Zobacz pełną wersję : Obiektyw Canon 17-40 F4 jaka osłona do cropa.
Robert-foto
11-05-2017, 10:35
witam , tak jak w temacie kiedyś czytałem na ten temat ale teraz nie mogę tego tematu znaleźć.
Jaką osłonę przeciw słoneczną dać aby pasowała do obiektywu canon 17-40 F4 zamiast EW-83E można zastosować z innych obiektywów tak aby spełniała swoją rolę przy croopie.
Podobno mogą pasować z 24-105 F4L lub 24-70 F2,8.
Proszę o informacje - która z nich nie będzie winietować
jestes pewien ze oryginał nie bedzie spełniał swojego zadania? ta od 24-70 to wg mnie sie nie nadaje, jest baaardzo głeboka
Po przeliczeniu 17mm X 1.6 Crop daje 27,2 czyli osłona od obiektywów typu 24mm powinna się sprawdzić. Jeśli bagnet od osłony 24-105 f4L pasuje co czemu nie.
Wyjątkiem jest ta 24-70 2.8 - nie nada się - ma konstrukcję mocowaną do korpusu obiektywu a nie do końca wysuwanego tubusu uwzględniającą wydłużanie obiektywu wraz ze skracaniem ogniskowej.
witam , tak jak w temacie kiedyś czytałem na ten temat ale teraz nie mogę tego tematu znaleźć.
Jaką osłonę przeciw słoneczną dać aby pasowała do obiektywu canon 17-40 F4 zamiast EW-83E można zastosować z innych obiektywów tak aby spełniała swoją rolę przy croopie.
Podobno mogą pasować z 24-105 F4L lub 24-70 F2,8.
Proszę o informacje - która z nich nie będzie winietować
A co jest nie tak z EW-83E ? osłona z 17-40 jest szeroka, przy cropie może nie jest aż taka szeroka potrzebna ale po co kombinować
Since 1.6x camera bodies do not need all of the image this lens presents, a more-light-reducing lens hood can be used. Friends of the site have reported that the Canon EF 24mm f/1.4L Lens' EW-83DII lens hood and the Canon EF 24-105mm f/4L IS Lens' EW-83H work well as alternatives for these bodies. I tested the EW-83J from the Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS Lens and it seems to work fine on the 17-40. It fits and does not cause vignetting at 17mm and f/4. It looks a lot better as well.
z tej strony: Canon EF 17-40mm f/4L USM Lens Review (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-17-40mm-f-4.0-L-USM-Lens-Review.aspx)
Sam używałem którejś z nich (chyba tej ostatniej - oczywiście zamiennika) i było ok.
Since 1.6x camera bodies do not need all of the image this lens presents, a more-light-reducing lens hood can be used. Friends of the site have reported that the Canon EF 24mm f/1.4L Lens' EW-83DII lens hood and the Canon EF 24-105mm f/4L IS Lens' EW-83H work well as alternatives for these bodies. I tested the EW-83J from the Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS Lens and it seems to work fine on the 17-40. It fits and does not cause vignetting at 17mm and f/4. It looks a lot better as well.
z tej strony: Canon EF 17-40mm f/4L USM Lens Review (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-17-40mm-f-4.0-L-USM-Lens-Review.aspx)
Sam używałem którejś z nich (chyba tej ostatniej - oczywiście zamiennika) i było ok.zWi
Witam szanowne grono
w nawiazaniu do tematu , czy osłona " Canon EW-83J " od Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS Lens dopasowała się dobrze i pasuje do obiektywu Canon 17-40 mm f/4L EF USM
Pozdrawiam
Odpowiedz nadeszła sama po zamówieniu odebraniu i zamontowaniu do Canon EF 17-40mm f/4L USM osłony EW-83J canon orginalnej i pomimo że trochę kosztuje ten kawałek plasitku , to warto było bo nie winietuje , polecam zamiast tej z kompletu , dobrze się sprawdza........................
Hmmm... Nie winietuje? A z ktora winietuje?. Nie wiedzialem , ze taki moze byc skutek zalozenia nieoryginalnej oslony ...