Zobacz pełną wersję : Canon 5d mk III i zmiana systemu
Viking89
20-06-2017, 14:02
Witam canoniarzy! Mam do Was trochę pytań. Chodzi mi po głowie zmiana systemu z nikona na canona. Obecnie używam dwóch d3s. Miałem już d700 d610 d800. W nikonie znalazłem się przypadkiem ale zacząłem gromadzić graty i tak już zostało. Cały czas jednak mam mały niedosyt. Zacząłem ostatnio zauważać że zdjęcia z canonów po prostu bardziej mi się podobają. Chodzi tu w dużej mierze o kolor. Zajmuje się głównie reportażem. Do tej pory zwykle jakieś wydarzenia w świecie polonijnym w Sztokholmie ale planuję powrót do kraju i wejście na poważniej w śluby. Chodzi mi po głowie wymiana moich nikonów na dwa 5d mk III. Do tego szkła 24-105, 24, 50, 135, lub 100 macro. Na chwilę obecną używam artów od sigmy 24, 50 i 85. Mam pytanie czy to rozsądne czy to głupi pomysł. Najbardziej boję się kwestii zwiazanej z autofokusem. W d3s jest super. Jak jest w 5d mk III? Czy do canona lepiej iść w obiektywy L czy w arty od sigmy?
Spróbuj najpierw obronić swoje Rawy w Capture One 10. Może kolory nie będą takie złe ;)
Zestaw, który podałeś jest świetny. Jeśli koszty nie mają znaczenia lepiej iść w L - ew. rezygnując np. z zooma.
Witam canoniarzy! Mam do Was trochę pytań. Chodzi mi po głowie zmiana systemu z nikona na canona. Obecnie używam dwóch d3s. Miałem już d700 d610 d800. W nikonie znalazłem się przypadkiem ale zacząłem gromadzić graty i tak już zostało. Cały czas jednak mam mały niedosyt. Zacząłem ostatnio zauważać że zdjęcia z canonów po prostu bardziej mi się podobają. Chodzi tu w dużej mierze o kolor. Zajmuje się głównie reportażem. Do tej pory zwykle jakieś wydarzenia w świecie polonijnym w Sztokholmie ale planuję powrót do kraju i wejście na poważniej w śluby. Chodzi mi po głowie wymiana moich nikonów na dwa 5d mk III. Do tego szkła 24-105, 24, 50, 135, lub 100 macro. Na chwilę obecną używam artów od sigmy 24, 50 i 85. Mam pytanie czy to rozsądne czy to głupi pomysł. Najbardziej boję się kwestii zwiazanej z autofokusem. W d3s jest super. Jak jest w 5d mk III? Czy do canona lepiej iść w obiektywy L czy w arty od sigmy?
5d MK3 to krok w tył w kwestii matrycy. Będziesz miał mniejszą rozpiętość tonalną i paskudny banding w cieniach. Mnie osobiście Nikonie kolory pasują bo są bardziej stonowane. Łatwiej obrabiało mi się rawy z d700 niż 5d MK2 i 6d. Mógłbym się zamienić;)
... Cały czas jednak mam mały niedosyt. Zacząłem ostatnio zauważać że zdjęcia z canonów po prostu bardziej mi się podobają. Chodzi tu w dużej mierze o kolor. ...
... Mnie osobiście Nikonie kolory pasują bo są bardziej stonowane....
Ot i taka ciekawostka. A o co pytał pytający? Bo się można czasami zgubić czytając odpowiedzi.
Kolekcjoner
20-06-2017, 15:24
Może spróbuj się umówć z kimś kto ma 5D mkIII i pozwoli przestrzelić ;).
Viking89
20-06-2017, 16:49
Może w sklepie pozwolą mi wrzucić moją kartę i zrobić trochę fotek. Jak bedzie ok to wtedy może wypożycze sobie ta puszkę na dzień i zrobię konkretny test. Co do captur one to już mi ktoś polecał ten program więc może faktycznie najpierw tego spróbuję choć tani nie jest:P
Chodzi mi po głowie zmiana systemu z nikona na canona.
Wiem, że "chodzi o kolor", ale ja bym się jeszcze zastanowił, np. nad d750 (i nie chodzi o Canon 750d) ;)
Jeżeli najczęściej używanym przez Ciebie trybem AF jest któryś z trybów ciągłych (nie wiem jak one nazywają się w Nikonie) to zakup Canona chyba nie jest najlepszą opcją:
http://www.canon-board.info/fotografia-slubna-75/canon-6d-vs-nikon-d600-95405/
Zamiast wymienionych tam modeli aparatów możesz sobie podstawić "w myślach" dowolne pełnoklatkowce z aktualnie produkowanych przez obydwie firmy i wynik zapewne będzie ten sam.
Co do captur one to już mi ktoś polecał ten program więc może faktycznie najpierw tego spróbuję choć tani nie jest:P
Możesz sobie pobrać darmową 30-dniową wersję próbną C1:
https://www.phaseone.com/en/Download.aspx
I recommend ACR, DXO OP and C1 for working photographers. If you don’t want to spend too much cash and can afford to do things slowly, try Capture NX-D. It produces great quality results in NEF RAW conversion.
Źródło: https://wypictures.net/2015/08/07/comparison-of-raw-converters-for-nikon/
Lightroom czy C1?
https://fstoppers.com/originals/lightroom-or-capture-one-pro-which-raw-processor-best-24769
robertskc7
20-06-2017, 20:33
Najbardziej boję się kwestii zwiazanej z autofokusem. W d3s jest super. Jak jest w 5d mk III?
Myślę, że ta odpowiedź będzie dla Ciebie wystarczająca. Bez zbędnego chyba. Nikonowiec pracujący na Canonach i innych systemach zresztą - Ryan Brenizer
Has Canon finally fixed the autofocus in the 5D line? In a word? Abso-freaking-lutely. The autofocus is accurate, fast, and a pleasure to use â in some ways moreso than the Nikon D3s. I immediately turned off all sensors except the extra-sensitive cross-type sensors â and still had 41 left! Combined with the joystick, I never have to play the focus and recompose game very much unless I want my point of focus to be at the very edge of the frame. And even then I can get it close enough to not compromise the accuracy of my focal plane, which can matter when youâre shooting with a lens like the 50mm f/1.2L
I shot parts of two wedding receptions with the 5D, using my Nikon SB-900 as a flash. I almost always shoot manual mode, which works fine with that combination, but the Canon canât trigger any sort of AF assist beam on the Nikon flash. A dark reception with people dancing around is a nightmare scenario, and one that often frustrated 5D and 5DII users, but even without an AF assist beam the 5DIII worked really, really well, capturing lots of great moments even at f/1.2:
The focus tracking was spot on as well, and AI servo mode will be a useful tool for 5DIII photographers, especially given the complex but intuitive autofocus menu that lets you customize your autofocus preferences to the smallest degree with a fast lens like the 135L, I was able to easily capture lots of great moments quickly and accurately:
Od siebie dodam, że do polskich ślubów 5dmkIII jest aż nad to dobry jeśli chodzi o Af.
Masz szkla i znasz system, siedz w nikonie. Moze pp musisz przycisnac i dostaniesz to czego chcesz.
Przed zakupem przestrzel 5'ke i zobacz jak sie czujesz z body i plikami (ze szkla czy flashy rt, bedziesz zadowolony).
Viking89
21-06-2017, 16:13
Pobawiłem się d5 w sklepie i muszę stwierdzić że przestawienie się na canonowska klawiszo i pokrętłologię to dla mnie ciężka sprawa. Na razie w sezonie i tak nic bym nie zmieniał bo byłoby to szaleństwo. Nikon mnie trochę zdenerwował że co nowa puszka to nowa wpadka. Dlatego kupiłem stare sprawdzone d3s. Długo przymierzałem się do d750 ale to body to dla mnie jakaś wielka wtopa. Tyle co przysparza posiadaczom problemow, to nie robił żaden inny nikon. Zostają tylko jednocyfrówki w nikonie.
kurczeblade
22-06-2017, 09:06
Tyle co przysparza posiadaczom problemow, to nie robił żaden inny nikon. Zostają tylko jednocyfrówki w nikonie.
Ale co "przysparza" D750 użytkownikom ? Klepnąłem tym aparatem około 40 ślubów - i niczego mi nie przyspawa :) Obserwując użytkowników którzy posiadają i używają ten aparat też niczego nie przysparza...
Masz szkla i znasz system, siedz w nikonie. Moze pp musisz przycisnac i dostaniesz to czego chcesz.
Zdecydowanie się zgadzam. Najlepszy efekt przyniesie nie zmiana systemu, a skupienie się na dopracowaniu obróbki.