Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem Tamron SP 45mm f/1.8 Di VC USD i eos5d
Posiadam nowy obiektyw który kupiłem w zeszłym roku do canona 7d. Oczywiście wszystko sprawdzałem na planszy testowej oraz wykonałem kilka zdjęć - szału nie było, ale miałem zamiar kupić eos 5d by obiektyw pokazał pazur - tak zapowiadał sprzedawca.
Oczywiście pomimo kupna eos5d nie miałem czasu ni okazji focić na tym obiektywie.
Podczas ostatniej sesji obiektyw poszedł w ruch by pokazał pazur i tu moje zdziwienie na 70 zdjęć tylko 7 poprawnie wyostrzonych -szok. Dodam, że na tej samej sesji używałem canona 24-70 L II i wszystkie zdjęcia było ostre. I teraz pytanie czy ktoś się spotkał z czymś takim, czy to jakaś kiszka ten obiektyw, a może ja nie umiem ostrzyć na tym obiektywie. W ustawieniach aparatu jest wszystko ok. A może ten szprzęt nie współpracuje z eos5d mIV?
A zdjęcia robił po ustabilizowaniu VC ? Czy jeszcze jak stabilizacja była w trakcie rozruchu ?
Każdy zestaw szkło-body może mieć jakiś błąd "celności" AF, czy przez użyciem sprawdziłeś BF/FF?
Sprawdziłeś FF/BF przed sesją ?
Sprawdziłeś FF/BF przed sesją ?
Niestety przed sesją nie sprawdzałem FF i BF ale to nawet i tak by nic nie dało bo obiektyw ostrzy daleko za punktem AF.
--- Kolejny post ---
A zdjęcia robił po ustabilizowaniu VC ? Czy jeszcze jak stabilizacja była w trakcie rozruchu ?
Robiłem bez stabilizacji bo to jasny obiektyw
--- Kolejny post ---
Każdy zestaw szkło-body może mieć jakiś błąd "celności" AF, czy przez użyciem sprawdziłeś BF/FF?
Oczywiście że ma ale nie tyle. Na tablicy testowej jest ok. On po prostu gubi się w terenie.
W terenie się gubi, bo pewnie z bliska na tablicy jest OK, a z daleka trzeba dać mu kalibrację na minus, dostałeś USB Tap w promocji czy się nie załapałeś ?
W terenie się gubi, bo pewnie z bliska na tablicy jest OK, a z daleka trzeba dać mu kalibrację na minus, dostałeś USB Tap w promocji czy się nie załapałeś ?
Obiektyw ma cholerny BF i dziś byłem by zmienić soft, ale się okazało, że to jest pierwsza wersja obiektywu i nie da się tego zrobić w USB Tap. trzeba wysłać do serwisu. Ciekawe. Sprawdzałem też dziś inne obiektywy i wszystkie ostrzą idealnie. Będąc też w sklepie wziąłem ten sam obiektyw tylko, że nowy i co się okazało??? Ma ten sam problem. Pytanie się nasuwa co to za badziewie ta seria 45mmm?
Jakiś słaby egzemplarz. Kalibrowałem kilka Tapem i nie było wielkich korekcji wprowadzanych. Musisz odesłać do serwisu aby: wgrali nowy soft i skalibrowali obiektyw do swojej puszki referencyjnej, żebyś potem tylko lekko skorygował w razie potrzeby w puszce czy Tapem.
Jakiś słaby egzemplarz. Kalibrowałem kilka Tapem i nie było wielkich korekcji wprowadzanych. Musisz odesłać do serwisu aby: wgrali nowy soft i skalibrowali obiektyw do swojej puszki referencyjnej, żebyś potem tylko lekko skorygował w razie potrzeby w puszce czy Tapem.
Nie wiem jak jest z Tapem w Tamronach, ale podobno mój nie może się połączyć :D co mnie bardzo dziwi. Kolejnym tematem jest ustawienie ostrości na punk inny jak centralny bo tu jest też rozbieżność, a to już jest wina albo optyki albo oprogramowania.
--- Kolejny post ---
Chciałem jeszcze przytoczyć coś co przeczytałem w necie podczas jednego z testów
cyt:
Zdjęcia z obydwu sesji, które przed chwilą oglądaliście wykonaliśmy fotografując Canonem EOS 5D Mark IV z obiektywem EF 85/1.2 L. Profesjonalna seria obiektywów âLâ gwarantuje doskonałą ostrość, kontrast, kolory oraz komfort pracy poprzez szybkie i dokładne ostrzenie. To w 100% sprawdza się, wszystko jest na najwyższym poziomie, ostrość ustawiana jest nawet w półmroku, na płaszczyźnie praktycznie pozbawionej kontrastu. âElkaâ działa bez zarzutu. Problemy zaczynają się jeśli sięgniemy po obiektywy amatorskie np. EF 50/1.4 i EF 50/1.8 STM. Oczywiście zobaczymy słabe strony takiego obiektywu takie jak aberrację, słaby kontrast i niepewny autofokus.
Zdjęcie wykonane za pomocą obiektywu EF 50/1.4 na skrajnej przysłonie f/1.4. Ostrość ustawił bez problemu w tym miejscu gdzie chcieliśmy. EOS 5D Mark IV jest bardzo wymagający, pokazał na tym zdjęciu, że nie ma kompromisów dla obiektywu â aberracja jest widoczna.
Sprawdzamy celność autofokusa fotografując modelkę. W Canonie 5D Mark IV został wybrany jeden punkt AF, który dla tych kadrów ustawiony jest na twarz. Przysłona jest ustawiona na f/1.4, co oznacza, że głębia ostrości jest minimalna. 6 zdjęć, jedno ma trafioną ostrość w punkt, reszta gdzieś się zagubiła. koniec cyt.
Nie wiem jak jest z Tapem w Tamronach, ale podobno mój nie może się połączyć :D co mnie bardzo dziwi.
Po wgraniu nowego softu będzie się łączył.
Po wgraniu nowego softu będzie się łączył.
Rzeczywiście po wgraniu softu ilość nieostrych zdjęć zmniejszyła się znacznie ale nadal obiektyw nie można wyregulować mikroregulacją. Czasem ma BF a czasem FF.
"nie można wyregulować mikroregulacją" Za pomocą czego? Mikroregulacji w aparacie czy za pomocą Tap-In?
Miałem ten obiektyw pod koniec grudnia 2016 roku przez kilkanaście godzin u siebie na chacie wraz z Tap-In. Ponieważ konkretnie mydlił a nie mogłem (chociaż chciałem) użyć Tap-In bo tak sobie producent wymyślił że żeby aktywować współpracę jednego z drugim to trzeba odesłać obiektyw do Gdańska na serwis celem aktualizacji firmware (co mnie konkretnie wkurzyło bo zamawiałem go w Cyfrowe.pl czyli właśnie... w Gdańsku i na dodatek prosiłem żeby mi przysłali wersję z nowym firmware) to odesłałem go po zwrot kasy (który otrzymałem bez problemów). Później z ciekawości skontaktowałem się jeszcze z dwoma innymi dużymi sklepami foto i wszędzie mieli na stanie egzemplarze ze starym firmware (numery seryjne bodajże poniżej 1000) czyli nawet nie miałem szans na wersję z nowym firmware.