PDA

Zobacz pełną wersję : Pomóżcie nie ogarniam sprzętu

kokosica
30-07-2017, 21:30
Witam

jestem kompletnie zielona w temacie, kupiłam lustrzankę Canon 5d mark 3 i szczerze mówiąc nie bardzo kumam te wszystkie nazwy w menu, a jest tego od groma, szczerze wcześniej fotografowałam aparatem kompaktowym jakimś sony w 800, ale stwierdziłam że chcę mieć lepszą jakość zdjęć więc poczytałam że najlepsze są lustrzanki poczytałam trochę o tym i bardzo polecali ten model to go kupiłam i szczerze czuję się zawiedziona, bo często zdjęcia są jakieś ciemne, np jak włączę na pokrętle po lewej stronie M a niby wtedy mogę sama decydować o wyglądzie zdjęcia, ale jak ja mam coś zadecydować skoro wtedy np zrobię zdjęcie na dworze w pięknym słońcu a wyjdzie prawie białe, albo w pomieszczeniu wyjdzie czarne, odkryłam że jak wybiorę pierwszą opcję z pokrętła to A, to wychodzą najlepsze zdjęcia tylko że np czytałam o ciekawych efektach jakie można tym aparatem zrobić a mi nie wychodzi np chciałabym żeby wodospad wyglądał jak taka mleczna piana a wychodzi mi jak sople lodu, albo np stanęłam przy ruchliwej ulicy i chciałam żeby auto było ostre a reszta zamazana, nadać prędkości ludzie robili takie zdjęcia tym aparatem a ja robię wszystko ostre albo np auto rozmyte i tło rozmyte, nie wiem o co chodzi, może coś nie tak z obiektywami? ale kupiłam to co ludzie polecali jakieś 16-35 2.8L, 50mm 1.4, 18-55 ale tego nie mogę w ogóle podpiąć więc leży sobie i 70-200 2.8L is usm, wydałam krótko mówiąc kupę kasy po to żeby przeżyć rozczarowanie nie rozumiem, czy mam jakąś wadliwą sztukę? Pomóżcie bo z deka jestem załamana kasa oszczędzona a wiem że jak to sprzedam to sporo stracę czy da się tym zestawem jednak coś dobrego zrobić?

becekpl
30-07-2017, 21:50
tam jest taka biała księga w pudełku, nazywa instrukcja czy jakoś tak, musisz odfoliować
milej lektury

Tom77
30-07-2017, 22:01
Witam

jestem kompletnie zielona w temacie, kupiłam lustrzankę Canon 5d mark 3 i szczerze mówiąc nie bardzo kumam te wszystkie nazwy w menu, a jest tego od groma, szczerze wcześniej fotografowałam aparatem kompaktowym jakimś sony w 800, ale stwierdziłam że chcę mieć lepszą jakość zdjęć więc poczytałam że najlepsze są lustrzanki poczytałam trochę o tym i bardzo polecali ten model to go kupiłam i szczerze czuję się zawiedziona, bo często zdjęcia są jakieś ciemne, np jak włączę na pokrętle po lewej stronie M a niby wtedy mogę sama decydować o wyglądzie zdjęcia, ale jak ja mam coś zadecydować skoro wtedy np zrobię zdjęcie na dworze w pięknym słońcu a wyjdzie prawie białe, albo w pomieszczeniu wyjdzie czarne, odkryłam że jak wybiorę pierwszą opcję z pokrętła to A, to wychodzą najlepsze zdjęcia tylko że np czytałam o ciekawych efektach jakie można tym aparatem zrobić a mi nie wychodzi np chciałabym żeby wodospad wyglądał jak taka mleczna piana a wychodzi mi jak sople lodu, albo np stanęłam przy ruchliwej ulicy i chciałam żeby auto było ostre a reszta zamazana, nadać prędkości ludzie robili takie zdjęcia tym aparatem a ja robię wszystko ostre albo np auto rozmyte i tło rozmyte, nie wiem o co chodzi, może coś nie tak z obiektywami? ale kupiłam to co ludzie polecali jakieś 16-35 2.8L, 50mm 1.4, 18-55 ale tego nie mogę w ogóle podpiąć więc leży sobie i 70-200 2.8L is usm, wydałam krótko mówiąc kupę kasy po to żeby przeżyć rozczarowanie nie rozumiem, czy mam jakąś wadliwą sztukę? Pomóżcie bo z deka jestem załamana kasa oszczędzona a wiem że jak to sprzedam to sporo stracę czy da się tym zestawem jednak coś dobrego zrobić?

Trójka robi kiepskie zdjęcia, sprzedaj i kup 5DIV

KNC
30-07-2017, 22:20
niewierze w to co czytam, to musi być jakiś żart.

robertskc7
30-07-2017, 22:27
ale kupiłam to co ludzie polecali jakieś 16-35 2.8L, 50mm 1.4, 18-55 ale tego nie mogę w ogóle podpiąć więc leży sobie
Podam Ci numer konta. Po przelaniu 5 tyś złotych powiem Ci co zrobić, aby 18-55 zaczął działać. Serio.

RobertON
30-07-2017, 22:36
niewierze w to co czytam, to musi być jakiś żart.

No pewnie,że to podpucha :) i to jaka, za ładnych ...tysięcy złotych.

Bo jak prawda, to wypada zaprosić dobrą duszę o pomoc.

kokosica
30-07-2017, 22:41
jaka podpucha, na ten aparat ciężko pracowałam nie dostałam go od kogoś zawsze kupuję rzeczy droższe bo wiem że "co tanie to drogie" widzę że sobie ze mnie żartujecie a szkoda bo czytałam tutaj trochę wątków i jednak widziałam że ludzie są tu na poziomie ale ok widzę że jak nie mam specjalistycznej wiedzy i kupiłam aparat z wysokiej półki to już musicie sobie kpić ze mnie jest mi po prostu przykro

--- Kolejny post ---

druga sprawa jak wy byście się czuli jakbyście kupili np wymarzone auto a ono by nie działało prawidłowo? Boli jak się tyle wyda a coś zamiast pomóc się rozwijać ogranicza i męczy

zdebik
30-07-2017, 22:43
Mialas kase na aparat, spoko. Teraz musisz zainwestowac w nauke.

Za 2000zl juz powinnas cos znalezc.

KNC
30-07-2017, 22:55
to tak jakbyś w auto o silniku diesla wlała benzyny :P

kokosica
30-07-2017, 22:59
dobra zaczęłam oglądać filmiki na youtube podstawy podstaw, wierzę że uda mi się coś zdziałać, już się cieszę bo zrobiłam przed chwilą jedną fotę w pokoju na trybie M i wyszła tak jak chciałam według poradnika :)a ten obiektyw 18-55 już wiem że jest pod aparaty niepełnoklatkowe bo się dowiedziałam że muszę kupować tylko obiektywy ef NIE BIJCIE chyba każdy ma prawo się uczyć

Sebastian Ś.
30-07-2017, 23:26
Kup sobie jakąś książkę np Szkoła fotografowania NG (ta z parasolką na okładce). W antykwariatach są za 10-30 zł i przeczytaj ze zrozumieniem. Wszystko się wyjaśni :)

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

pan.kolega
31-07-2017, 08:00
czy da się tym zestawem jednak coś dobrego zrobić?

.... widzę że sobie ze mnie żartujecie a szkoda bo czytałam tutaj trochę wątków i jednak widziałam że ludzie są tu na poziomie ale ok widzę że jak nie mam specjalistycznej wiedzy i kupiłam aparat z wysokiej półki to już musicie sobie kpić ze mnie jest mi po prostu przykro

Kto tu z kogo żartuje? Bo mi też jest przykro jak ktoś sobie kpi i takie głupoty wypisuje. Jeśli tu piszesz to chyba masz dostęp do internetu, więc możesz sama sprawdzić w pięć minut co się da zrobić tym zestawem, ale nawet bez tego powinnaś raczej zakładač, że tysiące nabywców tego sprzętu nie są idiotami i raczej coś donrego tym robią. Pytanie czy da się tym coś dobrego zrobić to jest nic innego tylko rżnięcie głupa. Jeżeli nawet jeszcze nie doszłaś do tego, że problem jest w 100% po Twojej stronie, to w ogóle nie zasługujesz na żadną pomoc.

jan pawlak
31-07-2017, 08:21
Po prostu kup jakiś poradnik dla początkujących o fotografowaniu lustrzanką.
Najlepsze rozwiązanie to wizyta w jakimś dużym Empiku i paręnaście minut wyborów przy odpowiednim regale.

Osiągnięcie średniego poziomu wiedzy wymaga trochę pracy i nie jest trudne.
Tym bardziej że masz (już) lustrzankę i możesz porównywać to "co pisze" z tym co w aparacie i z wynikami tego co zrobisz aparatem.

Życzę frajdy z uczenia się i z stosowania lustrzanki, życzę sukcesów.

jp

PS
Gdy będziesz miała "zacięcia" to możesz konkretne, szczegółowe pytania wysyłać na mój priv.
Postaram się (w miarę możliwości) pomóc

aptur
31-07-2017, 08:44
tam jest taka biała księga w pudełku, nazywa instrukcja czy jakoś tak, musisz odfoliować
milej lektury

To jest zasadniczo dobra koncepcja. Warto przeczytać nawet ze trzy razy. Pisze to bez żadnej złośliwości bo tam naprawdę sporo rzeczy jest wyjaśnionych.

RobertON
31-07-2017, 08:45
a ten obiektyw 18-55 już wiem że jest pod aparaty niepełnoklatkowe bo się dowiedziałam że muszę kupować tylko obiektywy ef NIE BIJCIE chyba każdy ma prawo się uczyć

Całe szczęście, że lustro nie walnęło...
Każdy ma prawo się uczyć, ale warto pierwszy i drugi krok uczynić samemu.

Książki i YT to mogą dać jakieś podstawy, ale poproś kogoś w okolicy o pomoc i wytłumaczenie.

Będzie nowa znajomość i będzie z kim porozmawiać.

Oprócz tego, zaglądaj do przyklejonych wątków na forum, naprawdę warto.

zdebik
31-07-2017, 09:33
Kupiłam to co ludzie polecali jakieś 16-35 2.8L, 50mm 1.4, 18-55 ale tego nie mogę w ogóle podpiąć

Temat trolling, kupno uwa i tej wydmuszki? Nawet debil sie zorientuje, ze ogniskowe sie dubluja.

Ludzie mi kazali, tak a ta poleciala i lekka reka wydala 20K PLN'ow.

becekpl
31-07-2017, 10:21
wygląda na to ze ten temat to pomysł naszej administracji jak w sezonie ogórkowym rozruszać forum
ruch jak w Pewexie

ocean
31-07-2017, 15:12
druga sprawa jak wy byście się czuli jakbyście kupili np wymarzone auto a ono by nie działało prawidłowo? Boli jak się tyle wyda a coś zamiast pomóc się rozwijać ogranicza i męczy

Co za porównanie... Jak bym kupił wymarzone auto to nawet zakładając że nie miałbym prawka przestudiowałbym najpierw kodeks drogowy. Nie obraź się, ale w twoim przypadku to wygląda tak jakbyś wyjechała prosto na ulicę nie wiedząc gdzie gaz a gdzie hamulec. Dzwon murowany. Cierpliwości - wszystko da się powoli ogarnąć. Wystarczy poświęcić dzień na lekturę i można robić zdjęcia. To nie jest zbyt skomplikowane.

Tom77
31-07-2017, 18:01
dobra zaczęłam oglądać filmiki na youtube podstawy podstaw, wierzę że uda mi się coś zdziałać, już się cieszę bo zrobiłam przed chwilą jedną fotę w pokoju na trybie M i wyszła tak jak chciałam według poradnika :)a ten obiektyw 18-55 już wiem że jest pod aparaty niepełnoklatkowe bo się dowiedziałam że muszę kupować tylko obiektywy ef NIE BIJCIE chyba każdy ma prawo się uczyć

Jak można byc tak leniwym, żeby instrukcji od aparatu nie przeczytać, kilku filmów w sieci nie obejrzeć.

jaś
31-07-2017, 18:12
a ten aparat nie ma zielonego kwadracika? przekręcasz pokrętło na zielony kwadracik i fotografujesz - słyszałem że wszyscy wielcy fotografowie tak robią albo mają asystenta co umi i im te pokrętła ustawia - aparat zdecyduje za ciebie, zmianę ogniskowej na zoomie pewnie da się jakoś rozkminić :mrgreen: a na stałce to nawet tego nie ma.

atze
31-07-2017, 23:59
wygląda na to ze ten temat to pomysł naszej administracji jak w sezonie ogórkowym rozruszać forum
ruch jak w Pewexie
Też mam takie wrażenie, że ktoś próbuje reanimować forum. Ostatnio pojawiło sie sporo nowych tematów, gdzie zadający pytanie nie zabrał już głosu. Tem temat to już przegięcie. Skoro Pani czytała forum to mogła zapytać czy zestaw, który zamierza kupić jest sensowy. Wywalić tyle kasy od tak sobie :) - no nieźle.

7four
01-08-2017, 14:23
Też mam takie wrażenie, że ktoś próbuje reanimować forum. Ostatnio pojawiło sie sporo nowych tematów, gdzie zadający pytanie nie zabrał już głosu. Tem temat to już przegięcie. Skoro Pani czytała forum to mogła zapytać czy zestaw, który zamierza kupić jest sensowy. Wywalić tyle kasy od tak sobie :) - no nieźle.

A w jakim kontekście ma zabierać taka osoba głos ? Bić się w piersi, przepraszać czy co napisać ?
A to czy ktoś sobie jaja robi (tj. zakłada "jednopostowe" konta), to z tego co pamiętam administracja jakoś łatwo wyłapywała (przynajmniej kiedyś).

--- Kolejny post ---

hehe, a czytając fora to można faktycznie ale naczytać się bzdur czasami. A osoby nie związane z tematem, łykają tę "wiedzę" jak pelikan rybę :)

atze
01-08-2017, 23:14
A w jakim kontekście ma zabierać taka osoba głos ? Bić się w piersi, przepraszać czy co napisać ?
W kontekście własnego, założonego przez siebie tematu. Właśnie o tym pisze, że osoba zakłada temat i nie udziela się więcej w temacie jak i na forum. Pisać może co tylko chce byle sie odezwać. Ostatnio pojawił sie wysyp takich martwych tematów.

7four
02-08-2017, 00:22
A jest tu o czym więcej dyskutować, po zadanym pytaniu i odpowiedziach jakie padły ? Pierwsza odpowiedź chyba była wyczerpująca na ten temat i ew. ze dwie inne.

kokosica
02-08-2017, 15:23
Dowiedziałam się już sporo 18-55 sprzedałam za stówkę reszta jest ok poczytałam od deski do deski pewne forum foto i już coś mi powoli wychodzi ps nie pisałam do was czy ten sprzęt będzie dobry na początek bo na bank byście mi polecili jakiegoś szrota w stylu 80d

gnd
02-08-2017, 16:21
80d to nie szrot i byłoby ci łatwiej się na nim uczyć. Crop więcej wybacza jeśli chodzi o głębię ostrości, no i to nowsza konstrukcja, lepsza matryca, wygodny dotykowy ekran. 5d3 to maszyna do imprez.

dave88
02-08-2017, 16:27
serio ? Wy jeszcze dalej ciągnięcie tą durną dyskusję z jakimś trollem ? to forum schodzi na psy :P jak ktoś konkretnie szuka rady to po nim jedziecie i wyśmiewacie...a jak jakiś idiota robi z Was jaja to wszyscy chętni do pisania :D...żenada

gnd
02-08-2017, 16:41
Mam znajomych którzy wydali 20k na sprzęt i nie wiedzą nic. Nic mnie nie zdziwi.

Tom77
02-08-2017, 17:02
serio ? Wy jeszcze dalej ciągnięcie tą durną dyskusję z jakimś trollem ? to forum schodzi na psy :P jak ktoś konkretnie szuka rady to po nim jedziecie i wyśmiewacie...a jak jakiś idiota robi z Was jaja to wszyscy chętni do pisania :D...żenada

To niekoniecznie musi być troll. Trole zazwyczaj napisza 2 zdania i znikają. Jakiemu trolowi chciałoby się takie wypracowanie napisać

--- Kolejny post ---

Mam znajomych którzy wydali 20k na sprzęt i nie wiedzą nic. Nic mnie nie zdziwi.

Ja mam kolegę, co prawda tylko z 7100+18-105 ale na liczniku ma niecałe 200 zdjęć, zakupiony był zaraz po premierze aparatu. Dla niego zielony kwadracik jest czarną magią a na aparat też z 5tys poszło. Też mnie nic nie zdziwi

dave88
03-08-2017, 10:12
troll jak nic...nie ogarnia 5d mk3 i nie wie w sumie do czego to cudo służy a jeszcze pisze że 80d to szrot ? czekać tylko na pytanie dlaczego aparat po wymontowaniu obiektywu ma taką dziwną dziurę z przodu i czy nie oddać na gwarancję :D

zdebik
03-08-2017, 11:10
80d szrot! Ja slyszalem, ze ten caly canon to chu.. du... i kamieni kupa ;)

7four
03-08-2017, 11:22
80d szrot! Ja slyszalem, ze ten caly canon to chu.. du... i kamieni kupa ;)

Umówmy się, internet to jedna wielka kloaka, 6d2 też do bani, jeden portal coś nasmarował a "reszta klepie dziobami tak jak lemingi skaczą do morza", nie mając tego czegoś nawet przez chwilę w rękach.

zdebik
03-08-2017, 11:27
Umówmy się, internet to jedna wielka kloaka, 6d2 też do bani, jeden portal coś nasmarował a "reszta klepie dziobami tak jak lemingi skaczą do morza", nie mając tego czegoś nawet przez chwilę w rękach.Z 6D2 cos jest nie tak! Normalnie 6D przestaloby robic zdjecia zaraz po premierze, a tu nagle to 2'ka ich nie robi.

Czuc nosem sorosa jak nic!

gnd
03-08-2017, 11:28
Akurat Rawy z 6d2 mamy w rękach i żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.

zdebik
03-08-2017, 11:30
Akurat Rawy z 6d2 mamy w rękach i żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.W TCS ladnie pokazali co jest nie tak.

7four
03-08-2017, 12:04
A ja się zastanawiam po co ludzie w systemie canona siedzą. To się jakoś nie składa.

zdebik
03-08-2017, 16:14
A ja się zastanawiam po co ludzie w systemie canona siedzą. To się jakoś nie składa.Jak to po co? Fotograf na slubie mial Canona i ten Canon, ladne zdjecia robil hehehehe.

7four
03-08-2017, 16:48
Jak to po co? Fotograf na slubie mial Canona i ten Canon, ladne zdjecia robil hehehehe.

I tu Ciebie mam, ciemny kościół, max 1.4, iso min 6400 ... więc po kiego grzyba im iso 100? (odnośnie 6d2 - oczywiście ;)

Tak wiem :)

https://www.youtube.com/watch?v=3kSm1l7ITeE

zdebik
03-08-2017, 16:53
I tu Ciebie mam, ciemny kościół, max 1.4, iso min 6400 ... więc po kiego grzyba im iso 100? (odnośnie 6d2 - oczywiście ;)Panie mnie lapac nie musisz, mam 5d3, 60d, 760d. W pracy tluke 600d. To tego caly pelikan elek i flashy w domu.

Calkiem niedawno slalem gripa od 5d3 do serwisu (gumy zaczely odchodzic), i jakos nie mam zamiaru sprzedawac sprzetu bo jakos mi z nim dobrze. A rawy, coz zawsze moze byc... lepiej/gorzej*

* - niepotrzebne skreslic.