Zobacz pełną wersję : 580 EX – Przedblysk?
Czy jest to normalne, ze jak chce zrobic zdjecia w cizekich warunkach – „w bardo slabym swietle”, to moja lampa nie robi nigdy przedblysku? Czy jest on moze wylaczony?
Zamiast przedblysku wlacza sie zawsze wspomaganie AF na lampie.
580ex zawsze robi przedblysk, jest on na ulamki sekund przed blyskiem glownym... sa dwa wyjatki kiedy nie ma tego przedblysku: 1.tryb M i 2. kiedy sam go zrobisz wczesniej (FEL)
Oki. Dzieki. Zawsze robie na M. Juz wszystko jasne.
430EX też go robi? Nigdy nie zaobserwowałem, a może po prostu to nie jest do zauważenia gołym okiem?
generalnie ciezko zauwazyc ten przedblysk no chyba ze robimy na dluzszych cazsach i w ustawieniach mamy synchronizacje blysku na druga lamelke/kurtyne... wtedy wyraznie widac dwa blyski
electron
03-05-2006, 17:04
ale przedblysku nie ma gdy masz manual na lampie,nie w aparacie,lub gdy wylaczysz przedblysk w CFun w aparacie.(dziala jak ettl)
A no rzeczywiście - tak widać... Wcześniej ustawiałem synchronizacje na drugą lamelke w body - i się dziwiłem czemu nie działa. Nie wiedziałem że CF z body nie koresponduja nijak z tymi z lampy. Człowiek się uczy całe życie :)
KuchateK
03-05-2006, 17:24
Oki. Dzieki. Zawsze robie na M. Juz wszystko jasne.
M na lampie a nie w body oczywiscie ;)
no oczywiscie ze na lampie. wtedy nie potrzebny jest przedblysk bo i tak lampa jest sterowana recznie
M na lampie a nie w body oczywiscie ;)
Kurde :| A ja myslalem ze w body.
To juz nie rozumiem. Nigdy nie widzialem tego przedblysku.
Czy mozliwe, ze mam go wylaczonego?
KuchateK
03-05-2006, 17:42
Niemozliwe... Nie da sie go wylaczyc aby zachowac zdolnosc do pracy automatycznej lampy. Jedyna sytuacja bez przedblysku to reczne ustawianie mocy lampy.
To, ze go nie widzisz jest normalne. Duzo ludzi ma z tym problem.
Tutaj wiecej o "jak zobaczyc przedblysk?"... Ze dwie metody minimum :)
http://canon-board.info/showpost.php?p=50652&postcount=36
Nie wiedziałem że CF z body nie koresponduja nijak z tymi z lampy. Człowiek się uczy całe życie :)
Jak to? Jeśli jest lampa systemowa i w pełni zgodna to odczytuje ustawienia z body. Wyższy priorytet mają jednak te z lampy. Jesli lampa nie ma ustawienia synchro na 2 lamelkę, ale realizuje tą funckję (np. 420EX) to włączenie w body ją uaktywnia.
Z 430EX powinno być tak, że włączenie synchro w body powinno działać nawet jeśli w lampie jest OFF. Natomiast jeśli w lampie jest ON a w body OFF to powinno być w sumie ON (?)
KuchateK
03-05-2006, 18:31
W 430EX powinno być tak, że włączenie synchro w body powinno działać nawet jeśli w lampie jet OFF. Natomiast jeśli w lampie jest ON a w body OFF to powinno być w sumie ON (?)
To prawda tylko dla niektorych ustawien...
Np. jesli korekta w lampie jest ustawiona na zero, to korekta blysku z body bedzie uznawana przez lampe i to co ustawimy w body idzie do lampy... Wystarczy jednak ustawic korekte w lampie i korekta z body jest juz ignorowana.
Ustawienie kurtyny jest (jesli lampa posiada odpowiednia funkcje) dyktowane przez lampe, co zreszta widac na jej wyswietlaczu...
Ustawienie kurtyny jest (jesli lampa posiada odpowiednia funkcje) dyktowane przez lampe, co zreszta widac na jej wyswietlaczu...
Dobdzie wiedzieć :)
Ale 420EX nie może dyktować, więc wszystkie ustawienia (poza HSS) realizuje z poziomu body. Ona wszak nawet bidulka wyświetlacza nie ma...
Tutaj wiecej o "jak zobaczyc przedblysk?"... Ze dwie metody minimum :)
http://canon-board.info/showpost.php?p=50652&postcount=36
Prawdę mówiąc nie wiem po co łazienka i lustro. Przedbłysk widać przez przeziór przy każdym zdjęciu robionym w niezbyt jasnym pomieszczeniu. :)
KuchateK
03-05-2006, 20:41
Napisano to zreszta ze dwa posty ponizej...
http://canon-board.info/showthread.php?p=50652#post50652
Metoda jest dobrana tak, aby jak najbardziej ulatwic zobaczenie tym ktorzy nie widza :)
trampek9
03-05-2006, 20:55
Mówisz o trudnych warunkach oświetleniowych, a wiec zapewne mylisz przedbłysk pomiarowy z błyskami ułatwiającymi AF złapanie ostrości. Błyski te wyzwalane są włąsnie w trudnych warunkach oświetlenia (mało kontrastowa scena) gdy masz włączoną lampę wbudowaną. Następnie po ustawieniu ostrości następuje przedbłysk pomiarowy i właściwy błysk. Następują one na tyle szybko po sobie ze nie można ich rozróżnić natomiast wyrażnie widać wcześniejsze błyski stroboskopowe dla AF. Kiedy masz założoną lampę nie ma sensu ich wyzwalania ponieważ w trudnych warunkach oświetleniowych włącza sie na lampie system wspomagania AF w postaci czerwonych diod wyśwoetlających siateczkę i one pozwalają na złapanie ostrości.
Pomyliłeś przedbłysk z błyskami wspomagania AF.
pozdrawaim
Kurde :| A ja myslalem ze w body.
To juz nie rozumiem. Nigdy nie widzialem tego przedblysku.
Czy mozliwe, ze mam go wylaczonego?
A widzisz blysk w trakcie robienia zdjecia gdy patrzysz jednym okiem przez wizjer a drugie masz zamkniete?
Jesli tak to wlasnie widzisz przedblysk a nie blysk, bo w czasie gdy trwa wlasciwy blysk i naswietlanie matrycy lustro jest podniesione (owszem - ulamek sekundy) i nic wtedy nie widzisz w wizjerze (tzw blackout).
Najlatwiej to sobie przetestowac w trybie M dajac czas np 1 sekunde a na lampie ustawic synchronizacje na druga lamelke (takie trojkaciki :> ) - najpierw walnie przedblysk, potem przez 1 sek nie bedziesz nic widzial w wizjerze (naswietlanie trwa, lustro "zaslania" wizjer) i pod koniec naswietlania lampa walnie (zazwyczaj zauwazalnie mocniej niz przedblysk, na upartego mozna jeszcze dac FEC +2).