Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Heliopan CPL SH-PMC 8 powłok a Heliopan CPL SH-PMC 16 powłok

suave
01-05-2006, 21:44
Czy ktoś mógłby mnie oswiecić jak jest różnica (oprócz powłok oczywiście) pomiedzy dwoma jednakowo oznaczonymi filtrami Heliopana - CPL SH-PMC - z tym że jeden posiada 8 powłok a drugi 16?

Kubak82
01-05-2006, 22:26
a sama liczba powlok nie jest wystarczajaca roznica??nie mam tych filtrow ale wydaje mi sie ze liczba powłok to w tym wypadku jedyna ale zarazem BARDZO istotna roznica..

ew. w gre wchodza jeszcze roznice miedzy filtrami liniowymi i kolowymi, wersje slim i zwykle ale to chyba oczywiste i pewnie sam o tym doskonale wiesz..

Jarek Jaworski
01-05-2006, 22:27
A czy tak sie glupio zapytam, cena jest ta sama?

suave
01-05-2006, 22:36
Cena taka sama. Nie rozumiem natomiast jednej rzeczy W raysfoto.pl podają mi symbol CPL SH-PMC i mówią że ma 8 powłok a w Negatyw że ten sam symbol filtara posiad 16 powłok... Jak w takim razie rozpoznać króry ma 16 a któey 8 powłok. W Raysfoto facet mówi że 16 powłok w tym filtrze jest "optycznie nieuzasadnione" Czegos tu nie rozumiem....

Jarek Jaworski
01-05-2006, 22:41
moze 8 powlok z jednej strony i 8 z drugiej? i te 16 to taki marketingowy chwyt. Jesli Cie to gryzie to kup ten z "16" powlokami :)

suave
01-05-2006, 22:55
Własnie uzyskałem informację że 16 powłok mają filtry ze szkłem pojedyńczym 8 z jednej strony i 8z drugiej, a 8 powłok mają filtry z dwóch szkieł klejonych kazde po 4 powłoki + folia polaryzacyjna. Więc nowe pytanie: który jest lepszy? a stare wciąż bez odpowiedzi dlaczego ten sam producent dla jakby bie było dwóch róznych filtrów zastosował to samo oznaczenie.

Kubak82
02-05-2006, 00:11
tak na logike to wzialbym ten z 16 powlokami bo :

a) wole miec przed obiektywem jak najmniej "dodatkowego" szkla
b)16 powlok to nie 8 :twisted:

ale przyznaje, jestem tak samo zdziwiony jak Ty.. sesnu w tym nie widze :roll:

Cichy
02-05-2006, 05:31
Filtry UV SH PMC mają 16 powłok, a polaryzacyjne kołowe SH PMC 8 powłok. To nawet na logikę samo wychodzi (piszesz, że 2 szybki + folia polaryzacyjna). Na maila już nie odpisuję, bo widziałem, że coś takiego tam wisiało :)

Kubak82
02-05-2006, 08:58
Filtry UV SH PMC mają 16 powłok, a polaryzacyjne kołowe SH PMC 8 powłok.

jesli o to chodzi, to w takim razie cos nie gra w temacie postu :wink:

Heliopan CPL SH-PMC 8 powłok a Heliopan CPL SH-PMC 16 powłok

suave, jak to w koncu jest ;) ??

suave
02-05-2006, 19:35
Jak to jest z tym tematem? A tak że mi chodziło o filtry polaryzacyjne a nie UV. Od jednego sprzedawcy Negatyw uzyskałem informację iz polar CPL SH-PMC posiada 16 powłok a w RAYSFOTO że 8 powłok. I to własnie mnie zaintrygowało. A tu wychodzi na to że polary mają 8 powłok a UV 16 i tyle... A Negatyw na allegro głosi wszystkim ze 16. Poraz kolejny przekonałem się do RAYSFOTO i u nich kupię ten filtr.

Cichy
02-05-2006, 23:22
"Negatyw" to ja i nikomu nie mówiłem, że CPL DHG ma 16 powłok :D

suave
03-05-2006, 19:33
Ładne zagranie gosćiu!!!! W aukcji nr (numer 99178570) zakończonej wczoraj o godzinie 17 :41 napisałeś że filtr polaryzacyjny o którym mowa posiada 16 powłok. Napisałem do Ciebie maila żebyś mi to wyjasnił ale odpowiedzi sie nie doczekałem. Gdybyś się po prostu pomylił i omyłkowo wpisał 16 powłok zamiast 8 to byś na tym forum przyznal się do pomyłki ale Ty przeczytawszy te posty serwujesz mi usmiech a w opisie swojej aukcji która wczoraj się zakończyła zdązyłeś zmienić cyfre 16 na 8!!!! i niby że wszystko jest ok a całe zamieszanie spada na mnie. Niestety to Ty kolego jesteś winowajcą gdysz próbowałeś ludziom na allegro wcisnąć kit i tyle. Ale niestety ktoś to wyłapał.

suave
03-05-2006, 19:39
I jescze jedno - czekam na Twoją odpowiedź na forum, a swoją drogą jestem gotów rzucić tutaj nowy temat o Twojej firmie "Negatyw" żeby ustrzec resztę przed "negatywnymi" niespodziankami z twojej strony i 16-sto powłokowymi filtrami polaryzacyjnymi.

Cichy
03-05-2006, 20:07
Jasne, że się pomyliłem. Ale przecież nikomu nie mówiłem ani nie informowałem mailowo, że polar Heliopana ma 16 powłok. Wyjaśniłem parę postów wyżej sprawę z powłokami i napisałem, ze już na maila nie odpisuję, skoro tu jest sprawa wyjaśniona. Poprawiłem błąd w aukcjach. A tobie o co chodzi ? Nie jestem dla ciebie "gościu". Licz się ze słowami. Wchodzisz jako nowy na forum i masz pretensje do całego świata, że czujesz się oszukany. Tym bardziej że nikt się z tobą nie kontaktował ani nic ci nie sprzedawał. Puknij się w głowę.

suave
03-05-2006, 20:51
To raczej ty powinieneś się puknąć i ocknąć, nie informowałeś mailowo ale publicznie na łamach swojej aukcji wprowadziłeś ludzi w błąd a po tym ukradkiem zmieniłeś opis aukcji chociaż wcześniej juz wiedziałeś że Twoja niby teraz pomyłka została wyłapana. Nazwa Twojej firmy padła chyba w czwartym poście tego tematu a mimo wszystko nie przyznałeś się do tego ze sie pomyliłeś chociaż za chwilę udzielaleś "logicznych" rad. I nie mam pretensji do całego swiata tylko poniekąd do Ciebie za ironiczne usmieszki i robienie z kogoś głupka bo to Ty jesteś sprawcą zamieszania. Ponadto nie odpisałeś na maila i nie wyjasniłeś sprawy chociaż zapewniasz że słuzysz fachową pomocą a więc twoja informacja w opisie aukcji była wiążąca. W tym wypadku nie wiem do kogo ty masz pretensje że nikogo nie informowałeś a opis aukcji to niby co??? Setki osob to czytało A poza tym nie czuje się oszukany jak widzisz nie łatwo daję się oszukiwać, jestem detalistą i lubię rozwiazywac zagadki i demaskować ich autorów. Temat uważam za zakończony.

Cichy
03-05-2006, 20:59
Kompletnie to co piszesz nie ma logiki. Zrobiłem błąd , poprawiłem, i co ? Mam na wszystkich forach głosić wszem i wobec że poprawiłem ilość powłok na swojej aukcji ?

Dodam jeszcze że mail do mnie od tego pana wysłany był 1 maja. Dziś jest 3 maja, kończy się długi weekend, więc mam święte prawo nie odpisywać na maile z allegro do mojego pierwszego dnia roboczego. Jeszcze raz powtórzę o poście http://canon-board.info/showpost.php?p=162849&postcount=8 w którym to napisałem, ze sprawę uważam za wyjaśnioną i na maila już nie będę odpisywał. I po co to bicie piany ?

muflon
03-05-2006, 21:05
Skoro wszystko jest już wyjaśnione, to zamykam wątek.