Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtry Cokin P i nie tylko.,,

broneckk
04-05-2017, 09:05
Witam, zakupiłem niedawno system cokin P do swojego zestawu.
Aktualnie posiadam Polara kołowego (nakręcany na obiektyw) czy jest szansa na podpięcie go do systemu cokin, czy czeka mnie wymiana filtra na dedykowany do cokin?

akustyk
04-05-2017, 09:08
Witam, zakupiłem niedawno system cokin P do swojego zestawu.
Aktualnie posiadam Polara kołowego (nakręcany na obiektyw) czy jest szansa na podpięcie go do systemu cokin, czy czeka mnie wymiana filtra na dedykowany do cokin?

ciezko tego razem uzywac, wiec sa dwa rozwiazania:
1. kupic dedykowany do systemu Cokin (zamienniki P164 mozna znalezc w przyzwoitych cenach i to moze byc zupelnie wystarczajace jakosciowo, np. https://www.amazon.de/Polaroid-Filter-kompatibel-quadratischen-Filterhaltern/dp/B00ATFFKDS/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1493881628&sr=8-2)
2. uzywac nakrecanego polara i polowki trzymac w rece

FlatEric
08-05-2017, 14:47
3. Można też używać nakręcanego polara i w niego wkręcić cokina. Nieco kłopotliwe, ale się da. :) Acz może być ryzyko winietowania na szerokim kącie - i to od adaptera, a nie uchwytu.

akustyk
08-05-2017, 14:59
3. Można też używać nakręcanego polara i w niego wkręcić cokina. Nieco kłopotliwe, ale się da. :) Acz może być ryzyko winietowania na szerokim kącie - i to od adaptera, a nie uchwytu.

no wlasnie nie wymienialem tego rozwiazania, bo po trzech razach czlowieka szlag trafia...

mozna na upartego, ale to sakramencko niepraktyczne i w szerokokoatnych obiektywach nieuzyteczne

michalab
08-05-2017, 17:50
2. uzywac nakrecanego polara i polowki trzymac w rece
Używałem kiedyś tego rozwiązania jest OK, drobny upgrade to na gumki recepturki.

akustyk
08-05-2017, 19:57
Używałem kiedyś tego rozwiązania jest OK, drobny upgrade to na gumki recepturki.

wiele lat tak focilem ;) dopoki jakies 1,5 roku temu nie sprawilem sobie 100-tki. i malo ze sie przyzwyczailem... wole na spokojnie z holderem i filtrami nalozonymi. o wiele latwiej uniknac zlego ustawienia twardej polowki ;)

z tym ze w NL twarde polowki to podstawa, moze z 90% zdjec ;) za granica, gdzie gdzie krajobraz dostaje skladowej wertykalnej, odsetek miekkich polowek mi wzrasta ;)

michalab
09-05-2017, 12:24
No właśnie się zastanawiałem, czy z połówki hard nie robi się soft przy trzymaniu w ręku, ale prawie nie używam twardej i nie pamiętam, żebym w ogóle używał jej w takiej konfiguracji.

akustyk
09-05-2017, 12:30
No właśnie się zastanawiałem, czy z połówki hard nie robi się soft przy trzymaniu w ręku, ale prawie nie używam twardej i nie pamiętam, żebym w ogóle używał jej w takiej konfiguracji.

nie robi sie. i jesli scena wymaga precyzyjnego ustawienia twardej polowki, no to przy trzymaniu w lapie dosc latwo zepsuc zdjecie, bo sie lekko poruszylo filtrem

FlatEric
09-05-2017, 14:30
Choć faktem jest, że odległość od filtra do obiektywu może mieć znaczenie. Np. przed laty dla filtrów gradientowych wschodnioniemieckiej Agfy zalecana była odległość od przedniej soczewki do filtra wynosząca 25-35% ogniskowej, a dla filtrów połówkowych - 40%. :O

akustyk
09-05-2017, 15:21
Choć faktem jest, że odległość od filtra do obiektywu może mieć znaczenie. Np. przed laty dla filtrów gradientowych wschodnioniemieckiej Agfy zalecana była odległość od przedniej soczewki do filtra wynosząca 25-35% ogniskowej, a dla filtrów połówkowych - 40%. :O

nie moze, tylko ma: im dalej filtr od soczewki tym gradacja twardsza.
w Agfie prawdopodobnie wynikalo to z gradacji jaka wybrali i efektu, jaki konkretne filry mialy osiagnac (tj. ostrosci przejscia)