Zobacz pełną wersję : Prądożerne lampy
Witajcie.
2 lata temu kupiłem lampę YN565EX. To była moja pierwsza lampa błyskowa. Już wtedy zaniepokoiło mnie że lampa pożera nowe, sprawne akumulatorki eneloop samym tym że jest włączona a nie błyska.
Na tym polega moje fotografowanie że lampa musi być włączona, a jak błyśnie to może kilka razy w ciągu nocy(7-12h)
W zimne noce lampa rozładowywała się do cna w ciągu 7h. Teraz latem wytrzymuje z 10h.
Ok moja pierwsza lampa, może tak to z nimi jest. W sumie ekranik ciągle wyśwetla jakieś dane, pali się lampka sygnalizująca gotowość lampy, może to normalne.
Parę dni temu kupiłem drugą lampę, nową YN560IV. Manualna, żeby może przez to wytrzymywała dłużej niż poprzedniczka(tak myślałem). Wytrzymuje 6H!
No tego znieść nie mogę.
Czy są na rynku jakieś lampy, mogą być stare, obojętnej firmy, które nie będą pożerały prądu w takim stopniu jak moje YN?
Newell też tak żre :) Oryginalne nie mają takiego problemu.
robertskc7
25-06-2017, 12:08
Tak. Canona.
tzn jak długo są w stanie działać? mógłbyś podać liczby? włożyć pełne akumulatorki i zostawić lampę włączoną(nie w trybie stand by) aż do rozładowania?
tzn jak długo są w stanie działać?...Nigdy się nie zastanawiałem w ile akumulatorki się rozładują, ale używam 3 lamp YN 568EXII, C 580EXII oraz C 430EXII.
Około 17.00 dwie lampy (430 i 568) lądują na statywach (pracują w M z reguły nie więcej niż na 1/2 mocy), a 580 na body (częściej w e-ttl) i tak do 1 w nocy. W lampach na statywach mam białe enelopy 1900mAh, a na body czarne 2500 mAh. Casami lampy przechodzą w stan uśpienia, ale nie jestem w stanie określić ile. Gdy wracam do domu i wkładam aku do ładowarki to białe najczęściej wykazują częściowe rozładowanie - dioda świeci na żółto, a czasem na czerwono. Natomiast czarne z lampy na body często po powrocie w ładowarce świecą na zielono czasem żółto.
tzn jak długo są w stanie działać? mógłbyś podać liczby? włożyć pełne akumulatorki i zostawić lampę włączoną(nie w trybie stand by) aż do rozładowania?
Jakie konkretnie ustawienia potrzebujesz sprawdzić? w jakim trybie lampa ?
po prostu włóż naładowane aku, upewniej się że nie masz włączonego trybu "stand by" i włącz lampę w trybie M. Myślę że możesz ja zotawić na 12h bo w tym czasie nie powinna się rozładować skoro obywa się z prądem lepiej niż YN,a potem to musiałbyś na nią zerkać chociaż co 2h żeby ustalić kiedy padnie.
ok, to tak:
podświetlenie ekranu - off (C.Fn 22)
usypianie - off (C.FN 01)
Nie odpytuje czerwonym światłem.
tryb M 1/2 mocy - od 24:00 - 08:00 ok - 1 błysk cd ... (robota, w sensie byłem w robocie, lampa w domu) do ok 19:00 - ok i 1 błysk, i ciągle na chodzie do 23:30.
C.Fn 10 - 60min - tego nie wyłączysz, w trybie slave, master i tak się uśpi wyłączy po godzinie(dla ETTL), w M tego nie ma.
czarne eneloop (sanyo)
Nie wiem ile błysków potrzebujesz zrobić. Sprawdziłem tylko gotowość do pracy.
Może wypożycz taką lampę. Lub dokup power bank (ten do lamp, nie pamiętam nazwy), tylko to drogie jest (canon), nie wiem czy YN to ma.
Tak jak pisałem, mogę porównać tylko do newell , a te wyżerają prąd dużo szybciej (te same akumulatory).
ok, to tak:
podświetlenie ekranu - off (C.Fn 22)
usypianie - off (C.FN 01)
Nie odpytuje czerwonym światłem.
tryb M 1/2 mocy - od 24:00 - 08:00 ok - 1 błysk cd ... (robota, w sensie byłem w robocie, lampa w domu) do ok 19:00 - ok i 1 błysk, i ciągle na chodzie do 23:30.
C.Fn 10 - 60min - tego nie wyłączysz, w trybie slave, master i tak się uśpi wyłączy po godzinie(dla ETTL), w M tego nie ma.
czarne eneloop (sanyo)
Nie wiem ile błysków potrzebujesz zrobić. Sprawdziłem tylko gotowość do pracy.
Może wypożycz taką lampę. Lub dokup power bank (ten do lamp, nie pamiętam nazwy), tylko to drogie jest (canon), nie wiem czy YN to ma.
Tak jak pisałem, mogę porównać tylko do newell , a te wyżerają prąd dużo szybciej (te same akumulatory).
Dzięki!
Biere systemókę :)
Paweł, możesz dokupić właśnie battery packa, tym bardziej jak i tak masz trochę akumulatorów do fotopułapek.
https://www.google.ie/search?q=yn+battery+pack&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjtutaF0OLUAhWHKcAKHefVDh4Q_AUIBigB&biw=3072&bih=1575
to żę istenieją battery packi to ja wiem :P
ale nie nadazylbym ladowac 24 akumulatorkow w ciagu kilkunasu godzin przerwy miedzy foceniami.
Oddalem YN, wziąłem systemówke ktora wytrzyma kilkanscie godzin i to mi starczy.
Kupiłem 430exII. na Tych samych akumulatorkach:
YN560IV - 5h
YN565EX - 10h
430EXII - 20h