Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy warto 50/1.8 niekoniecznie pod portrety ?

gawittt
15-07-2017, 18:11
Witam.
Rozmyślam czy sprawdziło by się u mnie zakupienie stałki C50mm/1.8 pod skromnego 1200D, jeśli?… nie jest to zakup bezpośrednio w celach fotografii portretowej ?.. Aczkolwiek też i do niej.

Po zakupie drogiej S17-50/2.8 bardzo chcę nadal odkrywać świat fotografii. Rozchodzi mi się o to czy stałka 50mm sprawdzi się,.. a b.bym chciał bo może pomoże w słabym świetle (korzystam z wys .ISO).. czy sprawdzi się w fotografii typu koncert/wydarzenie wewnątrz lub na zewnątrz, zdjęcia z ogródka działkowego (ludzie, zieleń), street foto lub krajobrazy, widoki (np.w górach) gdzie pewnie jeszcze nie wycisnąłem jeszcze wszystkiego ze swojej Sigmy ..Hmm, a wiec jak..?

Zakupić 50-kę mimo ze nie bezpośrednio do portretów..? Bardzo ciekawi mnie to bo może ta Sigma wystarczy a kase dozbieram do 1-szego swojego telefoto?

atze
15-07-2017, 19:30
Ten obiektyw pokryje Ci ogniskową Sigmy z tym, że da większą przysłonę. Większa przysłona da mniejszą głębię ostrości - fajniejsze rozmazanie tła, głównie porządane przy fotografii portretowej.
Ustaw Sigmę na 50mm i rób tak wszystkie zdjęcia. Potem obejrzyj te zdjęcia i zobacz czy Ci się podobają i czy na którymś z nich przydałoby się większe rozmazanie tła.
Jeżeli tak to kup 50mm USM f/1.8 STM.

luso
15-07-2017, 20:33
Ale twoja Sigma może się okazać lepsza optycznie na przysłonie f/2.8 niż ta stałka...

gawittt
15-07-2017, 22:01
Ten obiektyw pokryje Ci ogniskową Sigmy z tym, że da większą przysłonę. Większa przysłona da mniejszą głębię ostrości - fajniejsze rozmazanie tła, głównie porządane przy fotografii portretowej.
Ustaw Sigmę na 50mm i rób tak wszystkie zdjęcia. Potem obejrzyj te zdjęcia i zobacz czy Ci się podobają i czy na którymś z nich przydałoby się większe rozmazanie tła.
Jeżeli tak to kup 50mm USM f/1.8 STM.

OK. Rozumiem ...
Rozmycie tla lepsze..(GO mniejsza)..
A jak się ta stałka ma do trudnych oświetleniowo warunków? Zyskam coś w moim wypadku ? Zdaje się ze 1EV w stos do Sigmy? Często korzystam z wysokiego ISO i szumi ten aparacik ...

luso
15-07-2017, 22:22
Twój zoom jest już dość jasny, jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach na wysokim ISO to lepszym rozwiązaniem będzie lampa błyskowa...

biodar
16-07-2017, 09:02
Na stałce trochę zyskasz ale stracisz na stabilizacji, którą ma sigma. Jak jesteś z Lublina to mogę Ci dać na kilka dni canona 50mm f1.8 i sobie zobaczysz

bejzbol
16-07-2017, 12:42
Mam nadzieję że się autor tematu nie obrazi ale podepne się pod pytanie:
Potrzebuje coś do portretów a mam: 6d + 24-70L f4 + 70-200 f2.8
Przydałoby się coś jasnego do kosciola np plus go na plenerze, a na kolejne elki brak narazie funduszy. Stąd pytanie :
Lepiej nowa 50mm 1.8 stm czy dorzucić 300 i używke 50 mm 1.4 usm?

pan.kolega
16-07-2017, 13:39
Przydałoby się coś jasnego do kosciola np plus go na plenerze, a na kolejne elki brak narazie funduszy. Stąd pytanie :

Nie ulega wątpliwości, że 1.4 jest lepszym obiektywem niż 1.8STM jeżeli trzeba coś naprawdę jasnego. Wadą jest dosyć stary AF. Który jednak z 6d działa bardzo dobrze, celnie i szybciej niż 1.8STM. Może działać gorzej z hybrydowym AF np. w serii M przed Dual Pixel jak np. 100D.
Różne dziwne rzeczy ludzie wypisują, ale dla mnie f/1.4 jest na 100% "używalne". f/1.8 może byc lepszy w rogach na większych otworach, co do portretu jest raczej zbędne..
Oczywiście używany dobrze by było sprawdzić.

Tyle, że do portretów to może lepiej 85/1.8.

gawittt
16-07-2017, 15:05
Twój zoom jest już dość jasny, jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach na wysokim ISO to lepszym rozwiązaniem będzie lampa błyskowa...
...Myślałem sporo także o zakupie lampy z TTL. Musze jeszcze się bardziej upewnić co i jak... Pytanie: Kasa z 50/1.8 ma iść na zakup lampy?
To być może lepsze rozwiazanie w tym momencie? Przypominam że często syt.mnie zmusza do używ.wys.ISO..i wtedy szumi ten aparat.

Na stałce trochę zyskasz ale stracisz na stabilizacji, którą ma sigma. Jak jesteś z Lublina to mogę Ci dać na kilka dni canona 50mm f1.8 i sobie zobaczysz
..Dobre spostrzeżenie - stabilizacja.
Czyli wytrzymać sie da bez tej stałki. Pytanie: Jak jest koncert muz. na zewnątrz i pod wieczór (ewent. wewnątrz) to czy pstrykanie 50/1.8 jest dużo lepsze niż moją Sigmą na 50mm?

P.S. biodar - dziękuję za możliwość pożyczenia 50/1.8. Mam do ciebie 130km...

tomcio.13
16-07-2017, 22:45

Mam prawie taki zestaw jak kolega (bez 24-70- dopiero w planach) + 50 1.4 i powiem szczerze że częściej zakładam 85 1.8 niż tą 50 (jak dla mnie działa bardzo dobrze). Najlepiej popróbować co bardziej spasuje. Pięćdziesiątkę bardzo często używałem na cropie. Teraz na 6d głównie 70-200 i tokina 16-28 czasem tamron 28-75 tak budżetowo no i 85.
Aczkolwiek 50 na 1.4 ma swój urok moim zdaniem.

sniper88
18-07-2017, 21:52
Wracając do pierwotnego pytania to myślę że w sporej części to kwestia gustu. Mnie 50mm na cropie kompletnie nie leżało, no i f1.8 w porównaniu do f2.8 to wcale nie jest wielki skok w jasności. Z drugiej strony jeśli Tobie ta ogniskowa odpowiada, to może warto wziąć na przeczekanie przed zakupem tele. Najlepiej byłoby gdybyś sprawdził na jakich ogniskowych najczęściej robisz zdjęcia i jakie, na pewno w LR jest taka opcja.

marlo
19-07-2017, 08:58
Do streetfoto 50tka na cropie to fatalny pomysł, nie uzyskasz realizmu i ciekawego przekazu czając na ludzi się gdzieś za rogiem ;) Tu bym zdecydowanie polecił 24mm EF-S

gawittt
31-07-2017, 12:19
Dziękuję za odpowiedzi...
Już zakupiłem ten obiektyw STM
Nikt mi nie powiedział ze na 1.8 tak bardzo trzeba się starac aby zdjęcie było odpowiednio ostre… : ) To jest jakaś nowa jakość dla mnie – trochę się dzięki temu podszkolę widzę…głębia ostrości jest naprawdę niewielka..i da się jej cienka granicę zauważyć już w wizjerze (gdy robiłem portret).. Poza tym zdjęcia ładne i ostre wychodzą.

Co do zdjęć innych niż portretowe widzę ze będę musiał przymykać przysłonę hmm …No ale od tego Sigma 17-50 też może być.

r_m
31-07-2017, 15:23
Nikt mi nie powiedział ze na 1.8 tak bardzo trzeba się starac aby zdjęcie było odpowiednio ostre… : )

Zazwyczaj o taki obiektywie myślą osoby, które właśnie tego szukają ;)
Google: "kalkulator głębi ostrości" powie Ci na ile musisz przymknąć przysłonę, żeby uzyskać wymaganą głębię ostrości (przy danej ogniskowej i odległości przedmiotu, na aparacie z matrycą o danej wielkości).

michley7
02-08-2017, 18:16
Portret rządzi się swoimi prawami, dobrze jest go wykonywać szkłem o ogniskowej ok. 80-130mm, a ostrzysz na oczy modela. I to jest prosty początek z portretem.