PDA

Zobacz pełną wersję : Kij w mrowisko? -Sigma Art 35mm

tombas
20-07-2017, 06:19
Czy tylko ja zauważyłem, że w ciągu 1 dnia pojawiły sie 2 oferty zamiany i jedna sprzedazy tego szkła. Troche dużo...
"Przypadek? - nie sądze"
a tak na powaznie, to czy cos jest na rzeczy,że ludziska pozbywają sie tego szkła, bo niedalej jak 3 dni temu radziłem znajomemu zeby go powaznie brał pod uwage w planach zakupowych.

horak
20-07-2017, 08:07
Co jak co ale po człowieku, który ma 1732 posty i 11 lat stażu na forum spodziewałbym się poważniejszych tematów. To tyle w tej tak bardzo nurtującej Cię sprawie.

tombas
20-07-2017, 08:15
Co jak co ale po człowieku, który ma 1732 posty i 11 lat stażu na forum spodziewałbym się poważniejszych tematów. To tyle w tej tak bardzo nurtującej Cię sprawie.
to jest bardzo powazne, zwłaszcza dla osoby której proponowałem to szkło

salas
20-07-2017, 08:36
może i poważne, ale wiesz że rynek wtórny szkieł canona jest olbrzymi i sigm 35 1.4 art jest w cholerę i na allegro i na olx i na giełdach facebookowych. To że się pojawiły dwie sztuki na CB nic nie zmienia :lol:

aptur
20-07-2017, 08:49
Nie miałem tego szkła ale z lektury internetów wynika, że częściej niż w Canonie zdarzają się problemy z celnością AF. Głównie na dalszych odległościach. Jak sądzę często bywa to powodem sprzedaży.
Jeżeli chodzi o ostrość to jest bdb i nawet lepiej niż w 35L. Jak AF trafi :)

horak
20-07-2017, 11:08
Ten obiektyw nie jest sprzedawany częściej od innych więc nadal nie rozumiem tego tematu. Kupiłem ostatnio auto rodzinne znanej marki. Dziennie wystawia się ich kilka zresztą jak i innych modeli jeśli nie więcej. Mam się martwić że to bubel ?

gnd
20-07-2017, 12:48
35 Art to popularne szkło. Niestety nie z każdym korpusem działa bid początku i wymaga kalibracji USB dockiem i potem jest spokój. Na nieskalibrowanym obiektywie nie da się pracować i to odrzuca masę osób. Używam go bez problemu od 2015 roku jako podstawowy obiektyw. Jest lepsza od 35L, ale gorsza od 35L ll. Jest dużo cięższa od 35 f2 IS. Sporo osób pozbywasz się też Canona. Nie widzę spisku;)

Merde
20-07-2017, 16:03
Kupiłem ostatnio auto rodzinne znanej marki. Dziennie wystawia się ich kilka zresztą jak i innych modeli jeśli nie więcej. Mam się martwić że to bubel ?

Jeśli ktoś sprzedaje z opisem "jak nowy, prawie nieużywany" to też bym się zastanowił nad przyczyną sprzedaży...

gnd
20-07-2017, 16:14
No ja taki kupiłem, nie miał miesiąca. Komuś się kalibrować nie chciało albo ogniskowa nie trafiona. Nie zawiódł mnie ani razu. Wystarczyło mi nieskończoność podpić na plus.

RTSiak
20-07-2017, 17:00
Jedyna przyczyna to kaprysny AF

Tomek67
20-07-2017, 17:51
Jedyna przyczyna to kaprysny AF
Z ARTów miałem doczynienia tylko z 135mm 1.8 na Canonie 5D III
W trybie one shot trafiał idealnie niezależnie od odległości.
W SERVO to praktycznie nie trafiał wcale,
Miałem go tylko na kilkadziesiąt zdjęć więc nie wypowiadam się zbyt definitywnie.
Czy ten kapryśmy AF to w jakich warunkach/ trybie AF masz na myśli ??

jan pawlak
21-07-2017, 11:02
Chyba za nadto uogólnione stwierdzenie że jak ktoś sprzedaje "mało używane" to obiektyw ma wadę.
Ostatnio sprzedałem mało używany 70-200 bo kupiłem 135 który jest mniejszy/lżejszy.

jp

horak
21-07-2017, 11:52
Ja kupiłem od mojego przedmówcy 16-35, mówił, że wygląda i działa jak nowy. Pomyślałem, że czowiek szanuje swoje zabawki a nie ukrywa wadę.

RTSiak
23-07-2017, 14:29
Z ARTów miałem doczynienia tylko z 135mm 1.8 na Canonie 5D III
W trybie one shot trafiał idealnie niezależnie od odległości.
W SERVO to praktycznie nie trafiał wcale,
Miałem go tylko na kilkadziesiąt zdjęć więc nie wypowiadam się zbyt definitywnie.
Czy ten kapryśmy AF to w jakich warunkach/ trybie AF masz na myśli ??

servo to pomylka totalna, nie tylko 35mm, nawet nowym 120-300/2.8 - walisz seria i powiedzmy robisz 10 fot, przy robieniu teoretycznie AF ladnie trzyma cel ale potem patrzysz a tu dwa pierwsze ok, potem 2 nie wiadomo czemu przestrzelone, znowu 4 ok, znowu dziwnie przestrzelone itd...

w oneshot zdecydowanie lepiej ale tez bywalo slabo glownie na dalszych odleglosciach i nie chodzilo tu o kalibracje a kaprysy szkla, raz trafialo idealnie z 30m zeby potem przestrzelic 2 kolejne i znowu wrocic do celu

Tom77
23-07-2017, 15:38
Czy tylko ja zauważyłem, że w ciągu 1 dnia pojawiły sie 2 oferty zamiany i jedna sprzedazy tego szkła. Troche dużo...
"Przypadek? - nie sądze"
a tak na powaznie, to czy cos jest na rzeczy,że ludziska pozbywają sie tego szkła, bo niedalej jak 3 dni temu radziłem znajomemu zeby go powaznie brał pod uwage w planach zakupowych.

Na allegro znalazłem dzisiaj 4 szt używanej Sigmy 35 1,4 i 5 sztuk Canona 35 1,4. Co się dzieje, że Canona pozbywają się o 25% częściej niż Sigmy ?

salas
23-07-2017, 23:36
No chyba ta elka to jakis bubel jak tyle osob sprzedaje :/