PDA

Zobacz pełną wersję : Canon eos 350d

Sylwia CANON
18-07-2017, 10:45
Dzień donbry wszystkim.
Jestem posiadamem aparatu CANON EOS 350D.
Zdjęcia nie sa najlepiszej jakości. Okazuje się, że mój telefon ma już lepsza rozdzielczość.
Czy wystarczy jak zmienię obiektyw na lepszy i ich rozdzielczość się zmieni?

becekpl
18-07-2017, 10:52
dzień dobry
zostałbym przy telefonie

Sylwia CANON
18-07-2017, 11:11
Emm czyli rozumiem stary aparat? Nie opłaca się kupowac nowego obieltywu?

--- Kolejny post ---

Emm czyli rozumiem stary aparat? Nie opłaca się kupowac nowego obieltywu?

mystical
18-07-2017, 11:20
Nie opłaca się. Lepiej kupić jakieś bardziej współczesne body. A jeśli robisz zdjęcia tylko okazjonalnie to może rzeczywiście telefon, może jakiś kompakt?

igor58
18-07-2017, 11:26
a jaki masz obiektyw do niego?

Sylwia CANON
18-07-2017, 11:43
mam dość ciężką pracę, ponieważ robię nim zdjęcia porcelany. Obiektyw EFS 18-55mm

tombas
18-07-2017, 12:24
mam dość ciężką pracę, ponieważ robię nim zdjęcia porcelany. Obiektyw EFS 18-55mm
dawno, dawno temu, w odległej galaktyce... robiłem śluby takim zestawem, i ludziska byli zadowoleni:mrgreen:

r_m
18-07-2017, 12:25
Zdjęcia nie sa najlepiszej jakości.
Trafiłaś na dobre miejsce, tu ludzie naprawdę są chętni do pomocy, o ile da się im szansę. Czytaj: pokaż zdjęcie prosto z aparatu, bez obróbki, pokaż co Ci wychodzi po obróbce, ewentualnie pokaż jakieś zdjęcie z sieci jako coś, co chcesz osiągnąć. Bez tego można sobie dyskutować o lepszości jednych pixeli nad innymi, ale nic konkretnego z tego nie wyjidze.

Okazuje się, że mój telefon ma już lepsza rozdzielczość.
Bardzo możliwe, jeśli masz w miarę nowy telefon, nawet pewne, tylko jaki to ma związek z nie najlepszą jakością Twoich zdjęć? Moim zdaniem żaden :)

Czy wystarczy jak zmienię obiektyw na lepszy i ich rozdzielczość się zmieni?
Napisz co rozumiesz przez "rozdzielczość", bo czasem różne osoby mają na myśli różne rzeczy.

Koledzy potraktowali Twoje pytanie jako żart, i odpowiadają z ironią, ale jeśli nie bywasz na forum często, możesz tego nie zauważyć i potraktujesz ich odpowiedzi poważnie, a to byłby błąd (jeśli zależy Ci na podniesieniu jakości tego co robisz).

Sylwia CANON
18-07-2017, 13:09
chodzi o to, że zdjęcia są dośż zamazane.
Czasami łączę 3 zdjęcia w adobe, żeby uziskac odpowiedni efekt.
Mało tego. Mój tel robi zdjęcia rozmiaru ok 3MB a aparat ok 1,8MB.

--- Kolejny post ---

Po pierwsze warunki wykonania zdjęcia.
szafa zaklejona w koło na biało.
2 boczne lamy błyskowe żółte światło lamp biurowych.
Tryb aparatu/ portret
odległość od przedmiotu ok 1m

--- Kolejny post ---

Wielkość przedmiotu.. ok różna od ok 14- 15cm wysokości.
Nie trzymam aparatu na statywie.

--- Kolejny post ---

denerwujące jest to, że nie mogę ustawić tak aparatu by łapał mi opsrtość na wszystkich krawędziach nap filiżanki. Ostrość skupia się często na ciemniejszym od porcelany wzorze :'(

r_m
18-07-2017, 13:20
A to ciekawe, ostatnio miałem okazję pobawić się Canonem 300d (starszy, mniej Mpix niż Twój), i on robi zdjęcia które mają około 6MB, a nawet więcej, i to też z obiektywem 18-55 ;)

--- Kolejny post ---

Łączenie żółtych lamp biurowych i lampy błyskowe? Czy biurowe sobie świecą ale naświetlanie zdjęcia jest wyłącznie błyskiem?
Jakie lampy błyskowe? Jeśli używasz trybu automatycznego, to lampy błyskowe też są "automatyczne"?
Krótko: za mała głębia ostrości.
Dłużej: poszukaj (gdzieś w podstawach fotografii) jak zależy głębia ostrości od odległości od przedmiotu, ogniskowej obiektywu, i przysłony. Poczytaj też w instrukcji aparatu, jak działa tryb "portret".

aptur
18-07-2017, 13:24
Nie trzymam aparatu na statywie.

To może warto zacząć? Kolejnym krokiem powinno być wyłączenie trybu "portret". Potem już jakoś będzie :)

Sylwia CANON
18-07-2017, 13:26
JEŚLI ŚWIATŁO BIUROWE JEST WYŁĄCZONE APARAT MA PROBLEM ZE ZNALEZIENIEM W OWEJ SZAFIE OSTROŚCI.
Lampy sa automatyczne. Próbowałam innych trybach, niestety sa przejaskrawione.
Nie wiem tylko teraz czy nasze "studio" ukryte w meblu- to tez nie jest mało profesjonalne.

r_m
18-07-2017, 14:06
Sprawdź na jakimś kalkulatorze głębi ostrości (google znajdą) jaka powinna być przysłona, żeby "wszystko" było ostre przy Twojej ogniskowej i odległości od przedmiotu.
Potem porównaj z tym, co aparat ustawił automatycznie na zdjęciach.
Napisz, czy były jakieś różnice.

Bobby Peru
18-07-2017, 17:08
Ja się nie znam za bardzo więc proszę mnie wyprostować jeśli coś źle napiszę:

- włącz w aparacie tryb zapisywania zdjęć RAW i wywołuj je w darmowym programie DPP (dostępny za darmo ze strony Canona). Dzięki temu wiele możesz poprawić podczas wywoływania zdjęć. W JPEG już tego nie zrobisz,
- kup statyw (nawet ze średniej półki ale żeby był stabilny),
- ustaw tryb AV w aparacie,
- przymknij przysłonę jeśli chcesz uzyskać większą głębię ostrości,
- nie zbliżaj się na siłę z obiektywem do fotografowanego obiektu,
- jeśli oświetlenie Ci nie pasuje to kup 2 żarówki albo tak ja ja zrobiłem - 2 niedrogie softboxy za ok 130zł. sztuka.

Robię zdjęcia do bloga małżonki. Dziś z większości z nich nie jestem jakoś szczególnie zadowolony ale uczę się i staram się inwestować w sprzęt w miarę możliwości finansowych (mam inne hobby na które chętniej wydaję pieniądze).
70% zdjęć wykonałem 400D (trochę obiektywami M42, trochę canonem 50/1.8).

http://mojdommojeserce.blogspot.com/

Pozdrawiam.