Zobacz pełną wersję : Zestaw do stocków i otoczenia
10 lat temu robiłem zdjęcia EOSem 350D (do sprawdzenia w archiwum moich postów). Nauczyłem się podstaw fotografii. Potem musiałem zawiesić na długie lata hobby i zestaw (body+obiektywy) sprzedałem. Planuję powrót do hobby i planuję kupić: EOS 6D mark II, 24-70/2.8L, 70-200/2.8L IS oraz 580EX.
Główne przeznaczenie aparatu to fotografia stockowa oraz focenie szeroko rozumianego otoczenia, rodziny itp. Ze względu na stocki chciałbym pełną klatkę w miarę nową, a taką będzie 6D Mk2. Wydaje mi się, że 6D Mk2 będzie bardziej zaawansowany od 5D Mk3 i dużo tańszy od 5D Mk4. Ślubów nie mam zamiaru fotografować.
Co sądzicie o takim zestawie? Czy to nie jest porywanie się "z armatą na muchę"? Czy może lepsze byłyby ze 3 stałki, np. 24L, 50L i 100L?
Wybrałbym 24L, 85L, 135L+5D3.
"Stocki" to bardzo pojemne określenie. Jeśli mają to być małe przedmioty, to chyba lepiej wybrać 100/2.8 L IS Macro, ale te dwa zoomy są naprawdę dobre, i powinny wystarczyć (z dużym zapasem) do tego co chcesz robić. Nie jestem tylko pewien, chcesz kupić używane szkła, czy to tylko "przeoczenie"? W nazwach obiektywów zabrakło "II", a według użytkowników to "II" jest widoczną różnicą, nie tylko na rachunku do zapłaty, ale także na zdjęciach.
CO do lampy, to podobnie, wersja "II" jest trochę nowsza, ale i tak znajdziesz tylko używane.
Dobry fotograf obleci to z 5D MKI + 50 1.8 , 100/2 i 430 EX za 1/10 ceny 6D MK II ........
Jakie zdjecia chcesz na te stocki robic?
10 lat temu robiłem zdjęcia EOSem 350D (do sprawdzenia w archiwum moich postów). Nauczyłem się podstaw fotografii. Potem musiałem zawiesić na długie lata hobby i zestaw (body+obiektywy) sprzedałem. Planuję powrót do hobby i planuję kupić: EOS 6D mark II, 24-70/2.8L, 70-200/2.8L IS oraz 580EX.
Główne przeznaczenie aparatu to fotografia stockowa oraz focenie szeroko rozumianego otoczenia, rodziny itp. Ze względu na stocki chciałbym pełną klatkę w miarę nową, a taką będzie 6D Mk2. Wydaje mi się, że 6D Mk2 będzie bardziej zaawansowany od 5D Mk3 i dużo tańszy od 5D Mk4. Ślubów nie mam zamiaru fotografować.
Co sądzicie o takim zestawie? Czy to nie jest porywanie się "z armatą na muchę"? Czy może lepsze byłyby ze 3 stałki, np. 24L, 50L i 100L?
Az mnie skręca jak widzę takie posty :) Stocki to pierścionki, ludzie, budynki ? Ja bym poczekał na 6D III
Odnośnie stocków miałem na myśli na początek przedmioty w namiocie bezcieniowym, a z czasem (po dodatkowej nauce) także fotografowanie ludzi.
Około 25 tysięcy
Na nowy sprzet za mało pieniedzy. 24-70 + 5dIV zjedzą twój budżet. 3-4 obiektywy + dobre body + osprzęt to minimum 40 tys.
Odnośnie stocków miałem na myśli na początek przedmioty w namiocie bezcieniowym, a z czasem (po dodatkowej nauce) także fotografowanie ludzi.
Ludzi też w namiocie?
Przecież do tego o czym piszesz wystarczy cokolwiek przyzwoitego.
Jeśli chodzi o ludzi, musiałbym się douczyć - a na to przyjdzie czas. Poczytałem trochę o różnicach 6D vd 6DII i sądzę, że różnica 3kPLN nie jest warta tych różnic i chyba zdecyduję się na zwykły 6D. Do tego chciałbym kupić nowe obiektywy 24-70/2.8 oraz 70-200/2.8 IS, a w przyszłości ze 2 lampy studyjne. Ewentualnie przeglądałem na allegro używane obiektywy, ale obawiam się trafienia nieostrej sztuki.
Jak serio chcesz iść w stocki produktowe, to skup się na minimum czterech dobrych lampach po 600w z dobrej klasy modyfikatorami i ogólnie na studiu plus zarządzanie kolorem. Ze sprzętu lepiej się sprawdzi canon 60mm macro + jakis APS-C niż 6d ze 100mm L makro... Wbrew pozorom częściej będziesz potrzebował większą głębię ostrości, niż mniejszą, a to da Ci APS-C, przy takiej samej mocy światła i przysłonie. Żeby nie było pisze to użytkownik 6d ze 100 makro L robiący własnie m.in . fotografie produktową.