Zobacz pełną wersję : 1d mk4 vs 7d mk2
majkel1980
10-06-2017, 20:43
Witam serdecznie.
Drodzy forumowicze, potrzebuje Waszej opinii odnośnie wyboru drugiego body do sportu.
Aktualnie posiadam 1d mark IV którym działam w sporcie lokalnym i ogólnopolskim.
Potrzebuję drugie body i tutaj mam dość poważny dylemat.
Kupić drugie body 1d mark IV czy iść w stronę 7d mark II ?
Podstawowe szkła na których pracuję to 70-200 2.8 oraz 300 2.8
Crop x1.6 w siódemce da mi dłuższą ogniskową, 1o kl/s też się wyrobi bez problemu , martwi mnie w tym miejscu żywotność tego modelu (100k jako prognozowane)
Jedynka z kolei nie do zajechania (300k klapnięć), jednak model o wiele starszy i raczej ciężki do kupienia w stanie dobrym i cenowo przystępnym.
Żużel i piłka to moje dziedziny sportu które robię na co dzień...
I co tutaj wybrać ?
Serdecznie zapraszam do dyskusji i dziękuję za wszelkiego rodzaju podpowiedzi ...
Pozdrawiam Serdecznie
Michał
Witam serdecznie.
Drodzy forumowicze, potrzebuje Waszej opinii odnośnie wyboru drugiego body do sportu.
Aktualnie posiadam 1d mark IV którym działam w sporcie lokalnym i ogólnopolskim.
Potrzebuję drugie body i tutaj mam dość poważny dylemat.
Kupić drugie body 1d mark IV czy iść w stronę 7d mark II ?
Podstawowe szkła na których pracuję to 70-200 2.8 oraz 300 2.8
Crop x1.6 w siódemce da mi dłuższą ogniskową, 1o kl/s też się wyrobi bez problemu , martwi mnie w tym miejscu żywotność tego modelu (100k jako prognozowane)
Jedynka z kolei nie do zajechania (300k klapnięć), jednak model o wiele starszy i raczej ciężki do kupienia w stanie dobrym i cenowo przystępnym.
Żużel i piłka to moje dziedziny sportu które robię na co dzień...
I co tutaj wybrać ?
Serdecznie zapraszam do dyskusji i dziękuję za wszelkiego rodzaju podpowiedzi ...
Pozdrawiam Serdecznie
Michał
Jakie znaczenie ma żywotność migawki ?
majkel1980
10-06-2017, 21:09
Jakie znaczenie ?
W sporcie zdjęcia seryjne to normalność. Tak wiec o wiele szybciej osiągnę 100k niż 300k choć wiem doskonale że jest to tylko i wyłącznie bariera psychologiczna , ponieważ nie ma reguły kiedy padnie migawka.
Jednak orientacyjne ilości są na jakiejś podstawie podane i tutaj mam obawy że 100k mogę zrobić podczas jednego roku, i trzeba będzie się udać do serwisu...i wydać trochę kasy.
To tyle jeśli chodzi o znaczenie żywotności migawki.
Żeby szybko nie kupować następnego body :)
Jakie znaczenie ?
W sporcie zdjęcia seryjne to normalność. Tak wiec o wiele szybciej osiągnę 100k niż 300k choć wiem doskonale że jest to tylko i wyłącznie bariera psychologiczna , ponieważ nie ma reguły kiedy padnie migawka.
Jednak orientacyjne ilości są na jakiejś podstawie podane i tutaj mam obawy że 100k mogę zrobić podczas jednego roku, i trzeba będzie się udać do serwisu...i wydać trochę kasy.
To tyle jeśli chodzi o znaczenie żywotności migawki.
Jedynki padają po 40tys, 400d po 150tys, siódemki 300tys robią, dopiero co na allegro albo olx, nie pamiętam, 6D z przebiegiem 500tys się pojawiła. Jakie znaczenie ma podawany przez producenta przebieg ?
--- Kolejny post ---
Żeby szybko nie kupować następnego body :)
Żywotność migawki to jak MTBF dysków twardych
majkel1980
10-06-2017, 21:20
wiem doskonale że jest to tylko i wyłącznie bariera psychologiczna , ponieważ nie ma reguły kiedy padnie migawka
Tom77 jak wcześniej napisałem, bariera psychologiczna i tyle. Kupując nowe auto też nie masz pewności czy nie padnie po 10 tysiącach.
Jest jednak coś w tym że 1-ki są nazwane niezniszczalnymi , a 7 mark II to dość nowy model i nie wiem w co zainwestować.
Tom77 jak wcześniej napisałem, bariera psychologiczna i tyle. Kupując nowe auto też nie masz pewności czy nie padnie po 10 tysiącach.
Jest jednak coś w tym że 1-ki są nazwane niezniszczalnymi , a 7 mark II to dość nowy model i nie wiem w co zainwestować.
Rozumiem cię, ale moja jedynka do 100 tys zaliczyła 2 serwisy więc nie wierzę w żywotność migawki. Aparat to nie inwestycja. Niezniszczalne to były samochody 20 lat temu. Teraz 7D może był produkowane w 3 fabrykach a częśći będzie dostarczać 300 podwykonawców. Jak doliczysz do tego ludzi montujących aparaty w poniedziałki i piatki to żywotnośc można między bajki włożyć.
majkel1980
10-06-2017, 21:36
Rozumiem cię, ale moja jedynka do 100 tys zaliczyła 2 serwisy więc nie wierzę w żywotność migawki. Aparat to nie inwestycja. Niezniszczalne to były samochody 20 lat temu. Teraz 7D może był produkowane w 3 fabrykach a częśći będzie dostarczać 300 podwykonawców. Jak doliczysz do tego ludzi montujących aparaty w poniedziałki i piatki to żywotnośc można między bajki włożyć.
Ja osobiście przerobiłem dwie 1-ki. Mark III który miał 360k bez żadnego serwisowania i problemów działał, ale sprzedałem i kupiłem mark IV który już ma 150k i jak narazie odpukać nic złego się z nią nie dzieje.
Tutaj zrozumiałe jest że jestem co do tego modelu przekonany.
"...Crop x1.6 w siódemce da mi dłuższą ogniskową, 1o kl/s też się wyrobi bez problemu , martwi mnie w tym miejscu żywotność tego modelu (100k jako prognozowane)..."
W tym przypadku prognozowane jest raczej 200K...
krolewicz
11-06-2017, 02:35
porównywałem cropy z 1dmk4 i 7dmk2, pilka nozna cieszynka przez cale boisko
7d2 mimo wiekszego cropa i wiekszej ilosci pikseli nie wypadal wcale lepiej
1dmk4 ma na pewno krotszy shutter lag i krotszy mirror blackout
majkel1980
11-06-2017, 10:27
Korzystając z dwóch internetowych stron która porównuje te dwa modele , ciężko wywnioskować który będzie lepszy. Oba sprzęty są w miarę na podobnym poziomie:D
Co do 7dII obawiam się że po zapięciu 300mm będzie za daleko i może mi umknąć wiele akcji, zawsze można 70-200 pod niego zapiąć i będzie ok :p
Trudna decyzja...
Mimo wszystko dzięki za udział w dyskusji i proszę o więcej doświadczeń z tymi modelami
JA osobiście wybrał bym 1DIV bo sam tak zrobiłem. Decyzja jednak trudna, bo aparaty bardzo podobne. Do sportu crop aż tak bardzo nie jest Ci potrzebny. a te 0,3 nie zrobi aż takiehj różnicy
Ja wybrałem 1D bo jakoś nie wierzyłem, że 7D wytrzyma trudne warunki atmosferyczne. Używam go do zdjęć przyrodniczych. Z 1D robię spokojnie zdjęcia w deszczu, mrozie itp i na razie nigdy mnie nie zwiódł. Jak zacząłem pracować na serii 1D już nigdy nie wrócę do "body bez gripa".