PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do obróki zdjęć / głównie Lightroom + czasami Photoshop - 2017

faraon20
06-05-2017, 10:18
Panowie,
potrzebuję dość mocnego laptopa do obróbki zdjęć bo moje obecne i5 + wbudowana grafika i 12gb ramu działa dla mnie zbyt wolno i mnie po prostu denerwuje.

Plan jest taki żeby lightroom chodził gładko, bez przycięć nawet z dużą biblioteką zdjęć.
Robiłem małe rozeznanie na rynku i póki co w oczy wpadł mi Lenovo Y700, procesor i7, 16gb ramu, GTX980, dysk SSD 128/250gb i co najważniejsze monitor IPS full hd, matowy co do zdjęć wydaje się być całkiem ok.

Możecie coś innego polecić w podobnych konfiguracjach?
Procesor i7 lub amd z podobnego poziomu.
Ram 16gb (może być 8 ale z możliwością rozbudowy)
Grafika co najmniej 2gb
Dysk SDD (conajmniej 120gb) + HDD
Matryca IPS albo conajmniej matowa.

Raczej nie patrzę na MACi bo ich nie lubię a druga sprawa że zabijają ceną.

@Admin, jak w złym miejscu wątek to proszę o przeniesienie, ale tutaj wydał mi się najrozsądniejszy.

kmeg
06-05-2017, 10:48
^^ Dopisz konkretnie jakie masz to i5 (model i taktowanie) bo bez tego ciężko wyrokować od jakiego pułapu "powolności" zaczynasz. Ta grafika to pod LR/PS?

7four
06-05-2017, 12:33
Kolega się spodziewa cudu. Jeżeli ma teraz za wolno to lepiej niech zobaczy co mu kompa zamula.

faraon20
06-05-2017, 21:16
i5-3230m 4x2.6
Wydawało mi się że to będzie ślicznie obsługiwało ligtrooma, jednak trochę mnie zawodzi.

@kmeg, grafika pod ps/lr, do gier mam konsolę.

@7four, co ma mi kompa zamulać? Po prostu czuję że na lr to nie jest to. Jestem dość niecierpliwy i jak czekam 2-4 sekundy na eksport zdjęcia według mojego uznania to jest zdecydowanie źle. Co więcej, jak przechodzę ze zdjęcia na zdjęcie i muszę czekać na podgląd kilka sek to też mnie to nie bawi. Potrzebuję czegoś co działa szybciej. Czy to takie dziwne?

7four
06-05-2017, 21:48
Zrób preview 1:1 podczas parzenia kawy, (jak długo potrwa, zależy od ilości zdjęć), wtedy będziesz mniej czekać przy przechodzeniu pomiędzy zdjęciami. Jedyna wada, baza LR zdecydowanie się powiększy. Zdecydowanie na oddzielnym dysku SSD.

--- Kolejny post ---

Nie sugeruj się "literkami" procesorów montowanych w lapkach (marketing, nie mający żadnego związku z wydajnością, to nie to samo co w stacjonarnych). Nie ma zmiłuj.

MP-X
06-05-2017, 22:08
Nie kupuj tego Lenovo nie do zdjęć nie z tą folią na tafli szkła :D

faraon20
05-07-2017, 10:32
Mały update. Jako że przeszukałem pół internetu odnośnie lightrooma postanowiłem jeszcze dać szansę mojemu obecnemu sprzętowi.
Najpierw wywaliłem całą bazę zdjęć, potem zrobiłem prevki 1:1 - nie za dużo to pomogło aczkolwiek trochę odmuliło kompa. Następnie zrobiłem defragmentacje dysku hdd który miałem co też trochę pomogło.
Teraz dokupiłem dysk SSD 500gb i przeniosłem na niego całe oprogramowanie + system. Efekt jest piorunujący i lightroom przestał zamulać!
Teraz muszę zrobić prevki 1:1, przenieść bazę zdjęć na drugi dysk (hdd), bazę lightroom na ssd i powinno jeszcze dostać większego kopa.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale już szybkość działa programu jest na poziomie akceptowalnym przez co resztę budżetu przeznaczonego na laptopa mogę wydać na dodatkowy monitor z prawdziwego zdarzenia :)