Zobacz pełną wersję : Canon 80D vs 5D mkII
kocieoko
24-07-2017, 10:08
Cześć,
Najcześciej fotografuję wnętrza i przyrodę, czasem znajomy zabiera mnie jako 2 na śluby.
Dawno temu zakupiłem używanego 5D mkII w okazyjnej cenie z myślą, że kiedyś będzie mnie stać na nową 5 ale cena mnie poraża.
Zastanawiam się czy sprzedać 5 i kupić 80d. W zasadzie wszystko jest lepsze w 80d.
Z obiektywów mam 10-18mm, 24-105mm L i 85mm 1.8.
Zastanawiam się czy sprzedać 5 i kupić 80d. W zasadzie wszystko jest lepsze w 80d.
Chyba na papierze jest lepsze. Nie zamieniaj FF na cropa. Nawet starej piątki bym nie zamienił :)
Zdecydowanie nie zmieniaj.
Mam i używam obydwa - jeśli głównie fotografujesz wnętrza i przyrodę - absolutnie nie zmieniaj! Za to możesz sprzedać 10-18 i zbierać na 16-35/4 (chociaż to zależy jakich głównie ogniskowych używasz).
RobertON
24-07-2017, 12:10
W zasadzie wszystko jest lepsze w 80d.
Tylko ISO i AF od -3EV, ale jakość obrazka z 5D2 jest moim zdaniem lepsza, w granicach szumu, że tak to ujmę :).
Używam na co dzień 7D2 (matryca DP) do "roboty", a 5D2 dla przyjemności i tak pewnie długo pozostanie.
Do 5D2 masz Magic Lantern i prawie prawdziwe Auto-ISO i różne inne ficzery focusu podnoszące funkcjonalności z HDR-em włącznie.
Zostaw 5D2, to dobry sprzęt chociaż niemłody.
kocieoko
24-07-2017, 16:11
Bawiłem się raz 5d mk4 i bardzo brakuje mi czasem takiego AF. 80d jest bardziej rozbudowany o punkty i możliwości wyboru.
Może sprzedam 40d i trochę poodkładam na 80d jako uzupełnienie piątki.
sniper88
24-07-2017, 17:56
Nie chcę rozpętywać burzy, ale mogę zapytać w czym dokładnie 5d mk II jest tak zdecydowanie lepsze od 80d? AF i ficzery są lepsze w 80d, dynamika tonalna też lepsza (o zgrozo!) w cropie. Do tego do przyrody crop 1.6 jest jak znalazł. Na korzyść piątki są na pewno wizjer i lepsze wysokie ISO, ale nie powiedziałbym że FF zdecydowanie wygrywa ten pojedynek. Sam się zastanawiałem między 6d a 80d i choć wybrałem szóstkę, to dalej nie jestem przekonany w 100% co jest lepszym wyborem.
RobertON
24-07-2017, 18:24
Nie twierdzę, że 5D2 jest "zdecydowanie" lepsze od 7D2 (nie mam 80d).
Przecież to zależy od zastosowania.
Jak focę przyrodę to cropem bo x1,6 "wydłuża" ogniskową, a i AF jest znakomity.
Jak landszafty to, i cropem, i FF. Jednak zdjęcia portretowe lepiej wyglądają z FF aniżeli z cropa, po prostu lepiej mi się je obrabia i z efektu jestem bardziej zadowolony. Poza tym szybki AF nie jest do tego potrzebny.
Każdy ma swoje upodobania - moje są takie, ale przecież mogą być inne. GO na cropie ze szkła f2,8 to prawie taka jak f4,0 na FF
Nie chcę rozpętywać burzy, ale mogę zapytać w czym dokładnie 5d mk II jest tak zdecydowanie lepsze od 80d? AF i ficzery są lepsze w 80d, dynamika tonalna też lepsza (o zgrozo!) w cropie. Do tego do przyrody crop 1.6 jest jak znalazł. Na korzyść piątki są na pewno wizjer i lepsze wysokie ISO, ale nie powiedziałbym że FF zdecydowanie wygrywa ten pojedynek. Sam się zastanawiałem między 6d a 80d i choć wybrałem szóstkę, to dalej nie jestem przekonany w 100% co jest lepszym wyborem.5d2 czy ogólnie FuFu jest lepsze w obiektywach. To jest główną przewaga u Canona (w przypadku nowych matryc vs stare FuFu). Im chcesz szerzej tym przewaga rośnie...
sniper88
24-07-2017, 21:16
Ok, co do szerokiego kąta zgoda. już 17-40 na FF to niebo a ziemia w porównaniu z S10-20 na cropie.
Ok, co do szerokiego kąta zgoda. już 17-40 na FF to niebo a ziemia w porównaniu z S10-20 na cropie.
Poza jak to nazwałeś ficzerami to 5D I bedzie lepsze od 80D.
--- Kolejny post ---
Cześć,
Najcześciej fotografuję wnętrza i przyrodę, czasem znajomy zabiera mnie jako 2 na śluby.
Dawno temu zakupiłem używanego 5D mkII w okazyjnej cenie z myślą, że kiedyś będzie mnie stać na nową 5 ale cena mnie poraża.
Z obiektywów mam 10-18mm, 24-105mm L i 85mm 1.8.
Wszystko jest lepsze w 80D. W 5D jest tylko lepsza jakość obrazka. Wszystko zależy od tego na czym ci zależy
pan.kolega
24-07-2017, 21:54
AF i ficzery są lepsze w 80d, dynamika tonalna też lepsza (o zgrozo!) w cropie.
Tylko na najniższych ISO jest ta zgroza, bo na umiarkowanych i wyższych ISO zarówno DR jak i wszystko inne związane z jakością obrazowania jest lepsze w 5d2, a w 6d jeszcze lepsze.
Ok, co do szerokiego kąta zgoda. już 17-40 na FF to niebo a ziemia w porównaniu z S10-20 na cropie.Bez przesady, c10-22 daje w zasadzie to samo. Bardziej chodzilo mi o szerokie, ktore nie maja odpowiednika pod kropa wlasnie przez mnoznik 1.6. Glownie jasne i szerokie. Tutaj sobie zrob liste i dopiero wybieraj krop czy fufu.
5d2 to nadal świetny sprzęt, ale 80d będzie dużo łatwiejszy. Jest nowszy o ma dobry af, no i na cropie jest łatwiej ze względu na większą głębię ostrości. FF musisz przymykać bardziej i tracisz całą przewagę wyższej czułości.