PDA

Zobacz pełną wersję : Sony A9

Strony : 1 [2]

zdebik
06-05-2017, 22:38
Canon posiada matryce 50Mpix, do metrowych wydrukow bedzie w sam raz ;).

Na Sony, byl/jest hype. Wiekszosc nakreca youtube i ambasadorzy jak np J. Lanier. Niestety na koniec koncow, taki kolo moze osiagnac podobne efekty kazdym aparatem z odpowiednim obiektywem.

Sam nie jestem swiety, poniewaz duzo sprzetu ktory kupilem lezy i sie marnuje. Lee littlestoper, profoto b2, 100 macro takie pierwsze z brzegu przyklady.

Sam puszki dlugo nie zmienie bo i tak mi to nie pomoze. 5d3 zacznie mnie ograniczac (przy moim niedorozwoju) za 100 000 lat.

7four
06-05-2017, 23:13
Hmm.
Wiedziony doświadczeniem Kolegi Jana Pawlaka oraz jego niezachwianą wiarą w boską nieomylność portalu DxO, zacząłem się w portal ten pobieżnie na razie zagłębiać. I powiem Wam, że już pierwsze odkrycie jest dla mnie niezwykle cenne! Otóż okazuje się, że na moim starym i archaicznym wobec każdego Sony Canonie 5d3 lepszym szkłem będzie Canon 135mm 2.8 Soft Focus, niż jakiś tam przereklamowany Canon 70-200 f/4 IS lub 70-300 L IS, że o takich badziewiach jak stare L-ki 24-70 czy 16-35 II nie wspomnę.
Czyni to odkrycie dla mnie portal DxO jeszcze bardziej wiarygodnym, niż był do tej pory, a ich metody testowe należy faktycznie uznać za kompletnie innowacyjne.

Nie zgłębiaj się tylko w nasze forum za mocno, bo dojdziesz do wniosku, że zdjęć obecnie nie da się robić i trzeba zwykle czekać na kolejny model aparatu, bo to , bo tamto, same wady. Unikaj jak ognia działu dla kotletów, tam od zawsze do teraz nie wiadomo jaki zestaw jest potrzebny. XD

--- Kolejny post ---

Canon posiada matryce 50Mpix, do metrowych wydrukow bedzie w sam raz ;).

Na Sony, byl/jest hype. Wiekszosc nakreca youtube i ambasadorzy jak np J. Lanier. Niestety na koniec koncow, taki kolo moze osiagnac podobne efekty kazdym aparatem z odpowiednim obiektywem.

Sam nie jestem swiety, poniewaz duzo sprzetu ktory kupilem lezy i sie marnuje. Lee littlestoper, profoto b2, 100 macro takie pierwsze z brzegu przyklady.

Sam puszki dlugo nie zmienie bo i tak mi to nie pomoze. 5d3 zacznie mnie ograniczac (przy moim niedorozwoju) za 100 000 lat.

A ja nigdy nie kupiłem czegoś co leży i się marnuje. To co kupuje używam.

--- Kolejny post ---

Masz rację, ja wiem że nie ma jednej rzeczy dobrej do wszystkiego, na moment o tym zapomniałem, ale już jest okej. Będą dwa korpusy, tylko szkoda że sony nie zamiotło totalnie i nie wypuściło A9, A9r, A9s w tym samym momencie :)

A po co tyle korpusów ? Co jest bardziej opłacalne? Kiedy 3 osoby kupią ten sam 1 model aparatu który spełnia ich (różne) wymagania , czy 1 osoba która kupi 3 aparaty (bo musi) a żaden z nich osobno nie spełni w całości tego czego oczekuje od aparatu? (opłacalne dla producenta i dla konsumenta)

zdebik
06-05-2017, 23:26
Nie zgłębiaj się tylko w nasze forum za mocno, bo dojdziesz do wniosku, że zdjęć obecnie nie da się robić i trzeba zwykle czekać na kolejny model aparatu, bo to , bo tamto, same wady. Unikaj jak ognia działu dla kotletów, tam od zawsze do teraz nie wiadomo jaki zestaw jest potrzebny. XD

Da sie robic, trzeba miec FF i jasne eLki.

7four
06-05-2017, 23:37
Da sie robic, trzeba miec FF i jasne eLki.

Ale które FF i które eLki ?

zdebik
06-05-2017, 23:40
Ale które FF i które eLki ?
1dx2, 35 1.4 II, 85 1.2 II.

7four
06-05-2017, 23:43
1dx2, 35 1.4 II, 85 1.2 II.

Sony tańsze o 1500$. :p

zdebik
06-05-2017, 23:44
Sony tańsze o 1500$. :p
Pro maja Canona, gimby biegaja z Sony!

7four
06-05-2017, 23:46
35 za wąsko, a 85 za ciężkie :p

jan pawlak
07-05-2017, 02:43
Hmm.
Wiedziony doświadczeniem Kolegi Jana Pawlaka oraz jego niezachwianą wiarą w boską nieomylność portalu DxO, zacząłem się w portal ten pobieżnie na razie zagłębiać. I powiem Wam, że już pierwsze odkrycie jest dla mnie niezwykle cenne! Otóż okazuje się, że na moim starym i archaicznym wobec każdego Sony Canonie 5d3 lepszym szkłem będzie Canon 135mm 2.8 Soft Focus, niż jakiś tam przereklamowany Canon 70-200 f/4 IS lub 70-300 L IS, że o takich badziewiach jak stare L-ki 24-70 czy 16-35 II nie wspomnę.
Czyni to odkrycie dla mnie portal DxO jeszcze bardziej wiarygodnym, niż był do tej pory, a ich metody testowe należy faktycznie uznać za kompletnie innowacyjne.

..... już pierwsze odkrycie jest dla mnie niezwykle cenne!
Rozumiem, że dokonałeś wreszcie odkrycia że stałki są na ogół lepsze od zoomów.

Gratuluję, lepiej późno niż wcale !
W rankingu testach jakości wykonywanych zdjęć pierwszy zoom jest na 111 miejscu a w pierwszych 500 obiektywów w tej klasyfikacji zoomów jest 14

jp

MC_
07-05-2017, 05:25
Widzę, że tylko testy, rankingi i tabelki.

Oglądałem kiedyś program o fotografie modowym. Jakiś dureń mający w dorobku okładki Vogue, Elle i masa innych nieinteresujących mnie czasopism. No i ten idiota używał 24-105L. Ale widocznie nie czytał for, tabelek i testów.

Janeek
07-05-2017, 08:15

Oglądałem kiedyś program o fotografie modowym. Jakiś dureń mający w dorobku okładki Vogue, Elle i masa innych nieinteresujących mnie czasopism. No i ten idiota używał 24-105L. Ale widocznie nie czytał for, tabelek i testów.

Dokładnie, a najlepsze zdjęcia portretowe jakie widziałem zostały zrobione przez gościa używającego 6D z założą Sigmą 50 art.

tomfoot
07-05-2017, 09:13
..... już pierwsze odkrycie jest dla mnie niezwykle cenne!
Rozumiem, że dokonałeś wreszcie odkrycia że stałki są na ogół lepsze od zoomów.

Gratuluję, lepiej późno niż wcale !
W rankingu testach jakości wykonywanych zdjęć pierwszy zoom jest na 111 miejscu a w pierwszych 500 obiektywów w tej klasyfikacji zoomów jest 14

jp

Wiesz co, trzeba to wprost powiedzieć: te testy z DxO są naprawdę g... warte, ewentualnie przeznaczone dla czerpiących wiedzę o technologiach z pism kolorowych typu chip czy inny digital camera.

Yaru
07-05-2017, 09:39
Niemożliwe 6d nie zrbisz dobrych zdjęć i do tego z Sigma, wiem bo sam mam dwie 6d i 3 obiektywy z serii Art :)

jan pawlak
07-05-2017, 10:42
Wiesz co, trzeba to wprost powiedzieć: te testy z DxO są naprawdę g... warte, ewentualnie przeznaczone dla czerpiących wiedzę o technologiach z pism kolorowych typu chip czy inny digital camera.

Wiesz co, trzeba to wprost powiedzieć, powinieneś się zachować fair !
Skoro wiesz że te testy z DxO są naprawdę g... warte, ewentualnie przeznaczone dla czerpiących wiedzę o technologiach z pism kolorowych typu chip czy inny digital camera.

Powinieneś o tym napisać do :
a.
Działów Rozwoju firm (np. Nikon, Samasung, Nasa,Sigma, ...) które zlecają testy DxO i gdzie na podstawie ich wyników specjaliści (np. od konstrukcji optyki) podejmują decyzje projektowe
Customers | www.dxo.com (http://www.dxo.com/us/image-quality-evaluation/customers)
b.
redaktorów czasopism specjalistycznych o światowym zasięgu/renomie które prezentują czytelnikom wyniki testów DxO jako autorytatywne.
Partners | www.dxo.com (http://www.dxo.com/us/image-quality-evaluation/partners)

oczywiście powołując się na swój dorobek, kompetencje, zdobyte doświadczenie w tworzeniu i korzystaniu z norm światowych w testowaniu sprzętu optycznego.

Uważam, że powinieneś to zrobić

jp

7four
07-05-2017, 11:26

To akurat zły przykład. Jeżeli nie jesteś z "klubu" nigdy nie uda się Tobie nawet mieć myśl, że możesz tam coś opublikować. A "zdjęcia" które tam widzimy, to już grafika a nie fotografia, tak btw.

MC_
07-05-2017, 11:28
Co oznacza, ze sprzet ma drugorzedne znaczenie.

7four
07-05-2017, 11:37
Co oznacza, ze sprzet ma drugorzedne znaczenie.

Z tym się nie zgodzę. Sprzęt ma Tobie służyć a nie ograniczać. Jeżeli widzisz, że coś Tobie nie pasuje zmieniasz wg. potrzeb.
A to co komuś nie pasuje, dla innego może być zaletą.

MC_
07-05-2017, 11:39
O wlasnie. Sprzet kupujemy pod swoje potrzeby/odczucia, a nie tabelki i testy.

7four
07-05-2017, 11:43
W przyszłości np. parametr liczby kl/sek kiedyś zniknie, w momencie kiedy z krótkiego filmu będzie można wyjąć pojedynczą klatkę, która będzie jakości obecnych zdjęć. Chyba to kwestia czasu.

--- Kolejny post ---

Znowu na nie (w 50%). Testy i tabelki są dla jednych zaletą, dla innych nie mają znaczenia 8-)

kmeg
07-05-2017, 12:00
Nie oszukujemy się, sprzęt to głównie kupujemy taki na jaki nas stać :). Reszta to dorabianie sobie różnych teorii najczęściej.

Ciekaw jestem ile osób wybrałoby 6d, gdyby mogli kupić 1dx2 w tej samej cenie i ile osób zwróciłoby wtedy uwagę na klockowatosc tego body i fakt, że nie potrzebuje większości jego funkcji.

Pawel92
07-05-2017, 12:57
...Ciekaw jestem ile osób wybrałoby 6d, gdyby mogli kupić 1dx2 w tej samej cenie i ile osób zwróciłoby wtedy uwagę na klockowatosc tego body i fakt, że nie potrzebuje większości jego funkcji.
No to jedną już znalazłeś: sprzedałem 1Dx i nabyłem 5DIV, właśnie z uwagi na klockowatość :D

kmeg
07-05-2017, 13:06
No to jedną już znalazłeś: sprzedałem 1Dx i nabyłem 5DIV, właśnie z uwagi na klockowatość :D
Wyjątek potwierdza regułę - poza tym 1dx2 to nie 1dx ;) 5dmk4 to nie 6d ;)

jan pawlak
07-05-2017, 14:15

Fotografowałem przedstawicielem klasy 1 (1Dx2 -> 1Ds2).
Po body klasy 1 to body klasy 5 to przecież miniaturka (rozmiary, waga)
Pewno czujesz "niedosyt" w ręku

jp

Pawel92
07-05-2017, 14:19
...Po body klasy 1 to body klasy 5 to przecież miniaturka (rozmiary, waga)

jp
Taki był zamiar.

zdebik
07-05-2017, 16:19
Nie oszukujemy się, sprzęt to głównie kupujemy taki na jaki nas stać :). Reszta to dorabianie sobie różnych teorii najczęściej.

Kupilem ostatnio zonie 760D. Mialem do wydania 3K, i w tej cenie mozna bylo kupic kilka fajnych korpusow. Wolalem nie ryzykowac i kupowac jakiegos wynalazku, bo jak to w zyciu na YT wszystko wyglada ok, a jak sie zacznie uzywac to robi sie lipa.

Duzo mowi sie o 20fps'ach w sony, jednak wiele osob zapomina, ze nie ma wtedy AF, a jesli jest to... klatki na sek spadaja. Oproznanie buforu przy 2 kartach to tez ponad 3 minuty.

jan pawlak
07-05-2017, 18:07
Kupilem ostatnio zonie 760D. Mialem do wydania 3K, i w tej cenie mozna bylo kupic kilka fajnych korpusow. Wolalem nie ryzykowac i kupowac jakiegos wynalazku, bo jak to w zyciu na YT wszystko wyglada ok, a jak sie zacznie uzywac to robi sie lipa.

Duzo mowi sie o 20fps'ach w sony, jednak wiele osob zapomina, ze nie ma wtedy AF, a jesli jest to... klatki na sek spadaja. Oproznanie buforu przy 2 kartach to tez ponad 3 minuty.

Opróżnianie pełnego bufora (po usunięciu błędu w sofcie przedprodukcyjnym)to przy jednej karcie 36 sec, dwu 90-110 sec a AF działa cały czas przy 20fps.

Ale i tak nie zamieniłbym swojej puszki na A9

jp

Tom77
07-05-2017, 18:15

Nie wiem czy zdjajesz sobie sprawe na ktorym miejscu w rankingu Dxo jest 760D ?

jan pawlak
07-05-2017, 19:45
Nie wiem czy zdjajesz sobie sprawe na ktorym miejscu w rankingu Dxo jest 760D ?

Pozwól że pomogę.

Bardzo dobry wybór jeśli miał to być Canon, APS-C i tanio.
EOS 760D jest na 5 miejscu jakości zdjęć wśród puszek APS-C Canona przed np. 7DM2, 70D czy 60D.
Chyba także za względu na 24,2 Mpix

jp

Tom77
07-05-2017, 19:51
Pozwól że pomogę.

Bardzo dobry wybór jeśli miał to być Canon, APS-C i tanio.
EOS 760D jest na 5 miejscu jakości zdjęć wśród puszek APS-C Canona przed np. 7DM2, 70D czy 60D

jp

Dokładnie, 5 miejsce, to lepsza puszka niż 7DII i 70D

tomfoot
07-05-2017, 20:10
Jezeli ktoś chciałby zamienić nowego 7dII na 760d to służę pomocą. Nie trzeba dopłacać, taka promocja.

Tom77
07-05-2017, 20:13
Jezeli ktoś chciałby zamienić nowego 7dII na 760d to służę pomocą. Nie trzeba dopłacać, taka promocja.

Ja byłem pierwszy

jan pawlak
07-05-2017, 20:54
Dokładnie, 5 miejsce, to lepsza puszka niż 7DII i 70D

Dokładnie, lepsza puszka ze względu na (techniczną) jakość zdjęć (kolor, dynamika, szumy/ISO).
Tego dotyczą testy/ranking DxO.
Nie mówimy o innych istotnych (dla używania/robienia zdjęć) własnościach.

jp

Tom77
07-05-2017, 20:55
Dokładnie, lepsza puszka ze względu na (techniczną) jakość zdjęć (kolor, dynamika, szumy/ISO)
Nie mówimy o innych istotnych własnościach.

jp

Zgadza się, liczby nie klamią

tomfoot
07-05-2017, 20:57
W sumie to nie ma się co dziwić. Jak ludzie łapią się na gazetki promocyjne z lidla czy innej biedronki, gdy starszych nieco kiwają metodą na wnuczka, to i takie rankingi z DxO będą brać na poważnie.

Tom77
07-05-2017, 21:02
W sumie to nie ma się co dziwić. Jak ludzie łapią się na gazetki promocyjne z lidla czy innej biedronki, gdy starszych nieco kiwają metodą na wnuczka, to i takie rankingi z DxO będą brać na poważnie.

Potęga internetu, ranking z d..y wzięty jest warty więcej niż opinia użytkowników

zdebik
07-05-2017, 21:05
Chetnie, ale Zona chciala zamiennik 600d ktory sprzedalem narazajac sie na celibat hehehe.

Tom77
07-05-2017, 21:29
Chetnie, ale Zona chciala zamiennik 600d ktory sprzedalem narazajac sie na celibat hehehe.

Myslę, że gdyby czytała rankingi DXO to już bylbyś sam :)

--- Kolejny post ---

Rozumiem, też napiszesz do :
a.
Działów Rozwoju firm (np. Nikon, Samasung, Nasa,Sigma, ...) które zlecają testy DxO i gdzie na podstawie ich wyników specjaliści (np. od konstrukcji optyki) podejmują decyzje projektowe
Customers | DxO - Simply Better Images | DxO.com (http://www.dxo.com)
b.
redaktorów czasopism specjalistycznych o światowym zasięgu/renomie które prezentują czytelnikom wyniki testów DxO jako autorytatywne.
Partners | DxO - Simply Better Images | DxO.com (http://www.dxo.com)

że praca DxO to ranking z d..y wzięty i oczywiście powołasz się na swój dorobek, kompetencje, zdobyte doświadczenie w tworzeniu i korzystaniu z norm światowych w testowaniu sprzętu optycznego które to pozwalają Ci na zamieszczanie takich stwierdzeń.

Myślę że powinieneś to zrobić, wesprzeć tomfoot w tej sprawie.

jp

Źle rozumiesz, nigdzie nie napiszę:
- nie ufam sponsorowanym arykułom, tabelom, wykresom, rankingom
- nie ufam testom w ktorych nie przeprowadzono pomiarów na kilkudziesięciu egzemplarzach z w wielu partii produkcyjnych
- bardziej ufam 10 pozytywnym komentarzom z CB niż 1 miejscu z rankingu Dxo
- nie ufam testom które nie zostały przeprowadzone 2-3 lata po wprowadzeniu aparatu do produkcji
- nie interesuja mnie normy światowe
- mam gdzieś redaktorów czasopism specjalistycznych, nie czytam tego
- j.w. mam gdzies działy rozwojow firm, które zlecają testy

zdebik
18-05-2017, 13:29
Nowe szkla Sony w natarciu.

http://www.optyczne.pl/11051-news-Sony_16-35_mm_f_2.8_GM.html

http://www.optyczne.pl/11050-news-Sony_FE_12-24_mm_f_4_G.html

12-24 wyglada interesujaco.

7four
19-05-2017, 23:01
No i bardzo dobrze.

robertskc7
20-05-2017, 08:23
Ej zapomniałeś dodać Brawo Sony i że świat lustrzanek umiera :)

jaś
20-05-2017, 09:51
no i kupujesz takie 12-24 fotografujesz wszystko a potem się wykadruje co trzeba - bardzo uniwersalny zestaw korpus z jednym szkłem od UWA do tele :mrgreen: brawo ty, trzeba tylko jeszcze sprawdzić co o tym pisze dxo.

7four
20-05-2017, 11:42
Ej zapomniałeś dodać Brawo Sony i że świat lustrzanek umiera :)

Nie jestem zwolennikiem Sony, jestem przeciwnikiem monopolu ... co chyba widać po cenach , które są brane z czapki to raz, a dwa w naszym kraju nijak nie mają się do kursów walut.

jan pawlak
20-05-2017, 19:35
Nie jestem zwolennikiem Sony, jestem przeciwnikiem monopolu ... co chyba widać po cenach , które są brane z czapki to raz, a dwa w naszym kraju nijak nie mają się do kursów walut.

Cena to jest kwota pieniędzy ile/którą gotów jest zapłacić za towar klient.
Nie będzie klientów, będzie niższa cena

jp

7four
21-05-2017, 10:41
Cena to jest kwota pieniędzy ile/którą gotów jest zapłacić za towar klient.
Nie będzie klientów, będzie niższa cena

jp

Nie koniecznie, jeżeli uważają, że są jedyni na rynku.
Miałem na myśli ceny Canona, który je podnosi właśnie z tego powodu, bo technologia tyle nie kosztuje, a jak można kroić klienta bo nie ma w sumie innego wyboru.
Może właśnie pojawienie np. sony za 1600$ tańszego (o dziwo nie w Polsce, wg. przelicznika kursów walut) trochę im przykręci te pomysły. Jak nie , można się przesiąść.

--- Kolejny post ---

Ciekawe która firma wpadnie na to że do zdjęć nie potrzeba tych wodotrysków, a tylko są bo "inni" je mają.
np. 4K już przestarzałe jest. Który chętny na kolejny rozwój wyświetlacza, np. z systemem androida, i setką nie potrzebnych aplikacji?
Technologicznie jest to możliwe. Taki aparat aby sobie móc śmigać po internecie, pograć w gry ...

pan.kolega
21-05-2017, 10:48
.......bo technologia tyle nie kosztuje, a jak można kroić klienta bo nie ma w sumie innego wyboru.

Ale cen nie ustala się na podstawie kosztów danego towaru, tylko się je maksymalizuje zależnie od przewidywanego popytu. (czyli ile się da)
Gdyby podstawą ceny był koszt, to atrament do drukarek kupowałoby się po 10 złotych za litr....:lol:

Jeżeli już usprawiedliwia się ceny kosztami, to przyszłymi kosztami rozwoju technologii.... a tu nigdy nie będzie dość. Przecież Canon jest ponoć strasznie do tyłu z technologią... musi gonić, więc musi zbierac pieniążki.

A jeśli klient mysli, że nie ma wyboru, to jest szczególnie dobrze przygotowany do strzyżenia.
Na szczęście jest wybór. Tanie produkty Sony. :mrgreen:

7four
22-05-2017, 00:32
Ale cen nie ustala się na podstawie kosztów danego towaru, tylko się je maksymalizuje zależnie od przewidywanego popytu. (czyli ile się da)
Gdyby podstawą ceny był koszt, to atrament do drukarek kupowałoby się po 10 złotych za litr....:lol:

Jeżeli już usprawiedliwia się ceny kosztami, to przyszłymi kosztami rozwoju technologii.... a tu nigdy nie będzie dość. Przecież Canon jest ponoć strasznie do tyłu z technologią... musi gonić, więc musi zbierac pieniążki.

A jeśli klient mysli, że nie ma wyboru, to jest szczególnie dobrze przygotowany do strzyżenia.
Na szczęście jest wybór. Tanie produkty Sony. :mrgreen:

To ciekawe dlaczego nie startują z cenami od 100.000 pln ? Tylko od 15.000 (np. dla serii 5)

oraz dlaczego 15.000, a nie 18.000 ... albo 12.000 ...

pan.kolega
22-05-2017, 01:24
To ciekawe dlaczego nie startują z cenami od 100.000 pln ? Tylko od 15.000 (np. dla serii 5)

oraz dlaczego 15.000, a nie 18.000 ... albo 12.000 ...

To proste. Specjaliści od rynku sporządzają dla managementu wykres czułości popytu na cenę dla każdego produktu, który ma kształt z grubsza hiperboli. Na osi X jest cena od zera do bardzo drogo, a na osi Y liczba sprzedanych egzemplarzy. Dla ceny zero $ sprzedać można nieskończenie wiele egzemplarzy, a dla ceny bardzo drogo kilka na całym świecie.

Drugi wykres przedstawia zysk jako funkcję liczby sprzedanych egzemplarzy, uwzględniając ceny z wykresu pierwszego i koszty produkcji w zależności od skali produkcji z jeszcze innego wykresu. Na tym drugim wykresie jest maksimum i ono najprościej wyznacza cenę. Jednak management może zejść trochę z maksimum zysku, jeżeli np. pragnie sprzedać więcej egzemplarzy taniej, żeby zdobyć rynek. Albo w drugą stronę, pragnie zachować prestiż wysokiej ceny nawet z mniejszym zyskiem, akurat dla tego modelu, a zarobić więcej na innym modelu.

Ceny nigdy nie wyznacza się w sposób socjalistyczny: jeżeli koszt produkcji plus koszt badań, patentów, reklamy, sprzedaży, papieru toaletowego zużytego przez inżynierów itd. na egzemplarz to X, dodajemy do tego "godziwy zysk" 20% czyli cena jest 1.2*X. :lol:

7four
22-05-2017, 01:30
Czy w taki sam sposób, swego czasu podnieśli ceny dysków twardych, rzucając jakiś śmieszny temat o zalaniu jedynej na świecie fabryki silników w chinach ?

I ceny do teraz, a już minęło parę ładnych lat, nie spadły.

jan pawlak
22-05-2017, 02:55
To proste. Specjaliści od rynku sporządzają dla managementu wykres czułości popytu na cenę dla każdego produktu, który ma kształt z grubsza hiperboli. Na osi X jest cena od zera do bardzo drogo, a na osi Y liczba sprzedanych egzemplarzy. Dla ceny zero $ sprzedać można nieskończenie wiele egzemplarzy, a dla ceny bardzo drogo kilka na całym świecie.

Drugi wykres przedstawia zysk jako funkcję liczby sprzedanych egzemplarzy, uwzględniając ceny z wykresu pierwszego i koszty produkcji w zależności od skali produkcji z jeszcze innego wykresu. Na tym drugim wykresie jest maksimum i ono najprościej wyznacza cenę. Jednak management może zejść trochę z maksimum zysku, jeżeli np. pragnie sprzedać więcej egzemplarzy taniej, żeby zdobyć rynek. Albo w drugą stronę, pragnie zachować prestiż wysokiej ceny nawet z mniejszym zyskiem, akurat dla tego modelu, a zarobić więcej na innym modelu.

Ceny nigdy nie wyznacza się w sposób socjalistyczny: jeżeli koszt produkcji plus koszt badań, patentów, reklamy, sprzedaży, papieru toaletowego zużytego przez inżynierów itd. na egzemplarz to X, dodajemy do tego "godziwy zysk" 20% czyli cena jest 1.2*X. :lol:

Fajnie wyjaśnione.
Trzeba tylko dodać koszty opracowania/rozwoju nowego produktu a te mogą być ogromne (z własnego doświadczenia)

jp

jan pawlak
22-05-2017, 07:06
Uczestnik innego portalu zrobił kawał porządnej roboty

https://canon-board.info/imgimported/2017/05/b3BGyz-1.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img924/6749/b3BGyz.jpg)

Widać że ceny :
- Sony są o 7% wyższe od Canon
- obiektywów nie spadają

jp

jaś
22-05-2017, 08:02
to statystyka czyli wielkie kłamstwo ja dla kolegi z innego portalu zrobię inną mniejsza tabelkę:

canon 17-40 L /4 używka 1700zł
canon 25-105 LIS /4 używka 1850zł
canon 100-400 LIS 4.5-5.6 używka 3500zł

i mógłbym tak jechać jeszcze przez dobrych kilka linijek ale przypomniał mi się kawał o krawacie z placu czerwonego i zrozumiałem że to może być ten sam temat :mrgreen: obiektywy nie powinny być zbyt tanie bo droższy obiektyw to lepszy fotograf i dodatkowe lajki do sławy na facebooku.
kolega z innego portalu nie musi dziękować :mrgreen: za otwarcie oczu.

jan pawlak
22-05-2017, 08:28
to statystyka czyli wielkie kłamstwo ja dla kolegi z innego portalu zrobię inną mniejsza tabelkę:

canon 17-40 L /4 używka 1700zł
canon 25-105 LIS /4 używka 1850zł
canon 100-400 LIS 4.5-5.6 używka 3500zł

i mógłbym tak jechać jeszcze przez dobrych kilka linijek ale przypomniał mi się kawał o krawacie z placu czerwonego i zrozumiałem że to może być ten sam temat :mrgreen: obiektywy nie powinny być zbyt tanie bo droższy obiektyw to lepszy fotograf i dodatkowe lajki do sławy na facebooku.
kolega z innego portalu nie musi dziękować :mrgreen: za otwarcie oczu.

Zapatrzony na plac Czerwony nie zauważyłeś że podawał ceny nowych obiektywów (w sprzedaży 2016)
Nim się kogoś osądzi że stoi do góry nogami warto sprawdzić swoją pozycję

jp

zdebik
22-05-2017, 09:26
Cena rowniez uwzglednia marze dla sprzedawcy i... wachania kursow walut

jaś
22-05-2017, 09:36
Zapatrzony na plac Czerwony nie zauważyłeś że podawał ceny nowych obiektywów (w sprzedaży 2016)
Nim się kogoś osądzi że stoi do góry nogami warto sprawdzić swoją pozycję

jp

zauważyłem i dlatego facet nie podaje 24-105 w wersji pierwszej nadal dostępnego w wersji nowej tylko znacznie droższego 24-70 czy 17-40 nadal dostępne nowe :) facet stawia tezę że obiektywy sony są niewiele droższe od obiektywów canona, a ja widzę ze canony są tańsze i że na jeden rodzaj sony wypada 3 (albo więcej) rodzaje canona, a rynek wtórny jest dramatycznie większy przez co ceny są dramatycznie niższe - ot takie dwa punkty widzenia ja mam swój facet ma swój - tylko ja wiem ile wydałem na swój sprzęt :mrgreen: - moja pozycja nie zmieniła się nawet o milimetr :mrgreen:.

robertskc7
22-05-2017, 12:15
zauważyłem i dlatego facet nie podaje 24-105 w wersji pierwszej nadal dostępnego w wersji nowej tylko znacznie droższego 24-70 czy 17-40 nadal dostępne nowe facet stawia tezę że obiektywy sony są niewiele droższe od obiektywów canona, a ja widzę ze canony są tańsze i że na jeden rodzaj sony wypada 3 (albo więcej) rodzaje canona, a rynek wtórny jest dramatycznie większy przez co ceny są dramatycznie niższe - ot takie dwa punkty widzenia ja mam swój facet ma swój - tylko ja wiem ile wydałem na swój sprzęt - moja pozycja nie zmieniła się nawet o milimetr .
Proponuję jeszcze porównać ceny stałek. Tych amatorskich a nie tylko tych dedykowanych dla pro :)

Pawel92
22-05-2017, 12:28
zauważyłem i dlatego facet nie podaje 24-105 w wersji pierwszej nadal dostępnego w wersji nowej tylko znacznie droższego 24-70 czy 17-40 nadal dostępne nowe :) facet stawia tezę że obiektywy sony są niewiele droższe od obiektywów canona, a ja widzę ze canony są tańsze i że na jeden rodzaj sony wypada 3 (albo więcej) rodzaje canona, a rynek wtórny jest dramatycznie większy przez co ceny są dramatycznie niższe - ot takie dwa punkty widzenia ja mam swój facet ma swój - tylko ja wiem ile wydałem na swój sprzęt :mrgreen: - moja pozycja nie zmieniła się nawet o milimetr :mrgreen:.

Jeżeli chodzi o rynek wtórny, to we Francji ceny używanych szkiel Sony tracą bardzo na wartości (tak samo zresztą jak Zeiss ZF i ZE). Ciężko jest ludziom coś sprzedać za więcej niż 50-60% ceny nowego obiektywu.

7four
22-05-2017, 19:37
Proponuję jeszcze porównać ceny stałek. Tych amatorskich a nie tylko tych dedykowanych dla pro :)

Czyli ktoś kupuje body za 23tyś, a potem na szkła zbiera ?

--- Kolejny post ---

Mnie za to interesuje różnica w materiałach, produkcji, powłok itp ... aby porównać 1:1.
Same ogniskowe i światło to nie to samo. Bo karoseria jest taka jaką widać, ale silnik już nie koniecznie ten sam.

robertskc7
22-05-2017, 19:50
Czyli ktoś kupuje body za 23tyś, a potem na szkła zbiera ?
Czyli o co Ci chodzi ?

7four
22-05-2017, 19:54
Czyli o co Ci chodzi ?

Kupujesz auto z dużym silnikiem , a potem narzekasz, że dużo pali, albo drogie są opony i szukasz używek ?

Jak ktoś kupuje body za 23tyś to chyba nie szuka szkieł za 1000zł. Nie ma to sensu żadnego. O to mi chodzi :p

robertskc7
22-05-2017, 20:48
Moja wypowiedź dotyczyła porównania najnowszych szkieł w drugich wersjach C i N do nowości S. Kolega wyżej napisał, że jest alternatywa w starszych wersjach i rynku wtórnym. Do tego dochodzi cała masa tanich stałek, których w Sony jak na lekarstwo.
Nie chodzi o to czy Cię stać tylko o to, że możesz, a nie musisz. O to nam chodzi :)

jaś
24-05-2017, 23:12
wklejam artykuł z obrazkiem reklamowym firmy sony - na obrazku jest napisane ile sony ma szkieł do pełnoklatkowych bezluster :)
i jest to dość odległa liczba od pojawiającej się w wątkach na temat sony - uprzedzająć odpowiedzi kundli bym nie liczył bo jak się policzy kundle do canona to może dojść do jakiegoś szalonego wyniku - ja osobiście to nawet kundle lubię. no może te bardziej rasowe :mrgreen: i nic przeciwko kundlom nie mam.
Sony financial report: Sony camera and lenses sales did raise by 27% the last year - sonyalpharumors sonyalpharumors (http://www.sonyalpharumors.com/sony-financial-report-sony-camera-lenses-sales-growth-27-last-year/)

jan pawlak
25-05-2017, 08:12
wklejam artykuł z obrazkiem reklamowym firmy sony - na obrazku jest napisane ile sony ma szkieł do pełnoklatkowych bezluster :)
i jest to dość odległa liczba od pojawiającej się w wątkach na temat sony - uprzedzająć odpowiedzi kundli bym nie liczył bo jak się policzy kundle do canona to może dojść do jakiegoś szalonego wyniku - ja osobiście to nawet kundle lubię. no może te bardziej rasowe :mrgreen: i nic przeciwko kundlom nie mam.
Sony financial report: Sony camera and lenses sales did raise by 27% the last year - sonyalpharumors sonyalpharumors (http://www.sonyalpharumors.com/sony-financial-report-sony-camera-lenses-sales-growth-27-last-year/)

Aktualnie w sprzedaży (B&H) wszystkich typów i odmian obiektywów z mocowaniem EF jest 200.
Mocowanie wprowadzono w 1987.

Typów i odmian obiektywów FE jest w sprzedaży 81, pierwszy obiektyw FE ukazał się w 2013 roku

jp

7four
25-05-2017, 08:40
Aktualnie w sprzedaży (B&H) wszystkich typów i odmian obiektywów z mocowaniem EF jest 200.

Typów i odmian obiektywów FE jest w sprzedaży 81, pierwszy obiektyw FE ukazał się w 2013 roku

jp

To chyba nie przekona co poniektórych, uważających w dalszym ciągu, że jest inaczej.
Nie wiem na jakich ogniskowych oni robią za zdjęcia. Może tu poszukajmy?

Cichy
25-05-2017, 08:56
Robię już trochę obydwoma systemami (Sony + Canon) i powiem Wam, że lustrzanki nie zostaną szybko wyparte. Na dłuższą metę Sony to zabawki, nie nadają się do komfortowego reportażu, gdyż są po prostu zbyt delikatne i nieporęczne. Inna sprawa, że w aparatach Canon już dawno nie powinno być archaicznego mechanizmu lustra, tylko powinna być (przynajmniej w opcji) do wyboru puszka bezlustrowa, z wysokiej jakości wizjerem elektronicznym, szybką migawką, krótkim X-Sync, stabilizacją matrycy, inteligentnym AF i w zasadzie z większością tych bajerów, które oferuje Sony w A9. Naprawdę mam radochę, jak podpinam szkła Canona pod A7 II. Raz, że mam stabilizację, dwa, że mogę bez problemu przeglądać czy manualnie ostrzyć zdjęcia w słońcu (wizjer) a trzy, że mam naprawdę fajny i szybki AF. Odchylany LCD też się czasem przydaje.

jaś
25-05-2017, 10:11

jp

a sony twierdzi że ma ich 27 (na maj 2017), i jak znam życie to jednak wlicza w to kundle pewnej znanej firmy - ale pewnie nie wiedzą ile i jaki sprzęt produkują to częste w korporacjach.

jan pawlak
25-05-2017, 12:07
a sony twierdzi że ma ich 27 (na maj 2017), i jak znam życie to jednak wlicza w to kundle pewnej znanej firmy - ale pewnie nie wiedzą ile i jaki sprzęt produkują to częste w korporacjach.

Ok, Sony ma 27 EF ale jest jest dużo innych producentów
https://www.bhphotovideo.com/c/buy/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428+3999800997/pn/2

No nie jest w sprzedaży 81 jak napisałem tylko 91 różnych typów/odmian

jp

jotes25
25-05-2017, 13:52
Robię już trochę obydwoma systemami (Sony + Canon) i powiem Wam, że lustrzanki nie zostaną szybko wyparte. Na dłuższą metę Sony to zabawki, nie nadają się do komfortowego reportażu, gdyż są po prostu zbyt delikatne i nieporęczne. Inna sprawa, że w aparatach Canon już dawno nie powinno być archaicznego mechanizmu lustra, tylko powinna być (przynajmniej w opcji) do wyboru puszka bezlustrowa, z wysokiej jakości wizjerem elektronicznym, szybką migawką, krótkim X-Sync, stabilizacją matrycy, inteligentnym AF i w zasadzie z większością tych bajerów, które oferuje Sony w A9. Naprawdę mam radochę, jak podpinam szkła Canona pod A7 II. Raz, że mam stabilizację, dwa, że mogę bez problemu przeglądać czy manualnie ostrzyć zdjęcia w słońcu (wizjer) a trzy, że mam naprawdę fajny i szybki AF. Odchylany LCD też się czasem przydaje.

Mam podobne odczucia co do "zabawkowości" Sony. Canon to zupełnie inna liga, po prostu narzędzie. Dodatkowo, przynajmniej dla moich potrzeb wizjer optyczny ma nadal znaczną przewagę nad EVF. W szkła Sony nie odważyłem się zainwestować. I miałem chyba dobre przeczucie (fakt, że znając trochę podejście Sony do produktów). Okazuje się (patrz lensrentals), że szkła Sony nie są zaprojektowane z myślą o serwisowaniu, są składane z dużym udziałem silikonu...

CyberR
25-05-2017, 13:55
Cześć,

przebrnąłem przez cały wątek i chciałem podzielić się moimi wrażeniami ze zmiany systemu. Bo z tego co przeczytałem to tylko 1 osoba z tego forum to uczyniła.

Około rok temu sprzedałem wszystko z C a miałem 5DmkIII i obiektywy L 16-40/4 35/1.4, 50/1.2 , 85/1.2, 600EXRT x2.
W C miałem wieczny problem z ostrością. Robię głównie portrety i fotografię sensualną na całkowicie otwartej przysłonie, często pracując pod światło, nie używam osłon p-słonecznych na obiektywach. Przekadrowanie z zablokowaną ostrością nie wchodzi w grę. Dużo dobrych kadrów było straconych przez brak ostrości tam, gdzie chciałem, żeby była albo wg. aparatu miała być. Dodatkowo w C pokrycie punktami ostrości w kadrze jest delikatnie mówiąc słabe do tego skrajne punkty bardzo często nie trafiają. Oczywiście ktoś powie kwestia wprawy, być może.

W S AF i ustawianie ostrości to bajka, punktami pokryty jest prawie cały kard, sam wykrywa twarz a nawet oko które jest bliższe do obiektywu. Mało tego potrafi utrzymywać dynamicznie taki punkt a modelka czy aparat możemy przesuwać do woli. Działa to idealnie z obiektywami G. W A9 działa to jeszcze lepiej
https://youtu.be/OmYw1jAxho4

Następna sprawa, nosze okulary i przykładanie oka do wizjera jest kłopotliwe. Tak wiem C też ma live view ale przy tym trybie ustawienie ostrości nie działa za cudownie.

Tak więc w moim przypadku przeważył AF który bije na głowę ten w 5dmkiii. Pomijam inne aspekty jak wagę, lustro, dwa sloty na kary pamięci (akurat w S nie ma) itd.

Dzięki zmianie systemu bardziej skupiam się na kadrze, kompozycji walorze artystycznym niż na obsłudze aparatu. Reasumując nie postrzegam systemu S jako lepszego od C czy N ale innego pozwalającego mi lepiej oddać się fotografowaniu. Generalnie jestem bardzo zadowolony.

R.

jotes25
25-05-2017, 14:28

W pośpiechu zapomniałem zapytać, jakiego używasz adaptera?

A już widzę, że MC-11. Jak oceniasz działanie AF ze Sigmami, zwłaszcza tymi dłuższymi, np. 100-400 czy 150-600 i raczej na dłuższym końcu??

Cichy
25-05-2017, 15:59
zajrzyj do testu Sigmy 100-400, jest tam trochę zdjęć. Daje radę :) Zwłąszcza w trybie AF-C, bo wtedy działa PDAF.

jan pawlak
25-05-2017, 16:45
Mam podobne odczucia co do "zabawkowości" Sony. Canon to zupełnie inna liga, po prostu narzędzie. Dodatkowo, przynajmniej dla moich potrzeb wizjer optyczny ma nadal znaczną przewagę nad EVF. W szkła Sony nie odważyłem się zainwestować. I miałem chyba dobre przeczucie (fakt, że znając trochę podejście Sony do produktów). Okazuje się (patrz lensrentals), że szkła Sony nie są zaprojektowane z myślą o serwisowaniu, są składane z dużym udziałem silikonu...

piszesz ....
.... Mam podobne odczucia co do "zabawkowości" Sony. Canon to zupełnie inna liga, po prostu narzędzie.

Jak przeszedłem z 1Ds2 na 5D też miałem odczucie "zabawkowosci" przez kilka tygodni.

A7R2 jest w pełni metalowy, uszczelniony.
Ale masz rację, to prawda, jest lżejszy i mniejszy od 5D3

jp

7four
25-05-2017, 18:42
Cześć,

przebrnąłem przez cały wątek i chciałem podzielić się moimi wrażeniami ze zmiany systemu. Bo z tego co przeczytałem to tylko 1 osoba z tego forum to uczyniła.

Około rok temu sprzedałem wszystko z C a miałem 5DmkIII i obiektywy L 16-40/4 35/1.4, 50/1.2 , 85/1.2, 600EXRT x2.
W C miałem wieczny problem z ostrością. Robię głównie portrety i fotografię sensualną na całkowicie otwartej przysłonie, często pracując pod światło, nie używam osłon p-słonecznych na obiektywach. Przekadrowanie z zablokowaną ostrością nie wchodzi w grę. Dużo dobrych kadrów było straconych przez brak ostrości tam, gdzie chciałem, żeby była albo wg. aparatu miała być. Dodatkowo w C pokrycie punktami ostrości w kadrze jest delikatnie mówiąc słabe do tego skrajne punkty bardzo często nie trafiają. Oczywiście ktoś powie kwestia wprawy, być może.

W S AF i ustawianie ostrości to bajka, punktami pokryty jest prawie cały kard, sam wykrywa twarz a nawet oko które jest bliższe do obiektywu. Mało tego potrafi utrzymywać dynamicznie taki punkt a modelka czy aparat możemy przesuwać do woli. Działa to idealnie z obiektywami G. W A9 działa to jeszcze lepiej
https://youtu.be/OmYw1jAxho4

Następna sprawa, nosze okulary i przykładanie oka do wizjera jest kłopotliwe. Tak wiem C też ma live view ale przy tym trybie ustawienie ostrości nie działa za cudownie.

Tak więc w moim przypadku przeważył AF który bije na głowę ten w 5dmkiii. Pomijam inne aspekty jak wagę, lustro, dwa sloty na kary pamięci (akurat w S nie ma) itd.

Dzięki zmianie systemu bardziej skupiam się na kadrze, kompozycji walorze artystycznym niż na obsłudze aparatu. Reasumując nie postrzegam systemu S jako lepszego od C czy N ale innego pozwalającego mi lepiej oddać się fotografowaniu. Generalnie jestem bardzo zadowolony.

R.

Patrz, a ja odwrotnie. Dobrze że przynajmniej byłeś szczery:
1) często pracując pod światło, nie używam osłon p-słonecznych na obiektywach - błąd zasadniczy. Ja zawsze używam.
2) Przekadrowanie z zablokowaną ostrością nie wchodzi w grę - błąd. Nie widzę w tym problemu.
3) Dodatkowo w C pokrycie punktami ostrości w kadrze jest delikatnie mówiąc słabe - a jakie jest jak się używa środkowego 1-pkt i jest ok ?
4) nosze okulary i przykładanie oka do wizjera jest kłopotliwe - jakoś nie zauważyłem problemu
5) Tak więc w moim przypadku przeważył AF który bije na głowę ten w 5dmkiii - może nie umiałeś robić zdjęć, patrz pkt 3
6) Pomijam inne aspekty jak wagę, lustro, dwa sloty na kary pamięci (akurat w S nie ma) itd. - waga czego do czego ?, dwa sloty raczej zaleta.
7) Dzięki zmianie systemu bardziej skupiam się na kadrze, kompozycji walorze artystycznym niż na obsłudze aparatu - kryptoreklama sony? Jakoś z Canonem nie mam żadnego problemu z obsługą aparatu.
(czy inni mają też takie problemy? Nie potrafią czego? pokręcić kółkiem aby ustawić czas czy iso, to się robi na pamięć jak się potrafi, czy z czym miałeś problem?
8) Generalnie jestem bardzo zadowolony. - też się cieszymy.

--- Kolejny post ---

Ok, Sony ma 27 EF ale jest jest dużo innych producentów
https://www.bhphotovideo.com/c/buy/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428+3999800997/pn/2

No nie jest w sprzedaży 81 jak napisałem tylko 91 różnych typów/odmian

jp

A ile to jest obiektywów?

8 czy 4 ?

https://www.bhphotovideo.com/c/search?atclk=Lens+Series_Zeiss+Loxia&ci=17912&N=4196380428+3999800997+3609797180

PiKa
25-05-2017, 18:49
7four, to potrafisz tak przekadrowac żeby się plaszczyzna ostrości nie zmieniła ?

7four
25-05-2017, 18:59
7four, to potrafisz tak przekadrowac żeby się plaszczyzna ostrości nie zmieniła ?

A jak sobie wcześniej z tym radzono ? To nie jest tajemna wiedza, ale technologia ogłupia, to fakt.

CyberR
25-05-2017, 19:11
Patrz, a ja odwrotnie. Dobrze że przynajmniej byłeś szczery:
1) często pracując pod światło, nie używam osłon p-słonecznych na obiektywach - błąd zasadniczy. Ja zawsze używam.
2) Przekadrowanie z zablokowaną ostrością nie wchodzi w grę - błąd. Nie widzę w tym problemu.
3) Dodatkowo w C pokrycie punktami ostrości w kadrze jest delikatnie mówiąc słabe - a jakie jest jak się używa środkowego 1-pkt i jest ok ?
4) nosze okulary i przykładanie oka do wizjera jest kłopotliwe - jakoś nie zauważyłem problemu
5) Tak więc w moim przypadku przeważył AF który bije na głowę ten w 5dmkiii - może nie umiałeś robić zdjęć, patrz pkt 3
6) Pomijam inne aspekty jak wagę, lustro, dwa sloty na kary pamięci (akurat w S nie ma) itd. - waga czego do czego ?, dwa sloty raczej zaleta.
7) Dzięki zmianie systemu bardziej skupiam się na kadrze, kompozycji walorze artystycznym niż na obsłudze aparatu - kryptoreklama sony? Jakoś z Canonem nie mam żadnego problemu z obsługą aparatu.
(czy inni mają też takie problemy? Nie potrafią czego? pokręcić kółkiem aby ustawić czas czy iso, to się robi na pamięć jak się potrafi, czy z czym miałeś problem?
8) Generalnie jestem bardzo zadowolony. - też się cieszymy.

Nie wiem czy warto coś Ci odpisywać, no ale co tam...

1) może dla Ciebie to błąd, więc używaj osłon jak dobrze się z tym czujesz
2) jeszcze nie widziałem takich cudów, żeby na 85 lub 136 f 1.4 z odległości 2 m udało sie komuś nie skosić płaszczyzny aparatu pracując z ręki i na środkowym punkcie, no ale może Tobie to sie udaje ;)
3) czyli aparat moze miec 1 pkt ostrzenia i Tobie to wystarcza - extra!
4) no widzisz coś dziwnego inni ludzie nie są tacy jak Ty, to dopiero się teraz zdziwisz
5) moze i tak, ale po co te prywatne wycieczki?
6) bez komentarza
7) jasne płacą mi za to, tylko nie pisz że nie domyśliłeś się
8) to Ciebie jest więcej, skoro się cieszycie :)

Z tego co napisałeś teraz i wcześniej aparat jest dla Ciebie puszką z przyciskami i instrukcją obsługi, a że przy okazji robi zdjęcia to taki dodatek. No i koniecznie zgodnie z instrukcją pamiętaj zawsze używaj osłon p-słonecznych i tylko środkowego punktu AF

R.

--- Kolejny post ---

A jak sobie wcześniej z tym radzono ? To nie jest tajemna wiedza, ale technologia ogłupia, to fakt.

To fakt ogłupia jak cholera.

PiKa
25-05-2017, 19:21
Kiedyś sobie radzono bez af...

CyberR
25-05-2017, 19:22
Kiedyś sobie radzono bez af...

Dokładnie tak.

7four
25-05-2017, 19:58
Nie wiem czy warto coś Ci odpisywać, no ale co tam...

1) może dla Ciebie to błąd, więc używaj osłon jak dobrze się z tym czujesz
2) jeszcze nie widziałem takich cudów, żeby na 85 lub 136 f 1.4 z odległości 2 m udało sie komuś nie skosić płaszczyzny aparatu pracując z ręki i na środkowym punkcie, no ale może Tobie to sie udaje ;)
3) czyli aparat moze miec 1 pkt ostrzenia i Tobie to wystarcza - extra!
4) no widzisz coś dziwnego inni ludzie nie są tacy jak Ty, to dopiero się teraz zdziwisz
5) moze i tak, ale po co te prywatne wycieczki?
6) bez komentarza
7) jasne płacą mi za to, tylko nie pisz że nie domyśliłeś się
8) to Ciebie jest więcej, skoro się cieszycie :)

Z tego co napisałeś teraz i wcześniej aparat jest dla Ciebie puszką z przyciskami i instrukcją obsługi, a że przy okazji robi zdjęcia to taki dodatek. No i koniecznie zgodnie z instrukcją pamiętaj zawsze używaj osłon p-słonecznych i tylko środkowego punktu AF

R.

--- Kolejny post ---

To fakt ogłupia jak cholera.

Ludzi robiących canonem, jest trochę więcej, wg. Twoich "teorii" nie potrafią robić zdjęć. Bo tylko jest to możliwe za pomocą SONY. Super :lol:
Jak nie potrafisz kadrować, to się za to nie bierz. Ale nie wciskaj kitu, że nie jest to możliwe. Inni to potrafią, więc miej pretensje do siebie.
I nie prowadź krucjaty przeciwko tym osobom, bo będą pewnie mieli polewkę.

Proponuję zacząć używać w większych ilościach takich stwierdzeń jak "magia, super, lepiej, amazing, awesome, zjada , nie sięga do pięt ... itd ... popracuj nad tym.
Przekonasz tych co nie mają problemów z obsługą aparatu, ustawiają ostrość gdzie chcą. Koniecznie nie używaj osłon p-słonecznych bo się przedźwigasz i przepukliny dostaniesz :p Waga robi swoje :lol:

PiKa
25-05-2017, 20:00
Czy skoro kiedyś nie było af to teraz jego brak nie jest problemem? Kiedyś jakoś sobie z tym radzono...

CyberR
25-05-2017, 20:24
Ludzi robiących canonem, jest trochę więcej, wg. Twoich "teorii" nie potrafią robić zdjęć. Bo tylko jest to możliwe za pomocą SONY. Super :lol:
Jak nie potrafisz kadrować, to się za to nie bierz. Ale nie wciskaj kitu, że nie jest to możliwe. Inni to potrafią, więc miej pretensje do siebie.
I nie prowadź krucjaty przeciwko tym osobom, bo będą pewnie mieli polewkę.

Proponuję zacząć używać w większych ilościach takich stwierdzeń jak "magia, super, lepiej, amazing, awesome, zjada , nie sięga do pięt ... itd ... popracuj nad tym.
Przekonasz tych co nie mają problemów z obsługą aparatu, ustawiają ostrość gdzie chcą. Koniecznie nie używaj osłon p-słonecznych bo się przedźwigasz i przepukliny dostaniesz :p Waga robi swoje :lol:

Tak sądziłem, szkoda czasu na takich b.....w jak Ty. Pouczaj swoje dzieci jeśli je masz, w co wątpię przeglądając Twoje wpisy na tym forum.
Nie mam zamiaru zniżać się do Twojego żenującego poziomu, i znów nie trzymałem się powiedzenia "Nie rozmawiaj z i....ą bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem" ech... ale za to trochę zabawy miałem, co mądrego mi odpiszesz i jak przekręcisz. Prawie jak partia rządząca.

7four
25-05-2017, 20:31
Zdecydowanie najlepszym bajerem jest wykrywanie twarzy przy portretach robionych z 2-ch metrów na 85/136mm. Ale to może być w niektórych przypadkach zrozumiałe i uzasadnione.

--- Kolejny post ---

Tak sądziłem, szkoda czasu na takich b.....w jak Ty. Pouczaj swoje dzieci jeśli je masz, w co wątpię przeglądając Twoje wpisy na tym forum.
Nie mam zamiaru zniżać się do Twojego żenującego poziomu, i znów nie trzymałem się powiedzenia "Nie rozmawiaj z i....ą bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem" ech... ale za to trochę zabawy miałem, co mądrego mi odpiszesz i jak przekręcisz. Prawie jak partia rządząca.

O moje doświadczenie się nie martw, potrafię ustawić ostrość na oku, ale skoro uważasz inaczej, to prawie jak liberalne media :lol:

CyberR
25-05-2017, 20:36
Zdecydowanie najlepszym bajerem jest wykrywanie twarzy przy portretach robionych z 2-ch metrów na 85/136mm. Ale to może być w niektórych przypadkach zrozumiałe i uzasadnione.

--- Kolejny post ---

O moje doświadczenie się nie martw, potrafię ustawić ostrość na oku, ale skoro uważasz inaczej, to prawie jak liberalne media :lol:

Kolejny bez żadnego kontekstu wpis. Proszę skończ to nabijanie licznika postów chyba, że masz coś do mnie to proponuję pw lub 4 oczy.

7four
25-05-2017, 21:15
Kolejny bez żadnego kontekstu wpis. Proszę skończ to nabijanie licznika postów chyba ...

Skoro piszesz o sobie to wybaczam.

Kolekcjoner
25-05-2017, 22:20
Panowie, nie mam ochoty sprzątać kolejnego wątku.
W przypadku chęci kontynuowania tej pyskówki zaproponuję parodniowy urlop każdemu chętnemu 8-).

jaś
29-05-2017, 10:15
jak już pisałem małe i wąskie korpusy, mało miejsca w komorze "bezlustra" to potencjalne problemy z przegrzewaniem się matrycy i wykrakałem:

First reports claiming that the Sony A9 has over heating issues - DIY Photography (http://www.diyphotography.net/first-reports-claiming-sony-a9-heating-issues/)

jakby się grzał od filmowania to nie byłbym wielce zdziwiony ale ten się grzeje od fotografowania.

7four
29-05-2017, 13:41
jak już pisałem małe i wąskie korpusy, mało miejsca w komorze "bezlustra" to potencjalne problemy z przegrzewaniem się matrycy i wykrakałem:

First reports claiming that the Sony A9 has over heating issues - DIY Photography (http://www.diyphotography.net/first-reports-claiming-sony-a9-heating-issues/)

jakby się grzał od filmowania to nie byłbym wielce zdziwiony ale ten się grzeje od fotografowania.

Przy tylu fps, to już prawie jak filmowanie.

pan.kolega
29-05-2017, 14:46
Sony to bardzo zdolna firma, od której zawsze można sie spodziewać rewolucji technologicznych i topowych gadżetów.
Dla mnie produkty SONY w porównaniu z innymi zawsze miały posmak przyszłości, czyli dawały poczucie, że się ma najbardziej zaawansowaną technologię, jakiej nie ma jeszcze nikt inny, w dodatku z jakąś dbałością o design i styl. Dla niektórych to może być to wrażenie Playstation, dla innych to jest technologia jutra, przy której konkurencja wygląda jak muzeum. A Playstation to też nie w kij dmuchał tylko coś co potrafią może dwie-trzy firmy na swiecie (na pewno nie europejskie :mrgreen:). Jedyna japońska korporacja elektroniczna, której w ogóle udaje się czasem narzucić jakiś styl w konkurencji np. z Apple.

Oczywiście Sony ponosiło czasem porażki w niektórych segmentach ale zachowuje swój charakter.

Z kolei najgorsze w Sony są dla mnie ich kłopoty ze znalezieniem równowagi między szybkim przystosowywaniem się do zmian a jakąś podstawową stabilnością tam gdzie trzeba. Ta stabilność firmy na której można polegać to też towar który się sprzedaje, a jej brak odrzuca pewne klasy potencjalnych klientów. Jak się kupuje telewizor nie ma to większego znaczenia, ale jak się inwestuje w system foto to już może być inaczej.

Byłem ostatnio na kąferęcji w pewnym jednym z tych sporszych krajów tej planety, z populacją dobrze ponad miliarda ludzi i GDP ponad dwadzieścia razy większym niż PL. Do obfotografowania zatrudniono z tuzin studentów ochotników, a przy różnych specjalnych okazjach było w sumie kilku zawodowych fotografów. Cały sprzęt, którego oni używali (100%) to był Canon. Studentom dano nowsze modele dwu i trzycyfrowe z obiektywami od kitów do lepszych dłuższych zoomów, a zawodowcy mieli piątki z elkami. Ze dwadzieścia aparatów chyba widziałem i ani jednego Sony, nawet ani jednego Nikona.

Wśród tłumów turystów tubylczych oczywiście bardzo rzadko widzi się cokolwiek poza telefonem, ale jeśli już coś ponad kompakt, to zwykle Canon. (Z selfie sticków zebranych z jednego dużego obiektu turystycznego możnaby pewnie zbudować wieżę Eiffla.)

Rzesze laików fotografii, którzy chcą "czegoś lepszego" oraz z drugiej strony zawodowcy na całym świecie są wciąż w większości przekonani, że poważny sprzęt do "dobrych zdjęć" nazywa się Canon i jak już trzeba wydać sporo pieniędzy to po co szukać czegoś innego? Zamawiając dwadzieścia aparatów marki Canon dla firmy nie popełnia się błędu, nikt nas za to nie wezwie na dywanik. Tylko entuzjaści forumowi potrafią w tej chwili docenić innowacje Sony.

Więc nie wiem jak Sony ma zarobić na fotografii na tym świecie, zwłaszcza jeśli pozbędzie się serii 6000. Chyba nie zarobi na utrzymanie swojego biznesu foto aparatami po kilka k$, bo na zaufanie większości zawodowców na szerokim świecie też dopiero muszą zapracować.

7four
29-05-2017, 15:11
A ile osób tak naprawdę wykorzystuje w 100% potencjał posiadanego sprzętu niezależnie od marki i korzysta z każdej funkcji? Wielu owczym pędem patrzy tylko na "marketingowe" parametry, bo tylko na ich podstawie może się odnieść. Mało kto zwrócił uwagę że sugerowana tutaj ilość dostępnych obiektywów mija się w prawdą. Opieramy się na głoszonych, powtarzanych i zasłyszanych opiniach. Czasami lepiej nie zaglądać na fora, bo można się dowiedzieć, że sprzęt, który się posiada w ogóle nie ma prawa działać :)

tkosiada
21-08-2017, 13:51
test
https://www.youtube.com/watch?v=0xo9qKPVhEk