PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 100d autofocus

koberek
20-07-2017, 19:33
Witajcie Panowie
Mam pytanie odnośnie celności af w 100d,
mając 55-250 stm sporo fot jest nietrafionych,
w sonym nie miałem tego, aż w takim stopniu,
chodzi o małe obiekty, np. ptaki w polu, motylki na kwiatach itp
czy af w wyższych puszkach (700d itd...)jest lepsze,
czy mam coś z body czy obiektywem nie tak?
Wiem, że jest to tania pucha, ale trochę mnie to irytuje.
Używam od zawsze centralnego punktu af.
pozdrawiam

RobertON
20-07-2017, 20:15
To może przedstaw owe motylki na kwiatkach, będzie łatwiej coś doradzić.

koberek
20-07-2017, 20:27
To może przedstaw owe motylki na kwiatkach, będzie łatwiej coś doradzić.

W stopce na flikrze masz udane, nie jestem totalnym amatorem,
ale na 10 mam 2 udane ostatnio,
jak wspomniałem w sonym slt tego nie miałem.

RobertON
20-07-2017, 20:36

Ale mamy porozmawiać o tych nieudanych...tak myślę.

Tom77
20-07-2017, 20:48
ale na 10 mam 2 udane ostatnio,
jak wspomniałem w sonym slt tego nie miałem.

Jak ci pomóc ogladając udane ?

koberek
20-07-2017, 21:27
Dobra Panowie
Nie pomyślałem dzisiaj,
mając 40 fot z sesji 4 były ok, resztę wywaliłem.
Następną sesje postaram się pokazać,
ale nie jest to normalne.
na razie dzięki

Suchy
20-07-2017, 22:32
Mam to szkło z 80D i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście AF bywa niecelny ale są to próby np. łapania ważek w locie. Wcześniej używałem ten obiektyw z 70D i starym prostym 1000D, gdzie także większych problemów nie było.
Na jakich ustawieniach AF fotografujesz?
Sprawdź też celność w trybie LV. Ja mam 50 1.8STM, który z 80D przez wizjer jest całkowicie niecelny i będę musiał pomyśleć o jakiejś regulacji. Natomiast w LV z celnością nie ma żadnych problemów.

pan.kolega
21-07-2017, 01:45
Ja mam 50 1.8STM, który z 80D przez wizjer jest całkowicie niecelny i będę musiał pomyśleć o jakiejś regulacji.

Skąd się biorą te problemy? STM z 80d nie ma powodu być niecelny.
Chyba.
Coraz mniej prawdopodobne, że skuszę się na 6d2.

becekpl
21-07-2017, 07:35
racja, poczekaj na 6d3

michalab
21-07-2017, 08:32
Piszesz o obiektach statycznych, więc raczej powinno być wszystko OK, ale w galerii masz też obiekty w ruchu no i w takiej kombinacji to może po prostu dobiegaczka w 100d nie nadążać.
A może przekraczasz minimalną odległość ostrzenia - przy AI servo chyba da radę wtedy wyzwolić migawkę.

Suchy
21-07-2017, 11:08
@pan.kolega
Mam 50 II ale skusiłem się na 50STM z uwagi na rewelacyjne opinie. I nie ukrywam, że jestem zawiedziony. Bokeh jest ewidentnie lepszy, STM jest lepiej wykonany, szybko i cicho ostrzy. Na tym zalety się kończą, przynajmniej w moim egzemplarzu. Kolorki są nieco gorsze niż 50 II, jakby więcej aberrował (choć testy mówią, że jest odwrotnie). A przede wszystkim mój egzemplarz 50 STM z moim 80D w ogóle nie ostrzy przez wizjer tzn. ostrzy ale całkowicie niecelnie. Co gorsza robiłem tym zestawem jedna imprezę u siebie w pracy oraz po znajomości jedną komunię. Wszystkie zdjęcia z ostrzeniem przez wizjer nadają się do kosza. Na szczęście problem zauważyłem wcześniej, więc z tym szkłem pracuję tylko w LV, gdzie wszystko gra. Ale czasami człowiek się zapomni, zmienia obiektyw i odruchowo przykłada wizjer do oka...
50 II miałem sprzedać ale po tych doświadczeniach się waham... Nie próbowałem na razie dociec przyczyn takiego zachowania i zaradzić np. mikroregulacją. Z drugiej strony nie bardzo mi się chce w to bawić, bo jak wspomniałem, tryb LV całkowicie rozwiązuje problem. Stąd moja rada dla autora watku, by też tak poeksperymentował ze swoim 55-250STM.

AndrzejXM
26-07-2017, 16:24
Pierwsze pytanie - czy AF przestrzelil o 1-2cm czy tez moze w ogole zlapal tlo...? Jesli 1-2 cm - no coz to sie moze zdarzyc... Zalezy jeszcze od oswietlenia... U Ciebie nie bylo chyba jednak ciemno. U mnie na przyklad 100D + 18-135stm w gorszym swietle (1/30 sek, iso 800, f5,6) zaczyna front-focusowac na 20-30% zdjec. No coz - taka klasa sprzetu. Inna sprawa, ze zauwazylem ze u mnie centralny czujnik AF jakby nie pokrywa sie sie kwadracikiem na matowce. Jest jakby odrobine pod nim... Zauwazylem to robic fotki pochylych powierzchni raz trzymajac aparat poziomo a raz pionowo.
No coz - chyba musisz albo miec lepsze body (o ile to jego wina), albo uzywac live-view albo kalibracja zestawu - jesli wystepuje staly blad w tym samym kierunku...