Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EIZO ColorEdge CS2420 - kalibracja i ogólne użytkowanie monitora szerogamutowego

zanzi81
09-07-2017, 19:58
Przez jakieś 7 czy 8 lat używałem zwykłego monitora LG i byłem z niego bardzo zadowolony. Postanowiłem jednak pójść bardziej w stronę pro i kupiłem EIZO CS2420. Efekt? Zacząłem zdjęcia obrabiać na pięć razy wolniejszym od stacjonarki laptopie bo tam przynajmniej jestem pewien efektów...
Ale od początku... Już od pierwszych chwil monitor wypalił mi oczy swoją jasnością, niebywałym kontrastem i przesyceniem kolorów, które mimo, że udało mi się zniwelować nadal męczy. Pierwszą serię zdjęć obrobiłem na profilu sRGB co wydawało mi się najbardziej adekwatne. Zdjęcia wyszły nieco wyprane z kolorów i za jasne. Zakupiłem więc kalibrator Datacolor Spyder5 Pro i po kalibracji obrobiłem drugą serię zdjęć, która wyszła jeszcze bardziej wyprana z kolorów i jeszcze jaśniejsza. Czyli zamiast polepszyć jeszcze sobie pogorszyłem, obraz na kalibracji 'Photography' jest w ogóle strasznie żółty przez co w końcowym rezultacie trochę tej żółci na zdjęciach brakuje.
Prosiłbym Was o pomoc jak w ogóle ugryźć ten temat, bo nie potrafię sobie z tym w ogóle poradzić a zdjęcia zacząłem obrabiać na laptopie. Dramat.

unesco
10-07-2017, 07:40
Jakim softwarem kalibrowałeś - Color Navigatorem EIZO czy Data Color'a (powinien być ten pierwszy)? Jesli CN to nie wchodzisz w monitorze w żaden tryb Photography, tylko ustawiacsz "CAL" (sam się ustawia) z Color Navigatora.
Do jakich ustawień: temperatury barwowej, jasności, przestrzeni barwnej?
Jeśli zrobiłeś wszystko zgodnie z zasadami sztuki a obraz jest do bani, to masz albo uszkodzony monitor albo kolorymetr. Na tym monitorze powineneś mieć obraz z innego świata w porównaniu do tego co do tej pory widziałeś na laptopach i biurowych monitorach...

szym
10-07-2017, 09:45
Nieustannie namawiam do najprostszych, sprawdzonych rozwiązań problemów ze sprzętem.

Na początek polecam przeczytać tutorial do ColorNavigator, co prawda napisany jeszcze dla wersji 5, ale zasady obsługi pozostają te same.

ftp://ftp.alstor.com.pl/EIZO/PDF/ColorEdge/CG223W/EIZO%20ColorNavigator%20Tutorial%20e-book.pdf

Kolejna kwestia, proponuję skontaktować się ze wsparciem technicznym sprzedawcy, u którego kupiłeś monitor lub bezpośrednio w EIZO Polska. To powinno szybko rozwiązać Twoje problemy.

EIZO - Polski serwis monitorów (http://www.eizo.pl/serwis-i-gwarancja/)

zanzi81
10-07-2017, 11:16
Jakim softwarem kalibrowałeś - Color Navigatorem EIZO czy Data Color'a (powinien być ten pierwszy)? Jesli CN to nie wchodzisz w monitorze w żaden tryb Photography, tylko ustawiacsz "CAL" (sam się ustawia) z Color Navigatora.
Kalibrowałem Color Navigatorem, Opcja CAL w monitorze jest niedostępna do czasu pierwszej kalibracji, więc nie można jej wybrać a tryb Photography wybrałem w Color Navigator żeby skalibrował mi monitor pod zdjęcia a nie w monitorze ponieważ tam takiej opcji nie ma.

ThomasVoland
10-07-2017, 11:23
Przecież ten tryb ma 120 nitów i z tego co pamiętam D50. Skalibruj pod 80 nitów (oczywiście z oświetleniem w pomieszczeniu adekwatnym do tej jasności) i D65.

zanzi81
10-07-2017, 11:52
Przecież ten tryb ma 120 nitów i z tego co pamiętam D50. Skalibruj pod 80 nitów (oczywiście z oświetleniem w pomieszczeniu adekwatnym do tej jasności) i D65.
100 nitów i 5500K o ile chwytam nomenklaturę ;) O takie ustawienia jak na screenie chodziło? Nie różni się praktycznie niczym od presetu Web Design

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://sebam.strefa.pl/cn1.jpg)

ThomasVoland
10-07-2017, 12:44
Bardzo możliwe, od kilku lat nie używałem tego programu. W każdym razie jest OK (zakładając że oświetlenie w pomieszczeniu ma odpowiednią jasność).

rafels3
10-07-2017, 19:01
Kalibrować powinieneś do przestrzeni natywnej monitora (po co inaczej kupować monitor szerokogamutowy?). Profil zapisany w LUT monitora i na komputerze, poprawnie wybrana przestrzeń docelowa zdjęcia (sRgb) i MUSI hulać...

Adam O.
24-08-2017, 11:00
Mam pytanie: czy nie powinno się tez posiadać profilu .icc drukarki, na której drukujemy zdjęcia i też sprawdzić przed wydrukiem na monitorze jak to wygląda z profilem drukarki ?
Też mam Eizo tylko model sc240 i skalibrowałem i1 Display PRO i chce wysłać do drukarni żeby wywołali mi zdjęcia. Napisałem do nich z prośba o profil .icc i czekam.
Co Wy na to ?

unesco
24-08-2017, 22:54
Mam pytanie: czy nie powinno się tez posiadać profilu .icc drukarki, na której drukujemy zdjęcia i też sprawdzić przed wydrukiem na monitorze jak to wygląda z profilem drukarki ?
Też mam Eizo tylko model sc240 i skalibrowałem i1 Display PRO i chce wysłać do drukarni żeby wywołali mi zdjęcia. Napisałem do nich z prośba o profil .icc i czekam.
Co Wy na to ?

A jakie jest Twoje pytanie? Pierwsze zdanie jest jak najbardziej prawdziwe. Przy czym podgląd, nawet na monitorze jest tylko poglądowy. Profil to nie profil drukarki, ale konfiguracji: drukarka-tusz-papier-ustawienia sterownika.