cena też ok. Jeżeli zadziała z YN-E3-RX to masz komplet.

fristajlor
07-08-2017, 19:06
Jakby ktos wiedzial/sprawdzil jak wyglada kompatybilnosc z YN-E3-RX to bede wdzieczny za informacje.

Sent from my phone using Tapatalk

arkosol
09-08-2017, 14:31
Lampa Newell 600EX RT wyzwala zdalnie lampę YN 600EX-RT i 600EX-RTII, natomiast w druga stronę to nie działa. Podejrzewam że z wyzwalaczami będzie podobnie, ale w tym przypadku głowy nie dam.