Zobacz pełną wersję : Fotografowanie dań w restauracji.
alexhawk
25-06-2017, 15:59
Witam serdecznie forumowiczów :)
Po dłuższej przerwie powróciłem do obiegu i być może wbiję się od razu na zlecenia robienia zdjęć daniom w restauracji.
Pytanie mam - jaką stawkę krzyknąć za zdjęcie dania? Jak to liczyć.
Myślałem o 20 zł za zdjęcie, ale czy nie lepiej np. policzyć 30 zł od dania w tym będzie np. 3-4 ujęcia?
Bardzo proszę o jakieś widełki bo nie chcę zaniżać rynku.
Pozdrawiam
Olek
Za 1 danie liczyłbym 30zł a za drugie 40zł. Jeżeli po zdjęciach mógłbym zjeść to co sfotografowałem to dałbym rabat 25%
Za 1 danie liczyłbym 30zł a za drugie 40zł. Jeżeli po zdjęciach mógłbym zjeść to co sfotografowałem to dałbym rabat 25%
Tom się uśmiał :)
A tak na poważnie, nie znam cen za zdjęcia produktowe w Polsce, warto by było poszperać w internecie.Ostatnio miałem zlecenie na 7 zdjęć wyrobów cukierniczych.plus jedno zdjęcie gdzie wyrabia się tego rodzaju wyroby.Policzyłem dojazd,rozłożenie sprzętu, aranżacja,obróbka.I wyszło kilka dobrych godzin pracy.Policz sobie podobnie,z jedną uwagą - Jeśli robiłeś i umiesz takie rzeczy robić nie rób tego za jedzenie :)
Tom się uśmiał :)
A tak na poważnie, nie znam cen za zdjęcia produktowe w Polsce, warto by było poszperać w internecie.Ostatnio miałem zlecenie na 7 zdjęć wyrobów cukierniczych.plus jedno zdjęcie gdzie wyrabia się tego rodzaju wyroby.Policzyłem dojazd,rozłożenie sprzętu, aranżacja,obróbka.I wyszło kilka dobrych godzin pracy.Policz sobie podobnie,z jedną uwagą - Jeśli robiłeś i umiesz takie rzeczy robić nie rób tego za jedzenie :)
Warto wracać ze zlecenia na głodniaka ?
Warto wracać ze zlecenia na głodniaka ?
Chyba dadzą coś koledze po sesji :) do zjedzenia...
Bo to co na stole zostanie po sesji raczej już nie nada się do zjedzenia :)
alexhawk
26-06-2017, 13:36
Co do robienia zdjęć za zjedzenie ich to nie ma takiej opcji. Myślę o stawce 30 zł za każde danie, w tym 2-3 ujęcia. Nie wiem czy to nie za mało, bo za dużo na pewno nie :) :) :)
Wiesz, to zależy jaki efekt końcowy zapewniasz. Jeśli wysoka klasa - to 50zł za 1 zdjęcie będzie i tak niską ceną. Pamiętaj, że w food trzeba naprawdę sporo popracować nad oświetleniem i w postprodukcji...
mnie zawsze daja na odchodne jakas pajde :P
zależy też jakie danie...jak pierogi ruskie to dużo za nie wieźmiesz...no chyba że z barszczem :P