PDA

Zobacz pełną wersję : Przyciemnienie wizjera - usterka ? ale jaka ?

robhary
07-05-2017, 12:16
Mam pytanie które spróbuje opisać jakie zdarzyło mi sie już drugi raz.
Podczas wykonywania zdjęć w pewnym chwili nastąpiło przyciemnienie wizjera , tak jakbym założył filtr szary ,
co skutkowało brakiem widocznego punktu ostrości "czerwonej kropki " po naciśnięciu do połowy spustu migawki i brakiem możliwości wykonania ujęcia. Odpięcie obiektywu ( sigma 35 / 1,4 ) , włączenie i wyłącznie aparatu kilka razy nie powodowało poprawy .
Po przejściu / przełączeniu się na podgląd na żywo Live View można było wykonywać zdjęcia .
Po wykonaniu kilku zdjęć w/w sposób aparat z powrotem wrócił do poprawnej pracy czyli możliwości wykonania zdjęć przy pomocy wizjera .
NIe ukrywam że jest to niepokojące zjawisko i jeśli znacie powód takiego zachowania to proszę o pomoc .
Z góry dziękuje za pomoc.
Robert .

7four
07-05-2017, 14:16
Sprawdź następnym razem czy nie zacięła się przysłona. Nie wiem jaki aparat, sprawdź taki guzik podglądu głębi (z przodu). Patrz w obiektyw i go na włączonym powciskaj, będziesz widział jak przysłona się zamyka i otwiera.

adawro
07-05-2017, 14:19
Jaki aparat? Bo może to brak zasilania w module "transmissive LCD".

robhary
07-05-2017, 14:56
Aparat canon 6d + sigma 35 1,4 art

zdebik
07-05-2017, 15:09
Te nowe tak maja, bez baterii nic nie widac.

jerzyp
07-05-2017, 16:17
Te nowe tak maja, bez baterii nic nie widac.

Coś ci się pomyliło "Zdebik" to nie sony tam jest wizjer optyczny z pryzmatem pentagonalnym , a nie wyświetlacz . Może faktycznie przysłona się zawiesza , pytanie czy to zdarzyło się z tym samym obiektywem , czy też z różnymi obiektywami .

zdebik
07-05-2017, 16:21
Coś ci się pomyliło "Zdebik" to nie sony tam jest wizjer optyczny z pryzmatem pentagonalnym , a nie wyświetlacz . Może faktycznie przysłona się zawiesza , pytanie czy to zdarzyło się z tym samym obiektywem , czy też z różnymi obiektywami .
Mam w domu 5d3 i 760d w nich po wyciagnieciu baterii prawie nic nie widac (szczegolnie 760'ce), na 60D wyciagnieta bateria nie robi wrazenia.

Tom77
07-05-2017, 17:59
500D,6D,5D,7D po wyjęciu baterii nic się nie zmienia.

--- Kolejny post ---

500D,6D,5D,7D po wyjęciu baterii nic się nie zmienia.

Obstawiam migawkę w obiektywie, sprawdź jak się przymyka na krótszych czasach i czy wraca do pozycji otwartej

Tom77
07-05-2017, 18:31
Hmmmm, dlaczego u mnie w 6D nie działa podgląd głębi ostrości ?

robhary
07-05-2017, 19:25
Tom77---------------Działa tylko w obiektywie w puszcze tego nie zrobisz .

--- Kolejny post ---

7four -------------Czyli problem prawdopodobnie leży po stronie obiektywu ????

Tom77
07-05-2017, 19:45
Tom77---------------Działa tylko w obiektywie w puszcze tego nie zrobisz .

--- Kolejny post ---

7four -------------Czyli problem prawdopodobnie leży po stronie obiektywu ????

Czyli aparat nie przymknie przysłony w obiekywie jezeli obiektyw jest nie podpiety ?

adawro
07-05-2017, 21:57
Może upgrade firmware-u w obiektywie pomoże?

Yaru
08-05-2017, 14:07
Aby sprawdzić cofanie się przesłony w obiektywie należy ustawić F22 lub więcej i wcisnąć przycisk podglądu głębi ostrości. Przycisk może nie działać gdy ustawisz f1.4 ( bo nie ma czego przymknąć ) lub gdy jest przedefiniowany na inna funkcję ( ja mam np. funkcję AI SERVO ).
Przesłona po przymknięciu powinna sprężyście i szybko wracać, jeżeli wraca wolno sprawdź czy na listkach nie ma śladu oleju. Jeżeli się zacina i nie wraca obraz na matówce będzie ciemny, jak zauważysz kolejny raz ten problem odepnij szkło od body, zobaczysz czy przesłona "została" czy wróciła. Problem może być natury mechanicznej coś blokuje listki, lub elektronicznej uwalony moduł lub taśma sterująca co owocuje brakiem komunikacji z body.

adawro
08-05-2017, 14:46
Problem może być natury mechanicznej [...] lub elektronicznej
lub programowej - dlatego pisałem o "apgrejdzie firmłeru" w obiektywie.

robhary
08-05-2017, 20:15
Aby sprawdzić cofanie się przesłony w obiektywie należy ustawić F22 lub więcej i wcisnąć przycisk podglądu głębi ostrości. Przycisk może nie działać gdy ustawisz f1.4 ( bo nie ma czego przymknąć ) lub gdy jest przedefiniowany na inna funkcję ( ja mam np. funkcję AI SERVO ).
Przesłona po przymknięciu powinna sprężyście i szybko wracać, jeżeli wraca wolno sprawdź czy na listkach nie ma śladu oleju. Jeżeli się zacina i nie wraca obraz na matówce będzie ciemny, jak zauważysz kolejny raz ten problem odepnij szkło od body, zobaczysz czy przesłona "została" czy wróciła. Problem może być natury mechanicznej coś blokuje listki, lub elektronicznej uwalony moduł lub taśma sterująca co owocuje brakiem komunikacji z body.

Dzięki za podpowiedz , sprawdziłem : listki chodzą płynnie nie widzę ojeju .