Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do 80D
Witam serdecznie! Jest to mój pierwszy post na tym forum. Wcześniej głównie odwiedzałem nikoniarzy ponieważ brat ma d5100 a ja go używałem. Nadszedł jednak czas na zakup swojego sprzętu i padło prawdopodobnie na Canona 80D. Nie chce kupować z kitem ponieważ trudno będzie go później sprzedać a chciałbym się rozwijać i w przyszłości trochę wzbogacić swoją kolekcję szkiełek. Co chciałbym fotografować? Na razie głownie krajobraz architektura, wiec pewnie coś szerokiego ew jakis zoom fajny i uniwersalny. Budżet trochę słaby. Powiedzmy ze na razie jakies 2500-3000 max za obiektyw.Ewentualnie jakieś dwa obiektywy mogą być używane które pomogą mi zacząć się rozwijać :D Dziekuje serdecznie za pomoc
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
jakis zoom fajny i uniwersalny
18-135 (starszy i tańszy STM, nowszy i mniej tani USM nano) jest uniwersalny, a jeśli potrzebujesz szerokości nie zrażaj się wyglądem i wagą 10-18.
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/canon-ef-s-18-135-is-nano-usm-nowy-kit-do-xxd-103785/
Nie ma żadnego problemu ze sprzedażą "kita", problemem może być tylko uzyskanie odpowiedniej (dla sprzedającego) ceny ;)
Bardziej skłaniał bym się ku temu Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM z powodu na swiatło. zachody i zdjęcia gwiazd to chyba się przyda również :D a co powiecie na 24-105mm?
Jak na razie nie do końca wiesz, co będzie Ci pasowało, i "mogą być używane", to podtrzymuję: 18-135 za 500-600 i 10-18 za ok. 700. Nie naciągniesz budżetu, a jeśli po kilku miesiącach uznasz, że wolisz coś innego, nie stracisz przy odsprzedaży zbyt wiele.
Witam serdecznie! Jest to mój pierwszy post na tym forum. Wcześniej głównie odwiedzałem nikoniarzy ponieważ brat ma d5100 a ja go używałem. Nadszedł jednak czas na zakup swojego sprzętu i padło prawdopodobnie na Canona 80D. Nie chce kupować z kitem ponieważ trudno będzie go później sprzedać a chciałbym się rozwijać i w przyszłości trochę wzbogacić swoją kolekcję szkiełek. Co chciałbym fotografować? Na razie głownie krajobraz architektura, wiec pewnie coś szerokiego ew jakis zoom fajny i uniwersalny. Budżet trochę słaby. Powiedzmy ze na razie jakies 2500-3000 max za obiektyw.Ewentualnie jakieś dwa obiektywy mogą być używane które pomogą mi zacząć się rozwijać :D Dziekuje serdecznie za pomoc
Jak brat ma jakies szkła do to może Nikon. 18-105 i 35 1,8 Nikona a do tego np 7100.
Brat ma kita 18-105 i raczej nic nie będzie kupował. Nie mieszkamy razem więc nie widzimy się za często. Nie wiem dla czego kusi mnie bardzo właśnie system canona. Być może się mylę bo też myślałem właśnie o d7100
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
18-135 (starszy i tańszy STM, nowszy i mniej tani USM nano) jest uniwersalny
oba te szkla nijak sie maja optycznie do 18-55 STM ;) 17-55 jest solidniejszy mechanicznie, tyle mozna o nim powiedziec... :)
IMHO: jesli ma byc tanio i porzadnie optycznie: 18-55.
drozej, duzo lepiej mechanicznie i sporo wieksze mozliwosci: 15-85 (malo doceniane szklo, a te 3mm robia spora roznice).
opcja z 18-55 STM + 10-18 STM jest IMHO najlepsza pod wzgledem obrazka i mozliwosci. mechanicznie to sa suboptymalne obiektywy (zwlaszcza 18-55) ale jakosc obrazka jest bardzo solidna.
Masz rację, pomyliłem się. Myślałem o Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM.
Brać 80D z kitem 18-55STM bo to naprawdę przyzwoity obiektyw, szczególnie do krajobrazu i architektury (tu jego słabe światło ani trochę nie przeszkadza). A potem w miarę rozwoju umiejętności i zainteresowań inwestować w inne ogniskowe i jasne stałki. A przy budżecie 2500zł na szkła można sporo fajnych rzeczy kupić. Na początek bym proponował 10-18STM, 55-250STM i 50/1.8STM. W tej kwocie nie tylko zmieszczą się te szkła (a każde co najmniej dobre) ale jeszcze zostanie na polarka 58mm, który w krajobrazie i architekturze też się przyda i obsłuży 18-55 i 55-250 a z przejściówką także stałkę 50.
C15-85 polecam
Bardzo użyteczny zakres i świetna stabilizacja
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka