Zobacz pełną wersję : Canon 5DII + YN-622 (kilka szt) + 430EXII (kilka szt) - problemy praktyczne
paparazzi25
30-05-2017, 12:58
Cześć!
Mam następujący zestaw (i następujący problem)
Canon 5DII, na nim założone na sankach YN-622 (ver. I) i na sankach Yn-622 jest jeszcze 430 EX II. Wygląda to jak choinka, ale mniejsza o to.
Mam dwie inne 430EXII i 2 dodatkowe YN-622 rozstawione w różnych miejscach.
Chcę, aby 5D II sterował tymi zewnętrznymi 430exII z poziomu aparatu, za pośrednictwem założonego YN-622 (to działa).
Chcę też, aby lampa, która jest na aparacie (a pomiędzy nią, a aparatem jest jeszcze YN-622) działała tak, jakby YN-622 tam nie było.
Czyli albo w pełni funkcjonującym ETTL-u, albo w manualu.
A w tej chwili lampa na aparacie działa tak, jak ustawię*tamte lampy radiowo.
Czyli: nie mogę ustawiać swobodnie lampy na aparacie, bo ona "poddaje się" ustawieniom dla lamp zewnętrznych - sterowanych radiowo.
Czy ja robię*coś*nie tak, czy to jest wada tego systemu?
Czy zamiana YN-622 (tego między aparatem a lampą) na YN-622 II (druga wersja) coś zmieni?
Dziękuję*za pomoc :)
Poszukaj w google "Tho Other Yongnuo User Guide" (w skrócie "TOYUG pdf", dość obszerne omówienie wszystkiego co się da zrobić z tymi wyzwalaczami, po angielsku).
Z tego co pamiętam lampa na sankach to "A".
paparazzi25
30-05-2017, 17:02
W skrócie chodzi o to, aby:
aparat+yn622+lampa = działało w ETTL
yn622+lampa (sterowane z aparatu) = działało w manual np. 1/64
kolejna yn622+lampa (sterowane z aparatu) = działało w manual np. 1/64
kolejna yn622+lampa (sterowane z aparatu) = działało w manual np. 1/64 itd.
W tej chwili albo wszystko działa w ETTL albo wszystko w manual.
Podłączając YN-622 na aparat i na to lampę poniekąd traci się*kontrolę aparat-lampa i lampa włączana jest w system sterowania radiowego (będąc na aparacie).
...
Podłączając YN-622 na aparat i na to lampę poniekąd traci się*kontrolę aparat-lampa i lampa włączana jest w system sterowania radiowego (będąc na aparacie).
Dokładnie tak jest. Lampa na aparacie zawsze jest na kanale A
W tej chwili albo wszystko działa w ETTL albo wszystko w manual.
Nie do końca. Można inaczej, ale tracisz możliwość sterowania lampami zewnętrznymi z poziomu aparatu.
Na nadajniku przyciskasz i trzymasz przycisk SET kilka sekund, aż zamruga kontrolka C1. Wtedy z aparatu sterujesz lampą założoną na nadajnik, a lampami na odbiornikach musisz sterować ręcznie. Więc trzeba chodzić do lamp, albo znów przycisnąć i przytrzymać przycisk SET, ustawić lampy na odbiornikach z poziomu aparatu i ponownie włączyć nadrzędność ustawienia na lampach.
Jest to upierdliwe, ale się da :)
paparazzi25
06-06-2017, 14:23
Dokładnie tak jest. Lampa na aparacie zawsze jest na kanale A
Nie do końca. Można inaczej, ale tracisz możliwość sterowania lampami zewnętrznymi z poziomu aparatu.
Na nadajniku przyciskasz i trzymasz przycisk SET kilka sekund, aż zamruga kontrolka C1. Wtedy z aparatu sterujesz lampą założoną na nadajnik, a lampami na odbiornikach musisz sterować ręcznie. Więc trzeba chodzić do lamp, albo znów przycisnąć i przytrzymać przycisk SET, ustawić lampy na odbiornikach z poziomu aparatu i ponownie włączyć nadrzędność ustawienia na lampach.
Jest to upierdliwe, ale się da :)
Dzięki za odpowiedź.
Wydaje mi się, że mogę*jeszcze inaczej:
- na aparacie jest lampa (bez YN-622)
- aparat podłączam do YN-622TX za pomocą pc-pc
Wtedy YN-622TX steruję*dodatkowymi lampami radiowo (+ możliwość regulacji mocy), a kabel pc-pc daje mi synchro do 1/200 lub 1/250.
Czy sprawdzałeś to może w ten sposób? :)
Pozdrawiam!
Wybacz, że się podepnę, ale irytuje mnie jedna rzecz. Często zdarza mi się przypadkiem nacisnąć przycisk podglądu głębi ostrości który włącza błysk modelujący we wszystkich lampach. Jak to wyłączyć? Kiedy mam 622 na sankach to nie ma tej opcji w menu.
Wybacz, że się podepnę, ale irytuje mnie jedna rzecz. Często zdarza mi się przypadkiem nacisnąć przycisk podglądu głębi ostrości który włącza błysk modelujący we wszystkich lampach. Jak to wyłączyć? Kiedy mam 622 na sankach to nie ma tej opcji w menu.
W C-Fn lampy? Dla 430EXII to chyba C-Fn02 :)
W C-Fn lampy? Dla 430EXII to chyba C-Fn02 :)
Z lampą na sankach tak, ale z wyzwalaczem nie ma tej opcji.
Z lampą na sankach tak, ale z wyzwalaczem nie ma tej opcji.
A nie da się wejść w funkcje indywidualne z panelu lampy? 430EXII nie miałem okazji wymacać dogłębnie, ale według instrukcji powinno zadziałać przytrzymanie przycisku podświetlenia LCD przez ok. 2 sekundy (s. 21 - lista funkcji, s. 22 - opis procedury). W ostateczności można każdą lampę po kolei na sanki zapiąć i wyłączyć powiązanie błysku z podglądem głębi, powinny zapamiętać ustawienia :)
Teraz nie sprawdzę, ale próbowałem każdą lampę ustawić w menu i to pamięta. Problem jest w wyzwalaczu, bo tam ta funkcja widocznie jest domyślnie i nie ma opcji zmiany.
Nie wiem, czy to coś da, ale sprawdź tę instrukcję:
https://drive.google.com/file/d/0B77OmmGIg0gMMzZFaDVlZ1VNTE0/view
Jakaś dobra dusza wrzuciła poradnik (po angielsku) na 94 strony, może jest tam jakaś ukryta opcja (ale nie niemiecka ;) )